Nyppii

  • Keskustelun aloittaja voltti
  • Aloituspäivämäärä
V

voltti

Tämä juttu ei liity palstan aiheeseen. Mutta pakko on kirjoittaa. Nimittäin nyppii. Tai itse asiassa on nyppinyt jo hyvän aikaa.

Naapuripalsta on mennyt totaalisen kuralle. Eihän siellä keskustelun taso ole ollut koskaan mikään häkellyttävän korkea. Viimeinen puoli vuotta siellä on "keskusteltu" kaapeleista. Imaginäärisistä sadan tonnin kaiutinkaapeleista joita kukaan ei edes ole nähnyt saatika kuullut. Psykologiaa, ufouskontoa, kuukiviä, kilpalaulantaa, nälvimistä, pottuilua, "huumoria", "tiedettä", järkeä, kuuloaistimuksia, "liian kallista", valmistajien salaliittoa ja huijaavia kauppiaita ja ties mitä sontaa. Ei ole nähty, ei ole kuultu mutta kyllä vankkaa mielipidettä piisaa. Rintaa hakataan ja "tiedetään". "Koska minä olen oikeassa niin sinun täytyy olla väärässä". Asennevammaisuutta sanon minä.

Lopputuloksena ollaan saatu asetelma missä jokikinen kirjoittaja lasketaan "meihin" tai "niihin". Omaa joukkoa kehutaan niin helevetisti omaa rintaa takoen ja vastapuolelle keksitään mitä ihmeellisimpiä haukkumanimiä. "Jos et mun mielipiteitä hyväksy luineen karvoineen niin oletpas vähän typerä". Sais muutama aikuiseksi itseään kuvitteleva mieshenkilö käydä kurkkimassa vessan peiliä. Tuijottaako sieltä tosiaankin sellainen karvanaama jolla on kanttia väittää tietävänsä hifiharrastamisen hienoudet kaikkine nyansseineen. Epäilen.

Olen kyllä elämäni aikana monenlaista nähnyt mutta tässä alkaa olla eräänlaiset pohjat. Ammattikoulaisten autotuunauskerhotkin vaikuttavat hyvinkin intellektuellilta harrastamiselta kun sitä vertaa suomalaiseen hifiharrastamiseen internetin ihmeellisessä virtuaalimaailmassa. Paino sanalla harrastaminen. Kannattaa lukea seuraava määritelmä harrastuksesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Harrastus

Meikäläinen on saanut paljon hifijulkaisujen ja verkkojulkaisujen kautta. Vinkkejä ja kokemuksia on jaettu sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. En millään jaksa ymmärtää miten jotkut itseään harrastajana pitävät henkilöt saavat kiksinsä toisten mollaamisella ja dissaamisella. Ymmärtäisin sitä jonkin verran mikäli se perustuu kokemuksiin tai muihin havaintoihin.

Mutta viime kuukaudet (etenkin tuota kaapelikeskustelua) seuranneena kokemukset ja havainnot on heitetty romukoppaan. Painopiste on ollut siinä miten värikkäillä sanakäänteillä on toisia pystytty mollaamaan. Väliin tuntuu että sellaista keskusteluaihetta ei ole missä homma ei lopulta siirry kettuiluosastolle. Samat hörhöt jatkaa samaa lätinää viestistä toiseen. Ainoa ero on että haukkumasanoihin tulle uusia vivahteita. Koko touhun "älykkyys" on siinä miten keksii uusimmat kettuilusanamuodot toisille kirjoittajille. Ja tästä jotkut keräävät harrastuksena kiksit. Aivan älyvapaata touhua. Täysin ja totaalisesti.

Onko nyt niin että suomalainen hifiharrastus on hiipumassa? Tuntuu että reilu viisimiljoonaisesta kansasta kirjoittelee alle 50 henkilöä tälle ja naapuripalstalle. Se on aika vähän. Naapuripalstaa lukeneena voisi helposti päätellä että hifiharrastus on itseään täynnä olevien arroganttien pikkupuuhastelua. Aivan kuin olisi "harrastuksen vakiototuudet" ja "tabut", joita ei saa kyseenalaistaa. "Digitalisoitunut hifimaailma on täydellinen ja se tulee hyväksyä sellaisenaan kuin se on". Pistäpä palstalle kysymys keskimmäräistä hintavammasta hifikomponentista, CD-soittimen eroista tai suositelluista kaapeleista niin saat vastaukseksi sontaa tuutin täydeltä. Tällainen touhu ei houkuttele uusia hifin harrastajia. Homma kuolee pois. Ei auta muuta kuin siirtyä seurailemaan Suomen ulkopuolisia harrastajia.

Ähh... no onneksi meikäläinen on nyt löytänyt sellaisen harrastamisen osa-alueen, mihin tuo pelleily ei vielä ole ulottunut. Se on levyarvostelut ja levyvinkit. Sieltä vielä löytyy uutta ammennettavaa tähän hienoon harrastukseen. Sinne ei vielä ole tuo nälviminen vielä edennyt. Ainakin tämän palstan "what's spinning..." on ollut hyvin antoisa ketju. Toivottavasti sisältöä tulee jatkossakin.
 
Silloin tällöin käväisen hifimaailman foorumilla, mutta eipä siellä juurikaan ole lukemista. Kaapeleista ja kuukivistä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ainakin tällä palstalla vallitsee positiivisempi henki.
 
Totta, aivan höpöhöpö hommaa. Onneksi tänne tuo koura ei ylety.
 
Niin, naapuripalstallahan osa pitää tätä foorumia sinä hörhöfoorumina jossa piirit ovat pienet ja sisäänpäin kääntyneet.

Ei sillä, että olen itsekin rajoittanut hieman tuota Hifimaailman foorumin selailua. Useasti alkaa vain verenpaine nousta, kun noita samoja jankkausjuttuja saa lukea ketjuista kuin ketjuista, oli aihe sitten mikä tahansa.
 
Onhan tämä palsta sentään vielä keidas tohon toiseen verrattuna ja toivottavasti pysyy jatkossakin!  :)
Hyvän kirjoituksen esitit PeeVee. Sääliksi vaan käy aloittelevia kokemattomia harrastajia
jos ajautuvat vain hyvin hämäävästi "Hifimaailman" informaation varaan.
Silloin heillä ei äänen laatuasiat pääse ainakaan kasvamaan helposti, on siellä sen verran pirusissaan kapuloita rattaisiin heittäjiä. Kummallisen kuvan toi palsta kyllä antaa. Toisaalta suhteessa palstan passiivilukijoihin kovasti äänekkäitä on vain kourallinen. Uskoisin, että jos omalla nimellä kirjoittelu tulisi vaatimukseksi asiat paranisi. Itse lämpimästi soisin asioiden menevän siihen suuntaan

On todella muuten henkisesti vinoa, että täysi-ikäiset nimimerkkien suojissa ankarasti kritisoivat avoimesti nimellään esiintyvä. Piirteestä vain näyttää tulleen nettisaittien hyvin typerä tapa kautta linjan. Mitä asia kertookaan laajemmin kulttuurmme tasosta? Voisihan ko. tavan palstanpitäjä / lainsäätäjä muuttaa ja on asiasta ollut puhettakin esim netti kunnianloukkausjutun yhteydessä että koulu-uhkaus kuvioissa.

Käyttäisin mieluusti tässä hyvin perinteistä nimimerkkiä "Järki älä jätä"
 
Hifimaailman keskustelut ovat tasoltaan ala-arvoisia, mutta enpä ole siellä nähnyt kenenkään pilaavan keskustelua CD-soittimista, Dac:eista, vahvistimista tai kaiuttimista. Tällä palstalla keskustelu on yleensä niiden vakavampien harrastajien vetämää ja heillä ne perusteet on yleensä kunnossa ja keskustelu sitä myötä menee usein kaapeleihin ja muuhun toiston kannalta vähäpätöisempään säätöön. Aloittelijan kannalta terve kritiikki ja olennaiseen keskittyminen on mielestäni positiivista. Aloittelija pötkii hyvän toiston parissa paljon pidemmälle kun pitää kritiikin mielessä ja panostaa niihin asioihin, jotka herättää vähiten ristiriitaista vääntöä.

Minua ainakin ärsyttää jos aloittelija pistää 600€ budjetistaan 150€ kaapeleihin.
 
Minulla on aina ollut vähän vaikeuksia hypätä Head-fi:n suhteellisen avoimista piireistä suomalaiseen skeptismiin ja bitit-ovat-bittejä-ja-lamppujohto-riittää-hyvin -tyyliin. Etenkin DVDplazalla ollaan heti irroittelemassa kun mainitseekin jotain eksoottisempaa. Täällä on hyvä tunnelma monelta osin, vaikka tyyli onkin globaalista näkökulmasta tarkasteltuna aika jäykkä. En itse laittaisi yli kymmentä prosenttia setin budjetista johtoihin, mutta en todellakaan moiti tai kyseenalaista sellaista, joka näin tekee. Antaa itse kunkin nauttia hifimatkastaan.
 
Gretch sanoi:
Minua ainakin ärsyttää jos aloittelija pistää 600€ budjetistaan 150€ kaapeleihin.

Montako tällaista tapausta tiedät? Tai edes sellaisia tapauksia, että joku olisi suositellut aloittelijalle moista budjetin jakoa?
 
peevee sanoi:
Onko nyt niin että suomalainen hifiharrastus on hiipumassa?

Päinvastoin! Siellähän on se 120 sivun jötikkä virtakaapelieden eroista. Jos noin paljon jaksaa vääntää niin täytyy olla hurjan intohimoinen suhtautuminen asiaan.

Mutta joo, täytyy myöntää ettei moinen ketju itsellenikään uppoa edes viihteestä, sieltä täältä olen ketjua muutaman kerran vilkuillut mutta eihän tuommoista jaksa...ehkä itse suhtaudun asioihin vähemmän intohimoisesti. Tai sitten vain musiikki kiinnostaa enemmän kuin jotkut virtakaapelit.
 
Hevimees sanoi:
Montako tällaista tapausta tiedät? Tai edes sellaisia tapauksia, että joku olisi suositellut aloittelijalle moista budjetin jakoa?
Toisella foorumilla mm. Ossi on settejä esitellyt, jossa kaiuttimet saa muutaman prosentin budjetista. En nyt lähde nimimerkkejä sen kummemmin tältä foorumilta esittelemään, koska osaltaan on kyse myös balanssista ja eri asioiden arvostamisesta. Minä itse pistäisin leijonanosan budjetista kaiuttimiin kun harrastusta aloittaa, mutta moni source first henkinen tästä tietty ärsyyntyy. Esimerkkini oli myös karrikoitu, ei tuollaista tapahdu kuin harvoin ja silloinkin yleensä lievemmin. Se siitä, turha tässä ketjussa on vääntää painotuksista kun siitä tulee aina napinaa :-\
 
Gretch sanoi:
Esimerkkini oli myös karrikoitu, ei tuollaista tapahdu kuin harvoin ja silloinkin yleensä lievemmin. Se siitä, turha tässä ketjussa on vääntää painotuksista kun siitä tulee aina napinaa :-\
Hevimeesin kysymys oli asiallisesti esitetty. Miksi väität sitä napinaksi?

Ja miksi ihmeessä sinun sitten pitää aloittaa tuollaisella esimerkillä ikäänkuin se olisi suuri uhkakuva?

Ja tottakai tuohon tartutaan, kun ihan mahdottomuuksia (itsekin sen juuri tunnustit) esität tapahtuvaksi.
 
Peevee,

Ehkei sentään Suomen hifiharrastus ole pelkästään näillä foorumeilla liikkuvien varassa. Olen ymmärtänyt, että näiden foorumien ulkopuolella on paljon niitä jotka eivät mm. noista mainitsemistasi syistä foorumeista välitä.

Tänäänkin juuri tapasin uuden harrastajan, joka ei näillä foorumeille liiku. Minulla oli oikein hauskaa keskustella hänen kanssaa. Kasvotusten keskustelut ovat jostain kumman syystä aina asiallisia. :)
 
Kaikki liittyy aika paljon huonoon Suomalaiseen keskustelukulttuuriin, tai paremminkin sen puutteeseen. Kaikki on turhan mustavalkoista. Esim. kamerapalstoilla Nikonin omistajat pottuilevat Canonilaisille ja päinvastoin. Jonain päivänä meillä on hammasharjamerkeilläkin kiihkeät puolestapuhujansa.... :(

Englanninkielisillä foorumeila keskustelu on kohteliaanpaa ja asiammallisempaa. Siinä meillä olis opittavaa.
 
silmaauki sanoi:
Hevimeesin kysymys oli asiallisesti esitetty. Miksi väität sitä napinaksi?

Luehan viestini uudelleen. Kuten sanoin, tässä ketjussa on turha lähteä miettimään settien painotusta (kaiuttimet vs etupää) tai vastaavia. Siitä tulee aina napinaa.
PeeVee sanoi:
"Digitalisoitunut hifimaailma on täydellinen ja se tulee hyväksyä sellaisenaan kuin se on". Pistäpä palstalle kysymys keskimmäräistä hintavammasta hifikomponentista, CD-soittimen eroista tai suositelluista kaapeleista niin saat vastaukseksi sontaa tuutin täydeltä. Tällainen touhu ei houkuttele uusia hifin harrastajia.
Tätä jo aikaisemmin sivusin, mutta eiköhän ne Hifiharrastajien puolella käytävät nysväämiset ole enemmänkin sitä virtajohtojen ja muiden kuukivien vänkäämistä. Itse näkisin tilanteen sinä, että toinen osapuoli kyseenalaistaa vaikutuksen ja toinen vannoo niiden nimeen.
 
Erinomainen keskustelunavaus ja todella mukava lukea että tällekin foorumille on tältäkin osin tarvetta. Ennen kaikkea tuota toisten kunnioitusta pottuilun sijasta pitää vaalia.

Moderoinnin osalta olen ennen kaikkea ihmetellyt sitä minkälainen älämölö syntyy jos jonkun pottuilut pyritään nyppimään tekstistä pois. Itse päätin jättää moderoinnin sikseen lähinnä ehkäistäkseni oman asennevammani kehittymistä, koska vaikutti siltä että pieni mutta äänekäs "enemmistö" tällä palstalla haluaa samanlaisen "sananvapauden" kuin naapuripalstalla. Oikea harrastajaporukka kun ansaitsee parempaa ennakkoluulotonta suhtautumista. Mutta näinhän se menee jääkiekossakin: toisen joukkueen tappio on aina tuomarin vika. Varmaankin vapaaehtoisille moderaattoreille olisi täälläkin vielä paikkoja vapaana.
 
Jos nyt vähän, mutta todellakin vain vähän pidemmästi kuvailisi omia tuntoja, niin muakin hieman nyppii.

Eniten nyppii tämä kriittisten ja skeptikkojen omien mielipiteiden esittäminen jumalallisina totuuksina. Ei vaivauduta kokeilemaan tai kuuntelemaan itse mitään, eikä kunnioiteta toisten mielipiteitä. Ja kun ei itse kuulla eroja missään, niin eihän niitä kukaan muukaan voi kuulla. Sitten revitään hihasta älyttömiä esimerkkejä, kuten jo nämä mainitut sadantonnin kaiutinkaapelit, joita kukaan ei ole koskaan nähnyt tai kuullut, tai vaikka aloittelija, joka sijoittaa puolet budjetistaan virtakaapeleihin. Lopuksi asiat perustellaan sopivasti yksinkertaistaen yläastetasoisella fysiikan tuntemuksella, vaikkei oikeasti tiedetä asioista ihan mitään.
 
Gretch sanoi:
Luehan viestini uudelleen. Kuten sanoin, tässä ketjussa on turha lähteä miettimään settien painotusta (kaiuttimet vs etupää) tai vastaavia. Siitä tulee aina napinaa.
Luin uudestaan. Ymmärrän edelleen sen samoin kuin ekalla kerralla. Nythän puhuit vain johdoista vs. kokonaisbudjetti. Mutta jos tarkoitit kaiuttimet vs. etupää, niin olisit sanonut niin! ;)
 
Hevimees sanoi:
Jos nyt vähän, mutta todellakin vain vähän pidemmästi kuvailisi omia tuntoja, niin muakin hieman nyppii.

Eniten nyppii tämä kriittisten ja skeptikkojen omien mielipiteiden esittäminen jumalallisina totuuksina. Ei vaivauduta kokeilemaan tai kuuntelemaan itse mitään, eikä kunnioiteta toisten mielipiteitä. Ja kun ei itse kuulla eroja missään, niin eihän niitä kukaan muukaan voi kuulla. Sitten revitään hihasta älyttömiä esimerkkejä, kuten jo nämä mainitut sadantonnin kaiutinkaapelit, joita kukaan ei ole koskaan nähnyt tai kuullut, tai vaikka aloittelija, joka sijoittaa puolet budjetistaan virtakaapeleihin. Lopuksi asiat perustellaan sopivasti yksinkertaistaen yläastetasoisella fysiikan tuntemuksella, vaikkei oikeasti tiedetä asioista ihan mitään.
:D :D :D :D :D :D :D
Ja minua nyppii se, että jos en ole puukorvana eroa kahden virtakaapelin tai kahden A-luokan vaffin välillä kuullut niin heti sanotaan että minun systeemini on niin surkea ettei se eroja kykene toistamaan... >:D (Mikä tietenkin voi olla aivan totta kun esimerkiksi omia kajareita parempia löytyy maailmalta pilvin pimein koska se oma budjetti rajoitukset määrää...)

t. jjahifi
 
Back
Ylös