Open-Baffle kajari "valmistui"

  • Keskustelun aloittaja pjl
  • Aloituspäivämäärä

pjl

Käyttäjä
Liittynyt
7.11.2007
Viestejä
584
Tervehdys,

Ensimmäinen oma aihe tälle foorumille...

Likemmäs vuoden työstön jälkeen kuuntelukuntoon valmistui kuuntelukuntoon pari Phoenix henkisiä Open-Baffle kajareita. Lisää juttua aiheesta löytyy blogistani: http://blog.kotipolttoinen.com/archives/51-Open-Baffle-kajarit.html

Ensimmäiset kuuntelukokemukset ovat olleet varsin rohkaisevia. Mukavan rasittamaton ääni. Yllättävää oli myös miten tasaisesti ääni jakautuu ympäri taloa. Ei jumputa bassot vaan vaimenee silleen tasaisesti.

Kommentit ja ehdotukset ovat varsin tervetulleita. Ainakin tähän asti tämän palstan lukminen on avittanut ja antanut näkökulmaa vallan mukavasti. :)

Vielä kuva heille jotka eivät tohdi linkkiä klikata:

p_DSCN1054.JPG


Pekka
 
Täysin aiheen ulkopuolinen pieni huomautus. Blogisi merkistökoodaukseksi on merkitty UTF-8, mutta ilmeisesti olet copy pastennut tekstin muualta ISO-merkistönä. Tämän takia sivulta puuttuvat ääkköset, ellei selaimen merkistöä käsin vaihda ISO-8859-1 tyyppiseksi. Tekee lukemisen hieman vaivalloiseksi esim "etusein� ja v�h�n kylke� mutta ei takasein".

Aiheesta. Ihan mielenkiintoinen proggis. Bassoelementiksi olisin veikannut Vifaa kun näytti niin samanlaiselta, mitä Dali käytti aikoinaan blue sarjassa. Ehkä muistan merkin väärin tai sitten ulkonäkö on vain samantapainen (kartio hieman tahmean tuntuinen).
 
Kiitos huomiosta. Tosin kyllä luulin jo aikaisemmin tämän korjanneeni. Nyt ainakin Meta-tiedoissa lukee ISO-8859-1 (sama kuin tällä palstalla). Toivottavasti toimii nyt paremmin. Oma selain ainakin "auto-detectillä" valitsee ISO-merkistön.

Basso on tosiaan Seasin. Niitä kun sattui olemaan saatavilla ja liikerataa oli mukavasti. Tahmea on kartio tässäkin. Sellainen kumimainen.

Pekka
 
Voivoi. 200 kertaa katsottu ja kerran kommentoitu... :( Onhan ne rumat mut pankaas kommentoiden!

Kysymyksenä fiksummille: Nyt tuo kajari on tuollainen erillinen nuppi ja teoriassa kait dipolinen myös pystysuunnassa. Tällöin lattiaheijastuksen kait pitäisi vähän pienentyä kun ainakin osa äänestä kumoutuu myös tuossa suunnassa. Mites jos teen basso-osan, joka jatkaa tuota etulevyä lattiaan asti. Menetänkö dipolin edun pystysuunnassa? Entä jos basso-osan ja nupin välissä on vaikka 15cm ilmaa? Riittääkö se pitämään suuntakuvion enemmän dipolimaisena?

Pekka
 
Otappa kuvia takapuolelta. Onko takana/sisällä fylliä?

Kokeile kallistaa tuota hiukan taaksepäin. Jos oletetaan että suuntakuvio olisi dipoli, suuntakuvion nollakohtaa voitaisiin hyödyntää lattiaheijastusten minimointiin. Samalla tuota joutuisi varmaankin tuomaan hieman lähemmäs lattiaa, mikäli et halua nostaa kuuntelukorkeutta 8) Oletuksia sen takia että tuossa näyttäisi olevan turhan iso ja syvyyssuunnassa epäsymmetrinen etulevy puhtaaseen dipolin suuntakuvioon keskiäänisen kaistalla. ;)
 
Pitääpä kuvata jahka kerkiää. Se on vaan takaa vielä rumempi kuin edestä :( Takana on kyljissä ja etuseinässä Bilteman "tyrotexiä". Ajatuksena oli että josko korkeampitaajuiset resonanssit kylkien välillä vähän vaimenisivat. Kokeilin myös täyttää takaosan poly-vanulla mutta se vaimensi ylä-ääniä jotenkin "väärin".

Itseasiassa tuo on 10cm syvä tuo takaosa ja etulevy 2.5cm paksu. Tein tästä ensimmäisestä versiosta vähän syvemmän jotta sen voisi equttaa vähän alemmas ilman että liikerata kasvaa ylettömäksi. Nyt equtus alkaa noin 300Hz ja päättyy noin 60Hz. Jatkossa kun mahdollinen dipolisubbanen saadaan hoitamaan alarekisteriä voisi tuota etulevyä tai ainakin syvyyttä pienentää. Ajattelin itseasiassa kokeilla kylkien reiittämistä (esim muutama 60mm reikä), josko vaikka saisi vähän kammioresonansseja pois ja samalla suuntakuviota dipolimaisemmaksi. Itseasiassa tuon levyinen etulevy ilman kylkiä ja hieman epäsymmetrisellä elementin sijoituksella voisi olla hyvä ratkaisu.

Pitää kokeilla kallistaa. Itseasiassa pitäisi innostua oikeen mittalemaan. Omat korvat kun ovat tuohta niin niihin ei voi kovin paljoa luottaa... Sen kuitekin huomasin että kaiuttimien suuntaamisella suoraan kuuntelupaikkaan tai jonkuverran ohi oli selvä vaikutus. Myös etäisyys seinästä tuntuu vaikuttava sointiväriin huomattavasti. Kuten myös kuuntelijan etäisyys kaiuttimiin. "Lähikenttään" tulee suoraa ääntä reilusti enemmän ja "äänikuva" (stereokuva) tarkentuu.

Käyttelen näitä alan termejä vähän varovasti ja lainausmerkeissä kun en ole ihan varma mistä puhun :p

Pekka
 
Sopiiko, että lainaan tätä ketjua?

Suunnitelmissa on itellä myös open-baffle kaiutin. Ostin just kaverilta parin Seas T18REX (koaksiaali) elementtejä. Ajatus oli alunperin rakentaa pelkkä etulevy ala MikroBitti-CXD. En ole ihan perillä näistä baffelirakenteista. U-frame + fylliä tuottaa jonkinlaisen kardiodi suuntakuvion? Kimmoston kokemusten mukaan tämä on ylivoimainen konstruktio bassoalueella. Tavoite on kuitenkin, että subbari toistaa kaiken alle 100Hz (epämuodikas XLS-12 refleksisubbari on jo rakenteilla). Suodot on kuitenkin tarkoitus toteuttaa DSPllä, joten uskoisin refleksi/dipoli jaon syntyvän kivuttomasti. Näillä rajaehdoilla, onko siis mitään etua, jos rakennankin jonkinlaisen H- M- W- tai U-framen? Syvyyttä kaiuttimelle ei saisi tulla 20cm enempää.

Kaiutin tulisi 1.5 kerroksisen puutalon yläkertaan. Kaiuttimien takana oleva seinä on siis vain 1.2m korkea ja jatkuu sitten sisäkattona 30 asteen kulmassa. Sijoittelu siten, että kaiutin tulee roikkumaan katosta sopivalla korkeudella (mahdollisesti tulevan valkokankaan molemmin puolin). Etäisyyttä seinään/kattoon tulee ehkä reilu metri. Ajattelin, että näin dipolin 1. etuseinäheijastus saattaisi jäädä subbarijaon alapuolelle. Mutta kuinka etuseinäheijastus pelaa kun takana oleva katto onkin vino?
 
veskelin sanoi:
U-frame + fylliä tuottaa jonkinlaisen kardiodi suuntakuvion? Kimmoston kokemusten mukaan tämä on ylivoimainen konstruktio bassoalueella.

Eikun kardioidi on ylivoimaisesti paras suuntakuvio ja U-frame ylivoimaisesti huonoin kardioidikonstruktio - ei oikeastaan millään tavalla kardioidi :D
 
Mitenkäs tuo yläpää toimisi keksijäätelönä tyyliin kimmoston Domino 3 mutta vain yhdellä 8" keskiäänisellä (ja isommalla diskantin suuntaimella, eli Monacorin WG300:lla)? Eikös ne reunaheijastukset (tai mitä epäloogisuuksia ne nyt olivatkaan) mene kuitenkin jakoalueen yläpuolelle tai ainakin niin että etulevyn viisteillä voisi selvitä pahimmista? Täytteeksi esim. 10 cm vaahtomuovin voisi puristaa 8 cm:iin (tai ei ollenkaan, voi olla että 8" magneetti on siihen muutenkin liian iso). Tuollainen nuppi olisi sijoituspaikan suhteen aika vaatimaton, suurempi ongelma olisikin sitten se millä ja miten tuottaisi sen matalataajuisen energian (MT-resistanssibasso näyttää kyllä hienolta mutta pitäisi päästä luukkuttamaan vähän enemmän kuin ne ehkä antavat).
 
Olen miettiny myös noiden muuttamista Dominoiksi mutta Kimmoston omat komementit kajareistaan olivat vähän masentavia. Ehkä tuo dipolin taaksepäin huutelu tuo jotain hyvää siihen ääneen. Mulla on kuitenkin vajaan metrin päässä seinästä nuo ja kuuntelupaikan takana pari metriä tyhjää.

Pekka
 
pjl sanoi:
Olen miettiny myös noiden muuttamista Dominoiksi mutta Kimmoston omat komementit kajareistaan olivat vähän masentavia. Ehkä tuo dipolin taaksepäin huutelu tuo jotain hyvää siihen ääneen. Mulla on kuitenkin vajaan metrin päässä seinästä nuo ja kuuntelupaikan takana pari metriä tyhjää.

Pekka

No kun katsoo mittaustuloksia niin eipä pitäisi masentua, syynä masennukseen taitaa olla enemmänkin se että Dominoilla kuunneltavaksi sopivia riittävän laadukkaita äänitteitä ei ole riittävässä määrin saatavilla. Mutta takadiskantti voisi kyllä tuoda niihinkin joitain uutta sointia.
 
mhelin sanoi:
No kun katsoo mittaustuloksia niin eipä pitäisi masentua, syynä masennukseen taitaa olla enemmänkin se että Dominoilla kuunneltavaksi sopivia riittävän laadukkaita äänitteitä ei ole riittävässä määrin saatavilla. Mutta takadiskantti voisi kyllä tuoda niihinkin joitain uutta sointia.

Tarkoitinkin juuri niitä kuuntelukokemuksia. Olivathan ne oikeasti hyvät kajarit mutta kun ne äänitteet...

Pekka
 
Back
Ylös