Neulan huolto

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
27 504
Kaupunki
Korvessa
Laitetaan nyt tämäkin aihe, jotta päästään neulaa pesemään. Täytyy kyllä mainita etten ole koskaan neulaa pessyt, nyt pesin. Olen toki soittanut pesemääni levyä "mäkänä" joten siisteytyihän se naula siitäkin. En ole aiemmin käytettyä rasiaa käyttänyt, enkä levyjä kirppareilta/divareista ostanut, nyt olen. Pesin Goldring Eroican neulan. En kerro miten sen tein, mutta otan vastaan vinkkejä, saavatpahan sitten muutkin. Maailmallahan on isopropanoli pohjaisia yms. liuotinpohjaisia aineita jotka on suunniteltu neulan pesuun.
Vaarana kuitenkin eräiden keskusteluiden perusteella, että neula irtoaa neulavarresta. Tuo ei varmaan tuiki tavallista, mutta toki mahdollista.

Eli kysymys kuuluu: Mikä avuksi kun harja ei riitä. Huomasin eron puhdistettuani neulan ihan omin neuvoin järkeillen. Parannus oli selvä.
 
silloin tällöin harja ja zerodust. pari kertaa ole pyyhkäissyt myös pikaisesti crc brakleenille. eniten käytän zerodustia. parasta olisi jos soittaisi vain kertaalleen rcm:llä pestyjä levyjä.
 
Löytyy lyhytharjaksista hiilikuitua, löytyy pitkäharjaksista nylonia, löytyy pari geelipuhdistinta, valitettavasti värähtelyperustainen puhdistimeni tuli jo tiensä päähän, ja löytyy muutama nestepuhdistinkin (niiden kanssa kannattaa olla skarppina ettei litkut ryömi neulanvartta myöten ylös tekemään pahojaan). Lisäksi tiukan paikan tullen käytetään tulitikkurasian raapaisupintaa - hellävaroen, toki. Puhdas neula on kaiken A&O. Tuota puhdistusrekvisiittaa on kyllä kertynyt oikeastaan jo liikaakin...
 
Ostin taannoin levarin varaneulan kera. Kiinni olevan ja varaneulan kärjissä isot, kuivuneet "marjapuuromöykyt". Lienee neula joskus uusittu tuon takia. Sitten vaan suurennuslasi ja coctailtikku, sekä neulaharja, että isoprop + pumpulipuikkoja. Kyllä lähti. Ja ääni palasi. Onneksi möykkyjä ei tarvinnut vasaroida murskaksi. :)
Mukavaa Juhannusta kaikille!
 
Greenstuffilla vetäisen silloin tällöin. Levyistä pesen lähinnä selvästi paskaiset (ja miksei myös paskat levyt, mutta niiden laatu ei ole pesemisestä yllätyksekseni noussut).
 
Hyvä. Olen harjaillut neulaa säännöllisesti kuunteluiden jälkeen, eikä minulla ole koskaan ollut tarvetta pestä neulaa. Erään harrastajan kanssa kävin keskustelua rasian kunnosta ja luonteesta, mm. ässien suhteen. Kiitos sinulle. Ässäherkkyyttä on ollut niillä levyillä joilla tuota on havaittavissa muissakin laitteistoissa ja täälläkin mm. Shure M 97xE rasialla. Toki ässäherkkyys "paheni" vaihdettuani riaa tuohon TC-750 riaan Vincentistä. Informatio toki lisääntyi kaksin verroin samalla ja siksi tuo TC on mieleeni.

Voinhan minä kertoa mitä tein, teilaatte sitten. [huom] Älkää siis tehkö tätä kotona [huom]. Pesin ensin neulaa takaa eteenpäin harjaten pehmeällä maalaussiveltimellä jossa "hapsut" on kuitenkin kiinteästi kasassa. Käytin pesuun Fayryvettä (Fayrya runsaasti, tippa vettä). Puhdistin myös pelkällä vedellä (tislattu). Toimenpiteen jälkeen sumutin PRF Kontakt 6-68 puhdistusainetta. Tuota nyt kokeilin uhallani tapaan, menkööt rasia hajalleen jos on mennäkseen. Tarkoitus on kuitenkin syksymmällä vaihtaa uusi Eroica. PRF ei tahraa ja kuivuessaan poistaa epäpuhtaudet. Käytetään mm. piirilevyjen puhdistukseen.
Ei hajonnut neula (vielä). Neulavarsi ja timantti kirkastuivat suunnattomasti.

Korvinkuullen ääni ei varsinaisten raitojen aikana parantunut merkittävästi, parantui kuitenkin hieman. Suurin parannus saatiin taukojen kuunneltavuuteen. Niin, eihän niitä kuunnella, mutta täällä kuului aiemmin kuin paperia olisi rutisteltu (runsaasti liioiteltu :D). Tuo ongelma poistui nyt ja fokustoituminen on varmaan se paras plussa mitä saavutettiin. Ässät eivät merkittävästi parantuneet. Pidän enempi terävistä , pistävistä kuin venyvistä, sössäävistä-Jos on valittava. Thorens/Linn Ittok/Goldring Eroica High/TC-750 tarjoilee tuota ensimmäistä onneksi ja tuotakin hyvin harvoilla levyillä. Metallica Black tallenteella virhe esiintyy joillakin raidoilla Vaya Con Dios ykkösen kakkospuolen viimeisellä ei. Tuossa pari levyä esimerkiksi mitkä voisivat olla ässävikaisia. Eli laitteisto, neula ja kaiverrus, siinäpä se.
 
Tota, menikö joku pahasti pieleen vai oliko syynä kirjoitusvirheet Tawe? PRF ei ainakaan vahingoita muovia (tee siitä harmaata). Muutoinkin toimii ja olen saanut siitä hyviä kokemuksia. Neulan puhdistukseen ei tulisi käyttää syövyttäviä aineita, eikä myöskään vahvoja liuottimia. Vaarana on neulan vahingoittuminen, tai timantin irtoaminen?
 
Pakko nostaa aihe esiin, oli Sepon neulan puhdistus aikoinaan sen verran viihdyttävää tarinaa :)

Miten nykyään toimitaan ?
 
Back
Ylös