NAS - palvelimet (verkkokiintolevyt)

Matti Lehtinen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2010
Viestejä
6 494
Kaupunki
Helsinki
QNAP:sta on toki oma ketjunsa, mutta hintaakin on. Ajattelin jotain edullisempaa 2Tb - kapasiteetilla varustettua NAS:ia, minkä kytkisin kiinni A-link Roadrunner 24AP modeemiini/WLAN - tukiasemaani:

http://www.a-link.com/fi/rr24ap.html

Pääasiallinen käyttö verkkokiintolevylle olisi musiikin striimaaminen WLAN:in yli alakertaan läppärille, mistä sitten piuhalla DAC:in kautta stereoille. Uskoisin WLAN:in nopeuden ja jonkun edullisemmankin ja vanhemman NAS:in esim. Buffalo Linkstation tms. pystyvän tähän oivasti, mutta mutta..

Jos haluaisin striimata WLAN:in yli verkkokiintolevyltä HD - tasoista kuvaa, niin muodostuuko pullonkaulaksi vanhemman ja edullisemman NAS:in tiedonsiirtonopeus, vaiko WLAN - verkkoni hidas tiedonsiirtonopeus, vaiko molemmat? (ymmärtääkseni uudemmat n-standardin täyttävät WLAN - tukiasemat siirtävät bittiä tehokkaammin, kuin tuo minun vanha modeemini)

Onko siis foorumilaisilla mahdollisesti kokemuksia musiikin ja HD - tasoisen kuvan striimaamisesta NAS:lta, WLAN:in yli telkkarille ja stereoille?

Jos on, niillä vehkeillä homma hoituu ja millä vehkeillä homma ei hoidu?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista. :)

Matti.
 
Langallisella verkollahan tuo tiedonsiirto tietysti onnistuisi varmemmin/luotettavammin, mutta luonnollisesti se langan vetäminen paikasta toiseen on ihan oma episodinsa, varsinkin kun kerran on tarve saada bittiä kerroksesta toiseen siirrettyä.

WLAN:in kanssa HD-video vaatii tosiaan sen N-standardin mukaisen siirtonopeuden, että riittää. Siis olettaen että kyseessä on esimerkiksi häviöttömästi ripattu Blu-Ray-leffa. 54mbps verkkohan jaksaa yleensä käytännössä siirtää ehkä 3 megatavua sekunnissa, tosin voi olla joko hieman nopeammin tai hitaammin vähän laitteista - ja oletettavasti myös signaalin voimakkuudesta - riippuen.

Edullisenkin NAS:in kyllä pitäisi jaksaa bittiä puskea ulos, koska kiintolevyn kannalta HD-videon lukeminen ei kovin rasittavaa puuhaa ole, eikä se NAS:in prosessointiresurssejakaan paljoa vie. Niinpä ongelmia ei siltä osin pitäisi olla, ellei sitten monta käyttäjää yritä tehdä kovin montaa asiaa samaan aikaan ;)

Mitä tarvittaviin vehkeisiin tulee... no, tietysti modeemi/reititin joka tukee N-standardia, ja kannettavaan N-adapteri myös ellei siinä sitten jo valmiiksi ole, kuten uudemmissa jo yleensä on. Olemassaolemaan modeemiin voi tietysti liittää verkkopiuhalla sen erillisen WLAN-reitittimen (ja tässä tapauksessa varmaan kytkeä modeemin oma WLAN pois) jos ei voi/halua modeemia kokonaisuudessaan vaihtaa.
 
Minulla on vastaavassa käytössä ReadyNAS Duo ja se tuntuu pärjäävän varsin hyvin.

Itse katson langattomasti lähinnä elokuvia läppäriltä, sillä musiikki menee lankoja pitkin Sonokseen, josta edelleen vahvistimeen. Jos DAC ei ole hankittuna niin voin suositella tämä ratkaisua. Jää läppärin kytkemisen ja irroittelun vaiva pois ja saa kunnon kaukosäätimen joko siitä läppäristä / ipad / itouch / android... samalla vapautuu läppäri surffailuun vaikka täällä palstalla ;)

Laitteista, että tuo mainittu Alink ei ole n-wlan, joten se ei riitä. (54M wlan, kun pitää olla 300M)
Itse käytän tätä: http://www.wintel.fi/tuotteet/index.html?tuoteryhma=WLAN-tuotteet&alaryhma=TP-LINK&id=33764528
 
Kiitos paljon vastauksista!

Näin vähän ajattelin, että pitää varmaan hommata pätevämpi WLAN, niin näin siis teen ja tuo ReadyNAS Duo vaikuttaa myös ihan ok. peliltä, joten tutkaillaan sitäkin vaihtoehtona. :)
 
ReadyNAS on varsin tunnettu valmistaja.
Täällä näyttää Qnap olevan kovassa huudossa mutta heidän malleissaan on minusta vähän turhankin paljon toimintoja.
Toisaalta kuori on kuori. Ratkaisevaa on valittujen kovalevyjen luotettavuus.

Itse ostin oman Duon Pixmaniasta ilman levyjä ja otin levyt erikseen. Olen myös päivittänyt muistin 1G.
 
Tämä homma on siis omalta osaltani ratkennut ja ostin Cruzbrokerista Dual HDD NAS - nimellä kulkevan kotelon, mihin valitsin Wertern Digitalin kiintolevyt. 2kpl. 1Tb - kiintolevyä, mitä peilaan RAID 1. :)
 
Lainaan hiukan tätä ketjua ja kysäsen, että jos pitää valita Netgearin Readynas Duon ja Qnapin TS-210, eli näiden tunnettujen valmistajien edulliset 2bay NASit, välillä niin kumpaan tulisi päätyä, jos tärkeimpinä kriteereinä on: alhainen virrankulutus, hiljainen ääni, helppo backup ulkoiselle usb-kovolle ja standby-/sleep-moden toimivuus 24/7 päällä olevan SBS:n kanssa (eli ei herätä unessa olevaa NASia)?

Epäselviä virrankulutustietoja löytyy kyllä netistä mutta...

Vielä linkit:
http://www.qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=135
http://www.netgear.com/home/products/storage/work-and-play/RND2000.aspx

Edit: Niin siis SBS pyörii erillään (ainakin nyt) SheevaPlugilla.
 
heinäkenkä sanoi:
Toisaalta kuori on kuori. Ratkaisevaa on valittujen kovalevyjen luotettavuus.

Siinä kuoren sisällä on hieman muutakin, kuten eräänlainen "tietokone", joka ohjaa NAS:in toimintoja yleensä jonkin Linux variantin avulla. Tämän käyttöjärjestelmän toteutus vaikuttaa siihen toimiiko NAS luotettavasti, onko NAS:in hallinta helppoa ja voiko NAS:ia modifioida ja laajentaa ohjelmallisesti.

Pertti Kosunen sanoi:

Squeeze Box Server
 
Suurin kiinnostus noista NASeista kohdistuu nyt siihen, että heräävätkö ne tuon serverin takia, kuten tekevät kaikki omistamani USB-kovot, jotka siinä olen testannut... Ei saa hdparm:n komennoillakaan pysymään puolta tuntia kauempaa unessa...

Löytyisiköhän Turun alueelta joku harrastaja, joka omistaa Netgearin tai Qnapin ja haluasi kokeilla tuota SBS minun Sheevalla..?

Linkkejä tohon Sheevaan ja SqueezePlugiin jos joku ei tiedä mitä ne ovat:

http://squeezeplug.de/
http://www.newit.co.uk/shop/proddetail.php?prod=SheevaPlug
 
ainakin Duo:ssa voit asentaa squeecebox serverin NASin sisään.
Näin se oli minulla ennen Sonokseen siirtymistä. Tällä järjestelyllä NAS meni nukkumaan ja pysyi unessa, kunnes aloin hipelöidä Touchia.
Tällöin tulee tietty pieni viive ensimmäisen kappaleen kanssa, kun pitää ensin herätellä kovalevyt.
 
Minulla on LaCie Network Space 2 1TB.

NetworkSpace2_3-Qtr_Left.jpg

Tuo on kiinni WLAN-reitittimessä ja olen tähän mennessä rippaillut n. puolet CD-hyllystäni siihen. Lähiaikoina on tarkoitus ostaa teratavun USB kovalevy, jolla teen sitten ajoittaiset varmuuskopiot. RAIDia en nähnyt tarpeelliseksi, koska NAS saattaa huonolla tuurilla rikkoa molemmat levyt, jos poweri/äitilevy kärähtää. Mahdollisessa vikatilanteessa varsinainen ongelma ei ole saada musiikki verkkolevyltä kuuluviin mahdollisimman nopeasti (=RAID), vaan välttää koko rippausurakan aloittaminen kokonaan alusta (= USB-kovalevy kaapissa riittävän tuore backup sisällään).

Käytännössä levyyn ei kytkeydytä kuin läppärillä ja Sonosilla. Squeeze Box Serveriä ei ilmeisesti saisi edes pyörimään tuossa LaCiessa.

Harkinnassa on myös pieni UPS kovalevyn kaveriksi. Onko kellään suositella jotain edullista mallia/kokemuksia asiasta?
 
Jyrki_H sanoi:
Harkinnassa on myös pieni UPS kovalevyn kaveriksi. Onko kellään suositella jotain edullista mallia/kokemuksia asiasta?

No jos pelkästään tuolle kiintolevylle UPS:ia, niin ei varmastikaan tarvitse olla mikään järeä malli. Itse löysin aikoinaan OnOff - myymälästä oman UPS:ni, mihin olen kytkenyt PC:ni. Se maksoi karvan vajaa satasen ja pc:ssä on 350W - poweri. Mitään kummempaa älyä siinä ei ole. Sähköt kun katkee, niin se alkaa piippaamaan ja sitten vain suljen koneen.

Tehojen ja älyjen mukaan noista joutuu siis maksamaan ja kummempia en itse tiedä. Tuo omani on nyt toiminut tuossa kolmisen vuotta. Merkkiä ja mallia en muista, kun olen duunissa tällä hetkellä, mutta eikai noissa kummempia ole.

Itse kävelisin siis vain lähimpään atk - kauppaan ja ostaisin mitä hyllystä löytyy tai suosittelevat.
 
heinäkenkä sanoi:
ainakin Duo:ssa voit asentaa squeecebox serverin NASin sisään.
Näin se oli minulla ennen Sonokseen siirtymistä. Tällä järjestelyllä NAS meni nukkumaan ja pysyi unessa, kunnes aloin hipelöidä Touchia.
Tällöin tulee tietty pieni viive ensimmäisen kappaleen kanssa, kun pitää ensin herätellä kovalevyt.

Kyllä se menee kummankin NAS:n "sisään" mutta kun sille ei ole tarvetta ja se tuolta pikkuservulta toimii paljon nopeamminkin. Ainoa ärsyttävä ongelma SheevaPlugissa on tuo, että se herättää USB-levyt unesta aina 30min välein. Virtaskaakaan se ei hirveästi hingu, kun menee 3-5w vain. Nopeasti toimii kaikki SB:stä tuon plugpc:n kanssa... Ehkä vaan hankin tuon Netgearin ja kokeilen. On taas sitten uutta gadgettia kotona. :)

Jyrki_H sanoi:
Minulla on LaCie Network Space 2 1TB...

Kyllä nuo erilliset USB-kovot, joita talosta löytyy, jäävät backuppauksia varten - eli megakatastrofinkaan iskiessä ei mitään tule katoamaan...

http://www.2brightsparks.com/resources/articles/RAID-is-not-a-backup-solution.html"]RAID is Not a Backup Solution[/url] ;)
 
Back
Ylös