Onglema stereovahvistimen ja subwooferin kanssa

nutcracker

Käyttäjä
Liittynyt
29.10.2006
Viestejä
99
Kaupunki
Helsinki
Yritetäämpä täältä löytää vastausta ongelmaan, jota jo toisella foorumilla tuskailin.
Elikkä ongelma on seuraava: Vahvistimena on XTZ Class A100 (http://www.xtz.se/eng/produkter/xtz_classa100_pres.html) Ja ajan sillä 2.1 järjestelmää, jossa subina Chorus vertigo XLS, joka ottaa signaalia vastaan vain linjatasoisena. Tässä ei varsinaisesti ole ongelmaa, vaan ongelma on siinä, että pääkaiuttimeni ovat niin herkät (90 dB), että volume vahvistimesta pysyy alheisena, eikä vahvistimen pre outista subille menevä signaali ole tarpeeksi voimakas. Eli subin level on tapissa, eikä subin volume siltikään ole pääkaiuttimien tasolla.

Millähän tämän ongelman voisi ratkaista? Aluksi kävi mielessä vastusten kolvaaminen pääkaiuttimien johtoihin, mutta ei taida vahvistin tykätä tästä? Toinen mielessä käynyt keino on signaalivahvistin vahvistimen ja subin väliin, mutta onko sellaisia edes kaupasta saatavana, ja jos on niin maksaako maltaita?
 
Ainakin Autostudiolta löytyy autokäyttöön tarkoitettu linja vahvistin. Voisi olla subbarikäyttöön ihan riittävän laadukas.(?) Ei ainakaan ole kovin kallis. Muutaman kympin maksaa muistaakseni.

t: Pasi
 
Kiitoksia vihjeistä. Autostudiosta löytyy hintaan 65€ linjavahvistin, joka vahvistaa linjajännitettä noin kolmella voltilla, ja vähän kalliimpi mikä vahvistaa seitsemään volttiin asti. Pitäisi varmaan mitata nykyiset tasot niin voisi hieman päätellä olisiko noista kuinka paljon apua.

Onko kenelläkään mitään hajua paljon keskiverto subwoofer out signaalin jännite on?

Eikä tuo vastustenkaan laittaminen kaiutinlinjoihin ja siitä subille veto hassumpi idea olisi, jos vaan löytyisi jostain xlr johdon sijaan kaksi johtimiselle johdolle vastaava, niin helpottaisi huomattavasti, kun en ole aivan elektroniikkapiirrustusten asiantuntija. :D
 
Onko kenelläkään mitään hajua paljon keskiverto subwoofer out signaalin jännite on?

Ihan vaan veikkaisin vähän alta parisen volttia. En ole mitannut kotivermeillä..

Helposti mittaat tuon vahvistimestasi lyömällä 50hz testisignaalilevyn pyörimään ja käännät voluumi nappulan sinne vähän yli puoleenväliin ja törkkäset yleismittarin VAC - asentoon sinne alkuunsa kahden voltin pykälään. Jos näyttää nollaa niin nostat siihen kymmenen voltin pykälään ja katsot mitä näyttää.

Muista nyppästä kajaripiuhasi irti ennen toimia. Voi muuten käydä korvien päälle kun olet sen yleismittarin kanssa tarkkana ja valmiina toimiin. :D
 
Minusta tuo Genelecin malli on ehdottomasti parempi ja melkein ilmainen, kuin ylimääräinen aktiivikikkare joka varmasti heikentää äänenlaatua jonkin verran.
 
Genelecin versio houkuttaisi kyllä hintansakkin puolesta. Mutta ottaako vahvistin nokkiinsa tuosta? Jos joka viitsisi piirtää yksinkertaisen kaavion tuosta kahdella johtimella toteutettuna, niin olisin erittäin kiitollinen.
 
Järkevämpää on tässä tapauksessa vaimentaa kaiutintasoisesta signaalista tuolle subbarille. Ilmeisesti integroitusi pääteosan vahvistus on melko suuri, koska ongelma on ylipäätään olemassa.

Genelecin sivuilla näkyvä vaimennin vaimentaa kaiutintasoista signaalia noin 23dB, eli on oletettu keskimääräinen päätteen vahvistus. Jos subbarin taso jää edelleen liian pieneksi tuolla vaimennuksella, niin voit kokeilla vaikka hiukan pienempää vaimennusta, jolloin subbarille menevä taso on korkeampi. noin 18dB vaimennus saavutetaan esimerkiksi vastuksien arvoilla 82 ja 560ohmia. Kokeile kuitenkin ensin tuota linkissä esitettyä (suurempaa) vaimennusta. Päätevahvistimelle nämä vaimentimet eivät tunnu missään, kun kuormana kuitenkin on rinnalla kaiutin jonka impedanssi voi olla hyvinkin pieni, eli voi käyttää huoletta.

vaimentimen ulostuloa voi käyttää rca-liittimen kanssa ihan hyvin. Maa kytketään maahan, ja signaali vastusten välistä toiseen johtimeen (rca-liittimen keskinapaan), niinkuin genelecin kuvassakin.
 
Pikkuhiljaa alkaa valjeta tuo vastuksien kolvaaminen. :D Vaikuttaa äärimmäisen yksinkertaiselta, mutta ainut mikä vielä hämää on vastuksien arvot, mitä ilmoitetaan eripaikoissa eri suuruisiksi. esim täällä http://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=684185&postcount=23 Puhutaan 10 kilon ja yhden kilon vastuksista kun genelecin sivuilla on 1 kilon ja 62 ohmin vastukset. Mitenkähän homma nyt sitten menee, osaako joku auttaa? Ja vastuksien tehonkesto pitää ilmeisesti ottaa myös huomioon?

Mitenkäs signaalin laatu? Bilteman linjamuuntimesta on sanonuttu, että heikentää signaalin laatua huomattavasti, ja itse ajattelin ostaa vastukset ihan bebekistä, onko lopputulos hirveää kuraa vai pitäisikö olla ok?

Mammuttimainen kiitos jo tässä vaiheessa teille ketkä olette vaivautuneet auttamaan.
 
Vaimennuksen kannalta olennaista on vastuksien suhde: vaimennus = 20*log10(R2 / R1+R2). Absoluuttisesti vastusten arvot ovat hyviä kun ovat "järkeviä", eli luokkaa 100-10k, jolloin myös tehonkesto on riittävä normaaleilla 1/4W vastuksilla. Periaatteessa järkevintä on valita metallikalvovastus (pienempi kohina kuin hiilikalvoisilla), ja vastusten arvot niin, että vaimentimen ottoimpedanssi on riittävä edelliselle asteelle, mutta kuitenkin antoimpedanssi pysyy järkevissä rajoissa, jolloin ei muodostu kaapelin kanssa merkittävää alipäästösuodinta. Subbarin kanssa tällä kuitenkaan ei ole merkitystä, kun toistetaan muutenkin vain pari alinta oktaavia. Järkevintä kuitenkin rakentaa toi vaimennin subbarin päähän, jolloin vaimentimelta subille kulkee vain lyhyehkö pätkä kaapelia.

PS. Tuossa aiemmin ehdottomani vastusarvot ovat kyllä vähän turhan pieniä. Toi 1k+10k on järkevämpi arvo(vaimennus 20dB), lähde vaikka kokeilemaan sillä. Testipenkkinä voi käyttää jotain halpismarkettipiuhaa, johon kolvailee vastukset kiinni ja kokeilee toimiiko sillä vaimennuksella hyvin.

PSS. Aivan varmasti pääset halvemmalla parilla vastuksella ja lopputuloskin hyvin todennäköisesti parempi kuin jollain bilteman kötöillä.
 
Noniin ensiviikolla kohti bebekkiä ostoslistassa 2+1 kilo-ohmin vastus, 2+1 10 kilo-ohmin vastus, 2 rca naarasliitintä ja juotostinaa. Vastuksia yhdet ylimääräiset, jos vaikka onnistun jotenkin kusemaan jonkun niistä. Vastuksillahan ei vissiin ole merkitystä kummin päin juottaa, vai? Saisikohan samasta puljusta jotkut muovikotelot noille, vai onkohan röökiaskit valintani? :D
 
On merkitystä kumminpäin ne on, jos haluaa että vaimennus on haluttu. Pienempi vastus maata vasten, mikäli haluaa vaimennuksen olevan 20dB luokkaa vajaan 1dB sijaan. :p
 
Layeroid sanoi:
On merkitystä kumminpäin ne on, jos haluaa että vaimennus on haluttu. Pienempi vastus maata vasten, mikäli haluaa vaimennuksen olevan 20dB luokkaa vajaan 1dB sijaan. :p

Siis joo tuolla on tietysti merkitystä. Ilmaisin asian huonosti. Siis sillä ei liene merkitystä miten päin vastus on? siis että kummassa päässä esim punainen raita on?
 
Niin joo. juu, ei ole sillä mitään väliä mitenkäpäin sen laittaa. :)
 
Mission accomplished! Juotoksista tuli ihan hirveät, samoin kun äänenlaadusta, kun testasin muilla kaiuttimilla kun subilla, mutta kai tämä välttää. Ainakin tuli potkua siihen signaaliin. Kiitokset Layeroidille avusta!
 
Back
Ylös