NAS

No nyt on QNAP kotona ja perusasetukset tehty. Parhaillaan latailen sitä SSOTSia ja SC:tä jotta saisi sen musaservun pystyyn. Ihan ei ole nuo ohjeet intuitiiviset mutta eiköhän nuo asennu... Mulla on ulkoinen USB kovo, jossa sijaitsee BackUp mun musatiedostoista. Ajattelin kopioida sen suoraan QNAPiin. Pistin sen piuhan kiinni siihen etuseinän porttiin ja koitan pähkäillä millä saisin komennettua ne fileet kopioitiumaan sinne ilmeisesti Public hakemistoon. Kaipa se täytyy tehdä jotenkin backup napilla ja sitte sen jälkeen siirrellä haluamalleen paikalle explouderilla... vai onko jotain valistuneempia ehdotuksia?

EDIT: no nyt striimaa testimusa servulta ja kaikki tuntuu olevan ok... seuraavaksi sitten tuo terabitti tavaraa siirrettävä...
 
En ole isoja massoja ihan noin siirrellyt, mutta NAS:lts varmuuskopio USB kovolle menee Backup softalla automaattisesti kerta viikkoon yöllä.
 
Qnapin web-hallintaliittymän etusivulla on Web File Manager millä varmaan pääsee helposti siirteleen tiedostot sinne Qnapin sisuksiin ellei halua mennä komentotulkkiin tekeen asiaa. Qnapin sivuilla oli kans joku softa mikä tekee automaattisesti mappaa levyt winkkuun. Olikohan se Qfinder. Ja taitaa tulla cd-n mukana Qnapin paketissa.
 
Ostin tuollaisen halvan Buffalon terastationin Koneboksista. Kertoilen sitten miten Squeezeserverin tunkkaus siihen sujui, odotan ihanaa taistoa... ;)
 
Se Qfinder on sofat kun etsii ja löytää sen nassin asennusta varten. 100Gt on nyt siirtynyt sillä yhden näppäimen backup from usb painikkeella ja kun asensin sen copy moodiin niin se vaan tekee kopsun mun ulkoisesta kovosta. Antaa tuon ahertaa läpi yön...
 
DIA sanoi:
Voi prkl... Alkaa pikkuhiljaa mennä hermot. Olen ripannut pojan DVD elokuvia läppärillä ja yritän siirtää tiedostoja QNAP TS-209 II verkkolevyllä. Kun aikaa on kulunut parisenkymmentä minuuttia, saan liitteessä esitetyn virheilmoituksen. Filet ovat kaikki 2-4 Gt eikä siirtäminen onnistu millään. Mikä neuvoksi?!?!?!??!

Ei varmaan auta, mutta tilanteessahan selvästi tiedon siirto kestää niin kauan, että semaforin lukitsemisen yhteydessä (rinnakaisuuteen liittyvä, esim. käyttöjärjestelmän pitää estää muita prosesseja koskematta ko. tiedostoon tai johonkin sen käsittelyssä tarvittavaan resurssiin) asetettu timeoutti laukeaa ja käyttöjärjestelmä luule tiedonsiirron jumiutuneen syystä X ja päättää sen lopettaa.

Anteeksi.

Käytännössä 4gt siirto NAS:lle ei pitäisi kestää yli 20min, jos molemmissa päissä on vähintään 100M yhteys, kaapeli on ehjä, kone on ehjä (eikä hirveän kuormituksen alla). Kannattaa tarkistaa esim. jotain lisäkikkulaa (google) apuna käyttäen paljon dataa siirtyy [m|k]t/s kun siirtoa yrittää (Vistassa sen itseasiassa näkee, kun klikkaa siirtoikkunasta "lisätietoja" tjsp. -kohtaa).

Esim. itsellä oli joskus adsl-modeemi ilman NAT:ia, sen perässä kytkin, jonka perässä kaksi konetta. Joskus silloin tällöin kaksi konetta saivat DHCP:llä operaattorin IP:n eri aliverkoista (!?!). Tällöin tiedostojen siirto kesti julmetun kauan, koska kaikki paketit kiersivät operaattorin reitittimien kautta, eikä tyhmä kytkin osannut niitä suoraan reitittää. Jos IP:t olivat samasta aliverkosta, niin kytkin tajusi homman.

Tuo ongelma nyt toki ratkesi, kun sain hankittua NAT:n omaavan adsl-modeemin, jolloin omassa sisäverkossa pysyy sama harmaanalueen ip-avaruus koko ajan.

EDIT2:

tuolta toisesta säikeestä löytyikin hyvin mahdollinen selitys noille ongelmille, eli juurikin sama mikä minulla oli. Eli NAT käyttöön, jotta kaikki laitteet eivät saa DHCP:llä operaattorin IP:tä jne. (eiköhän nämä ongelmat ole jo ratkennutkin mitä tuolta toisaalta päätteli).

EDIT:

DIA sanoi:
Tuloksena tiedonsiirtonopeus kasvoi 2-3 Gb/s >> 11-12 Gb/s

Hirveä valokuitu sulla siellä :D nojoo, ei nämä helppoja yksiköitä ole.. kyse oli toivottavasti MB/s eli megatavuista/s. 100M yhteys pystyy parhaimmillaan n. 10-12mt/s kuluttajalaitteiden tapauksessa. 1Gb pystyy sitten lähemmä 100mt/s jo (käytännössä kai 50-60Mt/s pyörii, ei ole itsellä semmoisia laitteita vielä, niin varmaksi en sano). 2mt/s voisi selittää timeouttauksen.

DIA sanoi:
Mikähän tuo write cache mahtaa olla? Ote manuaalista:
vi. Enable write cache
You can gain better write performance when this option is enabled. Please note an
unexpected system shutdown might cause incomplete data transfer when data write
is in process. This option will be disabled when Download Station or MySQL service is
enabled.

NAS todennäköisesti kirjoittelee dataa omiin puskureihinsa eikä heti suoraan levylle. Levylle kirjoitus on hidasta, joten tuollaisella write cachella voi etenkin pieniä tiedostoja siirettäessä nopeuttaa touhua huomattavasti. Huonona puolena on juurikin tuo, että sähköjen katkeaminen voi johtaa write cachessa olevan datan häviämiseen. Mutta yleensä sama ongelma on muutenkin. jos tiedon siirto on kesken ja sähköt katkeavat.
 
LaJazz sanoi:
Jos pitää käyttää FTP:tä isojen filujen siirtoon, eikä muut protokollat toimi, niin suosittelen koneen sammuttamista, käsijarrun kytkemistä päälle ja huoltohommiin siirtymistä. Tietokoneiden kanssa ei onneksi sentään hinausautoa tarvita, heh.

Eli:
- onko koneen verkkokortti+driverit yhteensopivat reitittimen/kytkimen kanssa?
- onko reitittimen/kytkimen firmware ajan tasalla?
- onko NAS yhteensopiva reitittimen/kytkimen kanssa?
- onko NASin firmware ajan tasalla?

Jos kaikki yo. on tsekattu, niin sitten kyseessä on aito rautavika tai vieläkin aidompi yhteensopivuusongelma. Itse olen tuollaiseen törmännyt viimeeksi kun WLAN-reititin hajosi.

P.S. Ja jos ei muuten selviä, niin rohkeasti vaan QNAPin foorumille apua huutelemaan.

Tämän päivän peruskytkimet eivät paljoa IP-kerrokselta ylöspäin haahuile, jotku adsl/wlan-tukarit osaavat priorisoida vielä parin seuraavan kerroksen protokollia ja mahdolliset rautapalomuurit nuuskivat käytettäviä portteja TCP:n ja UDP:n osalta. Loppu on sen verran standardia, että yhteensopivuusongelmat ovat todella harvinaisia näinä päivinä. Yleensä kyseessä on sitten rauta- tai softavikaa. Näin siis kaapeloitujen ethernet-yhteyksien kohdalla. WLAN:it ovat sitten ihan toinen juttu..
 
teme_l sanoi:
...yhteensopivuusongelmat ovat todella harvinaisia näinä päivinä

Näin kyllä teoriassa. Pelkästään jumbo-framien käytössä on isoja ongelmia, jotka ratkeavat vain yrityksen, erehdyksen ja/tai päivitysten kautta. Ei siis mitään P'n'P-touhua missään tapauksessa. Jos hankkii NAS:n ajatuksella "piuhat kiinni ja menoksi, HD-striimausta ja Flac-kuuntelua samanaikaisesti ilman pätkimisiä", niin onnea vaan. NAS-valmistajan HCL pitää ainakin lukea tarkkaan ennen kauppaan lähtöä.
 
LaJazz sanoi:
Näin kyllä teoriassa. Pelkästään jumbo-framien käytössä on isoja ongelmia, jotka ratkeavat vain yrityksen, erehdyksen ja/tai päivitysten kautta. Ei siis mitään P'n'P-touhua missään tapauksessa. Jos hankkii NAS:n ajatuksella "piuhat kiinni ja menoksi, HD-striimausta ja Flac-kuuntelua samanaikaisesti ilman pätkimisiä", niin onnea vaan. NAS-valmistajan HCL pitää ainakin lukea tarkkaan ennen kauppaan lähtöä.

Niinno ne. Joidenkin on vaan aina pakko rikkoa niitä standardeja.. jumbo-framejen kohdalla ei pitäisi olla milläänlailla mahdotonta kirjoittaa softaa, joka testaa tuen olemassa olon, mutta se on tätä nykyaikaa se. Ja jos laite tieten tahtoen rikkoo standardia ja ei sitten itse osaa muuttaa toimintaansa standardin mukaiseksi, jos kaikki laiteet ei matkalla sitä tue, niin eikös sen nyt voi lukea ko. laitteen softaviaksi ;)

Mutta kyllä se vaan niin on, että standardeja toteuttavien ethernet-laitteiden välillä ei kyllä enää tänäpäivänä juuri yhteensopivuusongelmia ole.
 
Noniin, Buffalon halpisterastation on kotiutettu. Kyllä tuosta vielä kotinassi koulutetaan, tiedostojen siirto vauhdissa. Asennus ainakin oli helppoa, virtajohto ja verkkopiuha kiinni ja menoksi.

Tässä viikonlopun aikana voisi porttailla sen Squeezecentterin tuohon vielä.
 
Tein vähän uudenlaisia verkkokonffauksia (väsäsin DD-WRT:n firmiksellä toisesta Buffalosta router bridgen), jotta sain boksin fyysisesti sopivaan paikkaan. Paraikaa tuo Terastation latailee Squeezecentterin uusinta versiota asennusta varten. Kohta nähdään tuliko nassista tiiliskivi vaiko serveri. ;)
 
china sanoi:
Kohta nähdään tuliko nassista tiiliskivi vaiko serveri. ;)

Jos NAS:ssa on yhtään failsafe tilat samaa kalibeeriä kuin reitittimissä niin ei niitä tahdo saada brickattua nykyään ellei oikeasti tahallaan yritä. Riskit ovat pienet, mutta mielenkiintoista kuulla kokemukset. Itsellä on mielessä myös NAS laittaminen. Joko teen vanhasta ibookista serverin tai sitten mietin Terastationia tai vastaavaa purkkia, joka on hackattavissa.
 
Noniin, siellä lepää eikä edes ollut vaikeaa. Käytin tätä http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=62842 ohjetta, eikä tuo tosiaan kummoinen ollut asentaa. Vähän voi hirvittää jos komentorivit ovat kokonaan vieras juttu, mutta copypasteamalla menee helposti. Ainoa säätö oli tuon ladattavan IPKG:n vaihtaminen Terastationille sopivaksi. Lisäksi tuossa käytetään Telnet-säätöihin tuota acp_commanderia, joka ei jostain syytä asentanut addonejaan nätisti, joten jouduin erikseen käsin asentamaan wgetin.

Asennuksen jälkeen Squeezecentteriin pääsee loggaamaan normaalisti ja minusta ainakin toiminta oli vähemmän tahmeaa kuin vanhassa serverikoneessani remote desktopin kautta. Samoin kapulassa homma pelaa mukavasti. Ekan levyskannauksen yhteydessä jotain meni jumiin ja prosessi kuoli, mutta käynnistin sen uusiksi ja laitoin prioriteetin aika korkealla ja nyt pelaa. Muutenkin kiva kyllä tuollainen kunnollinen nassi, kun sitä voi käyttää kaikilta talon läppäreiltä ja se hoitaa vielä printteriserverinkin hommat.

Nyt tuolla Koneboxin hinnalla saa kyllä aika halvalla ihan hyvän vekottimen.
 
Pohdinnassa uusi NAS ja pähkäilen sitä, että kannattaisiko rakentaa ylimääräisestä muutaman vuoden vanhasta läppäristä (AMD athlon 2600mhz, 1gb muistia, XP) ulkoisilla lisäkovalevyillä ryyditettynä mediaserverin tynkä, joka olisi "aina päällä", vai ottaa valmis paketti Netgear ReadyNAS Duo, QNAP tai joku vastaava. pari ylimääräistä kovalevyäkin löytyy, joten alkuun pärjäilisi noiden koteloiden kanssa niilläkin (820 gigaa yht.)
Eli onko tuo läppärin käyttö mahdollista, järkevää ja sujuvaa tuossa "jatkuvasti päällä"-käytössä, energian kulutus on tietty toimivuuden ohella jonkinlainen kriteeri.
 
Jos sinulla on wlan ja läppäri siinä niin eikun squeezeservu sinne ja musat ulkoiselle kovolle. Huomioon otettavaa on että SS ei osaa etsiä kuin yhdestä hakemistosta tiedostoja eli kahden USB kovon käyttö on hankalaa, tosin siihen music files hakemistoon voi tehdä pikakuvakkeen muihin usb kovoihin. Sitten on tuon USB portin vauhti, riittääkö...
 
pirkka sanoi:
Jos sinulla on wlan ja läppäri siinä niin eikun squeezeservu sinne ja musat ulkoiselle kovolle. Huomioon otettavaa on että SS ei osaa etsiä kuin yhdestä hakemistosta tiedostoja eli kahden USB kovon käyttö on hankalaa, tosin siihen music files hakemistoon voi tehdä pikakuvakkeen muihin usb kovoihin. Sitten on tuon USB portin vauhti, riittääkö...
Nykyäänkin striimaus tapahtuu wlanilla pöytäkoneen ulkoiselta usb-kovalevyltä sijaitsevasta musiikkikirjastosta, ja nyt ainakin nopeus riittää. Läppärin aina päällä oleminen toisi sen hyödyn, että pöytäkonetta ei tarvitsisi pitää päällä niin usein, ainakaan musiikin takia. Täytyy vielä tarkistella nuo energiankulutukset.
 
pirkka sanoi:
Jos sinulla on wlan ja läppäri siinä niin eikun squeezeservu sinne ja musat ulkoiselle kovolle. Huomioon otettavaa on että SS ei osaa etsiä kuin yhdestä hakemistosta tiedostoja eli kahden USB kovon käyttö on hankalaa, tosin siihen music files hakemistoon voi tehdä pikakuvakkeen muihin usb kovoihin. Sitten on tuon USB portin vauhti, riittääkö...
Squeeze Server osaa hakea useammasta kansiosta. Näin ymmärsin kun sitä asentelin, en kokeillut
 
kossu sanoi:
Squeeze Server osaa hakea useammasta kansiosta. Näin ymmärsin kun sitä asentelin, en kokeillut

Kyllä se hakee vaikka miljoonasta mutta ainakin minulla voi vain yhden kansion asettaa polun pääksi.
 
^ :) näppärästi todettu. Mutta tarkoitin nimenomaan sitä, että tuossa uudessa versiossa olisi nimenomaan mahdollista listata useita eri polkuja, joista musiikkia löytyy. Tsekkaan tuon kun kotiin saakka ehdin. Voi olla, että silti joutuu siitä listasta valitsemaan yhden kerrallaan. Squeeze Centerissä oli vain yksi mahdollinen polku ja sen piti sijaita siellä Public-hakemistossa QNAP:lla. Tuosta sijainnistakaan en ole enää varma.
 
^jostain olen muuten lukenut, että jos tekee shortcut:n määriteltyyn folderiin, niin sen shorcut:n päässäkin olevat musiikit tulisi mukaan kirjastoon. Tätäkään en ole kokeillut, mutta kokeilen tämänkin :)

nimim: "MuTu:lla mennään :D "
 
Back
Ylös