Onko tämä kaiuttimien valinta oikeasti näin vaikeaa?

Niko

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
1 235
Kaupunki
Nokia
Vannotin itselleni, etten aloita TYU (taas yhtä uutta) "mitkä kaiuttimet mulle hintaluokassa X-Y" -aihetta. Mutta, mutta...

Olen tässä nyt jonkin aikaa koittanut löytää sopivia lattiakaiuttimia rintamamiestalon olohuoneeseen nykyisten Dali 350 lattiapömpeleiden tilalle. Näitten kanssahan on ongelmana vaimea keskialue ja kauhea sihinädiskantti, jota en ole saanut talttumaan. Tuntuu kuitenkin, että etsintäprosessi on pirullisen hankala ja/tai minä vaan liian kärsimätön. :(

Olen ajatellut, että liikkeessä kuunnellessa pystyy karsimaan pois jo ne, mitä ei kannata edes kotiin asti raahata. Tällä teorialla en ole vielä löytänyt yhtään potentiaalista paria hintaluokassa 1k€-2k€ uutena tai käytettynä. Kun hintaa nostaa 3k€:n kohdalle, niin tilanne alkaa olla parempi, mutta "kolme tonnia" on minulle paljon rahaa. Kannattaako kuitenkin "vähän sinnepäin" olevaa kaiutinta koittaa kotona, eli onko mahdollista, että tilanne muuttuu olennaisesti omassa olohuoneessa?

Onko se vaan niin, että tämä tie on kuljettava, jos haluaa mieleisensä? Ei noista teknisistä spekseistä oikein millään näe, että juuri minun korvaani ylemmät bassot kuulostavat kumisevilta tai, että keskialue on jotenkin sekava.

Tai pitäisikö muuttaa suuntaa kokonaan ja hankkia vaikka kohtuu hyvät jalustakaiuttimet ja niille subbari kaveriksi?
 
Minkälainen tila ja miten onnistuu kaiuttimien asettelu (pitkä / lyhyt seinä)? Onko akustoitu lainkaan?

Perhana kun pitää sählätä esikatselun ja tallenna-namiskojen kanssa.
 
Vaikeeta tulee olemaan :D Itsellä on kanssa rintamamiestalo ja jos jonkunlaista kaiutinta on poikennut. Mutta jos jostain löydät käytettynä vaikkapa Usher Dancer Mini I, niin kokeile pois. Nyt kun saan koslan liikenteeseen tänään, voin raahata noi Revot kokeiluun, niin saat lisää vertailupohjaa (jos haluat). :D
 
Kannattaa muistaa että joskus vaimea tai innostamaton keskiäänialue johtuu sopimattomasta vahvistimesta tai äänilähteestä. Jo 1,5 k€ hintaluokassa saa erinomaisia kaiuttimia (käytettynä jo puoleen hintaan), jotka alkavat soimaan kunnolla vasta kun niitä ajaa monta kertaa kalliimmalla elektroniikalla.

Kokeile kaupassa ensin kauppiaan vahvistimella ja ota oma vahvistin mukaan jotta voitte kokeilla sillä sen jälkeen. Kuulet eron.
 
Puurakenteinen talo voi olla tosi haasteellinen kunnollisen äänentoiston kannalta. Kun joskus hommasin ekat kunnolliset laitteet, asuin puurakenteisessa omakotitalossa, siis lapsuuden kodissa vanhempieni luona. Kun sitten muutin omilleni ja kivirakenteiseen kerrostaloon, niin omituista oli paitsi itsenäisyys :D, niin muutos vanhojen tuttujen laitteiden äänimaailma: Nehän toimivat aivan uudella, paremmalla tavalla-erityisesti basson toisto kuului nyt niinkuin piti. Puurakenne ja vino katto loivat jonkinnäköisen vaimentimen silloisissa olosuhteissa.
Yksi ratkaisu voisi olla pitää nykyiset kaiuttimet ja panostaa kunnolliseen vahvistimeen. Jo mainitulla sijoittelulla voi saada myös ihmehiä aikaan. Subbari ja jalustakaiuttimet voivat toimia, mutta vaativat mielestäni huolellista naittamista, eikä senkään jälkeen tulos välttämättä ole muuta kuin "lisää bassoa".
 
leeren sanoi:
Minkälainen tila ja miten onnistuu kaiuttimien asettelu (pitkä / lyhyt seinä)? Onko akustoitu lainkaan?
Olisiko tuo tila 4x5m, mutta kokonaisala kutakuinkin 16m2 (takka ja useat ovet rajoittavat vähän sijoitteulua). Tällä hetkellä setti on ikkunaseinällä ja sohva n. 3.5m päässä. Sohvan takana on reilu metri tilaa ja piano. Pitäisi varmaan piirrellä pohjapiirrustus, niin ei tarvitsisi selittää :)

Tämä on nyt paras asettelu siinä mielessä, että kaiuttimia päin ei kukaan saunailtavieras vahingossa kävele päin ja kaada (näinkin on käynyt :()... Tietysti huonejärjestelyitäkin voisi vielä muuttaa.

Testo sanoi:
Nyt kun saan koslan liikenteeseen tänään, voin raahata noi Revot kokeiluun, niin saat lisää vertailupohjaa (jos haluat). :D

Toki kiinnostaisi noita kuulla. Käynkö jo hakemassa pullaa? :)

Gradienteja mulle on kovasti kehuttu (klassista musiikkia harrastavat tutut), mutta näitä ei ole ollut tähän hätään kuunneltavaksi. Evidence sattuisi jopa melkein alkuperäiseen budjettiinkin...

Eniten tässä mietityttää, että minulle iskee ahdistus, ja tulee tehtyä vaan joku paniikkireakito ja ostan vaan jotkut, jolla tilanne ei sitten olennaisesti paranekaan.

Kun otetaan vielä mukaan tuo elektroniikan vaikutus ääneen, niin kyllähän tämä melkoinen soppa on. Itse ajattelin niin, että paras tilanne olisi, jos pistäisin 1.5k€ kaiuttimiin, niin jäisi vielä varaa parannella elektroniikkaakin (CD-soitin ainakin menee vielä vaihtoon). Jos taas koko budjetti menee kaiuttimiin, niin sitten pitää taas odotella, että on varaa mitään muuta päivittää.
 
sean sanoi:
Yksi ratkaisu voisi olla pitää nykyiset kaiuttimet ja panostaa kunnolliseen vahvistimeen. Jo mainitulla sijoittelulla voi saada myös ihmehiä aikaan. Subbari ja jalustakaiuttimet voivat toimia, mutta vaativat mielestäni huolellista naittamista, eikä senkään jälkeen tulos välttämättä ole muuta kuin "lisää bassoa".
Vahvistimenahan mulla on XTZ integroitu, ja jotenkin en uskoisi sen vaihtamisen nyt dramaattista muutosta tuovan. Tietysti helppohan se olisi kokeilla :)

Bassossa muuten tuntuu olevan se ongelma, että helposti sitä löytyy lisää (umppah, umppah), mutta se määrä ei vaan korvaa sitä laatua. Jostain kontrabassosta, tai jopa rummuista, on kiva kuunnella, kuinka se soi, ei sitä kuinka lahkeet lepattavat. Onko se nyt sitten sitä basson "kontrollia"? :)
 
Ota kaiuttimia puoli senttiä kerrallaan irti seinästä, jos on ongelmaa bassojen kanssa. Samalla bassojen taso laskee ja keskiäänet tulevat enemmän esille. Pyydä foorumilta joku kuunteluvierailulle sanomaan mielipiteensä ja samalla voitte jumpata kaiuttimet paikoilleen.
 
Niko sanoi:
Olisiko tuo tila 4x5m, mutta kokonaisala kutakuinkin 16m2 (takka ja useat ovet rajoittavat vähän sijoitteulua). Tällä hetkellä setti on ikkunaseinällä ja sohva n. 3.5m päässä. Sohvan takana on reilu metri tilaa ja piano. Pitäisi varmaan piirrellä pohjapiirrustus, niin ei tarvitsisi selittää :)

Joo, ehkä kuva voisi auttaa. Mietin vain, että onko seinät jotain puupaneelia tai tapettia tms, joka mahdollisesti imaisisi sen keskialueen itseensä? Jos on, niin sitten joku sellainen snadisti suuntaava, keskialueen hyvin hoitava kajautin voisi tulla kyseeseen? Ehkä joku Elac? Diskantin kihinä taas voisi tulla ikkunasta? Varmaan olet kokeillut verhot kiinni ja auki? Kunhan arvailen. Myös tuo kaiuttimien siirto lähemmäs, jos siihen on mahdollisuus, on varmasti kokeilemisen arvoinen idea.

edit. en kyllä itse lähtisi ainakaan kaiuttimia uusimaan, kun nuo Dalit pitäisi olla ihan passelit. Tosin jos eivät vain sovellu tilaan niin ei kai siinä sitten.
 
Osta kaiuttimet joita voi kuunnella hyvinkin läheltä, niin suoran äänen osuus nousee mahdollisimman
suureksi, ja huoneen vaikutus pienenee. Bassojen alarajataajuudesta joutuu tällöin kyllä yleensä tinki-
mään, koska kunnon bassoihin vaaditaan suurta litratilavuutta, ja suuri litratilavuus taas tarkoittaa
yleensä pitkää kuunteluetäisyyttä.
 
Seinät ovat (vielä toistaiseksi) tapetoidulla pinkopahvilla. Yksi jippo mitä voisi joskus kokeilla, olisi siirtää kamat viereiseen huoneeseen, jossa on lastulevyseinät. Tosin mahtaisiko tuo tuoda keskialuueelle kuitenkaan sitä kaivattua lisää?

Taidan illalla ottaa pari olutta ja piirrellä kuvan :D

Kaiuttimet ovat olleet viereisellä seinällä, jolloin sama keskialueen ja diskantin ongelma oli esillä. Kaiuttimia suuntaamalla kohden kuulijaa saa diskantin kihinän enemmän häiritseväksi, mutta keskialue ei oikeastaan tällä parane. Bassopäässä tuonne seinän lähelle viemisellä olen onnistunut saamaan kyllä lisää bassoa, mutta tässä tosiaan määrä ei ole korvannut laatua. Verhojakin on auottu ja suljettu :)

Mulla oli Living Voicet kuuntelussa, ja niillä keskialue toimi kyllä juuri niin herkullisesti, kuin haluaisin.
 
Kommentti vain noihin Dalin kaiuttimiin, kun niistä tulee ilmeisesti sitä sähisevää diskanttia. Useimmat Dalin kaiuttimet on suunniteltu suoralle suuntaukselle, eli niitä ei kannata kääntää kuuntelupaikalle päin. Jos Dalit on esim. käännettynä kuuntelupaikalle, niin diskantti voi olla sen takia liian sähisevä.
 
Jätä Dalit vielä hetkeksi rauhaan ja ota kuunteluun ensin niitä äänilähteitä. Ota kokeiltavien äänilähteiden seuraksi myös muutama pari erilaisia välikaapeleita lainaksi.

Paremman äänilähteen kanssa kaiuttimien paikkakin voi löytyä helpommin.
 
En kyllä jaksa uskoa, että lähdettä muuttamalla saisin niin isoa muutosta äänen laatuun, kun mitä olen nyt hakemassa. Tuossa setissä on paria CD-soitinta pyöritetty sekä vahvistimen DA-muuntimella, että analogisen liitännän kautta ja aina lopputuloksessa on ollut sama keskialueen ja diskanttipään ongelma. Lisäksi olen käyttänyt myös vanhaa AV-vahvistintani, jolla ongelma myös esiintyy, mutta äänenlaatu on muuten niin surkea, ettei sitä kauaa jaksanut ;)

Tämä ei tietysti tarkoita, etteikö soitinta säätämällä voisi tilanne muuttua, mutta pitää muistaa, että nuo Dalit ovat jo viitisentoista vuotta vanhat, eivätkä varmastikaan ikuiset (vai mitä kaiuttimien iäksi voisi odottaa?). Ja toisaalta LV-parilla keskialueen muutos oli todella dramaattinen - ja tämä lähes riippumatta sijoittelusta.
 
Ostat Usher minidancer 1 niin loppuu kikkailut kaiuttimien kanssa ;)
Itekki päivittelin kaiuttimia jonkin verran, kunnes nämä tuli. Soivat hyvin jo XTZ elektroniikalla ja 10m^2 huoneessa! Putket tukittuina ja lihat bassoille tuo xls200 subwoofer + antimode.
 
sean sanoi:
Puurakenteinen talo voi olla tosi haasteellinen kunnollisen äänentoiston kannalta.

Voi olla, mutta kaikki muut rakennusmateriaalit ovat sitten vieläkin haastavampia...
 
Niko sanoi:
Vannotin itselleni, etten aloita TYU (taas yhtä uutta) "mitkä kaiuttimet mulle hintaluokassa X-Y" -aihetta. Mutta, mutta...

Olen tässä nyt jonkin aikaa koittanut löytää sopivia lattiakaiuttimia rintamamiestalon olohuoneeseen nykyisten Dali 350 lattiapömpeleiden tilalle. Näitten kanssahan on ongelmana vaimea keskialue ja kauhea sihinädiskantti, jota en ole saanut talttumaan. Tuntuu kuitenkin, että etsintäprosessi on pirullisen hankala ja/tai minä vaan liian kärsimätön. :(

Noissa Daleissa on Seasin alukartiotweeter metallimeshin takana ... joka todella kihisee.

http://www.seas.no/images/stories/vintage/pdfdataheet/h0382_25tag.pdf

Tuossa on todennäköinen malli.

Halvin tapa poistaa kihinät on ostaan pari Seasin uudempaa tuiiteriä vaikka H0881-06 27TFFC.

http://www.hifisound.de/oxid/oxid.p...70a29e552.36560312/SEAS-H-881-KT-28-F-GEWEBE/

Tai joku muu jossa on vastaavat mitat.

Speksin mukaan noi voi vaihtaa ihan suoraan.

Kihinät häipyy ja luulenpa että jakosuodin ja elementit pelaavat yhteen hyvin.

5.1
 
Niko sanoi:
En kyllä jaksa uskoa, että lähdettä muuttamalla saisin niin isoa muutosta äänen laatuun, kun mitä olen nyt hakemassa. Tuossa setissä on paria CD-soitinta pyöritetty sekä vahvistimen DA-muuntimella, että analogisen liitännän kautta ja aina lopputuloksessa on ollut sama keskialueen ja diskanttipään ongelma. Lisäksi olen käyttänyt myös vanhaa AV-vahvistintani, jolla ongelma myös esiintyy, mutta äänenlaatu on muuten niin surkea, ettei sitä kauaa jaksanut ;)

Tämä ei tietysti tarkoita, etteikö soitinta säätämällä voisi tilanne muuttua, mutta pitää muistaa, että nuo Dalit ovat jo viitisentoista vuotta vanhat, eivätkä varmastikaan ikuiset (vai mitä kaiuttimien iäksi voisi odottaa?). Ja toisaalta LV-parilla keskialueen muutos oli todella dramaattinen - ja tämä lähes riippumatta sijoittelusta.
Älä uskottele, vaan kokeile ennakkoluulottomasti, kokeiluhan ei maksa mitään. ;)

Suurin hyöty paremman äänilähteen kautta saattaisi olla siinä, että löydät sitten ne laitteistollesi sopivat kaiuttimet helpommin ja kokonaisuudesta tulisi toimiva yhtenäinen paketti moneksi vuodeksi eteen päin.
Toisin päin saattaa käydä niin, että hankitaan liian "hyvä" kaiutin paikkaamaan laitteiston ongelmia. Sitten kuukauden päästä jo mietitään kaiuttimesta huokuvaa potentiaalia ja aletaan miettimään taas parempaa etupäätä. Lopulta kun toimiva etupää on löydetty kaiuttimen toimivuuden ehdoilla, niin sitten vasta huomataankin miten kaiutin soi. Eikä se soi parhaimmillaan aina niin kuin itse haluaisi sen soivan, joten aloitetaan kierre alusta. :)
 
FiveDotOne sanoi:
Halvin tapa poistaa kihinät on ostaan pari Seasin uudempaa tuiiteriä vaikka H0881-06 27TFFC.

http://www.hifisound.de/oxid/oxid.p...70a29e552.36560312/SEAS-H-881-KT-28-F-GEWEBE/

Tai joku muu jossa on vastaavat mitat.

Speksin mukaan noi voi vaihtaa ihan suoraan.
Tämä olisi äkkiseltään kiehtova vaihtoehto kokeilla. Mulla ei tähän hätään rahkeet riitä arvioimaan, että mikä olisi joku muu korvaava diskanttivaihtoehto, jolla vielä saataisiin diskantin tasoa sopivaksi. Olisikohan noita käytettynä DIY-miehillä tarjolla?

moukkunen sanoi:
Älä uskottele, vaan kokeile ennakkoluulottomasti, kokeiluhan ei maksa mitään. ;)

Totta. Meikäläisellä vaan pukkaa niin helposti tämä turhautuneisuus päälle.

No, todistettu on, ettei mikään ole ihan yksinkertaista... Mutta tämähän on sitä harrastamista. Ja ihailtavasti tässä on noussut erilaisia vaihtoehtoja tarjolle. Kiitokset :)
 
Back
Ylös