Nurkkaan!

  • Keskustelun aloittaja miksin
  • Aloituspäivämäärä
M

miksin

Pistetäänpä uusi threadi pystyyn että ei mene 2-kanavakeskustelu kokonaan ohi aiheen.

Jos unohdetaan hetkeksi sellainen ennakkokäsitys että nurkka ei voi olla hyvä sijoitus kaiuttimelle, niin mitä mieltä arvoisat kokeneemmat rakentelijat ovat, mitä teoreettisia etuja nurkkasijoituksesta saattaa olla? jos mitään?
Vaikkapa mille taajuusalueelle asti tuollainen ei enää olekaan ympärisäteilevä kotelo, vaan 1/8-osa-avaruus-säteilijä? Äh, mikä sanahirviö, mutta menköön...

Nurkkakaiuttimen suuntaavusominaisuudet siis? Ainakin basso-osastolla tietysti saavutetaan paljon "säästöä", ja mahdollisesti ylemmilläkin alueilla jää osa ei-toivotuista heijastuksista pois, vai jääkö?
 
Torvihan toimii nurkassa varsin hyvin. Nurkkaa voi käyttää torven jatkeena jolloin rakenteen fyysinen koko jää muistaakseni 1/8 siitä mitä se aallonpituuksiin nähden muuten olisi. Linkwitzin sivuilla on myös yksi idea nurkkaan sijoitettavasta dipolibassosta mutta sen toimivuudesta ei ole erikoisempia takeita. Pitäisi kuitenkin teoriassa olla ideaalinen paikka bassototeutukselle. Siis nimenomaan dipolina.
 
Minä luulen, että asia on pitkälti siten kuin Kari Nevalainen jossain (tai useammassakin) jutussaan sanoi. Nurkkasijoituksella ääniavaruus ikään kuin tervehtyy. Musiikki soi kuuntelutilassa luonnollisemmin, kokonaisvaltaisemmin. Perinteisessä kauttauksessahan usein näin ei ole, ellei kuulija istu siinä v*tun sweet spotissa, joka minusta on aivan luonnotonta.
 
miksin sanoi:
.. ylemmilläkin alueilla jää osa ei-toivotuista heijastuksista pois, vai jääkö?

Se säteilijä pitäs saaha _ihan_ sinne nurkkaan. Voihan sinne nurkkaan porata reiän ja upottaa sinne jonkun pikkuelementin tai käyttää sitä painekammiotyylisesti eli nurkaan pieni aukko, josta ääni tulee.
 
Tawe sanoi:
Musiikki soi kuuntelutilassa luonnollisemmin, kokonaisvaltaisemmin. Perinteisessä kauttauksessahan usein näin ei ole, ellei kuulija istu siinä v*tun sweet spotissa, joka minusta on aivan luonnotonta.

No sulla on sitten aivan liian perinteinen kattaus jos näin on. Hyvällä kattauksella kuunnellessa voi huoletta löhöillä sohvalla eikä musiikin nauttiminen siitä esty mitenkään :D

No witsi (siis se ettei sulla olisi hyvä kattaus)..
 
Pasi P sanoi:
Hyvällä kattauksella kuunnellessa voi huoletta löhöillä sohvalla eikä musiikin nauttiminen siitä esty mitenkään :D

Eikös tätä varten joskus ideoitu sitä WC-factoria?
 
Nurkkasijoitus on varmasti mainio monilta osin. Esim. bassot saavat rutkasti vahvistusta (herkkyyttä!) ja lisäksi bassoalueen heijastukset eivät tule viivästyneinä kuuntelupaikalle. Itse kokeilisin nurkkakaiuttimia jos huone sallisi sen. Yritin löytää yhden Russ Andrewsin mainoslehden, jossa guru esitteli laitteistoaan. Hänellä oli varsin erikoiset kaiuttimet. En löytänyt lehteä vielä kun kaikki kuunteluhuoneen rojut on pakattuna laatikoihin remontin ajaksi. Skannaan artikkelin ja postaan tänne kunhan löydän lehden.

Itse kokeilisin nurkkiin jotain MLTL tyyppistä ratkaisua, jonka bassotoistoa pystyisi säätämään. Elementiksi joku todella herkkä laajakaista ja se olisi siinä. Mutta mistä ihmeestä tietää etukäteen miten nurkkasijoitus vaikuttaa alakeskialueeseen ja bassoihin?
 
Nurkka on passeli paikka kaiuttimelle, kunhan kaiutin on suunniteltu nurkkasijoitusta varten. Ei ole mitään estettä muotoilla etulevyä siten että etulevy ja seinät yhdessä muodostavat suuntaimen, joka estää diffraktiot ja aikaiset heijastukset vaakasuunnassa. Sopivasti kaarevalla (koveralla) etulevyllä ääni pystytään suuntaamaan kuuntelijaa ympäröivälle "kiertoradalle" niin ettei pari ensimmäistä vaakaheijastusta ainakaan suoraan peilaudu kuuntelupaikalle. Pystysuunta voi olla omien ismien mukaisesti joko pystysuuntaava tai ei.
Säteilykulma vaihtelee taajuuden ja bassosäteilijän korkeuden mukaan 1/2...1/8-avaruuteen tai jopa alle, joten matalille on saatavissa rajusti lisää herkkyyttä. Resonanssia voi myös pukata riittävästi :D
 
Mulla oli pitkään hinku tehdä Tannoy GRF-tyyliset kaapit. Sijoitin edellisessä asunnossa koemielessä noi mun BLH:t nurkkiin ja sinne ne jäi kunnes muutettiin uuteen paikkaan eikä enää nurkkasijoitus onnistu. Soundi oli parempi nurkkasijoituksella kuin tällä "oikeaoppisella" vähintään metri seinistä irti -tyylillä. Eli kaapit nurkkaan ja testailemaan!

T:pete
 
Back
Ylös