Mp3 neuvoja?

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Tällähän saa kysyä myös tyhmiä kysymyksiä, joten tässä niitä olisi muutama.

Meillä on Ipod ja tietkonoeessa on Itunes.

Vakioasetuksena kun cd:n tuo itunesiin on tiedostoformaatti aac (vai mikä se olikaan) ja bitrate joku alle 100kb/s.
1. Onko se niin että tuo tiedostoformaatti ei toimi muissa kuin ipodeissa ja itunesissa?
2. Jos näin, niin mikä olisi paras yhteensopivampi tiedostomuoto? (ajatellen esim. autoradiota ja muunmerkkisiä mp3-soittimia)
3. Mikä on järkevä bitrate?
4. Onko parempi tuoda cd:t tietokoneelle jollain muulla ohjelmalla? Itunes on kyllä helppo ja mukava.
5. Jos joku muu tiedostoformaatti on järkevämpi, voiko konvertoida jo tuodut levyt ilman äänenlaadun huonontumista?
6. Taitaa olla itunes storesta ostetuilla biiseillä applen oma tiedostoformaatti, saako tästä poltettua cd:n jotenkin?
7. Tietonoeessa on Win Mediacenter. Onko tästä iloa itunesiin nähden?
8. Saako Mediacenterin kautta tallennettua telkkariohjelmaa siirrettyä ipodiin?
9. Jos ipodia haluaa käyttää olkkarissa, jossa ei tietokonetta, löytyykö telakointiasemaa, joka myös lataa ipodin akkua?
10. Muita vinkkejä?

Kiitos vastauksista etukäteen.
 
Tässä tyhmiä vastauksia kysymyksiin.

1. iTunesin oletusformaatti on AAC, joka ei tosiaan ole läheskään yhtä tuettu kuim mp3. Formaatti ei ole Applen kehitelmä (onneksi), vaan kuuluu mpeg-standardiin, joten sinänsä mikään ei estä muittenkin valmistajien tukea. Jostain syystä tuo ei ole vaan noussut kovin suureen suosioon.

2. Yhteensopivuuden kannalta paras formaatti on EHDOTTOMASTI MP3.

3. Järkevä bitrate riippuu kovasti korvista ja käyttötarkoituksesta.Aikalailla suosittu bittinopeus tuntuisi olevan 190k lame vbr, jonka pitäisi riittää melkein kaikille. Mutta tämä on erittäin subjektiivinen kysymys.

Itse käytän iPodissa Lamella enkoodattua n. 130 kbps vbr. Jollekin muulle tuo ei varmasti ole riittävästi, mutta omissa testeissä (abx) olen havainnut tuon aivan riittäväksi. Käytän mp3-soitinta ainoastaan bussissa työmatkoilla, jolloin pienet virheet peittyvät joka tapauksessa taustameluun. Tuolla nopeudella sain koko levyhyllyn (vajaa 400 levyä) mahtumaan 30 gigan ipodin sisuksiin ihan kevyesti.

Mikäli olet laadun suhteen todella kriittinen, niin kannattaa miettiä häviötöntä pakkausta, eli ipodille apple losslessia. (ipod tukee myös flac-tiedostoja ulkopuolisen tahon tekemän rockbox-firmwaren avulla, mutta tuosta minulla ei ole kokemusta.) Tälloin yksi cd-levy vie tilaa n. 300-400 megaa.

4. Mikäli laatuasiat (virheenkorjaus yms.) kiinnostaa, niin EAC (Exact Audio Copy) ja lame-enkooderi ovat ylivoimainen ratkaisu levyjen rippaukseen ja mp3-enkoodaukseen. iTunesin mp3-enkooderi ei kuulemma ole mikään erityisen hyvä. AAC-enkoodaukseen iTunes taitaa olla paras, tai ainakin helpoin vaihtoehto.
EAC+lame yhdistelmä on hiukan hankala asennettava ja säädettävä, mutta tuohon löytyy hyviä ohjeita esim. Hydrogen Audio -wikistä.

5. Mikäli ennestään tuotu musiikki on häviöllisesti pakattua, ei sitä voi konvertoida toiseen formaattiin laadun huonontumatta.

6. iTunes osaa ainakin macilla suoraan polttaa drm-suojatut musat cd-levylle.

Loppuihin en osaa vastata. Toivottavasti vastauksestani on hyötyä.
 
thomas_s sanoi:
Tällähän saa kysyä myös tyhmiä kysymyksiä, joten tässä niitä olisi muutama.

Meillä on Ipod ja tietkonoeessa on Itunes.

Vakioasetuksena kun cd:n tuo itunesiin on tiedostoformaatti aac (vai mikä se olikaan) ja bitrate joku alle 100kb/s.
1. Onko se niin että tuo tiedostoformaatti ei toimi muissa kuin ipodeissa ja itunesissa?

Toimii esim. PC:ssä WinAmpilla ja vaikkapa Nokian puhelimissa.

2. Jos näin, niin mikä olisi paras yhteensopivampi tiedostomuoto? (ajatellen esim. autoradiota ja muunmerkkisiä mp3-soittimia)

AAC, jos multa kysyt. Autoradioissa alkaa yleistyä Ipod liitynnät, esim. Alpine, joten kannattaa harkita sitäkin ratkaisua. Rouvan autossa on 20 GB 4 generaation Ipod musiikkiboxina ja ohjaus tapahtuu auton oman radion ja rattinappien kautta.

3. Mikä on järkevä bitrate?

Itse olen käyttänyt 128 kbit/s AAC, joka tuottaa ainakin mulle riittävän laadukasta ääntä suhteessa tiedoston kokoon. Tein testiä mp3:n 228kbit/s ja tuon välillä ja laadussa ei suurta eroa mp3:sen hyväksi ollut, mutta AAC tuolla bitratella tuottaa mukavamman kokoisia tiedostoja. Omat CD:t AAC:nä vie noin 40 GB levytilaa.

9. Jos ipodia haluaa käyttää olkkarissa, jossa ei tietokonetta, löytyykö telakointiasemaa, joka myös lataa ipodin akkua?

Ainakin Applen omat telakat sisältävät latausominaisuuden, itsellä on telakka, johon saa kiinni laturin ja 3.5 mm stereoplugin äänen siirtoa varten, sekä infrapunavastaanotin, jolla podia voi komentaa kauko-ohjaimella.
 
Formaattiasiasta:

Näen asian siten, että levyt kannattaa tallentaa häviöttömästi kovalevylle (halpaa kun on), jolloin toivon mukaan yhden kerran tehtävä rippaus (oma rippaustyö kun taas on kallisarvoista...) kantaa läpi useiden eri käyttötarkoitusten. Noista häviöttömistä voi sitten tehdä vaikka ne MP3:t tai AAC:t mobiilikäyttöä varten konvertoimalla.

Mulla on käytössäni Squeezebox taustamusalle & illanistujaisiin (tahmatassut kaverit ei räpellä levyjeni kanssa) ja poljen sillä Apple Lossless -kamaa. Mobiilikäytössä sitten taas on AAC (iPod Nano 8GB, näitä uudempia alumiinimalleja) ja samat filet läppärin kovalevyllä työmaakäyttöä varten.

Joten, mun näkökulmani lähtee tästä oman (vapaa-)ajan kallisarvoisuudesta...
 
Olen Harrin kanssa täysin samaa mieltä. Kovalevytila on nykyään ilmaista levyjen rippaukseen kuluvaan aikaan ja vaivaan nähden.

Itselläni on kaikki levyt pakattuna häviöttömästi flac-formaattiin. Samalla tein kohtalaisen pienibittinopeuksiset mp3:set mobiilikäyttöön. 350 levyn konvertoimiseen kovalevylle kului aikaa jotain jotain viikkoa. Nykyään kaikki kotona tapahtuva musiikin kuuntelu tapahtuu squeezeboxin kautta.
 
Jos harrastaa mp3-pakkausta niin kannattaa luonnollisesti käyttää ylläkinmainittua lame-kodekkia, ja käyttää sille frontendinä jotain ohjelmaa kuten vaikkapa eac:ta. Helpoin varsin hyvän äänenlaaduun antava asetus on tällöin lamen --preset standard. Ei tartte sen kummemmin miettiä bitrateja yms, hyvää tulee vieläpä kohtuullisella bitratella.
 
Back
Ylös