Nopeat vahvistimet

premier sanoi:
Mä ymmärtäisin nopeuden sellasena ominaisuutena, että kaikki äänet nousee ja laskee nopeasti yhtään laahaamatta, joka aiheuttaa sen, että ne osuu ajallisesti just oikeelle kohdalle. Se syntyy mun mielestä pitkälti siitä, että vahvistin pystyy kontrolloimaan kaiutinta suvereenisti. Tarpeeksi herkkä kaiutin ja/tai tarpeeksi tehokas vahvistin auttaa asiaa.

Ehkäpä noinkin Toivo, mutta minusta premier heitti hyvin jo ekasivulla. Juuri tuo vahvistimen ja kaiuttimen yhteensopivuus voi olla se juttu. Etuna tämän lisäksi on, että vahvistimessa on hyvä hetkellinen reaktioteho. Olen aiemmin jo miettinyt sitä, että vahvistimen tulisi tuplata tehonsa siirryttäessä 8Ohm:sta 4Ohm:iin ja taas 4Ohm:sta 2Ohm:iin. Olen kuitenkin pistänyt merkille, että monet tehokkaatkin vahvistimet jotka tuohon pystyvät, eivät olekaan nopeita. Kertooko tuo sitten vain vahvistimen kyvystä ajaa kaiutinkuormia, nopeus voikin olla taas toinen juttu. Ehkäpä vahvistin voisi antaa esim 80W/8Ohm ja lisätä tehoaan kahteen "vain" 120W/4Ohm, mutta hetkellinen reaktionopeus voisi olla jotain ihan muuta. Tuo vahvistin ei siis välttämättä pystyisi ajamaan jatkuvasti järkähtämättä hankalia kaiuttimia, mutta oikeassa paketissa se heittelisi niin soinnulliset, kuin myös ajalliset oikea-aikaisuudet.
Herkät kaiuttimet putkivahvistimen kanssa voi olla ratkaisu pakettina, mutta myös transistori pystyy ajamaan oikein valittuna nopeaa rytmitystä.
Kokeilin syksyllä Classic No.16.6 putkivahvistinta Triangle Celius 202 kaiuttimien kanssa ja mielestäni reaktiivinen nopeus oli todella hyvää tasoa. Diana Krallin Parisin Live toistui todella nopeasti, mutta pakettiin mahtui myös aito live lavoineen kaikkineen.
f48556nu38h.jpg

I Love Being Here With You

Tällä hetkellä soittelen musaa Denon PMA 2000IVR vahvistimella, kaiuttimien virkaa hoitaa Alesin Monitor OneMKII. Ihan samaan lavameininkiin ei päästä tällä kokonaisuudella, mutta meno on kohtuu mukavaa ja ääni riittävän kuunneltavaa.
Lähtisin siis katsomaan asiaa lähinnä vahvistimen kykyä ajaa senhetkisiä kaiuttimia.
 
Olen Seppo aivan samaa mieltä siitä, että vahvistimen ja kaiuttimien yhteensopivuus on olennainen asia. Kaikki eivät pelaa kaikkein kanssa, vaan pitää löytää sopiva parivaljakko.

Mitä tulee tähän tehoasiaan, viittaan aiempaan viestiini #62, jossa totesin 30 wattisen kuulostavan dynaamisemmalta kuin 200 wattisen vahvistimen. Käytetyt kaiuttimet eivät ole sieltä helpoimmasta päästä, impedanssi putosi 2,4 ohmiin. Mainitsemasi hetkellinen reaktionopeus lienee keskeinen tekijä dynaamisen ja vapautuneen äänen synnyttämisessä.

Tämä ei kuitenkaan vielä riittäne, mainitsemani 200 wattinen järkäle omaa rajusti hetkellistäkin reaktiokykyä. Äänessä oli kyllä dynamiikkaa, mutta samalla siinä oli liiallisesti kontrollia. Tämä johti siihen, että musiikki ei päässyt vapautuneesti ilmoille. Siitä uupui hengittävyys ja soinnin ilo, ote oli jotenkin puristava. Tarkoitan tällä kaikella sitä, että kontrollia tarvitaan tietty määrä, mutta ei liikaa, liiallinen kontrolli johtaa latteuteen. Tämä on ainakin akustiselle soitannalle olennaista, rokin räimeestä en mene sanomaan mitään.
 
Tuo oli Toivo hyvin perusteltu ja kyllä minä voin tuon allekirjoittaa. Ehkäpä joissakin järkäleissä, on sitä liiaallisen kontrollin makua. Ehkäpä isompi tila ja isomman hyvää kaiutinkuormaa vaativat kaiuttimet poistaisivat ko. ongelman. Iso vahvistin pienessä tilassa lyttää musiikin ja oikeat tehoreservit eivät pääse vielä edes esille kun soi jo kovaa.
 
Näitä juttuja aina tulee syvällisemmpinkin pohdiskeltua ja termistöt kun tarkoittavat toiselle toista ja toiselle toista eli toiset puhuvat aidasta ja toiset seipäästä, niin meneehän ne puurot ja vellit vähemmästäkin sekaisin.

Itselleni ei tuo nopeus ole koskaan oikein selvinnyt, mitä se sitten ikinä onkaan ja voiko sellaista kotona edes kokea? en tiedä. Sen tiedän, että millainen vahvistimen pitää olla ja miten sen pitää toistaa sellainen musiikki jota itse kuuntelen. Vahvistimen pitää olla myös sellainen joka potkii kaikilla kaiutinkuorimilla ongelmitta. Tähänkään ei tarvita mitään järkyttävän kokoista ja painoista rautaa jossa watteja on esitteen mukaan enemmän kuin loviisan voimala kerkiää tuottamaan. Useimpiin olosuteisiin riittää 20-30W tehokas pääte elei kyseessä olo juhlasalin kokoluokkaa oleva olohuone jossa kuuntelupaineet ovat jatkuvasti kuuroutta vastaavalla tasolla ;)

Nopeus ja teho on mielestäni eriasioita eivätkä kulje käsikädessä, kyllä tumppukin vahvari voi omata nopeaa reagointia, mutta potku puuttuu eli suomeksi munaton vahvari. Itse tykkään potkusta ja voimasta myös pienillä paineilla. On sen verran vanhat korvat itsellä ettei noita millisekuntteja edes aina huomaa kun sitä keskittyy itse musiikkiin ja biiseihin sekä miten ne kokonaisuutena soivat :)
 
Back
Ylös