Musikaalinen ja sikahalpa transistorivahvistin

yrjomaki

Käyttäjä
Liittynyt
25.9.2006
Viestejä
140
Niin paljon kuin olen putkivahvistimien puolesta puhunut, päätin aikani kuluksi rakentaa välillä transistorivahvistimen. Törmäsin netissä Leach Amp-nimellä tunnetun vahvarin rakentamisohjeisiin ja koska siinä on selostuksen mukaan kiinnitetty erityistä huomiota TIM-särön minimointiin, kiinnostuin siitä niin paljon, että päätin kasata sellaisen. Projekti on kestänyt jo melko pitkään, koska kaikki komponentit piti luonnollisesti hankkia ilmaiseksi juottamalla ne irti jätelevalta löydetyistä vanhoista sähkölaitteista :D. Tänään pääsin kuitenkin vihdoin kytkemään yhden kanavan kiinni jätelavakaiuttimeeni, äänilähteenä myöskin jätelavalta löydetty 80-luvun alun CD-soitin, joka hakkaa useimmat nykyiset mennen tullen.

Tässä kuva rakennelmasta:

hpim2030nd2.jpg


Äänenlaatua voi oikeastaan kuvailla vain yhdellä ainoalla sanalla: TAKUUMUSIKAALINEN 8). Osasin odottaa hyvää lopputulosta, mutta silti hämmästyin, koska kyseessä on oikeasti yksi parhaista vahvistimista, joita olen ikinä kuullut. Bassot syvät, tarkat ja napakat, diskantit äärimmäisen heleitä ja tarkkoja. Testi vahvisti jälleen kerran myös vanhaa näkemystäni, että kaiuttimella on äänenlaadun kannalta vain pieni merkitys ja jätelavatason kaiutin on aivan riittävä tinkimättömään äänenlaatuun pyrittäessä, mutta siitä aiheesta jatkan enemmän joskus, kun palstalla saa keskustella asioista ilman, että viestit katoavat välittömästi bittiavaruuteen :D. Samoin totesin, että vanhat totuudet pätevät edelleen ja TIM-särön huomioonottaminen vahvistinsuunnittelussa on olennainen edellytys musikaaliseen toistoon pääsemiseksi. Aika paljon saisi kaupassa latoa oravannahkoja tiskiin, ennen kuin ostoskassiinsa saisi läheskään samantasoisen laitteen :p.

Toisen kanavan kasaus alkaa lähiaikoina, kunhan saan dyykattya vielä muutaman puuttuvan komponentin.

Mikäli joku asioista ymmärtävä tämän ehtii lukea, ennen kuin ylläpito tapansa mukaan poistaa viestini, niin sellaisessa ongelmassa kaipaisin neuvoja, että virtalähde polttaa käynnistettäessä pääsulaketta vähän turhan herkästi suurten konkkien alussa ottaman virran vuoksi. Pystyykö konkkien latausvirtaa alussa rajoittamaan jollain helpolla kytkennällä tai voiko asialle muuten tekemään jotain? Sen enempää sulakkeen jatkuva vaihtelu kuin sen poistaminen kokonaan eivät tunnu hyviltä ratkaisuilta.

-Yrjömäki
 
Helppoudesta en tiedä. Yksi tapa on käyttää relettä, jossa on vetohidastus. Ja riittävä koskettimien virtakestoisuus, mahdollisuus kytkeä koskettimia rinnan. Nämä koskettimet toimiessaan ohittaisivat vastuksen, jonka läpi muuntajan toisiovirta tasasuuntaajalle/ konkille kulkee. Tarvitaan siis rele ( käämi jännitteisenä)vetäneenä yhdistävät koskettimet.
 
Leach Amp vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta.
Mikä olisi tälle sopiva diy-esivahvistin?
Myydäänkö jossain erityisesti diy-vahvistimille tarkoitettuja koteloja?
 
Kyllä noilla rakennusarjoilla aika pitkälle päästään. Itsellä nyt tuossa ruottinmaalla rakennettu versio pari eli Pass Labsin Zen ja Bride of Zen. Etunen varsinkin on hämmentävän hyvä otus.

Itsellä oli juuri samaa ongelmaa tuon päätteen powerin sulakkeen kanssa, poltti itseään niinikään käynnistyksen yhteydessä. Vaihdoin sen sulakkeen hitaampaan malliin niin johan alkoi toimimaan. Siis tarkistahan sulakkeen tyyppi ja vaihda yhtä pykälää hitaampaan, jos käytössä jo erittäin hidas malli niin sitten ei varmaan auta kuin siirtyä noihin järeämpiin hoitomuotoihin eli vaikka releeseen..
 
Järeä NTC vastus ennen muuntajaa on myös kokeileisen arvoinen juttu. NTC vastuksia löytyy usein vanhoista PC:n virtalähteistä.
 
Jkaapu sanoi:
Järeä NTC vastus ennen muuntajaa on myös kokeileisen arvoinen juttu. NTC vastuksia löytyy usein vanhoista PC:n virtalähteistä.

Mites tuo NTC pitää mitoittaa?

Pohdin onko vanhan PC-virtalähteen NTC välttämättä riittävän järeä, nehän on yleensä jotain 200-400W powereita...en ole nyt seurannut niin tarkasti millasia virtoja näissä kytkennöissänne kulkee, mutta pohdin tuota rajoituspuolta omassa kytkennässä ihan valmiille laitteelle (joka vetäsee noin 2000W jatkuvaa maksimissaan verkosta, mutta kotikäytössä harvemmin yli 200W kuitenkaan; alku on lähes oikosulku kun iskee verkkoon kiinni eli powerit päälle laitteisiin).
 
Gregiltä saa softstartin piirilevyjä ja kittejä http://www.ska-audio.com/diy/011.html
Hinta jätelavatasoa mutta laatu ukon tuntien ei.
Ja löytyyhän tuolta samaiselta ukolta myös se musikaalinen ja sikahalpa transistorivahvistinkin :D

Ja tuo Leachin kikkare on kyllä mielenkiintoinen. Rakentaisi mielellään kun vain olisi aikaa.
 
Leach pesee useimmat kilpailijansa musikaalisuudessa mennen tullen. Suosittelene ehdottomasti kokeilemaan tuollaisen rakentamista. Varsinkin nyt kun en ole tuhlannut vähäistä aikaani näille foorumeille kirjoitteluun olen ehtinyt rakentaa vahvistimen valmiiksi asti :D :D :D

Ohjehan löytyy täältä.
 
yrjomaki sanoi:
Mikäli joku asioista ymmärtävä tämän ehtii lukea, ennen kuin ylläpito tapansa mukaan poistaa viestini, niin sellaisessa ongelmassa kaipaisin neuvoja, että virtalähde polttaa käynnistettäessä pääsulaketta vähän turhan herkästi suurten konkkien alussa ottaman virran vuoksi. Pystyykö konkkien latausvirtaa alussa rajoittamaan jollain helpolla kytkennällä tai voiko asialle muuten tekemään jotain? Sen enempää sulakkeen jatkuva vaihtelu kuin sen poistaminen kokonaan eivät tunnu hyviltä ratkaisuilta.
Perinnetapa ainakin NPn kytkennöissä on CL60 NTC sarjassa verkkomuuntajan ensiöpuolella. Tuohan sitten lämpiää, se pitää asentaa avoimesti. Jos paljon oikein virtaa menee, niin voi laittaa molemmille puolille ensiötä. Jenkkimuuntajissa myös ensiön puolikkaiden väliin tietysti. Tuossa on se huono puoli, että jos virtoja räpsii nopeasti päälle ja pois, saattaa tuo NTC olla jo lämmin ja sitten sulake palaa. Joku on varmaan ihmetellytkin, miksi kokeneemmat hemmot aina miettii ennen päätteen virtojen kytkemistä hieman, muutama sekunti riittää.

Toinen tapa on tietysti jakaa ne konkat CRC tai CLC ketjuksi, mutta yleensä halutaan kyllä tehdä tuo rajoitus tuolla 220V puolella, usein muuntaja jo itsessäänkin voi ottaa enemmän alkuvirtaa kun jatkuvaa ja sulakkeen joutuu kovasti ylimitoittamaan muuten. Nuo CRC ja CLC ketjut sitten myös muuttavat saatavaa jännitettä, riippuen arvoista. Noissa on kyllä positiivista vaikutusta myös rippelin vähentämiseen, niitä voi simuloida netistä saatavaslla simulointiohjelmalla.

Kolmas tapa on tehdä ohitus-releellä ja tehovastuksilla siellä muuntajan ensiöpuolella, tässä on se hyvä puoli, ettei virtojen räpsimisestä tule ongelmaa, mutta on monimutkaisempi kuin tuollainen NTC vastus (tarvitaan viivepiiri ohjaamaan relettä).

Tuo Leach ei ole huono vahvistin, ehkei nyt sentään mikään supervahvistinkaan. Hmmm, eikös ollut SuperLeach versiokin :)
 
Tuo vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kytkennältä. Täytyy rakentaa heti kun saan vanhat projektit alta pois. En tiennyt ennen että transuvahvistinkin soveltuu musiikin kuunteluun :)
 
Jkaapu sanoi:
Moro,

Rakentelin kesällä tällaisen: http://gmweb2.net/Diagrams/GEM/GEM100ccs.gif

Lisää tietoa tuolta: http://gmweb2.net/schedule.htm

Tuon vahvistimen A-luokkainen versio julkaistiin alunperin Electronics world lehdessä joskus vuonna 2004.

Ei ehkä sikahalpa mutta todella hyvä. Tähän mennessä värkätyistä vahvistimista miellyttävin ääneltään.

No morjens,
Mitäs muita vahvistimia on tullu kyhättyä? Itellä ois tuossa kaapin perällä valmiina toroidi, virtalähteen konkat, jäähyt ja muut sälät. Noiden lisäksihän yleensä kotelo tekee suurimman menoerän vahvistimia itse kyhäiltäessä.
 
Moro,

Muun muassa tämä http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Webpage/symasym5_3.html mikä on myöskin todella hyvä peli. Helppo saada pelaamaan ja suunnittelijalta saa tarvittaessa neuvoja. Tuo julkaistiin myös Klang und ton lehdessä taannoin.

Sitten pöydällä on ollut Sahlstenin fettipääte Tee-se-itse hifilaitteita kirjasta. Tämäkin on hyvä vahvistin.

Tämän kanssa puuhastelin joskus viime talvena: http://bas.elitesecurity.org/mojiprojekti1.html

Sitten on tullut rakenneltua Rod Elliotin P3A, ja pari erilaista GainClonea.

Seuraavaksi taidan ottaa penkkiin JLH 1969 vahvarin. Tosin tätä ennen täytyy värkätä herkemmät kaiuttimet. Tosin olen erittäin tyytyväinen nykyiseen GEM:iin, mutta jotain näperrettävää pitää olla.
 
Hep,

Mitä mieltä väki on noista "Gain Clone" vahvareista eli siis Nationalin LM3886 ja LM3875 teho-opareista. Ainakin on "sikahalpa" mutta lieneekö "takuumusikaalinen"? Omiin päättäreihin olen vallan tyytyväinen ollut mutta eipä mulla toisaalta ole oikeen mihin verrata.

Pekka
 
Back
Ylös