Itse melko montaa DACcia testannut halvemmasta hintaluokasta, koska itselläni DACin hankkiminen on kohta ajankohtaista. Mikäli jostain syystä omakohtaisia kokemuksia arvosanoin on tuotava esille, olisi minusta toki hyvä esitellä myös laitteet mihin sitä on verrattu, sekä muut mahdolliset seikat.
Omalla kohdallani uutta DACcia testatessa vertaan sitä HTPCn kohtalaiseen sisäiseen äänikorttiin sekä kahteen eri CD-soittimeen. Vastaavasti mikäli jokin arvosana pitäisi testatulle laitteelle antaa, todennäköisesti suhteuttaisin parhaan koskaan kuulemani DACin arvosanalle 10, ja tämän jälkeen antaisin muiden laitteiden arvosanat verraten tuohon. Tämä siitä syystä että omassa setissä testatut laitteet olisivat arvosanojen osalta vertailukelpoisia keskenään.
Toki tuosta olisi muillekkin hyötyä mikäli joku on kuullut esimerkiksi minun kaikkein parhaana pitämääni DACcia. Tästä voisi sitten vetää johtopäätöksiä mikäli minulta 10 arvosanan saanut laite (koska en ole parempaa kuullut) ei omalla listalla olekkaan kovin korkealla. Silloin todennäköisesti muutkin testaamani laitteet ovat huonompia kuin oman listasi parhaimmisto.
Itse toteutan DACin testaamisen yleensä seuraavasti: Kytken DACin USB:llä HTPC koneeseen, jossa minulla löytyy kaikkien äänitteiden ripit FLAC tasoisena. Tämän jälkeen isken CD-soittimeen alkuperäisen äänitteen (tässä tapauksessa kahteen CD-soittimeen), jonka jälkeen kaikista sama kappale soimaan samasta kohdasta. Tässä vaiheessa voidaan viiveettä vaihdella tulovalinnasta kolmen eri laitteen välillä ja erojen huomaaminen on hyvin helppoa. Kuitenkin pitää muistaa linjatasoissa esiintyvät erot, jotka kuuluvat joko pienempänä tai suurempana äänenvoimakkuutena. Nämä erot kuitenkin on melko helppo tasata, ja mikäli ei keskity niinkään siihen soivatko laitteet yhtä kovaa, vaan siihen onko laitteissa soundillista eroa on tuo omakohtainen laitteiden arviointi tuolla menetelmällä ihan toimivaa.
Kun kolmea laitetta on verrattu kytken yleensä DACin optisesti toiseen soittimista ja testaan vielä S/PDIF kanavan ja tässä vaiheessa vertaan sitä toiseen CD-soittimeen, tai toiseen DACiin kiinni toisessa soittimessa mikäli sillä hetkellä testattavia DACceja on kaksi. Kuitenkin yhden DACin testaaminen edellämainitulla tavalla antaa hieman osviittaa laitteen suorituskyvystä, ainakin siihen asti kunnes laitteistoa vaihdetaan. Ennen muutoksia laitteistossa kaikki testatut laitteet omassa setissä ovat vertailukelpoisia keskenään. Tällä menetelmällä toki saadaan selville onko testattava DAC parempi kuin (A) koneen kohtalainen äänikortti (B) parempi kuin cd-soitin A (C) parempi kuin CD-soitin B, ja parhaassa tapauksessa parempaa kuin mikään noista kolmesta.
Mikäli testattu DAC sitten jää taloon, voidaan seuraavan testattavan laitteen kohdalla soveltaa aiempaa menetelmää helposti. Kummatkin DACit voidaan myös testata USB:llä koska käytössäni on useita eri koneita. Tässä tapauksessa testattavaksi saadaan parhaimmillaan 4-5 eri laitetta käyttäen samanlaatuista äänitettä. Tästä sitten muodostuu tuo oma henkilökohtainen mielipide onko jonkin testattu laite parempi kuin toinen.
Tässäpä siis tuo oma käyttämäni systeemi ja kuinka itse arvioin eri laitteiden paremmuutta tällä hetkellä kun käytössä on rajatusti resursseja. Itse en ole kovin kärkäs arvostelemaan laitteita julkisesti, koska hyvin usein tästä voi koitua haittaa laitetta markkinoivalle taholle. Mielellään annan kyllä testaamastani laitteesta rakentavaa palautetta itse myyjälle tai laitteen suunnittelijalle/rakentajalle, mikäli tämä itse sitä pyytää tai koen että siitä voisi hänelle olla hyötyä ja apua laitteen parantamisessa.