Napsahdustensiedosta

Joo, siis en tiedä Thorensin varren korkeuden säädöstä, puhumme Projectin varren säädöistä.
Sinä puhut projectin varren säädöistä.
Itse en koskenut esim. korkeus-säätöön näiden kahden rasian välillä, joista kysyjä puhui.
 
Olen kokeilut Technics 1200 soitinta vakiovarella ja KAB slilikoniöljy vaimentella. Varren viskoosivaimennin selvästi pieneti ja poisti evypintojen ääniä. Olin jopa yllättynyt parannuksesta. ELi varren lakeroin ja kiinnitys ei ole paras mahdollinen ja viskoosivaimennin pienetää tästä johtuvia mekaanisia resonansseja. Lisäksi huomasin että maksimimi dynaamiikan (läsnäolon) savuttamiseksi vaimennin on nippa nappa yli oulenvälin silikonissa. Enmmä silikonia, niin se tukahduttaa ääntä. SME varsien kanssa tätä en ole huomanut (SME3, SME309, SME 2-9, SME5).
 
On tärkeää,että napsahdukset paikantuvat kaiuttimiin,ja musiikki on täysin irti kaiuttimista,jolloin napsahdukset häiritsevät selvästi vähemmän.
Tämä asia korostuu selvästi soitettaessa huonokuntoisia levyjä.
Minulla on muutama todella napsuva levy.Vaikka naksuja tulee jatkuvana virtana,ne eivät paikannu itse musiikiin.
 
Erittäin hyvä kommentti yllä. Jatkaisin vielä, että olisi hyvä lisäksi, että napsut jakautuisivat aikalailla 50/50 kumpaankiin kaiuttimeen, jos niitä levyllä on.
 
Kyllähän se niin on,jos vinyyliä pyörittää ,niin napsahduksilta ei voi välttyä.Jos tarkka tuon suhteen niin on parempi kuunnella muita formaatteja.Varsinki jos levyjä enemmän,niin tuskin kellään ne 40vuoden pyörityksen jälkeen priimakunnossa mikäli niitä on tosissaan kuunneltu ;) Itellä esim Metallica:Master of puppets älpee(1986v painos) on pyörinyt vähintään 1500kertaa mm Orion biisin suhteen,niin kyllä siinä on lievää ritinää:D Silti monesti pyöritän just sitä vanhaa Master of puppets levyä vaikka on 45kierroksen tupla versio,kuva älpee(lataset saundit) ,2 cd:tä sekä Master of puppets boksi,jossa ehkä paras saundeilta oleva Blackened(Metallican oma levymerkki) vinyyli.Joskus 25v sitte pahimmalla cd kaudella tökki vinyylin napsuminen enemmän,mutta onneks meni ohi.80-luvulla ostetut älpeet ei enää uudenveroisia ja itte oikeana hippikesänä,eli 1967 syntynyt levynpyörittäjäkään ei oo enää 90-luvun huippukunnossa,elettyjen ja ajettujen kilometrien jäljet näkyy😊✌️🏍️.Ajakaa ja pyörittäkää.
 
Anteeks,mutta nyt on tilanne päällä viitaten mun edelliseen kirjoitukseen;siinä se yli 1500 kertaa(Orionin kohdalla +2000) pyörinyt Metallican Master of puppets pyörii,ja on pientä napsua kokoajan Orion biisin kohdalla,mutta hyvältä kuulostaa,mutta onhan siinä kitarariffi A luokkaa ja bassosoolo.Hieno ja tunteella käytetty levy kohti korvia vuodesta 86 on tämä,mutta ei myynnis 10e tai 400e,ei auta.hautaan menee,sitte napsut loppuu.Peace.rock never end.
 
Yhdyn aikaisempiin viesteihin joissa mainittiin että satunnaiset napsut ei haittaa mutta toistuvat kyllä.

Olen ymmärtänyt että vanhoissa levyissä urat on usein syvempiä. Varsinkin monoissa. Näkyvät pintajäljet ei silloin välttämättä kuulu ollenkaan.

Uusien levyjen kohdalla aina vähän jännittää mitä saa. Muutamia on pitänyt palauttaa takaisin kauppaan. Esim. yksi ECM:n julkaisema Nik Bärtsch. Yhdistän tuon merkin korkeaan laatuun mutta ei sitä tehnyt mieli kuunnella jatkuvan taustaritinän takia. Ehkä siitä kunnollisella pesulla olisi päässyt mutta luin samasta painoksesta huonoja kokemuksia muiltakin discogsista niin sai mennä..

Tällä viikolla on tullut ihmeteltyä striimauksen napsuja joista kirjoittelin tuonne Apple music -ketjuun. Kuuntelun ilo on aika kaukana kun istuu 45min otsa rytyssä kuulokkeet päässä ja odottaa häiriöääniä 😅. Digipuoleen häiriöt ei minusta kuulu kun sen pitäisi olla ns. täydellistä mutta LP:llä ei haittaa satunnaiset yhtään. Enemmän tai vähemmän kuuluu asiaan.
 
Digipuolella en siedä juuri mitään häiriöitä,samoin kuin radiokanava pitää olla kohdilla tip top,eli joku roti💪🥹 Discogs sivustolla ( levykaupoissa) on hyvä se kuntoluokka ja jos sielä myyjä myy VG+ luokituksella G levyjä muutamanki,niin varmaan tulee palautetta.VG (very good)ei oo välttämättä niin hyvä kuin ehkä monet odottaa,on monesti pientä napsua ja hoikkaa naarmua,mutta mulle kelpaa.Hyvä on sieltä tutkia hintahaitaria,esim halvin ensin listaan ja toteutuneita myyntihintoja,niitä kun ei oiken oo järkiä esim kaverin vedättää pilviin,kun sivuston ylläpito ottaa jonku osuuden sen kautta myymistä levyistä. Infoa löytyy todella hyvin painoksista.Luottokortilla tai Paypalilla maksaa,niin on vahvoilla jos lähetys hukkuu tai myyjä myy huttua priimana.Lähetyskulut on nousseet kovasti korona-ajan aikana.Yks parhaimmistasivustoista,mitä tulee käytettyä.
 
Classic Audiossa on myynnissä uudenkarhea Sweetvinyl SC-1 [Plus?] laite, jonka luvataan "poistavan signaalilta ei-toivotut napsut, rahinat, rutinat, kilkkeet ja poksumiset". Onko palstalaisilla kokemusta laitteesta? Itse en koe tarvetta sille.
 
Classic Audiossa on myynnissä uudenkarhea Sweetvinyl SC-1 [Plus?] laite, jonka luvataan "poistavan signaalilta ei-toivotut napsut, rahinat, rutinat, kilkkeet ja poksumiset". Onko palstalaisilla kokemusta laitteesta? Itse en koe tarvetta sille.

Kai tuollekin markkinoita on, kun kerran on loppuun myyty. Henk. koht. jos on tarve tai halu kuunnella naksumatonta, suhinatonta digitaalista ääntä, laitan CD:n soimaan. Jotenkin hankala ajatus mulle käsiteltäväksi tuo että tehdään ylimääräinen A/D-muunnos, prosessointi ja taas D/A-muunnos.

Mulle vinyylissä ”se juttu” on analogisuus ja tietoisuus siitä että laitteistossa ei signaali kulje ykkösinä ja nollina. Jollekulle muulle ”se juttu” voi olla jotain muuta :)

Toki, jos laittaisi musaa älppäriltä vaikka kasetille ;) tai johonkin digiformaattiin, eikä olisi muuta lähdettä saatavilla kuin naksuva levy, niin kai tuollaisella silloin paikkansa olisi. 2100€:llä kyllä ainakin itse saisin ihan kaiken haluamani musan CD:nä, ja maksaahan tuolla rahalla Spotifyäkin monta vuotta.
 
2100€:llä kyllä ainakin itse saisin ihan kaiken haluamani musan CD:nä, ja maksaahan tuolla rahalla Spotifyäkin monta vuotta.
Puhumattakaan kuinka hyvän äänirasian tuolla hinnalla voisi hankkia. Ja levypesuriinkin riittäisi varoja. Noilla investoinneilla taklaisi napsuongelmaakin. Ja mitä muuta mahtaa tuo A/D-D/A muunnos tehdä jäljelle jääneeseen pudistettuun signaaliin :unsure:?
 
Viimeksi muokattu:
Puhumattakaan kuinka hyvän äänirasian tuolla hinnalla voisi hankkia. Ja levypesuriinkin riittäisi varoja. Noilla investoinneilla taklaisi napsuongelmaakin. Ja mitä muuta mahtaa tuo A/D-D/A muunnos tehdä jäljelle jääneeseen pudistettuun signaaliin :unsure:?
Voihan olla että harrastajalla on levyjä joiden napsahtelua ei saa puhdistamalla tai muilla keinoilla poistettua eikä levyn korvaaminen ole mahdollista tai kustannustehokasta jolloin tuollainenkin laite saattaisi jossain tilanteessa puolustaa paikkaansa, ei varmaankaan kokoaikaiseen kuunteluun tai mistä minä tiedän kuinka hyvää ääntä tuottaa. Joka tapauksessa lienee selvää että aika raskaan sarjan harrastajalle tuollainen on suunnattu.
 
Back
Ylös