musiikin kantautuminen naapureihin

Littunatelkkari

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.1.2007
Viestejä
7 334
Kaupunki
Aeka kaakana
Heitän tähän oman vaatimattoman mielipiteeni. Melua saa pitää niin paljon kuin lystää, kunhan se ei millään muotoa häiritse naapureita - ei siis vähääkään. ihan oikeasti.

Poikkeustilanteissa (jotkut juhlat), pitää ehdottomasti käydä etukäteen pyytämässä anteeksi naapureilta tuottamaansa haittaa.

Innokkaana retkeilijänä jos kuulen jonkun soittavan mankkaa naapurijärvellä iltamyöhään, ensimmäinen mieleen juolahtava ajatus on, että miksi jätin haulikon kotiin.

My two cents.
 

ilkka_S

Käyttäjä
Liittynyt
28.12.2015
Viestejä
3 734
Vain yleisesti topiciin.

Tässä omakotikorttelistossa noin 150 metrin säteellä ajoin luukutetaan musaa suljetuin ovin sellaisella volyymilla, että pihalla kuulee jytkeen. Sisälle torppaan jytke ei kuitenkaan kantaudu, ei edes avoimista tuuletusikkunoista. Ei häiritse.

Itse olen ajoittain mm. kaiuttimillani Canton CT-1000 luukuttanut musaa niin, että korvia särkee. Torppa on hirsirunkoinen, eikä ulospäin edes avoimista tuuletusikkunoista kantaudu juuri mitään, vaikka torpan ikkunat tärisevät ja ajoin olen laittanut musat koville sekä halunnut pihalle kuulla puuhastelumusaa. Siksi mulla on piharakennuksessa stereot, joiden kaiuttimet Salora KS 330 olen ikkunoista suunnannut pihalle, jotta jotain kuulisi bassoinkin.

Ei ole tähän päivään mennessä kukaan naapuri maininnut edes kuulleensa musaa pihastani, torpastani.

-ilkka
 

abacab1

Käyttäjä
Liittynyt
20.6.2021
Viestejä
42
Aloin miettimään miten 70-luvulla rakennetun tiili/puurakenteisen talon sisältä kantautuu ulos matalat taajuudet jos yömyöhään haluaa fiilistellä ja kääntää voluumia reilumminkin.
Kokemuksestani sanoisin, ettei juuri kuulu tällaisen rakenteen läpi paitsi mahdollisesti ikkunoiden läpi. Jos on uudet monikerrosikkunat, ei huolta. Puurakenne on paras kuuntelutilana ja tiilivuoraus absorboi hyvin matalia taajuuksia. Puurakenteen hyvyys tulee etenkin esille bassopäässä, koska se ei lähde kumisemaan seisovilla aalloilla puurakenteiden vaimentaessa värähtelyjä. Tiilivuoraus taas pysäyttää loputkin.
 
Ylös