Mitkä nämä on ja missä nämä saa kunnostetuksi ja mitä se about maksaa? :)

Lumia

Käyttäjä
Liittynyt
9.11.2006
Viestejä
2 959
Eli ainoa tieto on, että nämä kaiuttimet pohjautuvat ilmeisesti hifin johonkin vanhaan rakennussarjaan ja ovat yli viisitoista vuotta vanhat. Mikähän rakennussarja on kyseessä. Mielestäni näissä olisi potentiaalia kunnostaa. Isäni vanhat kaiuttimet, joista olisi tarkoitus hänelle fiksata "uuden veroiset" ensi kädessä musiikillisessa mielessä, mikset esteettisessäkin. Eli mitenköhän noitten elementtien kanssa, saako niitä mistään ja pitäisikö jakosuotimelle tehdä jotain ja kuka tommosia hommia tekee? Onko hinnoista tietoa? Kiitän ja kumarran!

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Tuolla tiedolla jäljitin sen tuohon linkkiin ---> http://www.powerset.fi/kotihifi/index.htm

Mietin, että olisikohan malli AW-75 ja siitä uusittu versio tänä päivänäkin markkinoilla oleva rakennussarja AW-752...
AW-75 -kaiuttimista en tosin kuvia löytänyt netistä. Ei ilmeisesti sellaisia monella enää ole. Vai olisiko jollain kuvaa vastaavista omistaan ja parempaa tietoa yleensäkin noista kaiuttimista?
 
Toivottavasti noi tweeterit vielä skulaavat.
Ne ovat tuolta 80-luvun puolivälistä - ensimmäisiä inverse-domeja tietääkseni.
Niitä ei enää löydä edes kiven alta.

Jännän näköiset pömpelit - voisko ne olla Lounamaan ajoilta?
Kysypä faijaltasi, jotta asioiko aikanaan Munkassa.
Kuka tunnistaa.

-128-
 
Littunatelkkari sanoi:
Toivottavasti noi tweeterit vielä skulaavat.
Ne ovat tuolta 80-luvun puolivälistä - ensimmäisiä inverse-domeja tietääkseni.
Niitä ei enää löydä edes kiven alta.

Jännän näköiset pömpelit - voisko ne olla Lounamaan ajoilta?
Kysypä faijaltasi, jotta asioiko aikanaan Munkassa.
Kuka tunnistaa.

-128-

Ei o kuulemma asioinut sielläpäin. Bassothan tuossa rupee löysät olemaan varsinkin. Onko tuo inverse-dome kuvassa ensimmäinen vai toinen ylhäältä? Millaiseen lopputulokseen päästään, jos vaihtaa pelkästään nuo kaksi alinta elementtiä? Mikäs se toinen niistä ylhäällä olevista oikein on? Kummatkin toistaa ylimpiä taajuuksia?
 
Tweetteri on satavarmasti Focalin tuotantoa eli tämä keltainen,ylin noista joka toista alempaa diskanttia ja ylempää keskialuetta voi olla tanskanmaalta kotoisin tai jopa SEASsin malli ammoisilta vuosilta.Veikkaan kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa.Kaksi alinta taitanevat olla nekin Focalin tuotantoa tai vaihtoehtoisesti edelleen ranskanmaalta mutta Audaxia.Elementtejä noihin ei varmasti enää löydy ellei jollakulla harrastajalla satu kaapissa olemaan käyttämättömänä.Noita kahta alempaa bassoa vastaavia elementtejä ei taida ollenkaan enää saada johtuen Focalin tiukasta profiilinnosto linjastaan.
Jos meinaisi korvata uudemmilla pitäisi niiden olla vastaavuudeltaan lähes samaa tasoa.Impedanssit, TS-arvot jne jos samaan lopputulokseen haluaa päästä.Mikään ei estä ajanmukaistaa niitä nykytasolle täysin uusilla elementeillä mutta käytännössä joutuisi varmaan puukottamaan suodinta.

Mitenkäs nämä bassot ovat löysät?Onko niissä selvästi jotain vikaa,hapertumia ripustuksissa?
 
Niissä ei ole sellaista kontrollia, mitä niissä joskus aikanaan on ollut ja ovat vähän löysäilevät. Mielestäni noissa pöntöissä on potentiaalia kunnolliseen äänentoistoon. Ei ne mistään rikki näyttäisi olevan. Keskiosat ovat vetäisty alemmista pariin otteeseen imurilla ylös, kun ovat painuneet sisään jostain syystä. Ei niissä mikään rikki silti näyttäisi olevan. Eli jakosuodinta joutuu jokatapauksessa muokkaamaan..se on ilmeisesti selvää.
 
Jep. Kyllä tuo ranskanmaalta haiskahtaa (tosin toi ylin ylementti - olisko hilppasella ollut joskus tuonnäköinen). AW se ei missään tapauksessa ole - net ovat huomattavasti nuorempaa tuotantoa.
Katsopas jos netistä löytyisi "Focal Kit" sanalla jotain. Selkiästi nuo ovat kotikutoiset.

Vajaa neljännesvuosisata takanaan lienee jättänyt noihin jälkensä.
En ole kyllä olleenkaan varma, että noihin kannattaisi uhrata hirveästi vaivaa
Hyvät ovat saattaneet aikanaan ollakin, mutta aikansa kutakin. Mulla oli joskus kauan sitten Focal Kit-300. Noista jäi kyllä hyvä maku suuhun - jopa hiven nostalgiaa.
Pitäisi kyllä ensiks melkein tietää, kenen reseptillä ne on tehty.

-128-

P.S. Inverse-dome on tuo keltainen - Focalin ensimmäinen sellainen (nykyversioita näet JM Labin tuotteissa).
 
Asiasta on paljon tarinoitu, mutta olisiko yksi syy matalien löysyyteen riittämätön poikkipinta kaiutinjohdoissa. Bassoelementeissä kun näkyy olevan kumireunukset. Ei pitäisi hapertua ja menettää kimmoisuuttaan paljon. jakosuotimen mahdolliset elektrolyyttikonkat kannattanee vaihtaa muovieristeisin. ja nekin riittävällä jännitekestoisuudella >250V. Tätä tultaneen kommentoimaan tyyliin vahvistimen käyttöjännite... tms. Mutta tuossa jännitekestoisuudessa ei menetä mitään. Siksi se ei ole perusteltu säästämiskohde.
 
Tweeteristä vielä.Tuo invertoitu dome kuuluu siihen harvinaislukuiseen joukkoon jossa dome oli valmistettu kevlarista.

Löysyydestä tuli mieleen että onhan se ajan henkikin muuttunut vuosien saatossa joka voi vaikuttaa nykyisin kuultuna kokemaansa.Minustakin eräs aikoinaan mainio Infinityn kaiutin on nyky mittapuun ja oman muuttuneen maun suhteen muuttunut huonompaan suuntaan.Toisin sanoen,vuosien varrella on tullut löydettyä se oma "soundi" josta erityisesti pitää ja niinpä näin jälkikäteen kuunneltuna tämä infinity ei kuulosta oikein miltään.Silloin,15 vuotta sitten se oli äänentoiston aatelia mielestäni. ;)
 
Kiitoksia vastauksista! Täytyy nyt oikein miettiä mitä noiden kaiuttimien kanssa tekee. Isällä on se olohuone sellaista isoa avointa tilaa, johon vaaditaan autoritääriset kaiuttimet. Jos noita vähän saisi kunnostettua niin olisivat hyvät tarkoitukseensa. Kaiutinpiuhat on muistaakseni Monsterin msx-1s. Kait se luulisi riittävän. En tosin tiedä. Itsellä ainakin on yhtä paksu piuha piisannut ihan hyvin.
 
Basson saattaa muuttua hiukan lähempänä takaseinää. Kannattaa kokeilla eri etäisyyksiä.

Ossi
 
Back
Ylös