Nosovin Ortho

Lobotomy

Käyttäjä
Liittynyt
9.7.2007
Viestejä
292
Pitkään olen pyöritellyt ideoita laajakaista-elementin koteloimiselle. Viimeinkin sain idean, minkä haluan toteuttaakin.

Tähän linkkiin törmäsin jonkin aikaa sitten täällä. Mukavan yksinkertainen kotelo ja erilainen idea. Bassoissa ehkä jää vähän köyhäksi, mutta siihen tulee korjausta toisesta elementistä. Onko kellään kuuntelukokemuksia tuosta ja tarkempaa mitoitustietoa? Tuleeko kotelo mitoittaa elementin todellisen halkaisijan vai ilmoitetun halkaisijan mukaan? Vai onko sillä lopulta juurikaan väliä? Voiko kotelon kokoa muuttaa missään suunnassa, vai sotkeeko toimintaidean samantien.

Itse olisin laittamassa tuohon parc-audion 131 elementin. Ehkä vähän pieni tuohon, mutta kokeillaan. Idea olisi taivuttaa kotelo vanerista ja laittaa kylkilevyt akryylistä oheisen kuvan mukaisesti.
 

Liitteet

  • vaneri-ortho.png
    vaneri-ortho.png
    17,8 KB · Katsottu: 19
Muistan myös että tuosta aikaisemmin keskusteltiin täällä. Kun tuo haku ei oikein toimi, niin olisi kiva jos voisit sen aikaisemman keskustelun linkata tähän.
 
Muistaakseni TapsaS siitä kirjoitti, antoiko hän silloin pois kys kotelot?

Mielenkiintoinen on tuo Ortho. Harmi vaan kun kaikki hyvä (PHY) on kallista. :-\
 
Kuukkelilla löysin alla olevan kommentin Tee-se-itse kuulumiset ketjusta.

Oberiu sanoi:
alkuiltaa,

Ensin taustatarinaa viisikko-hengessä:

olen astunut ensi kertaa elämässäni diy-maailmaan, mikä on ehkä pieni askel ihmiskunnalle, mutta jättiharppaus humanistille. Nimittäin jossain mielenhäiriössä ostin taannoin (kiitos Tapsalle) Nosov Ortho -koteloiden aihiot 12" elementeille ja pian sen jälkeen Audio Nirvanan elementit.

Loputtoman ähräämisen (mainitsinko jo käytännönläheisen taustani?) jälkeen sain par päivää sitten elementit kiinni pintakäsittelemättömään koteloon a'la "pari ruuvia ja paukkulankaa" saundin, vaimennuksen ym. testaamista varten. Jopa ihan ehjinä. No, orggispiirustuksissahan noissa neukku-Orthoissa ei ole mitään fylliä tai vaimennusta sisällä, mutta Tapsa oli kyllä vannottanut että kannattaa ainakin elementin taakse tunkea. Ensisavut otin silti ilman vaimennusaineita, kun sellaisia ei ollut hollilla, ja Kate Bush + piano oli pudottaa paikat hampaista. Otin opikseni.

Tästä lannistumatta hankin säkkikaupalla vaimennusvanua, jota ängin sitten koteloihin oikein urakalla ja kas: migreenidiskantti otti ja rauhoittui, ainakin hiukan. Paremminkin voisi vielä olla, mutta jessuksen hienosti pöntöistä puskee ilmoille äänitteiden yksityiskohdat mutta silti ääni on pirun rasittamaton, avara ja ahdistumaton. Ja sopii kuunnella pienillä voimakkuuksilla, mitä arvostan.

Nyt tars sitten ruveta taas hommiin, joten muutama kysymys teille viksummille:

- onko basson lievä ponnettomuus Audio Nirvanan vika vai ominaisuus? (ei sillä että haluaisin hullua jyminäpassoa)
- onko oletettavissa että yläpää vielä tuosta rauhoittuu ajan kanssa (elementit ostin käytettyinä, mutta ilmeisesti aika vähäisesti sellaisina)?
- vai vaikuttiko soundiin testivaiheessa suuresti se, että kotelo on kiinni toistaiseksi vain ruuveilla (liimaus on tulossa) joten se oletettavasti hieman vuotaa jostain kohtia?
- mikä mahtaisi olla järkevä ja ei-niin-käsityöhenkisen suuntautumiseni näkökulmasta järjellinen tapa pintakäsitellä nuo kotelot(koivuvaneria ovat)?


käytän liikaa sulkuja,
O
 
Kiitos,

Ja vinkki niille, jotka halauavat vielä nähdä vastauksia tuohon kommentiin, niin klikatkaa ylläolevan lainauksen otsikkoriviä.
 
Vanerin taivutusmuotin teko aloitettu. Valitettavasti pääsee vasta parin viikon päästä jatkamaan, kun syyslomat poistaa puutyötunnit. Kerkeepä rauhassa miettimään pintaviilun valintaa.
 

Liitteet

  • Kuva199.jpg
    Kuva199.jpg
    63,1 KB · Katsottu: 4
Taivutusmuotti lähes valmis. Ensikerralla pitää vain viilut leikata ja pyöristysosien puristuspalat sovitella ulkopinnan pyöristyssäteelle. Sen jälkeen noita voikin tehdä sarjatuotantona, jos jotakuta kiinnostaa kokeilla koteloa omissa ratkaisuissaan.

 
Minulta saa lainaan Audio Nirvana 10":lle tehdyt Nosovin Ortho -testikotelot... Upotukset jyrsitty siis ko. elementille mutta voi kai siihen saada muitakin 10" elementtejä kiinni ainakin testimielessä.

Jos siis joku kiinnostui ja haluaa kuunteluvaikutelmaa ennen syöksymistä projektiin syvemmälle niin kannattaa kokeilla. Helsingin Laajasalosta löytyy - Laita YV:tä.

Itselläni jäi kokeiluasteelle kun AN 10"CF oli aivan mahdoton ko. koteloissa :D Alaraja ~70Hz ja muutenkin honottava keskialue räjähti silmille. Hyyppien kanssa voisi toimia hyvinkin.
 
Tuli hieman vedettyä taas hommaa etiäpäin. Alkaa näyttää lupaavalta, ehkä jopa onnistuukin. Kuvissa 1,5mm sorviviilua 5kpl puristuskokeilussa. Lopulliseen tulee tuohon vielä kummallekkin puolelle 0,6mm pintaviilu. Kokeilussa ainoastaaon toisen puolen puristinpaikat käytössä. Viikon päästä pääsee liimaamaan.

 
tulipahan tämäkin pönttö kokeiltua, ja yllätti täysin?????
tein pöntöt 21mim lastulevystä, Nosovin ohjeden mukaan .
kaiuttimet Supravox 215 singnature. sointi on aika muikea
ovat lattialla .täytyy jatkaa virittämistä
 
Taas pikkaisen edetty. Ensimmäinen puristelu takana ja ensimmäinen kippura muodossaan. Vielä vähän opettelua vaatii, mutta ehkä tuokin kelpaa ihan lopulliseen kappaleeseen.

 
Miten hyvin säilytti muotonsa mallineesta irroittamisen jälkeen?
 
Kyllähän tuo ihan hyvin näytti muodossaan olevan. Laitoin siihen päätyjen väliin pari puupalikkaa ja yhden puristimen pitämään sitä vielä viikon suurinpiirtein oikeassa muodossa. Liima kerkesi kuivumaan vain tunnin ennen kuin ajan loputtua piti poistaa puristimet. Muotti piti työntää kippuran sisältä pois, ei liukunut ihan noin vain, eli aika hyvin kippura puristi muottia irroittamisen jälkeenkin.
Yhdestä kohdasta pinta viilu oli haljennut ja liima pursunnut muottin pintaan. Tästä kohdasta piti metalliviivottimella irroittaa muotti kippurasta, jätti muutaman sentin vaalean halkeaman :( Onneksi on yläreunan alapinnalla, joten ei pahasti näy.
 
Hyvännäköinen laitos tulossa! Hauskaa, että joku jaksaa tehdä DIY-työtä myös viilupuristeden parissa.. :) Yksi tyhmä kysymys. Miten meinaat saada tuohon aikaiseksi elementin reiän ja upotuksen? Tuo "Nosov -lippa" kun tulee juuri sopivasti eteen... :eek:

Vai oliko ajatuksissa tehdä tuosta epä-orthodoksinen Ortho ja läpsäistä elementti takaseinään?

-Mika-san
 
mikadosan sanoi:
Hyvännäköinen laitos tulossa! Hauskaa, että joku jaksaa tehdä DIY-työtä myös viilupuristeden parissa.. :) Yksi tyhmä kysymys. Miten meinaat saada tuohon aikaiseksi elementin reiän ja upotuksen? Tuo "Nosov -lippa" kun tulee juuri sopivasti eteen... :eek:

Vai oliko ajatuksissa tehdä tuosta epä-orthodoksinen Ortho ja läpsäistä elementti takaseinään?

-Mika-san

Etulippa on vielä tällä hetkellä 2-3 senttiä liian pitkä ohjeeseen verrattuna, kun se on lyhennetty reiän teko helpottuu. Sopivalla palikkatelineellä tuettuna saan porattua elementin reikään muutamia 20mm reikiä, joiden välit sahaan käsisahalla. Reiän pyöristäminen hoitunee sen jälkeen dremelillä.

Kyllä tuo tuolla puutyökurssillakin vähän ihmettelyä aiheutti. 2 muuta oli auttamassa ja parhaimmillaan 4-5 henkeä yleisössö, kun tuota taivuteltiin.
 
Pari kuvaa lisää.

Molemmat kierukat tehty. Toinen epäonnistui, kun liima kuivui liian nopeasti ja viilut menivät vähän vinoon. Paikkausliimailua ja varovaista kavennusta niin ehkä tuosta saa toistaiseksi tarpeeksi toimivan version. Nyt vain 8mm akryylistä kylkilevyt ja reikä elementille, niin pömpeli alkaa olemaan valmis. Enään 2,5h puutöitä ennen tammikuun puoliväliä, joten kiirettä pitää. Kotona joutuu jokatapauksessa tekemään jotain.

 
Hyvin etenee projekti. Ja myönnettäköön se, että olet mielenkiintoisella tiellä. Tämä on oikeasti kiinnostava tapa tehdä kaiuttimia... :)

-Mika
 
Back
Ylös