Ongelmia subwooferin kanssa hiljaisella voimakkuudella

eesau

Käyttäjä
Liittynyt
26.11.2007
Viestejä
60
Kaupunki
Espoo
Hankin jokin aika sitten Velodyne DD-15 subbarin, joka tuntuu erittäin hyvältä sekä bassotoiston laajuuden, laadun ja tarvittaessa suuren volyyminkin osalta. Pääkaiuttimet uusin myös ja nyt ne ovat ilmavan ja luonnollisen äänen tuottavat Audio Physicsin uusimmat Tempo VI:t. Jakotaajuus subbarin ja pääkaiuttimien välillä on 70 Hz ja pääkaiuttimet on valittu kotiteatterivahvistimesta asentoon "small" eli subbarille ohjautuu kaikki alle 90 Hz signaalit.
DD-15 eq-säätimellä olen laittanut taajuusvasteen kuuntelupaikalla 18...200 Hz +-3dB.

Ongelma on seuraava (hieman vaikea kuvata lyhyesti):

Ensin minulla oli kytkettynä käyttöön DD-15 subbarissa oleva auto on/off- toimito. Tämä tarkoittaa DD-15 tapauksessa sitä, että subbari kytkeytyy toimintaan ja tuottamaan bassoääntä vasta, kun kuunnellaan keskinkertaisella voimakkuudella (vahvistimen volumesäätö) tai sitä kovempaa. Ellei noin 15 minuuttiin tule riittävästi tuota "keskinkertaisen" voimakasta bassoa subbarille, se kytkeytyy lepotilaan. Asia ei tällaisena ole hyvä, koska haluan että alimmatkin bassot kuuluvat oli kuunteluvoimakkuus mikä tahansa, vaikka ihan hiljainenkin.

Sitten kytkin subbarin auto on/off toiminnon kokonaan pois käytöstä. Ajattelin että kytken, joka kerta aloittaessani kuuntelun, päälle erikseen sekä DD-15 subin että kotiteatterivahvistimen. Opetin kaukosäätimenkin kytkemään molemmat laitteet valmiustilasta toimintaan yhdellä napilla. Minusta subbarinkin pitäisi toistaa äänet päälle kytkettynä oli volyymi mikä tahansa.

Äskettäin huomasin, että vaikka kytken sekä subbarin että vahvistimen toimitaan (subbarissa syttyy silloin Velodynen siniseen logoon valo subbarin etuosassa), ei subbarista kuulukaan mitään ääntä vaikka pääkaiuttimista kuuluu kotiteatterivahvistimen tuottama musiikki, kun äänenvoimakkuus on säädetty hiljaiseksi tai keskihiljaiseksi.

Vasta kun nostan reilusti äänenvoimakkuutta vahvistimen volumesäädöstä, herää subbari eloon ja alkaa tuottaa bassoja jotka vielä hetki sitten eivät kuuluneet. Muutoksen siihen tilanteeseen, jolloin subbarin auto on/off oli minulla toiminnassa, ei subbari kuitenkaan (onneksi) lopeta toistoaan tunninkaan kuluessa, vaikka hiljennän volumen vahvistimesta hyvikin hiljaiselle.

Tuntuu siltä että auto on/off poistettunakin subbari vaatii ensin suhteellisen voimakkaan bassoäänen kytkeytyäkseen toimintaan.
Tämä on mielestäni väärin. Kun laitteen (eli DD-15 subin) kytkee päälle, pitäisi sen toistaa siitä hetkestä eteenpäin kaikki sille syötetyt signaalit oli ne volumeltaan mitä hyvänsä.

Mitä tulisi tehdä, jotta voisin kuunnella sekä hiljaa että kovaa koko taajusalueen niin että koko ajan olisivat toiminnassa sekä DD-15 subbari että Tempo VI pääkaiuttimet?

yst. terv.
Esa Sairio
 
Kokeile, jos riittäisi vahvarista subin tason säätäminen voimakkaamaksi ja subista gaini pienemmäksi. Tällöin subi saa suhteessa voimakkaampaa signaalia, mutta toisto on samalla tasolla. Ehkä se pitäisi subin hereillä.
 
Tuo on tullut itsekin havaittua, että subi ei aktivoidu vaan vaatii vielä sen lisäksi inputtiin tasoja.
Feature voisi olla jopa korjattavissa softapäivityksellä, jos Velodynelle huomauttaisi asiasta.
Manuaalisessa ON/OFF asetuksessa onneksi kuitenkin subi näyttäisi heräävän herkemmin.
 
Tuota, aluksi tuntui että nyt Audio-holic/Silkkisukka/Esteri jne. taas koittaa uudella nickillä ja lähestymistavalla >:D

Miksi ostaa tuplabassoiset lattiaskobet ja laittaa ne vahvarista "pieneksi"? Tuliko A-P:llä muka liikaa keskibassoja?

Mulla on sama Velo ja laitan sen aina päälle kakesta. Eihän tuommoista automaattiherätystä voi sille edes ajatella, pääsee vielä eka humahdus ohi korvien :(
 
Ärsyttävä piirre varmaan kun tuollainen automaattiherätys on olemassa eikä homma välttämättä toimi. Tosin myönnän että kuulun kyllä leiriin myös joka tuollaisia ei katso tarvitsevansa... aikaisemmatkin isot subit on pitänyt virtanapista päälle kytkeä. Sen verran liikuntaa ennen kuuntelua voin harrastaa samalla kun soitin,etunen ja päätekin päälle kytketään on ne sitten jotkut valmiustilassa valmiiksi tai ei. Jos sen velon haluaa jostain syystä pois kytkeä käytän ennemmin mute painiketta.
 
Onko Fletcher-Munson käyrä tuttu? Ihmisen kuulo on epäherkempi matalille ja korkeille taajuuksille hiljaisilla kuunteluvoimakkuuksilla. Voi yksinkertaisesti olla niin, että et kuule bassoja subbarista hiljaisella voimakkuudella kuunnellessa vaikka se ne toistaisikin. Bassot nousevat kuulokynnyksen ylitse vasta, kun äänenpainetta nostetaan.
 
Tuossa subissa syttyy logoon valo merkiksi kytkeytymisestä päälle...toisaalta hieman pyhäinhäväistystä edes käyttää sitä herätesignaaliherätystä kun on kakekin olemassa.
 
Kiitos kommenteista!

DD-15 valo syttyy kauko-ohjainkäynnistyksessä, mutta se EI todista että subbari alkaa toistaa bassoääniä. Subbarin vahvistin ja elementti alkavat toimia valon palaessa vasta sitten, kun subbari tunnistaa kohtuullisen voimakkaan signaalin inputeissaan.
Jos kotiteatterivahvistin on minulla hiljaisella äänellä ja subi päällä ja sen valo palaa, joudun hetkeksi nostamaan vahvistimesta musiikilla volumea noin 10-15 dB, jotta subbari - valon siis palaessa - alkaa tuottamaan bassoääntä.

Koko ajan minulla on siis subin auto on/off- toiminto POIS kytkettynä. Subbarin äänentoisto onneksi enää sammu 15 minuutin kuluttua, kun sen on kerran käynnistänyt voimakkaalla musiikkisignaalilla. Subbari toistaa niin kauan ääntä hiljaisia tai voimakkaita, kunnes sen seuraavan kerran katkaisen niin että subin valo sammuu.

Korvan herkkyysasia on hyvin tiedossa, samaten olen kahlannut läpi Velodynen nettisivustoilta monta sataa Veloon liittyvää keskustelua ja tehtaan edustajien kommenttia.

Ilmeisesti Velodynen pitäisi laittaa maailmaalle uusi päivitysohjelma (nykyinen on 2.2.0), jossa subin syttymiskynnystä olisi selvästi alennettu tai tehty syttymiskynnyksen poistamismahdollisuus VD:n valikkoon.
 
Tuo kuulostaa kylmäjuotokselta tms. kosketushäiriöltä. Minulla joku vanha Teacin vahvistin teki samaa, piti käyttää volumea kovalla ennenkuin toinen kanava heräsi.
 
Aiheeseen munkin osalta... mulla tuo lievä alkunapsahdus velosta kuuluu kyllä heti kun levyn laittaa soimaan musiikkilajista riippumatta isollaveljellä. Lienee kysymys eräänalaisesta tyyppiviasta sitten ja kuten aloittaja sanoi lienee päivityssoftassa se parannuksen aihe... Itselläni tuo ei tosiaan ole haitta, sillä alkaa välittömästi levyn päälle pistettyä ja melkeinpä huomaamattomana.
Tuli myös mieleen miten on vaikutusta onko tuo kytketty kaiutin vai linjatasoisesti.. ? Itsellä kaiutintasoisesti ja vaikka paperilla loodat alemmas Tempoja menevätkin on tuo jakokin tosi korkealla ortodoksiseen suositukseen ajateltuna (100)... Ihmeellisesti tuolla DD:llä niitä 80 -120 HZ alueitakin pystyy suoristamaan, jos tarpeelliseksi kokee . Tuon jaon korkeus mulla selittää että helpostikin siten alussa sytyttää velon toimintaan laiskemmallakin musiikilla. Mutta lienee tosiaan tuon softapäivityksen paikka Velolta.
 
Kysyin asiaa suoraan Velodyneltä. Sain heiltä ohjeen, jonka mukaan mukaan nostin vahvistimen sub-antotasoa melkein maksimiin (-5 dB:iin, Yamaha RX-V1000 kotiteatterivahvistin).
Vastaavasti jouduin pudottamaan Velodyne DD-15 subbarin antotason lähelle minimiä, arvoon 4, jotta DD:n äänitaso vastaisi muun äänialueen tasoa. Tuntuu tuo SDD:n taso 4 todella pieneltä, kun asteikko siinä on 0...99.

Kokeilin myös nostaa Yamahan annon täysille (0 dB), jollon subin joutuu melkein "sulkemaan" tasolle 2 tai 3. Varmaankaan DD.tä ei ole tarkoitettu toimimaan näin alhaisella omalla volumellaan. Taajusvaste on kuitenkin tässäkin tapauksessa hyvä (18...200 Hz +-3 dB).

Nämä kummatkaan toimenpiteet eivät auttaneet kuin hieman tuhon subbarin "heräämiskynnykseen". Joudun edelleenkin kääntämään äänen hetkeksi noin 5...10 dB suuremmalle, jotta DD heräisi, kun olen kytkenyt siihen ensin virrat kaukosäätimellä.

Nostin lisäksi jakotaajuuden arvoon 90Hz (sama kuin Yamahan jakotaajuus sub-liitännässä).

Millä ihmeellä tuon saisi kuntoon?

Minusta koko heräämiskynnys tulisi poistaa. Velodyne vastasi myös, ettei tätä kait voi tehdä uudella päivityksellä.


yst. terv. Esa Sairio
 
Minulla on ollut oman DD-15:ni kanssa hieman samoja ongelmia, muttei ehkä yhtä voimakkaina. Kun katselen esim. telkkaria todella hiljaisella, subbari ei herää, mutta toisaalta en sitä haluakaan. Elokuvilla DD-15 päättää joskus pitää kahvitauon hiljaisissa kohtauksissa, mutta herää nopeasti kun actionia taas tulee.

Pidän nykyisin subbarin koko ajan päällä, tuohan ei juuri virtaa kuluta käynnissä ollessaan.
 
Juu ja vielä: kun tuon auto kytkimen pitää pois päältä ja käyttää takana olevaa virtanappia ei ole minkäänlaista heräämisongelmaa alussakaan äänilähteen lähtiessä soimaan.
 
Moi,

Velodyne official threadissa oli jotain sellaista juttua, että tekee/ostaa Y-haaran RCA piuhaan. Ilmeisesti auttaa, jos Velon molempaan RCA inputiin saadaan syötettyä signaalia. Itselläni meneekin Wadian RCA outputeista left ja right kanavat Velolle, niin ei tarvi olla haaroituskappalettakaan. Kannattaisiko kokeilla tuota vaikka? Ei tuollaiset haarakappaleet lie kalliitakaan.
 
Minulla auto on/off on pois kytkettynä. Ei tästä ole muuta hyötyä kuin se, että kun DD:hen kytkee virran kaukosäätimestä ja sitten herättää subin tarpeeksi voimakkaalla signaalilla, niin subi ei lopeta toistoaan vaikka sitten kuuntelisi koko illan ihan hiljaa tai voimakkaammin.

DD vaatii aina tuollaisen voimakkaamman herätesignaalin alkaakseen toistaa ääntä, vaikka se olisi kytketty päälle takaseinän päävirtanappulasta ja vaikka auto on/off ei ole toiminnassa.
 
Makero sanoi:
Moi,

Velodyne official threadissa oli jotain sellaista juttua, että tekee/ostaa Y-haaran RCA piuhaan. Ilmeisesti auttaa, jos Velon molempaan RCA inputiin saadaan syötettyä signaalia. Itselläni meneekin Wadian RCA outputeista left ja right kanavat Velolle, niin ei tarvi olla haaroituskappalettakaan. Kannattaisiko kokeilla tuota vaikka? Ei tuollaiset haarakappaleet lie kalliitakaan.
On jo käytössä y-haaroitin. Tämä asia nosti heräämiskynnystä 6 dB mutta eipä riitä.
 
" DD vaatii aina tuollaisen voimakkaamman herätesignaalin alkaakseen toistaa ääntä, vaikka se olisi kytketty päälle takaseinän päävirtanappulasta ja vaikka auto on/off ei ole toiminnassa. "
Nyt meni sanattomaks lopullisesti, tuskin mun isoveli voi toimia eritavalla kuin pikkuveli. Tosin mulla velo käytössä kakskanavakuuntelussa , ja av-vahvaimien kera ei kokemuksia. Mutta toivottavasti sit se päivitys tulisi ja piinasta pääsisit !
 
Takuuta tuossa vielä jäljellä? Ota yhteytta myyjäliikkeeseen ja käytä lapsi hoidossa?
 
Ingraver sanoi:
Takuuta tuossa vielä jäljellä? Ota yhteytta myyjäliikkeeseen ja käytä lapsi hoidossa?
Subbarini on kuukauden ikäinen ja sillä on 2 vuoden takuu. Liike josta laitteen ostin, on sitä mieltä että subbarini toimii oikein. Kysyin ongelmaani heti ensimmäisenä ratkaisua myyjäliikkeestä.
 
Back
Ylös