Oman laitteiston arviointi

OPT

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
75
Kaupunki
Helsinki
Olisi vallan mielenkiintoista kuulla miten tämän palstan lukijat arvioivat oman laitteistonsa äänenlaadun. Laitteiston yksityiskohtiin, kuten brändeihin tai hintoihin ei tarvitse mennä, mutta rehellinen mielipide siitä a) miltä laitteistosi mielestäsi kuullostaa b) mitä siinä on hyvää ja mahdollisesti huonoa, c) mitä haluaisit parantaa ja miten paljon olet tehnyt vertailuja eri laitteistojen kesken hyvän äänenlaadun löytämiseksi.
Itse voin aloittaa:
a) Olen aloittanut oman laitteistoni kasaamisen jo vuodesta 1998, eli vieläkin löytyy komponentteja 8 vuoden takaa. Pikkuhiljaa asuntojen vaihtuessa ja pientä hienosäätöä tehdessä olen tällä hetkellä kaikinpuolin tyytyväinen nykyiseen järjestelmääni. Musiikki soi....helvetin hyvin, en viitsinyt sanoa kuitenkaan musikaalisesti.
b) Asun kerrostalossa ja kaiuttimeni sijaitsevat olohuoneessa, jossa valitettavasti myös naapurit täytyy huomioida, siis hifistin painajainen. No, kukaan ei ole koskaan valittanut kun olen vähän 'luukuttanut', ilmeisesti musiikki on ollut riittävän hyvää alakerran mummolle ja yläkerran helluntalaisille. Omassa setissäni ongelmana on lähinnä se, että ainakin itse nautin musiikista silloin kun se tulee riittävällä äänenvoimakkuudella, silloin nimittäin ne musiikin todelliset nyanssit tulevat esiin.
c) Jos itse joskus haluaisin parantaa äänenlaatua, niin se vaatisi aika kalliita sijoituksia; omakotitalo omalla akustoidulla kuunteluhuoneella ja täysin eri laitteet mitä nyt omistan. Se siis jäänee haaveeksi. Olen käynyt kuuntelemassa joitain huippulaitteita alan liikkeissä, mutta ne eivät ole vakuuttaneet äänenlaadultaan, enkä myöskään jaksaisi kuuntelurumbaa myöskään omassa kodissani.
 
No pohdiskellaanpas sitten näin aamutuimaan, vaikka mies hieman koomassa onkin. Onneksi on viime aikoinatullut pohdittua juurikin näitä asioita ja olen tullut siihen lopputulokseen että parasta "hifiääntä" taloudessani oli varmaan suurimman osan harrastajien mielestä noin 3 vuotta sitten, mutta paljon on sen jälkeen kerennyt tapahtua niin miehessä kuin laitteistossakin. Nyt kuunnellaan enemmän musiikkia ja niin että se tuntuu välillä selkäpiissä saakka vaikka käytetyt voimakkuudet kohtuu rajoitettuja ovatkin.

a) Oma laitteistoni kuulostaa tällä hetkellä hieman ristiriitaiselta tapaukselta, tunnelmat on hieman musiikista ja volyymista riippuen kuin siinä Aurajuusto mainoksessa "Toiset inhoaa ja toiset rakastaa".

b) Erinomaista laitteistossa on tällä hetkelläkin äänen realismi sekä aineettomuus ja ilmavuus, välillä tuntuu aivan uskomattomalta mitä moiset pöntöt levyltä ilmoille loihtivat. Eritoten tämän huomaa kevyen blues/jzz/kuoromusiikin kanssa. Stereokuva on myös aika hyvällä tolalla eli sen suhteen ei ole valittamista. Heikkouksia taasen on tällä hetkellä paljon: Hyyppien uusi koteloratkaisu pahensi joitakin jo olevia ongelmia siihen pisteeseen että parannusajatuksia on jo mietittynä. Basso-osasto on systeemissä melko köykäinen (vaikkakin nopea), mikä ei sinänsä minua haittaa. Suurempi haitta minulle on äänen balanssi joka on hieman värittinyt ylemmällä keskialueella ja alemmalta keskialueelta puuttuu siellä kaivattavaa lihaa eli bodyä sekä lämpöä.

c) Hyyppien koteloratkaisun twiikkaus vaimennuksen avulla on vielä kesken. se saattaa tuoda hieman äänen balanssiin parannusta. Myös vertailuja eri laitteiden kesken on tullut tehtyä jonkin verran ja osasyynä äänen ongelmiin on varmasti tuo Goldmundin vahvistinsetti, hieman liikaa raa'an netraalia ja ilmavaa ääntä noille hyypille. Menee sillä osastolla jo hieman yli. Siksi vahvaimet onkin kaupan torilla. Suunnitelmissa on paluu putkien tai ainakin lämminsävyisen vahvistimen pariin, josta silti löytyisi tarkkuutta ja selkeyttä aimo annos hyyppien koteloratkaisua tasapainottamaan.
Hajonneen rasian/neulan tilalle on etsinnässä para-aikaa uusi tuttavuus kunnes vanha saadaan korjautettua, siinäkin on viime aikoina jo muutama ajatus tullut pääkoppaan miten homma saattaii hoitua parhaiten.

Monesti on käynyt jo mielessä että pitäisikö noiden hyyppien kanssa luovuttaa kun ei kaikella musiikilla toimi nin hyvin kuin haluaisi, mutta sitten kun kuuntelee jotain muuta niin tulee fiilis ettei näistä vain voi luopua. Tälläistä tämä elämä on.. :D
 
Omassa laitteistossa on ääni miellyttävä, joskin vähän tylsä. Välillä tuntuu, että räväkkyyttä ja rytmiä saisi olla enemmän, kuten edellissä systeemissä. Paneeleissa on puolensa, mutta mitä todennäköisimmin palaan koteloihin lähiaikoina. Teho maksaa liikaa ja kuuntelutilassa on toistaiseksi toiminut parhaiten jalustakajarit.

Ei silti, on asioissa hiukan edettykin. Ääni on monella tapaa mitattuna edellisiä parempi; neutraalimpi, värittymättömämpi, ehkä kauniimpikin.
Lievä laiskuus, rytmiikan puute ja "sen jonkin" puuttuminen ovat kuitenkin asiota jotka ajavat uusiin kokeiluihin lähitulevaisuudessa. Tämä tarve tehdä muutoksia on kuitenkin tunne jonka olen kohdannut kaikkien laitteistojeni aikan, joten voitaneen sanoa, että minun laitteistossani vain muutos on pysyvää..
 
Olen kuunnellut kohtapuoleen kaksi vuotta alle listattua audiosettiäni, jossa poikkeuksellista on "hyyppien" eli PHY-HP kaiutinelementtien ns. infinite baffle -asennus ts. kaiuttimet soivat esteettömästi myös takana olevassa huoneessa.
a) laitteistoni kuulostaa edelleen täysin tyydyttävältä. Arvostan värittymätöntä, neutraalia toistoa ilman mitään tunnelmaväritystä minkään komponentin osalta. Flyygelin äänen tulee olla uskottava ja autenttinen. Uuden musiikin kirein riipaisukaan ei saa pyöristyä diskantin leikkautumiseen. Olen kuunnellut tällä korvalla mm. Sibelius-Akatemian kamarimusiikki- ja konserttisalissa ja todennut ilokseni, etten kotona jää paljosta vaille.
b) parasta laitteistossa on – niin oudolta kuin se kuulostaakin – seinäsijoitus. Tämä johtuu paljolti huoneistotyypistä kerrostalossa. Mutta ratkaisu on ollut ehdottomasti parempi kuin kotelokaiuttimien valinta. Huonoa on oikeastaan vain jos tulee muutto, niin ne on revittävä seinästä.
c) jos parannusta ajattelen, niin hankkisin vielä lisää kolme samanlaista elementtiä monikanavatoistoa varten. Tähän huoneistoon en niitä kuitenkaan voisi sijoittaa. Laitteistoja en ole juurikaan muuten vertaillut kuin tutustumalla niihin hifimessuilla. Olen tehnyt enemmän vertailuja äänitteiden osalta ja tullut siihen tulokseen, että hankin sacd-version, jos suinkin mahdollista. Kaksikanavaisenakin sellainen toistuu useimmiten ilmavampana ja dynaamisesti avarampana kuin rbcd-äänite.
 
a) miltä laitteistosi mielestäsi kuullostaa b) mitä siinä on hyvää ja mahdollisesti huonoa, c) mitä haluaisit parantaa ja miten paljon olet tehnyt vertailuja eri laitteistojen kesken hyvän äänenlaadun löytämiseksi.

a) Hyvältä! Etenkin tuon Sonic Frontiersin hankinnan myötä setti kuulostanut sellaiselta kuin sen pitäisikin.

b) Hyvää on ehdottomasti nk. musikaalisuus, musiikkia jaksaa kuunnelle tunti toisensa perään väsymättä, jalkka vispaa, helppo keskittyä itse musiikkiin... Huonoa pienet bassokorostumat. Se menee osin kerrostaloasunnon piikkiin. Mutta eihän kaikkea voi saada kerralla.

c) Kotona en hurjana ole eri laitteita vertaillut, harrastajatovereiden luona senkin edestä. CD-soittimia, johtoja toki kotona jonkin verran..

Tällästä.
 
Oma laitteistoni on hyvä.
Ei ole mitään epäilystä miten sen saisi erinomaiseksi.
 
a) Hyvältä. Ääni on jazzpoppiin päin kallellaan. Kokonaisuuteen olen tällähetkellä tyytyväinen.

b) Hyvää on tilantuntu ja yksityiskohdat. Paneelit sopivat myös akustisesti hyvin. Huonoa, jos levy on huonosti äänitetty tai musiikki on agressiivista metallia.

c) Uuden cd-soittimen osto on seuraava päivitys. Ei nykyinen huonokaan ole, mutta ehkä kolmiulotteisuutta saattaisi siten löytyä realistisemmin, ei niinkään enempää. Virtapuolikin pitäisi laittaa kuntoon.
 
a) sellaiselta että illalla ei tahdo malttaa mennä nukkumaan ja aamulla on kiire herätä. Kuuntelemaan.

b) Hyvää on erinomainen yleispätevyys.Huonoa on huone ja se ettei ihimismielelle mikään ole riittävän hyvää.

C) ehdottomasti levyhyllyn sisältöä pitää parantaa.
 
a) Kuulostaa aika hyvältä. Ei varmastikaan kaikkein tarkin laitteisto, niin musikaalisessa kuin hifi-mielessäkään. Mutta ei niin väliksikään, ainakaan just tällä hetkellä.

b) Sitä kuuluisaa PRaTia voisi ehkä olla enemmän. Ja muutenkin sellaista instrumenttien välistä erottelua olisi kiva lisätä.

c) Lähiaikoina en paljon jaksa parannella. Enempi kuuntelua ja lisää levyjä, sieltä ne kunnon kiksit tulevat. Onhan tässä vuosien varrella sitten aikaa parannella laitteitakin.
 
a) Hyvältä kuulostaa, noin niinkuin hifimielessä ja kuitenkaan ns. kuunteluväsymysosaston puolella ei vielä olla. Välillä ei osaa sanoa onko ääni luonnollinen vai ei mutta vaikuttava se on joka tapauksessa. Musikaalisuudesta en vielä ymmärrä ja ei kai tällä pääse sillä tavalla fiilistelemään hienosyisemmällä musiikilla, mutta itse tykkään myös tietynlaisesta karun reippaasta meiningistä laiteosastolla.

b) Tasapainoilu siellä rasitusrajoilla on mielestäni onnistunut aika hyvin. Basso, dynamiikka, eloisuus, tarkkuus, äänikuva jne. toimivat hienosti. Nämä "hifiasiat". Mehevyys ja vähän keskialueen bodyakin puuttuu ja pientä koleutta on aistittavissa, mutta paljon pahempaakin on tällä saralla kuultu. Ehkei maailman ääniteystävällisin ulosanti mutta hyvät levyt kuulostavat hyviltä.

c) sen verran on jo tullut panostettua elektroniikkaan, että kaiutinpuoli saattaisi olla hyvinkin seuraava päivitys (ja vasta seuraavassa asunnossa). Kuulokkeiden suhteen olen ollut täysin tyytyväinen jo pitkään. Kaapeleiden kanssa nyt voi tietenkin aina pelleillä mutta en oikein ole vakuuttunut tuloksista niiden kanssa. Akustointi ja virtapuoli voisi olla potentiaalisempia tviikkejä...
 
Laitteisto on pysynyt jo useamman vuoden muuttumattomana ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Repikää siitä.
 
Mitä pitäis repiä?

Tiedän toki vanhojen takaveto Ladojenkin omistajia jotka ovat sijoittaneet mielestään kestävään klassismiin ja ovat erittäin tyytväisiä valintaansa. Katso vaikka Lada merkkikerhon kokoontumisajoja. Aidosti onnellisia ihmisiä jotka kertyvät järven jäälle paistamaan makkaraa ja seurustelemaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.

Toiset vain tyytyvät vähempään kuin toiset.

Torvihörhö
 
pmutanen sanoi:
Mitä pitäis repiä?

Tiedän toki vanhojen takaveto Ladojenkin omistajia jotka ovat sijoittaneet mielestään kestävään klassismiin ja ovat erittäin tyytväisiä valintaansa. Katso vaikka Lada merkkikerhon kokoontumisajoja. Aidosti onnellisia ihmisiä jotka kertyvät järven jäälle paistamaan makkaraa ja seurustelemaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.

Toiset vain tyytyvät vähempään kuin toiset.

Torvihörhö

joillakin on tapana ostaa harvemmin, harkiten, mutta laadukasta tavaraa. tyytyväisenakin pysyy pidempään ja oppii säätämään laitteiston kunnolla tappiin. se on vähän vaikeampaa vaihtaa laitteita aina kun mallimerkintä uusitaan ;)

joten en yhdistäisi harvemmin laitteiston päivittämistä jotenkin vähempään tai huonompaan.
 
tutkija sanoi:
joten en yhdistäisi harvemmin laitteiston päivittämistä jotenkin vähempään tai huonompaan.

Niin... ehkä jopa päinvastoin. Kun ostat kunnon laitteet harkiten et tarvitse uutta kovinkaan pian. Mutta jos ostat esim melkjo hyvää niin sitten olet pian päivittelykierteessä. Itse olen nyt kuunnellut samaa perussettiä pari vuotta eikä päivitystarpeita ole näköpiirissä. Minkäs sille voi kun musiikki vaan soljuu nautittavasti... edellistä settiä kuuntelin kymmenisen vuotta aina silloin tällöin pikkuisen parannellen. Sitten päätin, tai oikeastaan kun tavallaan vahingossa törmäsin kaiuttimiini laittaa setin kerralla kuntoon ja nyt se on. Yllätyksekseni kesti jopa muuton toiseen asuntoon...
 
Eivätkö Lada ihmiset voi olla oikeasti tyytyväisiä?

Torvihörhö
 
Peten kysymykseen vastaus: voivat!

Alkuperäiseen sen verran, että järeämpi harrastaminen alkoi tuolla 80-luvun loppupuolella. Sen jälkeen on kuunneltu uskomaton määrä kombinaatioita niin vieraissa kuin ennen kaikkea kotona. Ikänä en ole tyytyväinen ollut kovinkaan pitkään mihinkään seteistäni. Tosin tuo nyt vain on luonnekysymys.Minusta kun on ollut äärimmäisen mukavaa myös vaihdella laitteitani. And that's it!

Nykyisen settini kanssa tosin alan olla myös sinut ajatuksen kanssa, että vihdoinkin luulen ymmärtäväni mistä hyvässä äänentoistossa minulle on kysymys. Ja jos näin todella on, en missään nimessä tietäisi tätä, ellen olisi käynyt läpi tuota valtavaa laiterumbaa.Tämä on niin subjektiivista kuin vain voi olla.

Jos kuvailisin saundiani tänä päivänä, se kuulostaa minusta seuraavanlaiselta: eläväinen, herkkä, dynaaminen, erittäin laajentunut taajuuskaista, nopea, läsnäolon tuntu ajoittain erittäin vahva,äänityksestä riippuen - toisin sanoen musan kuuntelu ei koskaan ole ollut näin mukavaa kuin nykyisin. Ensimmäistä kertaa en oikeastaan osaa sanoa, mihin tähtäisin, mitä vielä pitäisi parantaa, jotta olisin tyytyväinen.

Hyvä näin. Katsotaan kuinka kauan olotila kestää.

jouni
 
Itseasiassa olen hieman kateellinen noille Lada ihmisille. Henkilökohtaisesti en ole Ladaa koskaan omistanut, mutta ajanut muutamaan otteseen kyllä. Vaikka olen kuullut hyvät ja hyväksyttävät perusteet itänaapurin valmistetta kohtaan, niin itselleni sellaista ei tule koskaan. Kuitenkaan en väheksy Lada ihmisiä, päinvastoin, uskaltavat olla omia itsejään vaikka liikenteessä muut tuijottavatkin yleensä melko pitkään.

Edellinen koskee myös äänentoisto harrastusta. En ymmärrä mikä tekee harrastajasta joka pitää laitteitaan kymmenen vuotta parempana, kuin harrastajaa joka lyhyemmän pitoajan jälkeen vaihtaa laitteensa mielestään parempaan tai ainakin omaan makuunsa sopivampaan.

Jokainen valitkoon ja kulkekoon oman polkunsa tai olkoon kulkematta. Mielestäni parempia tai huonompia harrastajia ei yksinkertaisesti ole. Kysymys on useimminkin hyvin henkilökohtaisista jutuista, joita toisten ei pitäisi lähteä kauhean kiivaasti arvostelemaan.

Kyllähän vinkkejä voi kaverille antaa ja keskustelupalstoilla asioista keskustella, mutta toisten henkilökohtaisiin valintoihin ei pitäisi liiaksi puuttua, ne kun ovat ihan jokaisen oma asia.

Torvihörhö
 
Toisinkuulija sanoi:
Voivat tietenkin, muttei se tee Ladasta yhtään parempaa autoa.

Eipä niin, mutta kyllä se jotain kertoo tuotteesta, jos sillä on innokas ja vakiintunut (vaikkakin pieni) kannattajakunta. Eli luultavasti siinä on jotain kiinnostavaa tai toimivaa. Ja tästä voidaan ihan hyvin vetää vertauksia myös audioon.

Torvihörhö on mielestäni syvimpien totuuksien äärellä viestissään. Kaikkein hedemällisintä olisi, jos itse kukin, turhan patsastelun sijaan, nauttisi omasta valitsemastaan tiestään ja samalla yrittäisi selvittää itselleen mikä niissä muiden valinnoissa on hienoa ja kiinnostavaa. Eli löytää ne aarteet myös muunlaisista näkökulmista.

Pätee niin audioon kuin musiikkiinkin.
 
Voivat tietenkin, muttei se tee Ladasta yhtään parempaa autoa.

Ossi

Mikäs vika Ladassa? Eihän sitä voi ihan huonoksi sanoa, kannattaa muistaa ettei se Lada Audin hintaakaan maksa..
 
Back
Ylös