OPA rolling -kokemuksia

Tuohan se yleinen mörkö on, nopeammat oparit saattavat oskilloida ellei kytkentä ole kunnollinen ja suunniteltu käytettäviä komponentteja ajatellen. Tämä tarkoittaa myös että mitään adapteripiirilevyjä ei pitäisi käyttää SMD-koteloiden sovittamiseksi läpimenevien komponenttien tilalle, ne ovat myrkkyä stabiilisuudelle niiden tuoman lisäinduktanssin takia. Samoin käyttöjännitteiden suoto pitäisi olla riittävän laajakaistainen komponenttien kaistaleveyteen nähden. Kannattaa muistaa että 100 nF 0603-kokoinen kerko resonoi n. 13 MHz taajuudella. Tuon taajuuden yläpuolella se muuttuu induktanssiksi. Läpimenevillä suuremmilla komponenteilla tuo taajuus on huomattavasti pienempi. Taajuutta voi verrata esim. tuohon mainittuun LM4562 GBW:hen, joka on 55 MHz (NSC sivujen mukaan).

Ilman laajakaistaista skooppia värähtelyn toteaminen voi olla hankalaa. Siltikin värähtelyä ei välttämättä ilmene kun sitä yrittää mitata. Itse olen kylläkin onnistuneesti rakennellut esim. AD797:n ympärille yhtä sun toista, vaikka yleinen mielipide tuntuu olevan että se on varsin epästabiili kalikka, tosin levyt ovat olleet monikerroksisia. Piirilevy itsessään toimii tällöin hyvänä suotona useille sadoille MHz:lle asti.

t. Janne
 
FiveDotOne sanoi:
Moi,

Tsekkasin noi datat ja OPA2107 on eksoottinen "Difet"-inputilla varustettu opari, joka on kyllä täysin uusi tuttavuus.

En ymmärrä mitä etua olisi vaihtaa 2604:stä 2107:ään. Kuka ihmeessä on edes tällaista ehdottanut?
Ai niin ... OP2604 on parempi ajamaan ulostuloa ...
t. 5.1

Kiitos, juuri tällaista ymmärrystä kaipasin. Tosiaankin, tuon 2604:n korvaaminen 2107:lla tuli kehoituksena ulkomaiselta DIY -palstalta. Kuulemma soundi muuttuisi lähelle paljon hypetettyä OPA627:aa. Eipä auennut audionirvana ainakaan minulla. Korvasin siis Shanlingin mallin CD-T80 kaikki kolme 2604:ää kerralla. Ja palautin takaisin.
 
Pasi P sanoi:
Mitäs opariasiantuntija(t) sanoo OPA2134 korvaamisesta LM4562:lla?

Tuolaista moni, itseni mukaanlukien, harrastanut Linkwitz Orion aktiivisuotimessa (plug&play vaihtona). Moni on ollut aivan onnessaan. Itse en oikein tiedä..

Tuolla muutama Linkwitzin (nimim. SL) kommentti asiaan http://orion.quicksytes.com/viewtopic.php?f=1&t=946


Edit. eikun täällähän se varsinainen pitkä ketju aiheesta oli http://orion.quicksytes.com/viewtopic.php?f=3&t=303&st=0&sk=t&sd=a&hilit=lm4562

Tuo ketju on rekisteröityneiden alueella joten laitan pari SL kommenttia oparivaihdosta tähän.

"
Please note, the LM4562 has a 56 MHz gain-bandwidth product and therefore its behavior in the ASP has to be carefully tested for spurious very high frequency oscillation and at varying input signal levels. Also its low 100 pF load tolerance could be a concern though I include 196 ohm resistors in the outputs before any cables add capacitance.

The evaluation could be done with a 100 MHz oscilloscope or a spectrum analyzer. I will have a look next year when the ICs are readily available, but maybe someone else can investigate this beforehand and report their findings before people jump to conclusions from possibly flawed listening tests.
"

First of all let me explain the filtering on the ASP which uses inductance, the resistance of a diode and large and small capacitors. The purpose is to become independent of the external power supply filtering. Voltage regulation is not an issue though. But if someone uses a regulated supply, then the large capacitance of my filters can easily make it unstable. That would be perfectly normal, because regulated supplies have a feedback loop and their response is designed with a maximum capacitive load in mind, e.g. <100 uF. No reason to jump on anyone when they make allowance for that.

The LM4562 has potentially higher noise and radio frequency oscillation in the ASP circuit because I did not design it with such wide bandwidth opamps in mind. Several people are investigating this right now. If nothing is found that might degrade circuit performance, then any subjective evaluations are at least not influenced by artifacts.

Frankly, I am skeptical that anything different should be audible, but who knows. Certainly something can be learned from listening tests. Just don’t take them personal, even though they are personal experiences, and others may not go along. Let’s not start another divisive religion over this. And do not wait for my blessing. I will come to my own conclusion in time, but right now I have other priorities.

If what you find adds to your enjoyment of the music, then go for it and thanks for sharing.
I am the type who also wants to understand what is going on.

Hei,

kuten mäkihyppääjän kaima jo kertoikin niin tuo 4562 saattaa oskilloida joten siinä kannatta olla varovainen.

Tuossa emailissa valitettiin kuitenkin kohinasta. Nähtävästi noin 1000x A/Hz lukema saa kytkennän kohisemaan enemmän.
Siinä sitten pitäisi koettaa skaalata vastusarvoja alas ja kapasitansseja ylös siten, että RC-vakiot säilyvät samoina.
En lähtisi tekemään ko. juttua.

Sen sijaan luulen että 4562 pystyy kyllä 196 ohmin vastuksen kautta ajamaan johtimia hyvin sillä speksi sanoo, että:

This Audio Operational Amplifier achieves outstanding AC performance while driving complex loads with values as high as 100pF.

Eli pystyy jo suoraan ajamaan 100pF ja tuollaisen vastuksen avulla sitten jo paljon isompiakin kapasitansseja.

Olen vähän samaa mieltä Linkwitzin kanssa siitä että saattaa olla ettei mitään kuultavaa eroa ei huomaa ... muuta kuin se kohinatason nousu ...

Ai niin ... voit tietysti kokeilla vain joidenkin vahvistimien vaihtoa.

t. 5.1

PS. taisit kopioida vahingossa jotakin tähän asiaan suoraan littymätöntä powerijuttua mukaan.
 
FiveDotOne sanoi:
Tere,

nää opareiden suunnittelusäännöt on aika yksinkertaisia. Niissä ei ole mitään ihmeellistä. Ja jos ne otetaan huomioon niin
signaali prosessoituu niiden avulla juuri oikealla tavalla.

Mekaaniset härvelit kuten kaiuttimet, äänivarret ja äänirasiat ovat sitten jo ihan toinen juttu eikä niitä kannata vertailla oparikytkentöihin.

Jos oparin vaihto tekee ihmisen onneliseksi ja tyytyväiseksi niin se on ihan kiva asia. Oletko muuten kokeillut että onko niissä saman oparityypin
eri yksilöissä eroja? Onko jonkun vuosikerran opari parempi kuin jonkun toisen (ainakin ennen valmistusvikko ja vuosi oli merkitty koteloon).
Onko eri valmistajien saman oparikoodin alla olevissa malleissa ja yksilöissä eroja?

Kyllä tässäkin löytyy mukavasti tinkerointivaraa ja tää on paljon halvempaa kuin noiden mekaanisten härveleiden kanssa pelaaminen :D

t. 5.1
Moi, nää kaiuttimien suunnittelusäännöt on myös aika yksinkertaisia. Jos ne otetaan huomioon, niin ääni syntyy just oikeella tavalla.

Rakettitiedettä? Ei!

Vaikeeta? Jep, pirun vaikeeta!

Maailma ei ole täydellinen.

Asioilla ja asioilla vaan on kummasti usein eroja, vaikkei syitä erojen takana ihan helposti ymmärtäisikään.

Mulla ei ole lisättävää, kiitos ja anteeks!
 
Suodin tosiaan itselläkin kohisee jonkin verran enemmän LM opareilla.
Lisäksi joskus, kun suodin oli hetki sitten laitettu päälle, diskantista saattoi kuulla sellaista epätasaista "pumppaavaa" sirinää joka ei varmaan ole ihan normaalia. Erittäin hiljaisella tasolla kylläkin, kuulee vain korva lähes kiinni diskantissa. Lämpeämisen jälkeen tuo ilmiö kyllä häipyy.

Pitää tehdä vielä joskus vähän tarkempaa kuunteluvertailua mikä on suhteellisen helppoa kun minulla on 2 suodinta joissa eroina vain nuo oparit.

Kannattaisiko kokeilla pelkkien lähtö-opareiden vaihtoa LM:ään ja pitää muut OPA:na?
 
Nyt on vaihdettu Shanling cd-s 100 soittimeen OPA 2604AP BB tilalle LM4562NA oparit.

Ensivaikutelma oli, et keskialue tulee paremmin esille. Nyt ei pääse vielä kunnolla testaan, vaimo ja lapsi nukkuu päikkäreitä ;)
 
Nyt on pari päivää ajettu sisään noita LM4562NA opareita ja hyvin toimii :)

Soittimet on paljon paremmin balanssissa, aikaisemmin rummut ja laulu oli pinnassa.
Nyt kuuluu myös basisti paljon selvemmin, basarit on paljon napakammat ja syvyyttä tuli lisää. Ehkä soundissa on jotain metallisuutta, mutta kone- ja metallimusalla se ei haittaa ;)

Aikaisemmin keskiäänet oli ihan liian takalalla ja tunkkaiset.

Yllättävän suuri vaikutus noilla opareiden vaihdolla oli, nyt pärjää taas vähän aikaa nykyisellä soittimella.

Suosittelen kokeilemaan, ei maksa paljoa.

:D :D :D
 
Sindeep sanoi:
Soittimet on paljon paremmin balanssissa, aikaisemmin rummut ja laulu oli pinnassa.
Nyt kuuluu myös basisti paljon selvemmin, basarit on paljon napakammat ja syvyyttä tuli lisää. Ehkä soundissa on jotain metallisuutta, mutta kone- ja metallimusalla se ei haittaa ;)

Aikaisemmin keskiäänet oli ihan liian takalalla ja tunkkaiset.

Yllättävän suuri vaikutus noilla opareiden vaihdolla oli, nyt pärjää taas vähän aikaa nykyisellä soittimella.

Suosittelen kokeilemaan, ei maksa paljoa.

:D :D :D

Niin, tiedä vaikka oskilloivat todella reippasti ja sitä kautta värittävät ääntä ;)
 
Jounika sanoi:
Niin, tiedä vaikka oskilloivat todella reippasti ja sitä kautta värittävät ääntä ;)

Voi olla, ääni on kuitenkin parempi ja lähellä samaa kuin mitä vinyyli setistäni lähtee.

Ääni on aika paljon neutraalimpi kuin alkuperäisillä.
 
Jounika sanoi:
Niin, tiedä vaikka oskilloivat todella reippasti ja sitä kautta värittävät ääntä ;)

Tuskimpa kuitenkaan. Ei tuo sentään mikää aivan päättömän nopea vahvari ole. Enemmän kuin riittävä mutta ei mikään video-opari kuitenkaan. Omaan soittimen ajattelin tuikata vanhat kunnon OPA2134:t. Niitä kun nyt on pari jemmassa.

Pekka
 
pjl sanoi:
Tuskimpa kuitenkaan. Ei tuo sentään mikää aivan päättömän nopea vahvari ole. Enemmän kuin riittävä mutta ei mikään video-opari kuitenkaan. Omaan soittimen ajattelin tuikata vanhat kunnon OPA2134:t. Niitä kun nyt on pari jemmassa.

Pekka

Ei sattuis oleen kahta ylimääräistä? Olis kiva testata myös noi.
Tossa Shanlingissahan pitäis olla piirilevyprinttien ja mainoksen mukaan just noi OPA2134:t
täältä löytyy kuva
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?50383 toka viesti
 
Josku tilasin sämppeleinä noita muutaman mutta ne on kahta vaille syöty ties mihin projekteihin. Enää ei taida saada sämppelinä mutta onneksi ei oo kovin arvokas lutikka.

Pekka
 
Joo, ei onneksi ole kalliita, pitäis vain löytyy paikka mistä tilata :)
Ebaystä ei löytyny.
 
pjl sanoi:
Tuskimpa kuitenkaan. Ei tuo sentään mikää aivan päättömän nopea vahvari ole. Enemmän kuin riittävä mutta ei mikään video-opari kuitenkaan. Omaan soittimen ajattelin tuikata vanhat kunnon OPA2134:t. Niitä kun nyt on pari jemmassa.

Pekka

No, mutta usein noissa soittimissa on kuitenkin melkoisen kälyinen 2-puolinen piirilevy, jossa käyttiksen suodatukset on mitä on ja oparin lähdössä kuormana oleva impedanssi voi olla myös mielenkiintoinen. Kyllä silloin jo tuollaisen 55MHz:n kaistan omaavan oparin powerin syöttö vaatii hieman paneutumista, koska levyllä ollut aiemmin 20MHz kaistan omaava opari. Joutunut työn parissa taistelemaan vähäkohinaisten mittasysteemien kanssa ja taistelemaan erilaisten ongelmien parissa, jotta en tuota muutosta ihan ongelmattomana muutoksena tosiaan pitäisi. Mutta jos luulostaa paremmalle, niin siitä vaan :)
 
No ei ihan ongelmaton ei mutta ei mikään kamalin kaikista kuitenkaan. Tuntuvat nuo japskit kuitenkin vähän noita piirilevyjäänkin miettivän. Tähtimaita ja erillisiä vetoja powereille yms. Arvaisin myös että tuolla on lähdössä vajaa kilo-ohmi vastusta sarjassa. Se jo aika hyvin hoitaa impedanssiongelmat näillä taajuuksilla. Konkan ja kaapelin syöttäminen suoraan on kyllä varmaan se helpoin tapa saada oparit pärräämään.

Itse myös työn puitteissa pelaan elektroniikan suunnittelun parissa mutta mitään äärimmäistä en ole vielä päässyt tekemään. "Consumer audiota" lähinnä. Mutta kyllä piirilevyllä tuntuu kaikki kaikkeen vaikuttavan. Nimim. "Digitaalipuolen maadoituksia parantamalla 5dB lisää S/N:ää..." ;)

Pekka
 
pjl sanoi:
No ei ihan ongelmaton ei mutta ei mikään kamalin kaikista kuitenkaan. Tuntuvat nuo japskit kuitenkin vähän noita piirilevyjäänkin miettivän. Tähtimaita ja erillisiä vetoja powereille yms. Arvaisin myös että tuolla on lähdössä vajaa kilo-ohmi vastusta sarjassa. Se jo aika hyvin hoitaa impedanssiongelmat näillä taajuuksilla. Konkan ja kaapelin syöttäminen suoraan on kyllä varmaan se helpoin tapa saada oparit pärräämään.

Itse myös työn puitteissa pelaan elektroniikan suunnittelun parissa mutta mitään äärimmäistä en ole vielä päässyt tekemään. "Consumer audiota" lähinnä. Mutta kyllä piirilevyllä tuntuu kaikki kaikkeen vaikuttavan. Nimim. "Digitaalipuolen maadoituksia parantamalla 5dB lisää S/N:ää..." ;)

Pekka

Välillä kuitenkin juuri tähtimaadoitus ja powerivedot kortilla ovat se ongelma tilanteessa, kun opari vaihdetaan nopeammaksi. Vetojen impedanssit ja se kälynen, ko. taajuuksilla toimimaton 100n konkka oparin suotona saa oparin oskilloimaan.

Välillä nuo audiolaitteiden signaalit tuntuvat melkein voimavirralta, kun kunnon hitumittauksiin vertaa ;)
 
Back
Ylös