ohjelma suuntaimen mallinnukseen

landola

Käyttäjä
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
931
Jou

Olisi tarvetta (ilmaiselle tai edulliselle) ohjelmalle suuntaimien mallinnukseen. Pitäisi mitoittaa suuntaimia 1-tuumaisesta ainakin 5....6½ -tuumaiseen ja saada simuloidut vasteet eri kulmiin.
 
Vastaan tympeästi aiheen vierestä, joten vastausta esitettyyn kysymykseen ei ole tulossa tästä viestistä.

Suuntaimia käytetään kotelon diffraktioiden ehkäisemiseen. Luin joskus sellaisestakin ratkaisusta, että kaiuttimen etulevyyn kiinnitettiin paksu villahuopa, ja kaiutinelementtien kohdalle villahuopaan tehtiin poistumisaukot äänelle. Toimintaperiaate on siis sellainen, että kaiuttimen etulevyä pitkin etenevä ääniaalto vaimenee nopeasti paksussa villahuovassa, joten se saavuttaa etulevyn pyöristämättömän reunan suuresti vaimentuneena, joten reunan diffraktio on myös vastaavasti vaimentunut, mikä onkin huovan tarkoitus. Toisaalta kuuntelijan korviin ääni saapuu kaiutinelementeistä esteettömästi villahuopaan leikattujen aukkojen kautta. Kyse oli sitten todella paksusta huovasta, vähintään jotain senttimetrin luokkaa. Jos ei niin paksua huopaa löydy markkinoilta, eräs mahdollinen vaihtoehto on tikata monta ohuempaa huopaa päällekkäin.
 
Kyllä suuntaimen käytöllä tärkeämmät syyt on ihan muita kuin diffraktion välttely (IMO).
 
Suuntaimen tarkoitus on mahdollistaa mahdollisimman yksinkertainen ja halpa kantti x kantti kotelo sekä mahdollisimman yksinkertainen ja halpa jakari :)
 
Suuntaimen tarkoitus on mahdollistaa mahdollisimman yksinkertainen ja halpa kantti x kantti kotelo sekä mahdollisimman yksinkertainen ja halpa jakari :)


Tämä on totta. Torvet ovat sitten eri asia, pun intended. Käytännössä suuntaimet käsittääkseni mallinnetaan muovailuvahalla ja mittaamalla toimintaa. Empiirisesti siis. Muovailuvahamuotista sitten voidaan ottaa kipsivalu, minkä avulla prosessi etenee.
 
Torvet ovat sitten eri asia

Juu. Torven tarkoitus on tuottaa helevetisti mökää, yleensä yhteen suuntaan.

Omaan silmään suutaimet näyttävät joko hyperbolisilta tai suorapintaisilta (CD) tai pallon ja suoran yhdistemiltä eli OS. Kaikki voidaan laskea Ojalan laskuopilla ilman muovailuvahaa. Valinta tuotantomalliin voidaan tehdä kuuntelemalla ja äänestämällä paras jatkoon.
 
John Murray selitti näitä muotoiluasioita aika selkeästi artikkelissaan "The Quadratic-Throat Waveguide".

Googlaamalla löytyy ja on ilmaiseksi saatavilla.

Ehkä käyttökelpoisimmat osat löytyvät sivuilta 8 ja 9.

Audioheritagessa Jack Bouska selittää suuntaimen suun muotoilua.


En ole aivan vakuuttunut hänen tractrix-torven muotoa noudattelevasta suuntaimen suun muotoilusta. Hän perustelee sitä tilan säästöllä.

When I worked up a waveguide design which followed E. Geddes recommendation, to terminate the mouth with a radius edge equal to 1/4 wavelength at lower frequency. limit, this resulted in a radius of over 3" for 1khz, which meant that for a full 1/2 round mouth, I would need an annular ring 6" wide all the way around the mouth.
 
Viimeksi muokattu:
Tuntuu erikoiselta ettei suppilon vasteen simulointia ole vieläkään toteutettu. Eikö tuohon ole olemassa laskentamallia?
 
ABEC tai sen viimesin uudelleen nimetty AKABaK osaa simuleerata vasteet. Diyaudio foorumilla ATH4 työkalu aktiivisessa kehityksessä, millä saapi melko monipuolisesti luotua tötteröitä ja saa helposti simuloitua ABEC3:ssa. Varmaan mainittukin tässä ketjussa mokoma työkalu.
 
^ Tuo AKABaK vaikuttaisi yleiseltä akustiikan ja äänen etenemisen mallinnuskalulta. Taitaa olla aika hankala jos haluaan vain simuilla omaa suppiloa, vai?

ATH4stä mainitaan lyhyellä etsimisellä että sen tuotoksia voisi simuloida tuolla AKABaK:lla.
DIYAUDIO-keskustelussa on 3000 viestiä joten se on aika suo kahlattavaksi läpi.

Onkohan tiedossa selkeää opasta miten noilla voi simuta suppilon (vaikka olemassa olevan) vasteen eri suuntiin?
 
Moikka, tietääkseni ohjeita näihin ei kamalasti ole, joten kohtuu paljo joutuu kokeilemalla opiskelemaan. Joku ohjeketju taitaisi olla diyaudion softapalstalla muistelen. Tsemiä!
 
Juu. Torven tarkoitus on tuottaa helevetisti mökää, yleensä yhteen suuntaan.

Omaan silmään suutaimet näyttävät joko hyperbolisilta tai suorapintaisilta (CD) tai pallon ja suoran yhdistemiltä eli OS. Kaikki voidaan laskea Ojalan laskuopilla ilman muovailuvahaa. Valinta tuotantomalliin voidaan tehdä kuuntelemalla ja äänestämällä paras jatkoon.


Itse olen hieman nuori ymmärtämään koko Ojala-vertausta.

Suuntaimista en ole ollut juuri kiinnostunut, ja tuon muovailuvahan käyttämisen tuotekehityksessä kuulin tuotekehitysportaalta virmasta, joka valaa lootikoita alumiinista. Käsitin, että suuntaimen mallinnuksen haasteellisuus on heijastusten sijoittamisessa ajallisesti malliin. Eli kun suuntaimen muoto pikkuisenkin muuttuu kolmiulotteisessa avaruudessa, niin heijastuksen vaihe-ero ja ajallinen sijoittuminen muihin on hankala ottaa huomioon kokonaismallissa. Rajatuin pistearvoin varmasti pystyy mallintamaan, mutta miten tarkkaa se on ja kuka sen algoritmin kehittää, niin sitä en tiedä. Uskoisin, että empiirisesti muovailuvahalla tutkimalla päästään nopeammin oikeaan lopputulokseen. Henkilökohtaisesti en myöskään odota sopivaa mallinnusohjelmaa kovin innolla.
 
Back
Ylös