Miten te määrittelette dacin laadun äänentoistossa suhteessa toiseen dacciin?

behrelec31

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2009
Viestejä
4 659
Kaupunki
Vihti.
Tämä ketju on siirretty aiheesta "Arvioi D/A-muuntimet numeroarvosanalla 1-10" t. rajani


Ihan vaan pienoinen mutta sitäkin tärkeämpi peruskysymys ?

Miten te harrastajat määrittelette dacin laadun ominaisuudet äänetoistossa suhteessa toiseen dacciin ?

Vähän tuntuu siltä yhä enemissä määrin että perusteet ovat kovin ohuenlaiset. Olenko kenties oikeassa että väitän että daccien vertailu ilman mitään perusteita perustuu päälinjoissa harrastajan mutu (musta tuntuu tältä) tuntumaan. Jos näin on, miksi verrata yleensäkkään keskenään eroavaisuuksia toisiinsa jos mitään valinnan perusteita ei esitetä pöytään kaikille näytille.

Vähänsama kuin pikkupoika sanoo toiselle pojalle että mustat merkkarit on paljon parempii kuin noi hedelmä karkit. ja hymyilee ja virnuilee vieressä sitten ilman mitään perusteita. ja kolmas poika sanoo että nallekarkit on paljon parempii kuin teidän karkit yhteensä.

Terv. behrelec31 :)
 

behrelec31

Käyttäjä
Liittynyt
29.7.2009
Viestejä
4 659
Kaupunki
Vihti.
Miten te määrittelette dacin laadun äänetoistossa suhteessa toiseen dacciin?

Joo eihän sitä numeroa tietenkään voikkaan antaa jollei ole kahden samankaltaisen tuoteen vertausta keskenään suhteellisen lyhyeltä ajalta tehty. Se on totta juu...

Mutta hyvähän se on jotain kertoa miten kokee tuon saundin muuttuneen tai mikä ensiksi paistaa huomioon kyseiseltä tuotteelta.

Olen tässä itsekkin miettinyt dacin, ja lähinnä tuon Hegelin ostoa (arvot aika kovat omaan tasooni suhteessa hintaan) Mutta hinta on ehkä vielä liian hurja. Sekä tieto sen suhteellisesta laadusta/hyvyydestä muihin dacceihin, on kovin kovin ohutta lankaa ettei siitä nyt varsinaista punaista villapuseroa vielä rakenneta.

Enempi tällä tiedolla rakentasi lähinnä puolikkaat sormikkaat/töpöttimet ilman kämmen osaa....
Se tässä hieman harmittaa kun te eri daccien kokeneet heitätte nopeasti pikaperusteet ja sitten äkkiä poteroon tihuilemaan silmillä jokasuuntaan epäilevästi että jokos siitä joku nyt kehuis tai selventäis kuulinkos itsekkin oikein.


Rohkeasti vaan kertomaan mikä mättää tai mikä siinä dacissa on juhlavaa tai erinomaista kuin joku muu, jotta lukija täällä toisessa päässä saisi hieman vertailupohjaa pohdiskella eri vaihtoehtoja tiiviimmin.

Voi olla että en osta vielä mitään daccia, mutta kerään toki tietoa aika lailla jo.


Terv. behrelec31
 

natas

Vuoden Hifiharrastaja
Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
3 920
Kaupunki
Espoo
Miten te määrittelette dacin laadun äänetoistossa suhteessa toiseen dacciin?

^ Lueppas tämän ketjun ensimmäinen viesti, jos vaikka sitten aukeaa tuo pisteytys... ;)

-N-
 

esuko

Hifiharrastaja
Liittynyt
8.8.2006
Viestejä
1 500
behrelec31 sanoi:
Ihan vaan pienoinen mutta sitäkin tärkeämpi peruskysymys ?

Miten te harrastajat määrittelette dacin laadun ominaisuudet äänetoistossa suhteessa toiseen dacciin ?

Vähän tuntuu siltä yhä enemissä määrin että perusteet ovat kovin ohuenlaiset. Olenko kenties oikeassa että väitän että daccien vertailu ilman mitään perusteita perustuu päälinjoissa harrastajan mutu (musta tuntuu tältä) tuntumaan. Jos näin on, miksi verrata yleensäkkään keskenään eroavaisuuksia toisiinsa jos mitään valinnan perusteita ei esitetä pöytään kaikille näytille.

Itsellä on vaikeaa noita eroja kuulla ja vielä vaikeampaa pistää noita DACeja järjestykseen. Itse en tahtoisi maksaa miellyttävyydestä DACissa. Lähinnä paremmasta erottelevuudesta.

Sitä voi sitten itse tehdä testejä että missä on se piste ettei kuule paranemista laadullisuudessa. Tarkkana saa olla senkin suhteen onko jokin oikeaa parantumista, vai joidenkin osa-alueiden korostamista.
 

ML

Käyttäjä
Liittynyt
17.8.2009
Viestejä
447
Itse melko montaa DACcia testannut halvemmasta hintaluokasta, koska itselläni DACin hankkiminen on kohta ajankohtaista. Mikäli jostain syystä omakohtaisia kokemuksia arvosanoin on tuotava esille, olisi minusta toki hyvä esitellä myös laitteet mihin sitä on verrattu, sekä muut mahdolliset seikat.

Omalla kohdallani uutta DACcia testatessa vertaan sitä HTPCn kohtalaiseen sisäiseen äänikorttiin sekä kahteen eri CD-soittimeen. Vastaavasti mikäli jokin arvosana pitäisi testatulle laitteelle antaa, todennäköisesti suhteuttaisin parhaan koskaan kuulemani DACin arvosanalle 10, ja tämän jälkeen antaisin muiden laitteiden arvosanat verraten tuohon. Tämä siitä syystä että omassa setissä testatut laitteet olisivat arvosanojen osalta vertailukelpoisia keskenään.

Toki tuosta olisi muillekkin hyötyä mikäli joku on kuullut esimerkiksi minun kaikkein parhaana pitämääni DACcia. Tästä voisi sitten vetää johtopäätöksiä mikäli minulta 10 arvosanan saanut laite (koska en ole parempaa kuullut) ei omalla listalla olekkaan kovin korkealla. Silloin todennäköisesti muutkin testaamani laitteet ovat huonompia kuin oman listasi parhaimmisto.

Itse toteutan DACin testaamisen yleensä seuraavasti: Kytken DACin USB:llä HTPC koneeseen, jossa minulla löytyy kaikkien äänitteiden ripit FLAC tasoisena. Tämän jälkeen isken CD-soittimeen alkuperäisen äänitteen (tässä tapauksessa kahteen CD-soittimeen), jonka jälkeen kaikista sama kappale soimaan samasta kohdasta. Tässä vaiheessa voidaan viiveettä vaihdella tulovalinnasta kolmen eri laitteen välillä ja erojen huomaaminen on hyvin helppoa. Kuitenkin pitää muistaa linjatasoissa esiintyvät erot, jotka kuuluvat joko pienempänä tai suurempana äänenvoimakkuutena. Nämä erot kuitenkin on melko helppo tasata, ja mikäli ei keskity niinkään siihen soivatko laitteet yhtä kovaa, vaan siihen onko laitteissa soundillista eroa on tuo omakohtainen laitteiden arviointi tuolla menetelmällä ihan toimivaa.

Kun kolmea laitetta on verrattu kytken yleensä DACin optisesti toiseen soittimista ja testaan vielä S/PDIF kanavan ja tässä vaiheessa vertaan sitä toiseen CD-soittimeen, tai toiseen DACiin kiinni toisessa soittimessa mikäli sillä hetkellä testattavia DACceja on kaksi. Kuitenkin yhden DACin testaaminen edellämainitulla tavalla antaa hieman osviittaa laitteen suorituskyvystä, ainakin siihen asti kunnes laitteistoa vaihdetaan. Ennen muutoksia laitteistossa kaikki testatut laitteet omassa setissä ovat vertailukelpoisia keskenään. Tällä menetelmällä toki saadaan selville onko testattava DAC parempi kuin (A) koneen kohtalainen äänikortti (B) parempi kuin cd-soitin A (C) parempi kuin CD-soitin B, ja parhaassa tapauksessa parempaa kuin mikään noista kolmesta.

Mikäli testattu DAC sitten jää taloon, voidaan seuraavan testattavan laitteen kohdalla soveltaa aiempaa menetelmää helposti. Kummatkin DACit voidaan myös testata USB:llä koska käytössäni on useita eri koneita. Tässä tapauksessa testattavaksi saadaan parhaimmillaan 4-5 eri laitetta käyttäen samanlaatuista äänitettä. Tästä sitten muodostuu tuo oma henkilökohtainen mielipide onko jonkin testattu laite parempi kuin toinen.

Tässäpä siis tuo oma käyttämäni systeemi ja kuinka itse arvioin eri laitteiden paremmuutta tällä hetkellä kun käytössä on rajatusti resursseja. Itse en ole kovin kärkäs arvostelemaan laitteita julkisesti, koska hyvin usein tästä voi koitua haittaa laitetta markkinoivalle taholle. Mielellään annan kyllä testaamastani laitteesta rakentavaa palautetta itse myyjälle tai laitteen suunnittelijalle/rakentajalle, mikäli tämä itse sitä pyytää tai koen että siitä voisi hänelle olla hyötyä ja apua laitteen parantamisessa.
 

elviz

Hifiharrastaja
Liittynyt
20.2.2007
Viestejä
5 659
Kaupunki
Tappara
Vs: Miten te määrittelette dacin laadun äänetoistossa suhteessa toiseen dacciin?

Ei kai noi DACit ole sen kummempia laitteita kuin CD-soittimetkaan tai muutkaan äänilähteet.

Omia peruskriteerejä:
- Käytännön häiriöetäisyys, eli kohiseeko diskantti DACin läpi ja jos kyllä, niin koveneeko kohina volumea lisätessä. Paperilla voi lukea vaikka >100db häiriöetäisyyttä, mutta kas kummaa kun DAC voi silti kohista kuultavasti.
- Äänensävy: Soiko tuttu materiaali niinkuin pitää. Tarjoaako DAC jotain uutta - hyvää vai huonoa. Onko ero korviin pistävä ja toistuu kaikenlaisella materilaalilla vai onko vaan joku tietty juttu erilailla.
- Kanavien välinen käyttäytyminen, eli onko äänikuva sopivan kokoinen, leveä vai putki - jääkö syvyyssuunta tyngäksi tai onko äänikuva leveä mutta littana.
- Hetkellinen dynamiikka: erottuvatko erityisesti nopeat vaihtelut äänenpaineessa, vai pyöristeleekö DAC ja pistääkö mutkia suoraksi tässä suhteessa.
- Viihtyykö laitteen loihtiman musiikin parissa, vai eikö vaan kuuntelu maistu, vaikka paperilla kaikki näyttäisi hyvältä ja arvoteluista tulee kautta linjan viittä tähteä.

Muita kriteerejä:
- Onko DACissa säätöjä ja/tai laajennettavuutta, mikäli tahtoo välillä kokeilla jotain erilaista tai muuttaa käyttötapaa.
- Jos DAC toimii myös esivahvistimina, niin miten volumensäätö ja asetukset on toteutettu ja mikä on laitteen käyttömukavuus.
 

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 845
Kaupunki
Järvenpää
^Nuo oli oikein hyviä määreitä.

Itsellä lisäksi ihan nkäytettävyyteen liittyen pari lisää:

- kuinka monta toslinkkiä saa kiinni. Se että saa yhden coaxiaalin ja yhden toslinkin ei vain riitä kun laitteita on useampia. Minimi olisi 3xtoslink + 3xcoax + vähintään 1 usb.

- Langattomuus. Haluan striimata bitit esim läppäriltä langattomasti daciin.
 
Ylös