MTM, elementtien etäisyys ja jakotaajuus

  • Keskustelun aloittaja pjl
  • Aloituspäivämäärä

pjl

Käyttäjä
Liittynyt
7.11.2007
Viestejä
584
Tervehdys,

Asia koskee MTM rakennetta, bassokeskareidein etäisyyden suhdetta jakotaajuuteen ja sitä miten ne "lobet" muodostuu. Aikani kun surffailin löysin tällaisen kuvan:

beam-dpl.gif


Tuosta voisi päätellä että jakotaajuuden pitää olla likimain samaa aallonpituutta kuin elemettien keskipisteiden etäisyyden, jotta eteenpäinsuuntautuva keila olisi jotensakin järkevä. Kuitenkin monasti näkee MTM suunntelmia jossa jakotaajuus on reilusti korkeammalla. Kaiken järjen mukaan tästä seuraa että tuo pääkeila ("main beam"...) on todella kapea. Esimerkiksi Seasin Thorissa bassokeskareiden etäisyys on 30cm ja jakotaajuus noin 2.5kHz (14cm). Linkwitzin Phoenixissa eäisyys on 35cm ja jako 1400Hz (24.5cm). Tässä ollaan jo lähempänä mutta silti keila on reilusti alle 50astetta. Tästä seurannee myös se että noiden sivukeilojen lattia- ja kattoheijastus osuu varsin lähelle arvioitua kuuntelupaikkaa ja silloin nuo nollat ei pahemmin auta?

Kysymykset kuuluvat siis: Mikä on "hyvä" jakotaajuus MTM:n kajarille? Miksi monissa MTM kajareissa on niin kovin korkea jako? Tuleeko sanomista jos laittaa diskantin sivuun keskilinjasta saadakseen bassot lähemmäs toisiaan? Onko tässä jotain lähikenttä/etäkenttä -juttuja joita en ymmärrä?

Kiitos,

Pekka
 
Array keskustelun puolella on linkattuna Griffinin "nflawp" ja siinä lisä lukemista.

Edit: nyt meni pieleen ja pyyhitään hieman pois. Tuo nflawp on kuitenkin varmaan mielenkiintoista luettavaa.
 
Suuntakuvion kannalta matala jakotaajuus on parempi, mutta ainakin minun käytännön kokemusten perusteella kuuntelemalla säätäminen johtaa kuitenkin usein korkeampaan jakotaajuuteen. Eli ei se liuskottuminen kovin paljon ainakaan minun korvia ole haitannut.

Diskantin siirtäminen keskilinjalta on hyvä myös diffraktioiden kannalta. Itsellä on ollut mtm kaiutin, jossa diskantti on vähän sivussa ja hyvin se toimi. Mutta jostain syystä se ärsytti mun visualista silmää, enkä siksi enää aio sellaista tehdä. Paremman näköistä kun on täydellinen symmetria. :)

Tässä on vähän lukemista aiheesta: http://www.silcom.com/~aludwig/Time_alignment.html#Lobing
lobing2.gif


edit
Tuossa kuvassa siis jokainen viiva kuvaa yhden taajuuden toistumista eri kuuntelukorkeuksilla. D'appolito (=mtm) vaihtoehdossa vaihtelu pysyy pienempänä lähinnä siksi, että äänilähteitä on kolme kahden sijaan. Jotain häikkää tuossa kuvassa kuitenkin on, koska minun logiikan mukaan korkeudella nolla pitäisi kaikki taajuudet toistua samalla voimakkuudella jos taajuusvaste alunperin on suora.
/edit
 
Jeps. Tuossahan sitä asiaa oli tuossa linjalähdedokkarissa. Sielläkin suositeltiin maksimissaan aallonpituutta elementtien etäisyydeksi. Harmillista vaan kun ei oikeen MTM:llä onnistu. Ilmeisesti nuo nollat eivät käytännössä haittaa kovin paljoa. Pääasiassa kuuntelu kuitenkin tapahtuu diskantin korkeudelta. Dipolisuus tekee tietysti vielä omat temppunsa tuohon. Eipä auta kuin kokeilla ja todeta itse...

Pekka
 
Tehovastemonttu jaon alueella todennäköisesti kasvaa jos keskarien välimatka on likimain 1/2...1/1 aallonpituutta jaon kohdalla. Monttua aiheuttaa pelkästään keskarikartioiden suuntaavuus korkeammilla taajuuksilla sekä mahdollinen M:n ja T:n keskinäinen vaihesovitus (vaiheet samat jaon alueella). Eli keskarien välimatkan kasvattamisella (ehkä liuskoittumisen kustannuksella) tasoitetaan tehovastetta sekä venytetään pystysuuntaavuutta alemmille taajuuksille, jossa kartiot ja MTM-paketti eivät vielä suuntaa.
 
Mielenkiintoinen aihe.

Mitäs, jos keskareiden etäisyys diskantista ei olisikaan sama. Jos vaikka alempi keskari olisi sen verran alempana, että nollakohdat asettuisi puolen oktaavin välein. Sanotaan nyt vaikka, jos ylemmän keskarin ja diskantin välissä oli 14cm ja alempi keskari olisi 20cm päässä diskantista.

Tehovasteen monttu levenee, ja madaltuu eikös vaan?.. Olisiko odotettavissa stereokuvan soutamista pystysuunnassa, jos taajuudesta riippuen toistava elemntti ja heijastukset vaihtuvat puolen opktaavin välein?

Itse tykkään kyllä pienestä tehovasteen montusta jakotaajuuden nurkilla, eli siellä korvan herkimmällä vajaan 3kHz alueella. Olen hieman allerginen diskantin säksätykselle, jota auttaa, jos toistossa on tuolla alueella pientä monttua. Pieni loudnessmaisuus on sekin ihan vain positiivista, kun kerrostalon kuunteluvolyymit täytyy pitää kurissa.

- F
 
Back
Ylös