Gretch sanoi:
En usko. Häiriöetäisyys on jo kehnon puoleinen ja kyllä siinä saundissa on muutakin mätää.
Noinpa minäkin aattelin vielä viime viikolla. Miniläppäri on mulla ollut pian puolitoista vuotta ja Skypeä lukuunottamatta ei ole audiokokeilut tulleet mieleen. Nettiradioiden äänenlaatu ei ole ollut kuunneltuna kaksinen, tosin juutuubin tosiaudioharrastajien vinyylit on soineet yllättävän hyvin kuulokeliitännän kautta. Masiina siis Asus EEE PC 901, Linux Ubuntu 9.10 koneessa, Audacity audioeditorina. Mainitsen varmuuden vuoksi, että laitteessa on vain kaksi SSD-kovalevyä, 20GB yhteensä.
Muutaman vanhan älppärin haluisin siis saada digimuotoon. Ja koska tuon miniläppäri nyt mulla oli niin löin sen kokeeksi mikrofoniliitännästään kiinni AV-vahvarin (Sony DB930) linjalähtöön. Levarina mulla on Dual 505-4 Shure M97XE -rasialla, viimeisen päälle huollettuna ja tarkasti säädettynä kun iski vinyylikipinä uudelleen vähän aikaa sitten ;-)
Ei muuta kuin kokeilemaan, input taso säätäen vähän sinne päin että ei leikkaannu ja nauhoittus. Ja eka kuuntelu kuulokkeilla.
Tulos oli yllätys, oikeastaan yllättävänkin hyvä! Muutama muu audiokokeilu eri lähteillä osoitti, että audio vaikuttaa olevan ok: särötän, kohinaton, suora taajuusvaste. Tämä laittteen omasta kuulokeliittimestä kuulokkeisiin tai vahvarin linjatuloon syöttäen - matalinkin pää toistuu tietenkin vaimenematta linjaimpedanssiin ainakin. Ja miniläppärihän on itsessään miltei äänetön. Ei kuumene ja akku kestää.
Entä se kohina?
Mikkiliittimeen syötin CD:ltä 1kHz purskesignaalia. Audacityn omalla FFT-analyysilla häiiriöetäisyys NÄYTTÄÄ olevan matalilla luokkaa -100dB ja ehkä 1kHz:stä ylösäin jo vähintään -110dB suunnilleen (refenssinä 0dB tason sini). Näytteenottotaajuus 44.1kHz / 32bit floating.
Itse asiassa laitteella pitäisi päästä vaikkapa 96kHz / 32bit näytteistykseen. En ole vaan koetellut vielä.
Asuksen speksejä tutkimalla selviää että laite täyttää High Definition -Audio -vaatimukset (tää on vissiin Intelin peruja). Codec-piirinä Realtek ALC269, jossa suunnilleen kaikki (AD, DA, vahvarit ym. sälää kuten myös myös D-luokan audiovahvistin) integroitu yhteen ja samaan chippiin. Realtek lienee miltei kirosana HiFi-harrastajien mielestä kun ei se oikein ole maineessa nörttien keskuudessakaan. Mutta kyllä se tuntui tässä toimivan aikas hyvin, vaikka ei sen speksissäkään luvata kuin 98dB dynamic range ...
Varmaan jatkan vielä kokeiluja ja tosiaan aloittelen niiden vinyylien siirron tällä Asuksella. Joku muukin voisi koettaa äänitystä samalaisella miniläppärillä. En tiedä, tuleeko Windowsilla samansuuntaiset tulokset. Esim. Ubuntussa input volume -tason "säätimen" alaosassa on "unamplified" -alue, jollaista en Windowsin audiosäätimissä muista olleen. Tuo on varmaan se tekijä, jolla mikki-input hyväksyy myös linja-signaalin ilman lisäkohinaa.