Musiikin kopiointi tietokoneelle ja tekijänoikeudet

Tilanne
Keskustelu on suljettu.

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 844
Kaupunki
Järvenpää
Tekijällä on aina oikeus teokseensa mutta tekijänoikeuteen on laissa lisätty eräitä lievennyksiä kotikäyttöä varten. Tässä lainaus Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry nettisivuilta (http://www.antipiracy.fi/tietoakuluttajalle/useinkysytytkysymykset/)

Yksityinen kopiointi
Mitä tarkoittaa yksityinen kopiointi?

Tekijäoikeuslain 12 § mukaan julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Yksityiseen piiriin kuuluvat perhepiiri ja lähimmät ystävät.

Yksityisiä kopioita ei saa käyttää muihin kuin yksityisiin tarkoituksiin. Niitä ei saa myydä tai esittää julkisesti. Myöskään kopioinnista ei saa ottaa maksua. Muiden kuin elokuva- ja musiikkiteosten kopioinnin saa antaa ulkopuolisen tehtäväksi.

Tietokoneohjelmien kopiointi on rajoitettu henkilökohtaisiin varmuuskopioihin.

Saako teokset kopioida mihinkä tahansa muotoon, esimerkiksi musiikin mp3-tiedostoiksi?

Kopiointia ei ole rajoitettu eri tallennustapojen suhteen.

Saako levyissä olevat kopiosuojat purkaa kopion tekemistä varten?

Ei saa. Tehokkaita suojauksia ei saa kiertää kopion tekemistä varten.

Käytän iTunesia musiikkikokoelmani hallintaan ja ohjelma pystyy tuomaan koneelleni myös suojattuja levyjä. Entä jos ohjelma kiertää suojaukset tietämättäni?

Tehokkaita suojauksia ei voi kiertää vahingossa. Jos käytät yleisesti käytettyä musiikin kuuntelu- ja hallintaohjelmaa, ei kyseessä ole kielletty suojausten kierto. Suojausten kierto on rangaistavaa vain tahallisesti tai törkeästä tuottamuksesta tehtynä.

Mitä tapahtuu jos myyn kopioituja levyjä tai pelejä?

Tällöin kyseessä on tekijäoikeusloukkaus, koska yksityisiä kopioita käytetään muuhun kuin yksityisiin tarkoituksiin. Seurauksena saattaa olla rangaistus- ja korvausvastuu.

Mitä tarkoittaa laillinen lähde?

Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on se, että lähde on laillisesti valmistettu tai oikeudenhaltijoiden luvalla yleisölle välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Sen sijaan laittomia lähteitä ovat luvatta vertaisverkoissa tai luvattomassa nettiradiossa välitetyt teokset ja piraattilevyt.

Linkkejä tekijänoikeutta käsitteleviin sivustoihin:

http://www.antipiracy.fi/

http://www.teosto.fi/

http://www.kopiosto.fi/

http://www.piraattitehdas.fi/

Lyhyt kuvaus piratismista (http://www.antipiracy.fi/piratismi/piratismi/)

Piratismi on usein ammattimaista, ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista ja levittämistä yleisölle. Piratismi yksipuolistaa kulttuuritarjontaa, koska se heikentää kulttuurialan taloudellisia toimintaedellytyksiä. Tästä kärsivät eniten omaperäisimmät artistit, koska pienen yleisön ja riskipitoisten sisältöjen julkaisusta luovutaan ensimmäisenä.

Piratismia on mm.:


* Luvaton valmistaminen muuhun kuin yksityiseen käyttöön (esim. äänitteen polttaminen CD-R -levyille ja niiden jakaminen koko koululuokalle tai oman levykokoelman kopioiminen P2P-ohjelman muille jaettavaan kansioon)
* Luvaton suojatun materiaalin välittäminen Internetissä (esim. mp3-tiedostojen jako vertaisverkko-ohjelmilla tai kotisivujen kautta)
* Piraattitallenteiden maahantuonti levitystarkoituksessa
* Piraattituotteiden tai teoskopioiden myyminen
 
Tilanne
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös