Mystinen OB-torvihimmeli

Tuakko

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
324
Kaupunki
Helsinki
Olen tässä muiden juttujen lomassa pyöritellyt viihteellistä ajatusta hyvin ikonisesta torvikajarista. Ajatuksena on siis ollut tehdä torven "ideaa" väljästi hyödyntävä laajakaistainen kaiutin, joka on hieman sarjakuvamaisen ja hauskan näköinen. Olen koittanut opiskella torvien toimintaa ja ymmärtääkseni sille on syynsä, miksi torvilla ei tehdä koko kaistan toistavia kajareita. Ajattelin kuitenkin ottaa homman vähemmän ryppyotsaisesti ja hyödyntää huomattavasti suurempiin liikepoikkeamiin pystyvää elementtiä, jota ei niin kamalasti torven tarvitsekaan tukea. Kuvan mallinnuksessa olen käyttänyt Mark Audion Alpair 10:ä, joka on ehkä jo hieman liian isokokoinen. Kuten kuva kertoo, kajari olisi takaa avoin ja torvi toimii näin ollen myös baffelina joka taka-aallon pitää kiertää. Tötterön halkaisija on suun kohdalla noin 350 mm ja kurkussa 100 mm. Syvyyttä torvella on noin 300 mm. Millään en ole tosiaan laskenut tuon minitorven toimintaa kun ei nuo fysiikkajutut ole ihan sitä ydinosaamista :) Suuntaavuuskuviot voi olla erittäin jännittäviä tönkkösuuntaavan torven ja takasäteilyn yhteispelinä.

Materiaalit on vielä melko auki, mutta mieluiten tekisin torven mallinetta vasten jotain pellavakuitua hartsilla laminoimalla. Lasikuitukin käy, mutta mieluiten tekisin ekologisemmista materiaaleista ja onhan sitä tympeämpi käsitellä.

Mahtaakohan tällaisessa konseptissa olla mitään edellytyksiä toimia? Ulkonäkö on mielestäni hyvin sympaattinen, jota vielä hiomalla tulee niin hauskan näköinen kampe että voi olla pakko tehdä joka tapauksessa.
 

Liitteet

  • torvelo.jpg
    torvelo.jpg
    138,1 KB · Katsottu: 8

Legis

Käyttäjä
Liittynyt
2.12.2009
Viestejä
12 690
Kaupunki
Jkl
Tuollainen vaatii ainakin reippaat ekut; torvi tekee keskialueelle luultavasti suurehkon kummun, jonka vaikutelmaa ulottumaton bassotoisto korostaa. Mielenkiintoinen suunnitelma kyllä. Tässä vähän erimallista dipoli hornia, joka tuntuu soivan aika komiasti omien peltipurkkienkin läpi kuunneltuna: http://www.youtube.com/watch?v=SPhLJQ-dgOI
 

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
21 383
Kaupunki
Oulunsalo
Torvi siis kasvattaa äänen herkkyyttää toiminta-alueellaan, eli jonnekin 400-500 Hz:n tuntumaan. Tästä alaspäin vaste vaimenee 12 dB oktaavi, kunnes dipolin avoin takasäteily tulee mukaan ja vaimentaa alimpia bassoja vielä nopeammin. Keskitaajuuksilla takasäteily voi tuoda jonkin verran ilmavuutta ääneen, mutta takasäteily on siis tasoltaan paljon vaimeampaa kuin torven suuntaama etusäteily.

Olettaisin, että tiedossa on siis täysin bassoton kihisijä.
 

behrelec31

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2009
Viestejä
4 574
Kaupunki
Vihti.
tervehdys.

suosittelen lämpimästi kokeilemaan puolipallon muotoista torvensuuntausta. sillä saa mielestäni parhaan tuloksen aikaiseksi ennenkuin alkaa rakentaa lopullista torven muotoa mihin muotoon nyt haluaakaan ryhtyä. muovi ja teräskulhoilla eri kokoluokissa löytyy valinnanvaraa ja värimaailmaakin on vaikkamitä olemassa. nuo kartio tai trumpetti muodot sattuu helposti kasvamaan mahdottomiin mittoihin hyvinkin helposti. niinkuin legis kertoikin niin hänen näkemykseen itsekkin yhdyn. kumpuja tulee ja ne kiusaa varmasti lopputulosta.


itselläni on eritavalla rakennettu torvi. ja sellaista uniikkia ei maailmalta ole löytynyt ainakaan vielä. tykkään itse kovasti tästä torvesta jonka olen tehnyt saamilla avuillani ja mielestäni se vastaa aivan lähes identtistä saundia lähinnä tähän videon mukaan http://www.youtube.com/watch?v=6F5f6FlWVQw&feature=youtube_gdata

toki joku tykkää ja joku ei. ehkä itselläni on enempi pehmeäpi ulosanti kaiuttimissani. mutta aika saman kuuloista on mielestäni. kyseistä biisiä you tube videolla ei minulla ole. mutta toi katie melue vastaa hiukan samaa lopputulosta mielestäni äänenrakenteeseen verattavissa mittasuhteissa you tubessa soivaan artistiin nähden noilla torvi avant gardeneilla.

torvi kaiuttimet on lumoavan kuulloisia kun kaikki natsaa yhteen.
paljon onnea yrityksellesi tuokko.terv. behrelec31
 
Ylös