Miten rakennan simppelin ensi-DIY putken??

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Hei!

Alotetaan nyt ainakin siitä, että olen todella aloitteleva hifi-diy henkilö. Tietoa on erittäin vähän, mutta kaikki nippelin vääntö ja rojun sähläys kiinnostaa aina. Jos täältä löytyy henkilöitä, joilla on tietoa mahdollisimman helposta, yksinkertaisesta ensi-kokeilu DIY putkesta, niin ihmeessä laittakaa schematiksit, olisin kiinnostunut rakentelemaan. Sähköstä en tiedä mitään, mutta kolvi pysyy kädessä :)

Tässä sivut mistä voin noutaa osia, muita hesassa?

www. partco.fi
www.radioduo.net

Se voisi vaikka jäädä kuulokkeille, jos ei kaiuttimille riitä..
 

juu-zo

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.12.2008
Viestejä
520
Kaupunki
Mäntsälä
Olisi hyvä tietää mitkä kuulokkeet käytössä. Suosittelen tosiaan ensimmäiseksi projektiksi kuulokevahvaria. Putkivehkeiden kanssa muistat vain olla äärimmäisen varovainen hengenvaarallisten jännitteiden kanssa. Itse olen muutamat putkarit gradoille tehnyt. Niistä tämä kuulosti aivan älyttömän hyvältä hintaisekseen. Halpaa toki diy touhu ei ole.
 

n1KKei

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
88
Kaupunki
Helsinki
Käytössäni on Philipsin HP890 kuulokkeet. Mielestäni yhdet parhaimmat mitä kuullut siinä alta 200€ kuulokkeista. Ostin joskus aikoinaan n. 80€ kun olivat viimeiset näytekappaleet. En ole gradoja vielä kuullut, joten en julista sitä vielä parhaaksi alta 200€, mutta mitä testejä noiden väliltä nähnyt, niin äänellisesti ymmärsin, että noi kuulokkeet vastaavat aika pitkälti B&W käyrätyyliä, eli flätti.. Pakko sanoa, että noi kuulostaa todella hyviltä NAD, Proton ja juuri vaihdetun Marantz PM7200:n kanssa. Marantzilla aivan älytön tuo soundstage. Parhaat kuulokkeet päässä, ikinä, piste!
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 123
Kaupunki
Orimattila
Voihan tuon putkilla pelaamisen muustakin aloittaa, kuin kuulokevahvistimista. Jännitteet ovat joka tapauksessa tappavia - yleensä 150 - 300VDC. Järkevin selitys aloittaa kuulokevahvarista on yleensä melko kohtuulliseksi jäävä hinta, jolloin epäonnistuessaankaan ei tee hirveää konkurssia. Päätevahvareissa yleensä muuntajiin (verkko + päätemuuntajat) menee helposti jopa puolentuhatta euroa, ja sitten vielä loput rojut päälle.

Etuvahvareitakin voi miettiä duunaavansa, jos DIY-sormea kutittelee, niistä on yleensä helppo aloittaa, mutta ilmeisesti sellaiselle ei tässä tapauksessa ole tarvetta. Taannoisessa Hifimaailmassa ilmestynyt Mauri Pännärin reilun watin verran puskeva SE-putkonen sen sijaan on varsin rakentamisen arvoinen laite, eivätkä osat edes maksa aivan tolkuttomia. Tuollaiselle löytää yllättävää käyttöä, vaikkei se välttämättä ykkössetin vahvariksi aina riittäisikään (lue: harvoin riittää). Työpöydällä, työpaikalla, makuuhuoneessa tuollaiselle on aina paikkansa, ja lisäksi laite on ääneltään hävyttömän hyvä hintaansa nähden.

Ei siinä, ensimmäinen rakentamani putkonen oli kyllä kuulokevahvistin. Ihan OK ääneltään sekin, mutta ollut aika vähällä käytöllä. Eikä tuosta ole ajamaan 32 ohmin kuulokkeita.
 
Ylös