Miten "yliheleästä" diskantista eroon?

  • Keskustelun aloittaja kor_
  • Aloituspäivämäärä

kor_

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
45
Kaupunki
Helsinki
Noniin, kävi niin, että wanha uskollinen NAD C521i CD-soitin otti ja hajosi ja nyt pitäisi saada sille hyvä korvaaja. Tuon NADin parhaita puolia oli se, että diskantti (erityisesti rummuissa avoimen hi-hatin sointi) oli puhdas ja tarkka. Olen koekuunnellut NAD545BEE sekä Naim CD5i-2:n ja molemmissa (muuta soundia huomioon ottamatta) on sama ongelma: hi-hatin ääni muuttuu pihiseväksi ja yliheleäksi (kuulostaa siltä kuin haitsu olisi tehty tuhannesta palasesta eikä kahdesta :().

Kuulokesetissäni (ks. sigu) on lähes sama ääni kuin vanhalla NADilla ja käytänkin sitä aina koekuunteluiden referenssinä.

Voisiko välipiuhoja vaihtamalla päästä tuosta eroon? Tällä hetkellä on "tavallista paremmat markettikaapelit". Entä miten laitteiden lähtö- ja tuloimpedanssit? Voivatko ne olla epäyhteensopivia ja aiheuttaa tuon diskanttiongelman?

Muita merkki/malliehdotuksia alle 1500e hintaluokassa?
 
Halvin vaihtoehto taitaa olla, että vaimennat kaiuttimen diskanttia vastuksella. Muutama vastus ei paljoa maksa. Johtojen kanssa nyt ei kamalasti kannata lähteä pelaamaan parannuksen toivossa, vaikka joku johtouskovainen kohta saattaa muuta toitottaakin :D
 
Esim. kohteliaamman diskantin omaava cd-soitin, kaiuttimien sijoittelu, huoneen vaimentaminen sisustamalla, kaapeleiden vaihtaminen.
 
Riippuu ihan setistä. Toisissa ei johdot paljon vaikuta ja toisissa vaikuttaa ihan sikana just ääripäiden sävyihin. Tiettyjä välijohtoja kannattaa ainakin kokeilla jos vain mahdollista. Myös lämminsoundisella vahvistimella on hyvät mahikset päästä miellyttävään lopputulokseen.

Missä päin maailmaa ongelma sijaitsee?
 
Joo eli ongelma ei ole liian kirkas diskantti, vaan väärän kuuloinen. Vaikea selittää (tuo haitsuesimerkki oli paras mitä keksin). En usko että millään vastuksella homma hoituu (sama soundi mutta vaimeammin!?).
En millään kehtaisi ostaa NADin halvinta mallia, koska siinä sitten koko soundi on vähän niin ja näin.

op:lle: kiitos mutta ei kiitos. En ole putkimiehiä ;)

riqu.ruisku:lle: Helsingissä.
 
Juu ei tosiaan mitään vinoilua tuo töpselinkääntö. Alpse asian ytimessä. Koeta ja totea itse, soundi muuttuu.
 
Niin, joskus. Mulla ei muuttunut ollenkaan vaikka käänteli kuinka, mutta nyt kuitenkin kaikki oikein päin ihan mielenrauhan vuoksi. Ja vastoin Salen ehdotusta; piuhakokeilutkin auttaa joillain. Akustiikka ja kaiutinsijoittelu kuitenkin homma no1. Suuntaavilla kaiuttimilla diskantit rauhoittuu huomattavasti jo pienin käännöin. Myös pidempi kuunteluetäisyys jeesii.
 
Joissain laitteissa tosiaan töpselinkääntö vaikuttaa, mutta ei kaikissa.
Jotenkin kyllä kuulostaa että KOR_:lla on joku laite/ yhteensopivuusongelma. Voi poistua just sopivalla välijohdolla jos probleema on esim. vain CD:llä eikä muilla äänilähteillä sitä kuulu.

Itselläni oli aikoinaan samantapainen taistelu just ärsyttävän diskantinsävyn kanssa. Lopulta syylliseksi paljastui digiboxi joka oli RCA johdoilla kiinni vahvistimessa. Se tuuppaas jotain sondaa sinne vahvariin ja ässät sihisi kokoajan & oli muutenkin ärsyttävän riipivä soundi kaikilla äänilähteillä. Lähti dikidiki aika nopeasti lentoon... ja ongelmat sen mukana.
 
Hmm... Jos heleyttä on liikaa Naimillakin, lähteestä se tuskin on kiinni. Silti suosittelisin kokeilemaan Rega Apolloa.
Välikaapeli... enpä lähtisi tästä. Kaiutinkaapeli --- jos on eksoottisia hopeasekoitteita, kannattaisi kokeilla peruspiuhaa.

Kaiuttimet? En tunne mallia. Jos noissa on Esotec diskanttina, niin pienenä riskinä mun vähien kokemusteni (Focus 110; Focus Audio SE jotain, joka olikin oikein hyvä pikkuskobe) perusteella on, että diskantti irtoaa kokonaisuudesta olemalla "tarkka, nätti ja puhdas".
 
Twisterkki sanoi:
Välikaapeli... enpä lähtisi tästä. Kaiutinkaapeli --- jos on eksoottisia hopeasekoitteita, kannattaisi kokeilla peruspiuhaa.

Ite taas lähtisin liikkeelle just välikaapelista, se kun on helppoa ja ilmaista jos kaverilta hetkeksi lainaa. Ja mielellään just jotain (umpi-) hopeakaapelia. Sillä kun on taipumusta pitää yläpään sävyt puhtaina ;)
 
riqu.ruisku sanoi:
Ite taas lähtisin liikkeelle just välikaapelista, se kun on helppoa ja ilmaista jos kaverilta hetkeksi lainaa. Ja mielellään just jotain (umpi-) hopeakaapelia. Sillä kun on taipumusta pitää yläpään sävyt puhtaina ;)
Olen kyllä täysin eri mieltä noista hopeakaapeleista. Kokemukseni perusteella sellaiset voivat juuri aiheuttaa kyseistä diskantin sihitystä.
 
Roska sanoi:
Olen kyllä täysin eri mieltä noista hopeakaapeleista. Kokemukseni perusteella sellaiset voivat juuri aiheuttaa kyseistä diskantin sihitystä.
Omat kokemukseni ovat taas päinvastaiset. Kokohopeat tai kokonaan kuparia olevat kaapelit antavat puhtaamman diskantin. Eksoottisuudesta en tiedä.

Kaiutinkaapeleilla voi vaikuttaa myös kysymyksenmukaiseen diskanttiongelmaa. Black Rhodium Salsaa kannattaa ainakin kokeilla, jos mahdollista.
 
Itselläni on auttanut:
- Akustointi
- Huonejärjestyksen vaihtaminen
- Kaiuttimien sijoittelu ja suuntaus
- Vahvistimen vaihto
- Äänilähteen vaihto
- Kaapelointi
- Kaiutinkaapelien liittimet (toisilla oli huono kontakti)
- Töpselin kääntäminen (väärä napaisuus veti soundin raa'aksi ja säröiseksi)

Kaikki on aina settikohtaista ja mikään noista ei välttämättä toimi toisessa laitteistossa samalla tavalla.
 
kor_ sanoi:
Joo eli ongelma ei ole liian kirkas diskantti, vaan väärän kuuloinen. Vaikea selittää (tuo haitsuesimerkki oli paras mitä keksin). En usko että millään vastuksella homma hoituu (sama soundi mutta vaimeammin!?).

En tiedä tuosta vanhasta soittimestasi, mutta ero jonka kuvaat on aika samanlainen kuin itse kuulin Beresford Caimanin ja Audio-gd DAC-19DSP:n välillä. Ensimmäinen on "nykyaikainen" delta-sigma-piiriin (WM8716) pohjautuva ja jälkimmäinen "vanhan" R2R-muunnostekniikan (PCM1704UK) ympärille rakennettu. Ja ainakin tässä asiassa tuo vanha tekniikka on parempi. Jos tuossa vanhassa NADissa olikin parempi muunnin, vaikka olikin vanha?
 
Muillakin on kai ollut ongelmia sovittaa yhteen NAD C350 ja Dynaudion kauittimet diskanttitoiston osalta. Jos tuo tulee esiin kunnollisellakin lähteellä (a lá Naim) lähtisin jäljittämään tätä ongelmaa kuitenkin ihan ensiksi kautin- ja vahvistinpuolelta. Usein käy niinkin että kun yksi komponentti vaihtuu ja etsii uutta niin tulee huomanneeksi omassa setissä semmoisiakin piileviä muita ongelmia mihin on aiemmin ollut liian tottunut. Kuuntelee ikäänkuin kokonaisuutta aivan uusin korvin.

Tuosta NADin vahvistimesta on jonkun verran kokemusta, sillä kaverin luona olen kuullut sitä paljon. Se on tymäkkä ja rytmikäs laite, mutta minusta vähän keskialuevoittoinen. Joku kutsuisi sitä keskialueen avoimuudeksi, mutta minusta se vähän pyöristää matalia ja korkeita ääniä keskialueen hyväksi. Toimii sähköisellä kevyellä musiikilla paremmin kuin herkällä akustisella tavaralla. Esim. viulujen toistuminen jättää toivomisen varaa. En siksi usko että kyse voi olla diskantin määrällisestä yliannostelusta, mutta se voisi olla laadullista epäpuhtautta.

Olen kuullut että tanskalaissa kaiuttimissa (mm. Dalista on itsellä kokemuksia) on muutenkin ollut ongelmia tuon epäpuhtaan treblen kanssa. Tarkoitukseni ei nyt ole mollata näitä varsin mainioita toistimia. Äänentoistossa on vaan tässä luokassa omat kompromissinsa joiden kanssa pitää elää. Tuskin vika on kaiuttimissa itsessään: pitää vaan setittää oikein. Kaapeleilla on kyllä tässä kokemuksieni mukaan oma merkityksensä, mutta kyse on silloin enemmän transienteista ym. pienistä nyansseista. Esim. rumpalin peltityöskentelyn toistumiseen on vaikuttanut itselläni välipiuhojen ja kaiutinkaapeleiden testailu eniten. Ei kaapelijumpalla noin isoja ongelmia voida ratkoa kuin epäpuhdas diskantti.

Jos pystyt, kokeile hetken aikaa myös toista vahvistinta tai kaiuttimia ja mieti vielä sitten tuota lähteen valintaa. Jos olet esim. Naimista kiinnostunut, voithan kokeilla Unitia tai muita yhdistelmälaitteita joissa on lähde ja vahvistin samassa. Onko huone poikkeuksellisen kovin pinnoin tai vähin huonekaluin kalustettu? Jos akustiikka on sen tyyppinen niinkuin toisissa kodeissa siivouspäivänä kun tekstiilit on ulkona, pitää diskanttiongelmia lähteä ratkomaan ensin sieltä päästä.
 
Minä pääsin aikanaan moisesta ongelmasta virtasuotimen avulla. Se toimi parhaiten kun sillä blokkasi vahvistinasteet erilleen. Ratilaisella taitaa olla myynnissä Blacknoisen Miniblack. Kysäise siltä kokeille ja testaa sitä ton CD:n kanssa tai sun vahvarin kanssa.

Tosin nää suotimet vaatii aina kokeiluja. Esimekiksi: Mun ykkösSET:ssä Miniblack ei toiminut: tumputti äänen kokonaan. Geneleccien kanssa Miniblack pelaa erinomaisesti: kirpeä diskantti rauhoittui ja pellit yms. haihattimet alkoi soimaan oikein.
 
Back
Ylös