Oma laitekierre ja harrastus

pketola

Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
5.8.2006
Viestejä
3 424
Kaupunki
Parkano
Kun Keme aloitti, niin jatketaan aiheesta.

Itse olen penskana aina kuunnellut musaa vanhempien stereoilla, omaa "mankkaa" tms en omistanut. Sitten 15 vuotiaana kun mopolla ajo tuli tienpäällä lailliseksi, se lakkasi kiinnostamasta, ja vaihdoin mopon ensimmäisiin stereoihini, ja se mopo tavallaan karkasi käsistä :D

Ensimmäiset olivat Akain erillis-sarja Jamon kaiuttimilla. Siitä se sitten lähti, en selvitä jokaista vaihetta, mutta pientä listausta yritän muistella.

Ensin Jamot vaihtui Maranzin HD jotain, en muista kaiuttimien tyyppiä. Sitten vaihtui laitteet, Akait möin siskolleni (jolla ne on vieläkin toiminnassa!), ja tilalle tuli Kenwoodin pieni integroitu, Sonyn dekki, ja Technics viritin, sekä Kenwood taajuuskorjain ja Maranzin levysoitin.
Vahvaria sitten vaihdettiin isompaan Kenwoodiin, ja kaiuttimiksi tuli Jamo Professional 300, joka oli hirmu kallis ostos silloin 16 vuotiaana. Jossain vaiheessa vahvistin vaihtui vielä Technicsen suurimpaan integroituun SU-V85 ja Sonyn dekki malliston suurimpaan TC-K700ES

Hifi lehteä luonnollisesti luettiin alusta saakka, ja isot päätteet, sekä CD rupesi kiinnostamaan. Huimia juttuja luettiin tarkoin herroista Multanen ja Eloranta ja sitä vaan mietiskeli että olisipa itellä joskus...

Ekan cd soittimen hankin vuonna -86, ja möin vinyylit pois ???
Soitin oli joku Philipsin malli, ihan hyvä ääneltään. Sitten alkoi ajatus suorasta signaalitiestä, soitin vaihtui Sonyn 337ES soittimeen, ja Teknarin integroitu Yamaha MX-50 päätteeseen, kaiuttimiksi tuli Jamojen tilalle Kef 103/3 Reference. Ajoin siis jo silloin päätettä suoraan cd soittimella.

Musiikin ääni lehti oli kova sana, ja siitä ammennettiin "tietoa" :p Sitten cd soitin vaihtui Kenwood DP 3300D malliin, joka oli merkin huippumalli, ja vaikka siinä oli tasonsäätö, ostin Illusionin passiivietusen sekä Monsterin välipiuhat. Vahvarin ääni alkoi nyppiä, joten heitin sen auton takapenkille, ja painelin Tampereelle Hifi Studiolle, ja vaihdoin Yamahan Onkyo M 504 päätteeseen. Onkyo on mielestäni vieläkin parhaita kuulemiani japsipäätteitä.

Kaiuttimet vaihtui sitten Jamo Concert VII malliin,ja cd soitin Sonyn 505ES malliin, ja taas oltiin tyytyväisiä. Sitten alettiin puhua Mark Levinsonin laitteista, ja eihän toki semmosiin ikinä rahaa voi olla.... Kaiuttimiksi tuli Infinity Kappa 8 ja kuola valui ajatuksesta omistaa ML 27.

Laman jälkeen Vahvistimeksi vaihtui Proceed AMP 2 ja kaiuttimiksi Infinity Renaissance 90. Silloin otin myös kokeiluun uuden cd soitinmerkin; Micromeca! Ei tarvinnut montaakaan minuuttia verrata Sonyyn kun japsi lähti talosta, ja tilalle Micromeca Stage 2, joka vielä päivitettiin Stage 6 malliin, välissä tietenkin Illusion passiivi sekä huippu-uutuuspiuhat, VDH The Second.

Vahvistimen vaihto alkoi taas kiinnostaa, ja tein tarjouksen Electron AW 250 mallista, mutta joku ehti ennen mua. Siitä tulikin sitten tilaisuus ostaa demokone, ML 27,5 joka myös ostin. Ostin myös ML 26 etusen jossain vaiheessa. Tähän mennessä on kaiutinpiuhoina ollut erinäisiä malleja Monsterin ja VDH:n valikoimasta, kunnes kaveri toi Dubaista mulle kokeiluun MIT Terminator jotain piuhat. Johdoissa oli joku ihme boxi siinä keskellä...

Setti oli silloin ML 26, ML 27.5, Infinity Ren 90, Micromeca ja Illusion, tähän olin melko kauvan tyytyväinen, joskin etusen ja soittimen vaihdoin Proceed CDP malliin(köyhän miehen ML39).

Hifi messuilla toki aina kuljettiin, ja eräänä vuonna soitettiin jotain Dunlavy kaiutinta. Siitä se ajatus sitten lähti, samoin Infinityt 8)

Ensin tuli DAL sc II, sitten sc III, sitten sc IV, eikä paluuta enää tuntunut olevan. Tein myös omasta mielestäni vikaliikkeen kun vaihdoin ML päätteen Gamut monoihin. No, olihan ne hyvät, mutta ei Levinsonin veroiset. Proceed soitinkin väistyi pitkään palveltuaan Gamutin soittimen tieltä, etuseksi tuli väliaikaisesti Vincentin joku malli. (oikeastaan toinen virhe)

Transparentit tulivat, ja nyt on käyty mallit läpi Music Linkistä Referenceen. Gamut cd sekä Vincent etunen vaihtui kauan himoittuun ML 390s soittimeen. Mieli teki vielä ML päätettä, jonka myös ostin kun sopiva käytetty 331 tuli myyntiin, hetken olin kahden vahvarin loukussa :p Sain lopulta hukattua niin 331 että Gamutitkin ja tilalle tuli päätteeksi ML 335. Setti vaikutti valmiilta.

Mutta ei, DAL IV päivitettiin vielä A malliin ja homma on bueno!
Luulin ettei enää tarvi laitteita hetkeen vaihtaa, kunnes tuli tilaisuus omistaa Usher BE 20 kaiutinpari, jota olin aikaisemmin kuullut eräällä pitkän linjan harrastajalla, ääneltään mielestäni yksi parhaita kuulemistani.

Nyt siis tällä hetkellä setti on luokkaa cd soitin ML 390s, pääte ML 335, Kaiuttimet Usher BE 20, välipiuhat Transpa Reference bal, kaiutinpiuhat Transpa Ultra, Verkkopiuhat Transpa Powerlink XL sekä Reference Powerlink. Suodinta ei ole, vaikka jossain välissä jotain Shunyataa nurkissa lojuikin.

Paras komponentti laiteketjussa on vielä tekeillä, oma talo nousee Syksyn mittaan, ja sieltä löytyy oma äänieristetty kuunteluhuone, se kaikkein pyhin 8)

Eli jotain tollasta mulle on sattunut parin kymmenen vuden sisään, en ihan kaikkea laittanut tekstiin, enkä varmaan edes muistanutkaan kaikkea. Aika paljon itseoppinut, mutta viime aikoina hyvät vinkit ja kokeneet harrastajat huippusetteineen on avannu uusia näkökulmia.
 
Siitä nyt jäi pois Dunlavy Alethan kokeilu ja Martin Logan Summittien kokeilu myös. En myöskään maininnut eri kotiteattereista joita talossa on käynyt, sekä subbareista sun muista joita on myös ollut Velodynen eri malleja.
 
Etkö usko suotimien vaikuttavan ääneen mitään?Vaikka pitäisitkin niitä äänellisesti samantekevinä,settisi sisältää niin arvokkaita laitteita,että itse suojaisin ne paremmin.Teetä sinne uuteen taloon vaikka kiinteä suojaus.
Meiltähän poksahti muutama vuosi sitten verkosta tulleen piikin takia kolme laitetta.Ei ollut mitään suojauksia silloin.Vakuutus korvasi osan korjauksista.
Sähkön kulutus vaan kasvaa ja kasvaa.Huoltotyöt lisääntyvät myös.Tarvitaan vain huoltomiehen tekemä virhekytkentä,niin poksahtaa.Ei salama ole ainoa huolen aihe.
Lehdestä luin jokin aika sitten sähköyhtiön maksamista korvauksista huoltovirheen takia.Kodin elektroniikkaa oli poksahtanut laajalta alueelta.
Sinun settisi sisältää harvinaisempia laitteita.Hinnatkin sillä tasolla,että korjaukset tulisivat kalliiksi ja osia erikoisempiin laittteisiin joutuisi odottelemaan jopa kuukausia,jos piikki joskus tulee.
Tämä voi olla turhaa pelottelua,mutta kun omalle kohdalle on sattunut..
 
Kiinteää suojausta on tullut mietittyä, mutta entä jos semmonen alkaa prakaamaan? Kyllä minä taidan suotimen laittaa, mutta erillisen, merkistä tai mallista ei vielä päätöksiä ole tehty. Ja suojaus on tärkeämpi kuin se filsapuoli.

Tarinasta jäi myös uupumaan eräs laite, ML 28 etunen joka jäi tossa käteen. Levinsonin käyttöohjeessa mainitaan että ei suositella erillisen virtasuotimen käyttöä PSL 228 virtalähteen kanssa, koska laite sisältää oman suotimen niin virran pöpöille kuin piikeillekkin. Tekstissä mainittiin että hyväkin suodin saattaa vaan huonontaa äänenlaatua. Muistetaan myös että teksti kirjoitettiin vuonna -92, ja koskee ainakin sen ajan suotimia, ovatko sitten parantuneet näihin päiviin...?

Päätettä en missään nimessä kierrätä minkään suotimen kautta, suojauksen toki voi laittaa. Omat ja muutamien muiden harrastajien kokeilut on osoittanu että iso pääte kytketään suoraan verkkoon ilman suodatusta jos äänenlaatu ja vahvarin koko potentiaali on tärkeitä asioita.
 
Isoille päätteille ei sovellu,kuin eräät suurimmat suotimet.Joidenkin suotimien rinnalle voi toisaalta kytkeä myös isomman päätteen.
Kyllä suotimen käyttöohjeissa yleensä lukee,kun se soveltuu suuremmalle päätteelle.Silloin mielestäni äänenlaatu ei huonone.
Ei Krell KRC-etusenkaan virtalähteeseen 90-luvulla suositeltu laitettavaksi mitään suodinta.Mutta nyt nämä 2000 -luvun suotimet parantaa sen ääntä.
Jos laitteilla on kunnollinen suojaus,vain mekaaninen kuluminen yleensä rikkoo aikanaan laitteen.
Sähköpiikki pysähtyy suotimien vastuksiin,kuten Monsterin tapauksessa.Kärähtänyt vastus noukitaan pihdeillä pois ja suodin toimii taas,kun mitään ei olisi tapahtunut.
Ukkonen voi kuitenkin olla toinen juttu.Salama on niin voimakas sähköpurkaus,ettei se välttämättä pysähdy,vaan lyö kaikesta läpi.Meillä ukkosella otetaan töpselit irti.
 
Ai jos suotimen käyttöohjeissa lukee että voi käyttää isojen päätteiden kanssa, niin silloin vahvistimen antama ääni ei voi huonontua? :D

Eräs kaveri joka harrastaa niitä ns kalliita laitteita, totesi että parempi ilman suodinta, vahvareina 2 x Plinius Sa Reference. Mistä tietää vaikka sitten 10 vuoden kuluttua, kun Pliniukset on ikääntyneitä ja kuluneita, jospa sitten suotimesta on hyötyä...
 
Mielenkiintoista tarinaa, lisää vain näitä kiitos :)
 
Petri Ketola sanoi:
Ai jos suotimen käyttöohjeissa lukee että voi käyttää isojen päätteiden kanssa, niin silloin vahvistimen antama ääni ei voi huonontua? :D

Eräs kaveri joka harrastaa niitä ns kalliita laitteita, totesi että parempi ilman suodinta, vahvareina 2 x Plinius Sa Reference. Mistä tietää vaikka sitten 10 vuoden kuluttua, kun Pliniukset on ikääntyneitä ja kuluneita, jospa sitten suotimesta on hyötyä...
Riippuu suotimesta.Jos suodin on suunniteltu käytettäväksi isojen päätteiden kanssa,minä kokeilisin ennen teilaamista.Yleensä tälläinen suodin painaa itsekin isomman päätteen tavoin monia kiloja ja maksaa jopa tuhansia euroja.Kyllä sinä Munchenissä näit niitä vimeksi käydessäsi.Kiinnititkö niihin huomiota tarpeeksi?Kuulostiko ison päätteen ääni niiden kautta kuunneltuna jotenkin rajoittuneelta?
Mitä suotimia tämä Plinius-harrastaja on kokeillut?Pitäisi saada faktoja.Jos ne oli muutaman sadan euron suotimia,ne oli tarkoitettu piensähkölaitteille.
Myönnän,että suurin osa markkinoilla olevista suotimista ei jättipäätteille sovellu,mutta joukossa on muutama poikkeus.
 
Petri Ketola sanoi:
Transparent 4 ja XL
Mielestäni ne ei sovellu!Tuo 4 on siinä ja siinä.Muistatko Kangasalan?Siellä oli kiinni eräät monot muistaakseni nelosessa.
Meilläkin ollut nelonen.Käyttöohjeessa muistaakseni ei suoraan sanottu isoista päätteistä mitään.
Yhden laitteen vanha XL-boxi ei missään nimessä.Uudesta mallista en tiedä.Kokonsa puolesta sekin arvelluttaa.
Isolator 8 ottaa vastaan kaikki.Painonsa puolesta pitääkin.Samoin suurimmat Monsterin boxit.Kallein Nordostin suodin myös.Burmester kysymysmerkki.PS Audion suurimmat kevyesti.Onhan näitä joitakin ja vielä löytyy mainitsemattomia.
 
Tarkoitit varmaan settiä Pohjanmaalla? Kangasalan systeemissä oli joka purkille oma XL suodin, myös stereopäätteelle.

Mikä se teidän Monsterin tyyppi on? Niin, ja Isotekiltäkin löytyy suotimia isoille päätteille jos välttämättä haluaa käyttää.
 
Oli siellä myös nelonen ja ennenkuin lähdettiin,hän sanoi minulle äänten tulevan paremmin,kun laittaa sen nelosen kautta!
Koski siis vahvistimia.
Meillä on myös täällä yksi yhden laitteen XL-boxi.
Ahdistunutta ja leikkaavaa sävyä tulee ääneen,kun päätteitä siihen XL-lootaan kokeillaan.
Kaikki piensähkölaittemme sensijaan nauttii siitä!
 
Petri Ketola sanoi:
Mutta ei, DAL IV päivitettiin vielä A malliin ja homma on bueno!
Luulin ettei enää tarvi laitteita hetkeen vaihtaa, kunnes tuli tilaisuus omistaa Usher BE 20 kaiutinpari, jota olin aikaisemmin kuullut eräällä pitkän linjan harrastajalla, ääneltään mielestäni yksi parhaita kuulemistani.

Lukasin tarinasi mielenkiinnolla, joka sivuuttaa monenkin harrastajan vaiheita.
Valasetko hiemen mitä kaikkea noi Usher BE 20 toi lisää ääneen, itse on DAL IV A:t ja ole erittäin tyytyväinen ollut näihin.
 
"Pien"i lisä tuohon suodinpointtiin kunnon laitteissa...
Tuollaisissa kalliissa laitteissa, joissa suodatus on hyvin hoidettu, huollattaisin ikääntymisvaiheessa sen laitteen oman powerin, sillä filtterin lisääminen eteen ei poista kuin oireet parhaimmillaan, se virtalähde kaipaa joka tapauksessa tuolloin jo kevyttä huoltoa kuten lyyttien vaihto, minkä yhteydessä on helppo todeta muutenkin virtalähteen toimivuus tai mahdolliset toimintaongelmat. Skooppi kiinni ja katsomaan, miten puhdasta ja oikeaa jännitetasoa sieltä tulee, ja miten se jaksaa keinokuorman kanssa potkia...ja sitä rataa.

Tähän liittyen tuli mieleen sellanen seikka, että täällä nykyisessä sijainnissa (Vantaan Ilola) on aika hurjasti Malmin kerrostaloaluetta korkeampi verkkojännite, en ole valitettavasti ehtinyt missään vaiheesa syventyä ihmettelemään sen tarkemmin sähkön laatua, eikä tuo kerro siitä juuri mitään. Se nyt kertoo jotakin, että on keskimäärin tasaista 50.0Hz, mutta häiriöt on mittaamatta, enkä niitä omilla laitteilla tällä hetkellä spektrissä näe kuin audiotaajuuksilla näkyvät vahvemmat harmoniset, joita ainakin Malmilla esiintyi aika paljon olettamaani puhtaustasoon nähden. Voisi myös jotain suotimia koeponnistaa joskus omalla kotisähköllä, mitä siellä oikein audiokaistalla esiintyy...vähät nyt niistä ylemmistä harmonisista, jotka katoaa jo sinne laitteiden oman powerin sisään suotoihin keskimäärin.

Tuota (joskin nyt hieman tässä ketjussa ylikorostunutta) asiaa voisi olla mielenkiintoista syventyä pohtimaan enemmänkin. Mutta nyt on niin paljon muitakin juttuja.


However, hieno juttu että joku vaihteeksi vaivautunut kertomaan historiaa omalta osaltaan, niitä on aina mielenkiintoista lukea. :)
 
Back
Ylös