Mittaustuloksien tulkkaaminen

lehtolat

Käyttäjä
Liittynyt
24.8.2006
Viestejä
28
Hei,

Viimeisen HIFI-lehden vahvistintestissä Densenin vahvistimesta todetaan, että sen "ottoimpedanssi on poikkeuksellisen pieni, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia....". Onkohan näitä mittaustuloksien merkityksiä avattu jossakin HIFI-lehdessä joskus, siis että mitä mikäkin tarkoittaa? Itse en näistä mittaustuloksista mitään ymmärrä, mutta tuollaista kun lukee, niin automaattisesti herää kysymys, että minkälainen se cd-soitin sitten on, joka suurimmalla todennäköisyydellä aiheuttaa ongelmia (joku tekninen arvo)? Tämä ihan mielenkiinnosta, pieni insinööri kun asustaa sisälläni. Antakaa anteeksi :)

-tomi
 
Noin yleisesti, ottoimpedanssin tulisi olla vähintään kymmenkertainen antoimpedanssiin nähden, mieluummin vielä paljonkorkeampi. Mahdollisimman korkea tuloimpedanssi helpottaa antavan laitteen lähtöasteen elämää ja pienentää välikaapelin vaikutusta - näin yksinkertaistetusti.
 
Mallas kirjoitti ihan hyvin, mutta mä vähän vielä yksinkertaistan. :)

Eli, jos sen vahvistimen ottoimpedanssi on pieni, niin sinne vahvistimeen imetään enemmän virtaa sieltä äänilähteeltä ja siitä pienestä jännitteestä menetetään amplitudia entisestään, häviönä kontakti resistansseina. Siinä jännitteessä ja sen vaihtelussa on se musiikki, joten sen pitäisi pysyä mahdollisimman muuttamattomana. Liian korkeaan ottoimpedanssiin taasen kytkeytyy helpommin häiriöitä, kuin matalempaan, joten se on vähän semmoinen kompromissi hommeli tämä signaalin vienti sinne vahvistimeen.

Korjatkaa sitten ihmeessä, jos vallan väärin olen ymmärtänyt. :)
 
Matti Lehtinen sanoi:
Liian korkeaan ottoimpedanssiin taasen kytkeytyy helpommin häiriöitä, kuin matalempaan, joten se on vähän semmoinen kompromissi hommeli tämä signaalin vienti sinne vahvistimeen.

Inhottava korjaalla sun sanomisia mutta minoon ymmärtäny notta ainaki insinörtit sanoo notta aina paree mitää korkee ottoimpedanssi (samoon ku pienee antoimpedanssi).
 
Pasi P sanoi:
Inhottava korjaalla sun sanomisia mutta minoon ymmärtäny notta ainaki insinörtit sanoo notta aina paree mitää korkee ottoimpedanssi (samoon ku pienee antoimpedanssi).

Juu. Eihän tuossa mun mielestä oikeastaan mitään kummempaa korjausta edes ollut. :)

Näin se on. Mahdollisimman korkealla ottoimpedanssilla vahvistimeen menevä virta on mahdollisimman mitätön vaikuttaakseen siihen signaalin amplitudiin. Sen korkean ottoimpedanssin haittapuolena on vaan se, että siihen kytkeytyy helpommin kaiken maailman häiriöitä, joten, emmä itse-asiassa tarkkaan edes tiedä mimmoisia arvoja noissa vahvareissa käytetään. Joitain kymmeniä megaohmeja? Ei ne nyt varmaankaan mitään gigaohmeja ole?

Kuvittelisin jossain pisteessä, kun virta on mahdollisimman mitätön, että se jännite/amplitudi on erittäin herkkä häiriöille ja tällöin taas kaikki muu sähkömagneettinen ja liitoskohtainen häiriösuojaus pitäisi olla semmoisissa "sfääreissä", että homma ei siinä mielessä kannata, vaan käytettävän ottoimpedanssin ideaalisuuden on insinöörit laskeskelleet sopivaksi, kun ympäristö, kaapelit ja liitokset on mitä ne vahvareissa on.

Tai jotenkin näin. Kaipa sen vahvarin voi käsittää onnistuneeksi näiltä osin, silloin kun ei kuulu juuri mitään kohinaa käytettäessä?
 
No ei siinä toki oikiasti mitään korjaalua tarvittu mutta pohojalaasen wiinin woimalla pitää vähän päteä :D

PS. Vahvaimien ottoimpedanssi muuten liikkuu linjalla 10kohm-100kohm noin keskimäärin.
 
Kiitoksia valaisevista vastauksista. Kyseessä on siis tuo Densen B-110 vahvistin. Ottoimpedanssiksi on mitattu lehdessä 4,4 kilo-ohmia. Vartailun vuoksi testin muilla vahvistimilla arvot ovat 18, 34, 39, 43 ja 10 kilo-ohmia. Densenistä sanotaan, että aiheutuvat ongelmat voivat olla "säröä ja bassovaimennusta".

Asia tuli mieleeni kysyä myös siksi koska vahvistin oli jokin aikaa sitten kotikuuntelussa ja kytkettynä Cambrigde Audion 640C soittimeen. Olin kuulevinani tällöin ikäänkuin säröä joillakin tietyillä äänitteillä. Testissä oli samaan aikaan myös eräät diy-kaapelit ja muistan pohtineeni tuolloin myös niiden mahdollista vaikutusta tässä asiassa (huono juotos tms.). Tehdaskaapeleilla en saanut "säröä" kuulumaan, mutta ne eivät olleetkaan kovin paljastavat luonteeltaan, jos niin voi sanoa. Eli pohdin tässä että olenkohan törmännyt käytännössä tällaiseen mahdolliseen ongelmaan?

-tomi
 
lehtolat sanoi:
Densenistä sanotaan, että aiheutuvat ongelmat voivat olla "säröä ja bassovaimennusta".

Mun mielestä melko epätodennäköistä. Ainakin perusoparit(soittimen lähtöaste) pitäs sietää n. 600ohmin kuormaa ilman säröytymistä. Bassovaimentuma taas vaatisi että lähtökonkan ja ottoimpedanssin aiheuttama alipäästösuodin vaikuttaisi kuuloalueella. 10 mikron konkalla -3dbpiste ois 3.6 hetsiä(korjatkaa jos pikalaskin väärin) .

Välikaapelin vaikutuksia en kommentoi. :D
 
No tuosta viimeistä kommentista ei täysi maallikko enää ymmärtänyt oikein mitään :)

Mutta oliko kaikki yllä kerrotut ymmärrettävä niin, että Densenin B-110 vahvistimessa tuskin on sellaista "vikaa", etteikö se toimisi hyvin suurimman osan cd-soittimista kanssa? Ja joka tapauksessa luulisi toimivan hyvin Densenin omien (B-410 ja B-420) soittimien kaverina? Ei muutoin, mutta olen rahatilanteen salliessa luultavasti hankkimassa Dynaudio Focus 110 kaiuttimieni pariksi parempaa laitteistoa ja Densenin B-110 ja jompi kumpi mainitsemistani cd-soittimista miellyttäisi ainakin silmää (toisin kuin lompakkoa). Korvien suhtautuminen asiaan on vielä myös lompakon tilanteen tietäen selvittämättä.

Ja pahoittelut vanhojen topicien kaivelusta esiin mutta hain Densen-hakusanalla viestejä ja tämä osui silmään.
 
Moikka Stand1!

Olen ainakin itse ymmärtänyt näistä hifihommeleista senverran, meikäläistä kokeneemmilta, että jos olet miettimässä Densen:in elektroniikkaa, niin olet varmasti laadukkaan valmistajan tuotteita miettimässä.

Elikkäs en ainakaan itse huolehtisi yhtään noista impedanssi - hommeleista. Densen on ymmärtääkseni juurikin tunnettu siitä, että heidän laitteensa ovat kaikenpuolin laadukkaita ja varmatoimisia, ilman hurinoita ja kohinoita. :)

Matti.
 
Back
Ylös