Moderni 2.1 järjestelmä sekä viisi kysymystä 80-luvulta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Molsa
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

Molsa

Käyttäjä
Liittynyt
11.3.2008
Viestejä
2
Digi-tv, muuton jälkeinen tarve siirtyä seinälle kiinnitettävään näyttöön sekä kuva- ja äänimateriaalin lisääntyvä interweb- ja streaming-tyyppinen käyttö ovat pakottaneet harkitsemaan vakavasti HK 330B (1970-luvulta) + OR 200Hi (1980-luvulta) -yhdistelmän päivittämistä hieman nykyaikaisemmeksi.

Lyhyen oppimäärän mukaisen tarkastelun perusteella vaikuttaisi järkevimmältä kerätä kaikki ääni- ja kuvalähteet yhteen laitteeseen ja viedä siitä signaali tarpeen mukaan näytölle ja/tai kaiuttimille - 2.0 tai 2.1 - enempää ei tule. Ääni- ja kuvalähteitä ovat ainakin: digiboksi (HDMI), blu-ray, CD/DVD (integroitu?), viritin (integroitu?) sekä sekalainen ja sekalaatuinen materiaali kannettavan HDMI- tai kuulokelähdön kautta + mahdoliset muut verkkolevyviritykset.

Tästä seuraa joukko amatöörin kysymyksiä:

1) Kulkeeko HDMI (1080p asti) signaali aina av-vahvistimen läpi vaikka ko laitteessa ei ole virta päällä? (Esimerkiksi jos vaimo haluaa katsoa uutiset tv:n kautta ilman mitään av-systeemiä.)

2) Pidän putkisoundista. Onko olemassa etuvahvistinta + putkipäätettä, joka toimisivat em. käytössä hintaluokassa alle 3000 EUR?

2B) Mikäli vaihtoehto 2. on pelkkää kuvitelmaa, millaisia ajatuksia tai kokemuksia herättävät seuraavat tuotteet:
a) NAD Viso Two
b) ARCAM Solo Movies 2.1
c) perinteisemmät AV-viritinvahvistimet HDMI 1.3. tuloilla?

3) Skaalaus. Missä se kannattaa oikein tehdä? Ja onko ihan pöllöä makaa skaalaimesta sekä näytössä, vahvistimessa että soittimessa?

4) Suwooferin tarpeellisuus ja/tai hyöty musiikin kuuntelussa (kerrostalossa) kun pääkaiuttimet ovat luokkaa Aurelia Magenta? Joo, pitää käydä itse kuuntelemassa, mutta olen aika pihalla moderneista kaiuttimista. Wanhat OR 200Hi pöntöt kuulostivat joskus pelottavan ylivoimaisilta kun vertasin pieniin jalustakaiuttimiin.

5) Olenko autuaan tietämätön jostakin systeemistä, joka keräisi kaikista ääni/kuvalähteistä signaalit ja veisi kuvan tarvittaessa toisaalle? AV-etuvahvistin -termin alla olen löytänyt vain reippaasti budjetin yli meneviä High End laitteita. (Vaikka integroituja av-vahvistimia saa 250 EUR alkaen, HÄH?)
 
Hankalia kysymyksiä ainakin minulle, mutta tässä omia vastauksiani:

1. Ei ainakaan minulla. Vahvistin toimii samalla kuva- ja äänilähdevalitsimena. Asia on helposti ratkaistavissa esim. tällä erinomaisella yleiskakella, jota vaimonikin oppi käyttämään: http://www.sony.fi/view/ShowProduct...e=Main&category=TPA+Universal+remote+controls

2. Edullisia av-esivahvistimia on markkinoilla niukasti. Putkipäätteitä saa kyllä edullisestikin. Tähän osaavat varmaankin muut vastata paremmin.

2B. Näppäriä laitteita. Riippuu siitä, haluatko helppokäyttöisyyttä vai laajennettavuutta/monipuolisuutta. Itse valitsisin perinteisen av-vahvistimen, vaikka siinä meneekin muutama kanava "hukkaan" (tosin itse lisäisin ne kaiuttimet, mutta sehän ei ole sinulle vaihtoehto). Esim. Onkyolta saa nykyisin mukavia av-vahvareita kuvaprosessoinnilla ja viimeisimmillä liitännöillä todella edullisesti. Jos vaimo käyttää av-vahvistinta, suosittelen kaukosäätimen päivittämistä em. mainioon kapulaan, jolla laitteet saa helposti oikeisiin inputteihin yhdellä napinpainalluksella.

3. Suosittelen vahvistimien skaalaimia, koska niitä voi samalla käyttää kuvalähdevalintaan. Muutenkin ovat normaalisti laadukkaampia kuin telkkarien vastaavat. Yleensä noista on melkein pakko maksaa joka laitteessa, koska ne ovat aina mukana.

4. Kuuntelisin noita kaiuttimia musiikilla ilman subbaria. Makuasia kuitenkin, ja kotiteatterissa subbari on lähes aina välttämätön.

5. Uudemmat av-viritinvahvistimet tekevät tuon. Eli kuvat ja äänet mieluiten HDMI:llä vahvistimeen (voi myös käyttää komponenttiliitäntää tarvittaessa) ja vahvistin hoitaa skaalaukset esim. 1080P:ksi ja lähettää kuvan HDMI:tä pitkin esim. televisioon. Vastaavat AV-esivahvistinsysteemit maksavat todella paljon, ja tässä kohtaa säästäisin hermoja ja rahaa, vaikka itselläni onkin esivahvistinprosessori ja pääte.
 
Kiitos milesdavis.

Vaikuttaa todella siltä, että moderni AV-viritinvahvistin on järkevin ratkaisu, vaikka en siitä tunnetasolla niin pidäkään. Periaatteessa olisi mahdollista kerätä kuva- ja äänilähteet erillisten jakajien/prosessorien/DAC-muuntajien kautta perinteisempään stereosettiin. Mutta hintaa laadukkailla videoprosessoreilla on runsaasti ja monien hubien kautta kiertäminen epäilyttää käytettävyyden, laadun ja huulisynkan suhteen.
 
Takaisin
Ylös