Musiikkigenret ja kuuntelu erityyppisillä laitteistoilla

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
Minkälainen näkemys teillä on eri musiikkilajien soveltuvuudesta tietyn tyyppisille kattauksille, voidaanko tuollaista jaottelua ylipäänsä tehdä vai onko se pelkkää huu-haata? Jos omistaa vaikka keskivertoa paremman laitteiston jolla klassinen tai jazz soi mielestään erinomaisen hyvin, mutta rock tai pop pelkästään hyvin tai välttävästi, niin ollaanko pudottu kelkasta? Pitääkö paremman luokan laitteiston pystyä toistamaan mahdollisimman monipuolista musiikkia mahdollisimman nautinnollisesti, vai riittääkö että pelkästään ns. referenssilevyt tai yleisesti laadukkaiksi todetut levyt soivat erinomaisesti, ja muut sitten vähän heikommin? Eli lyhyesti ja ytimekkäästä: mättääkö jossain jos kaikki musiikki ei kolahda yhtä hyvin? Kertokaapa omakohtaisia kokemuksianne jos tulee mieleen ;)
 
hyvä setti toistaa musiikillisesti nautittavasti kaikki genret, teknisesti hyvät ja vähän huonommatkin levyt.
 
Huono setti toistaa hyvin ainoastaan hyvin äänitetyt levyt, näinhän se Tawe juuri on.
 
Knight Rider sanoi:
Minkälainen näkemys teillä on eri musiikkilajien soveltuvuudesta tietyn tyyppisille kattauksille, voidaanko tuollaista jaottelua ylipäänsä tehdä vai onko se pelkkää huu-haata?


Tuntuu siltä, että todellinen vahvistimen valmistaja ja musiikin ystävä ei pysy siellä aalloharjalla musiikkimateriaalinsa suhteen vahvistinta suunnitellessaan ja demotessaan.

Sillä oma musiikkimakuni ei ole populaarimpaan suuntaan orientoitunutta ja juuri se tekee (teki) varsinkin vahvistimen valinnan hankalaksi.

Avantgarde-freejazz linjoilla kun liikutaan musiikin dynaamiset vaihtelut eivät taida olla samaa luokkaa kuin populaarimusiikissa. Olisiko tuossa syy jo edesmenneisiin ongelmiini.
 
Knight Rider sanoi:
Minkälainen näkemys teillä on eri musiikkilajien soveltuvuudesta tietyn tyyppisille kattauksille, voidaanko tuollaista jaottelua ylipäänsä tehdä vai onko se pelkkää huu-haata?

Kyllä mä oon, ainakin näillä omilla kierroksillani harrastajien luona, päätynyt siihen, että toisen tyyppisen levyhyllystön omaavan henkilön laitteisto, ei välttämättä loistaisi meikäläisen levyhyllyjen äärellä.

Elikkäs ei ole huu-haata meikäläisen mielestä. :)
 
Motörheadin Ace of Spades- cd versiota lukuunottamatta mulla toimii melkein kaikki.
 
Hyvä että saatiin keskustelu käyntiin! Olisi kiva saada kommentteja myös kalliimpien laitteistojen omistajilta että kuinka hyvin heidän levyhyllynsä palvelee musiikin kuuntelua. Vielä jos saisi käytännön esimerkkejä että mikä toimii ja mikä ei. Itselläni on vähän samansuuntaisia kokemuksia kuin Matilla, eli kaikki musiikkimateriaali ei välttämättä toimi kaikilla laitteistoilla yhtä hyvin. Tulee mieleen aikoinaan Mr Hifillä järjestetty vertailu, Xenon vs. Krypton. Tietyllä materiaalilla Xenonit muistaakseni vakuuttivat jopa Kryptoneita enemmän, korjatkoon joku jos olen väärässä.

Itselläni toimii nyt aika monenlainen materiaali, vain muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Ne mitkä eivät toimi ovat remasteroituja kokoelmia joissa on materiaalia eri vuosikymmeniltä. Jokainen biisi soi eri tavalla. Sitten on joitain levyjä jotka on pilattu liian skarpilla tai ylikorostetulla diskantilla. Sitten on joitain voimakkaasti kompressoituja levyjä jotka soivat mitäänsanomattomasti. Kaikki ovat periaatteessa kuunneltavissa, mutta kuuntelunautinnon aikaansaaminen noilla pahimmilla tapauksilla on kyllä vaikeaa.
 
Knight Rider sanoi:
Vielä jos saisi käytännön esimerkkejä että mikä toimii ja mikä ei.

No Tapsan baffeleissa olleilla PHY-HP:llä, putkivahvistimineen, ei oikein Turmion Kätilöt täräyttäneet, ainakaan meikäläisen korvaan. :)

Toisaalta isännän omat Jazz - levyt olivat niin mahtavan kuuloisia, että sitä oikein ihmetteli, notta miten hienoilta ne kuulostivatkaan.

Mutta tämähän on vähän kinkkinen homma kumminkin..

Meinaan, että miltä sitä itse haluaa niiden levyjensä kuulostavan? En tiedä, koska en kysynyt, mutta tiedä sitten jos vaikka Tapsa haluaisi Turmion Kätilöiden kuulostavan juuri siltä, miltä ne hänen laitteillaan kuulosti?

Minä taas en halua Turmion Kätilöiden kuulostavan siltä, kuin miltä ne Tapsalla kuulosti, hänen laitteistollaan..

Joten tuossa mielessä pitää omassa mielessään tietää, minkälaisesta soundista tykkää. Tähän tietoon ei taas ole meikäläisen mielestä mitään oikoteitä. Pitää vaan käydä kuuntelemassa mahdollisimman monia ja erilaisia laitteistoja. Näin olen ainakin itse saanut tietyntyyppistä osviittaa itselleni. Meinaan että en pidä siitä soundista mitä putkivahvistimella ja laajakaistoilla syntyi meikäläisen levyillä. Haluan että levyni kuulostavat hieman erilaiselta, joten olen sentään saanut itselleni selväksi, ihan karkeasti yleistäen siis, että esim. Laajakaistat ja putkivahvarit eivät ole meikäläisen juttu. Ainakaan tällä hetkellä. :)

Näin siis pidän itse tärkeänä, että olen rehellinen, niin soundimieltymysteni suhteen, kuin myös levyhyllyni suhteen. Jos mulla olis noi Tapsan Jazz - levyt ja tykkäisin kuunnella niitä, niin ne kuulosti hänen kattauksellaan just siltä, kuin haluaisin itsekin niiden kuulostavan. Rockki ei taas kuulostanut siltä, kuin miltä haluan Rock - levyjeni kuulostavan, joten oman levyhyllyni mukaan menen, tässä mielessä.

Itse levyissä, tahi laitteissa ei siis ole mitään vikaa. Se on vaan nämä meitin pääkopat mitkä sanelee sitten näitä yleistyksiä tyyliin: Raskas rokki ei sovi laajakaistoille. Hyvinhän se niille sopii. Kaikki ei vaan halua raskaan rokin kuulostavan siltä, kuin miltä se laajakaistoista kuulostaa. :)

Jos mä olisin rahamiehiä ja kuuntelisin noita Jazzeja, sinfonioita ja kamarimusiikkeja, popin ja rockin lisäksi, niin mullahan olis jokaiselle genrelle omat laitteensa, omissa huoneissaan. Näinpä ei varmaan monellakaan ole, joten kuhan nyt löytyy vain jonkinnäköinen kompromissi, yhdeksi laitteistoksi, niin asiat on hyvin.

Sanotaan nyt vielä lopuks Johnny Cash, american IV, vai oliko se V? Noh. Biisin nimi on kumminkin: Hurt. Jollei loppua kohden rupea riipimään korville, kyseinen biisi, niin sitten on kyllä laitteissa, tai korvissa jotain mätää. :D

Matti.
 
Itse olen kokenut laitteistossani selkeää äänitesidonnaisuutta jo pitkään. Kaiuttimeni ovat aika nirsot huonoille äänitteille, tai niin siis luulin. Pitkällisten kokeilujen ja uuden oppimisen kautta huomasin kuitenkin asian olevan toisin. Kaiuttimissa olevaa potentiaalia ei vain ollut käytetty hyväksi ja siitä johtuen ääni kävi tietyillä äänitteillä rasittavaksi. Vahvistimen ja cd-soittimen parantuessa tämä rasittavuus kävi kuitenkin hyvin harvinaiseksi ilmiöksi. Nyt laitteistoni synergiat ovat kohdillaan ja KAIKKI äänitteet kuulostavat mielestäni riittävän hyviltä. Toki huonot äänitteet ovat edelleen huonoja, mutta eivät rasittavia.

Tietenkin jokainen harrastaja virittää laitteistonsa itselleen ja levyhyllylleen sopivaksi. "Paska musiikki on paskaa ja minullahan on mielestäni paras musiikkimaku" >:D. Eri harrastajien luona vierailut ovat hyvin osoittaneet kuinka erilaisia saundi-ihanteita ja musiikkimakuja on olemassa. Monissa seteissä on piirteitä, joita omani ei tarjoa (mielestäni positiivisia, kuin negatiivisiakin), mutta mitä sitten... ei kaikkea voi saada samassa paketissa.
 
Jotkut levyt sopivat oudosti erilaisille systeemeille. Itseäni eniten hämmästyttänyt oli kajareita valitessani tilanne, jossa yksi aikoinaan ostamani DIO:n levy kuulosti paremmalta B&W CM1:llä kuin 802D-parilla. Tosin nykyisen levyhyllyn kanssa pääasiallisesti käy niin, että nuo CM1-kajarit eivät olisi yhtään oman korvani mukaiset (tyypillinen brittisoundi, joka on minusta ikävän tumppu). Tuon DIO:n levyn kanssa oli sellainen mukavan nuhjuinen soundi noilla CM1:llä, mutta 802D-pari taas ikävästi toi esiin kaikki levyn ongelmat... Toinen esimerkki on Sex Pistolsin eka levy, soundit kuulostavat onnettomilta paljastavilla kajareilla, mutta jollain tuon CM1-tyylin kajareilla fiilis on parempi.

Samoilla levyillä kävi myös niin, että pikku Magnepanit tuntuivat paremmin sopivan fiilikseen kuin isommat... Ja samat levyt (siis DIO ja Sex Pistols) toimivat paremmin vaikkapa Argoneilla kuin Kryptoneilla.

Hauskaa sinänsä, mutta jotkut vanhat Charlie Parkerin levytykset, joissa soundit on äänitysajankohdasta johtuen melkoisen huonoja nykyajan mittapuun mukaan, toimivat merkittävästi paremmin 802D/Krypton/3.6/2905-luokan kajareilla kuin CM1/Argon-laatuluokan kajareilla. Sama pätee myös vanhasta rokista vaikkapa Black Sabbath -levyihin, jotka kuulostavat, IMHO, sitä paremmilta mitä parempi laitteisto on.

Eli ainakaan oman kokemukseni mukaan ei mene niinkään genren kuin yksittäisten levyjen mukaan. Pääasiallisesti kuitenkin hyvät levyt toimivat sitä paremmin mitä parempi systeemi on... :D

t. jjahifi
 
Omat kokemukset eri harrastajien laitteistoista (useat ns. tinkimättömiä) ovat tuoneet melko selvästi esiin sen, että jos haluaa yleispätevää ja laadukasta toistoa, saa siitä maksaa todella paljon.

Tiettyjen genrejen nautinnolliseen toistoon pääsee esim. putki/baffeli-tyyppisillä ratkaisuilla, ja rahaa ei välttämättä tarvita paljoa (esim. tonni tai pari). Näillä systeemeillä ei sitten toimikaan muu kuin se materiaali, jota varten laitteisto on rakennettu.

Yleispätevät ja kalliit laitteistot eivät kuitenkaan välttämättä pääse niillä tietyillä musiikkilajeilla yhtä miellyttävään toistoon kuin huomattavasti halvemmilla seteillä. Kuulemani hyvät ja yleispätevät laitteistot ovat maksaneet järjestäen luokkaa 20k€ tai yli, joten ei ole kovin halpaa huvia :) Yksittäisiä ja harvoja poikkeuksia toki on, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että yleispätevän linjan kulkijoilla rahaa palaa suhteellisen paljon. Tämä on harmi, koska kuulun itsekin tähän kategoriaan...
 
No itse olen hakenut yleispätevyyttä toistoon ja omaan korvaani siinä onnistunutkin. Tottakai tallenteiden laatuerot tulevat esille muttei groteskilla ja rasittavalla tavalla. Samalla saan laadukkaista äänitteistä mielestäni suurimman osan ulos. No tätä pitäisi varmaan verifioida 100% johonkin matsatuilla systeemeillä. Messuilla tai satunnaisessa setupissa oikein mikään vaikuta miltään. Mutta kai se on tärkeintä että itse on tyytyväinen.

vaakko sanoi:
Yksittäisiä ja harvoja poikkeuksia toki on, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että yleispätevän linjan kulkijoilla rahaa palaa suhteellisen paljon. Tämä on harmi, koska kuulun itsekin tähän kategoriaan...

Se pitää tehdä itse. ;)

Jussi
 
Itselläni on se ongelma että kun olen aina tykännyt kovasti rock- ja heavy musiikista niin noita kyseisen genren levyjä on edelleen aika paljon levyhyllyssäni. No, pakkohan niitäkin on pystyä kuuntelemaan mahdollisimman nautinnollisesti. Niinpä olen viime aikoina kiinnittänyt erityistä huomiota cd-toistoon mm. laitetelinettä ja alustaa virittelemällä. Suuri merkitys on mm. sillä mitä soittimen alle laittaa, käyttääkö soittimen omia tassuja, piikkejä tai jotain muuta. Jonkinlainen kompromissi on tuonkin suhteen tehtävä. Kehotan kokeilemaan ja testaamaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja ja vaihtoehtoja.
 
Arto sanoi:
Huono setti toistaa hyvin ainoastaan hyvin äänitetyt levyt, näinhän se Tawe juuri on.

Juut ämän olen huomannut itse. Itsellä aika heikko setti, mutta jotku Dire Straitsit ja Madonnan You'll seet soi kyllä kauniisti paskoillakin vehkeillä.
 
Kuulokepuolella asia on ainakin juuri näin. Täydellisen yleispätevään kuulokesettiin en ole vielä törmännyt. Aina ne tuntuvat toimivan tietyillä musiikkigenreillä paremmin kuin toisilla. Uskoisin saman pätevän kaiuttimiinkin. Mietin myös että miksi pitäisi rakentaa yleispätevä kaiutinsetti. Eikö tärkeintä ole se että oma kokoelma soi mahdollisimman hyvin?
 
Matti Lehtinen sanoi:
Sanotaan nyt vielä lopuks Johnny Cash, american IV, vai oliko se V? Noh. Biisin nimi on kumminkin: Hurt. Jollei loppua kohden rupea riipimään korville, kyseinen biisi, niin sitten on kyllä laitteissa, tai korvissa jotain mätää. :D

Matti.

Tartti oikein kokeilla tuota Hurttia. Ei kyllä riipinyt mikään, muu kuin biisin kauneus ja sanat. No sekä korvissa että vehksissä on varmaan mätää. Tosin soitin tuon vinyyliltä ja CD:tä en omista, joten en pääse niitä keskenään nyt vertaamaan, että olisko niillä masteroinnissa jotain eroa jne... Volumea laitoin niin paljon, että vielä ylipäätään kuuntelu on nautinnollista. Volumea tietty kun tarpeeksi lisää, niin varmasti kaikki riipii korvia. Voisin kuitenkin arvuutella että sen riipimisen on aiheuttanut oikean puoleinen kitara soundi.

Jyri
 
Jyri sanoi:
Tartti oikein kokeilla tuota Hurttia. Ei kyllä riipinyt mikään, muu kuin biisin kauneus ja sanat. No sekä korvissa että vehksissä on varmaan mätää. Tosin soitin tuon vinyyliltä ja CD:tä en omista, joten en pääse niitä keskenään nyt vertaamaan, että olisko niillä masteroinnissa jotain eroa jne... Volumea laitoin niin paljon, että vielä ylipäätään kuuntelu on nautinnollista. Volumea tietty kun tarpeeksi lisää, niin varmasti kaikki riipii korvia. Voisin kuitenkin arvuutella että sen riipimisen on aiheuttanut oikean puoleinen kitara soundi.

Jyri

Moro!

Onpas omituista ???

Ceedeellä ne on ainakin äänittäneet semmosta säröä, tai mitä liekään, mutta loppua kohden on kyllä ainakin meikäläisen korvilla ja kolmella eri setillä kuulunut selkeästi. Eikä se nyt silleen riipase, mutta ei se kyllä meikäläisen mielestä, mitään kaunista kuunneltavaakaan ole. :)

No mutta. Mystinen juttu kumminkin..

Sanokaa nyt muutkin jotain! On teillä kumminkin se levy. :D
 
vaakko sanoi:
...mutta olen vahvasti sitä mieltä, että yleispätevän linjan kulkijoilla rahaa palaa suhteellisen paljon. Tämä on harmi, koska kuulun itsekin tähän kategoriaan...

Huomasin tuon kajarivalintaa tehdessäni. Pönttöjen koko ja hinta kasvoi masentavalle tasolle, varsinkin kun itselläni on vaatimuksia myös dynamiikan suhteen... :-\

Itse pidän omaa settiäni suhteellisen yleispätevänä. Joskaan ei ole tinkimätön (siten kun minä sen ymmärrän), vaan puhtaasti omia mieltymyksiä toteuttava. Ja aina siitä kohdasta mennään, missä suorituskykyä saa mahdollisimman halvalla... :p

t. jjahifi
 
Matti Lehtinen sanoi:
No mutta. Mystinen juttu kumminkin..

Sanokaa nyt muutkin jotain! On teillä kumminkin se levy. :D

Ei ole kyseistä levyä, mutta tiedän että cd:llä ja vinyylillä saattaa olla huima ero. Esimerkkinä vaikka Dire Straitsin Brothers In Arms. Cd soi hieman kipakasti kun taas vinyyli on yhtä juhlaa. :D
 
Back
Ylös