Mitä on tapahtunut Hifi-laitteiden laadulle ajan saatossa?

jussipaita64

Käyttäjä
Liittynyt
27.1.2009
Viestejä
133
Niin siinäpä se kysymys.
Haluaisin suhtautua asiaan mahdollisimman neutraalisti ilman mitään romantisointia.

Jos nyt kuitenkin väitän, että hifi-laitteiden taso varsinkin kuluttajahinta-luokassa
on romahtanut!!
Perustelen sitä sillä, että mielestäni 70-80 lukujen hifilaitteet ensinnäkin tuntuvat ja kuulostavat paremmalle. Saman aikakauden laitteiden materiaalit ovat pääsääntöisesti laadukkaita, ja muoviset osat eivät ole pääosassa. Potentiometrit ja kytkimet tuntuvat huomattavasti kestävämmälle. Lisäksi ne tuntuvat jaksavan paremmin hankalampia kaiutinkuormia.

Otan vertailukohdaksi vaikkapa 70-80- luvulla valmistetut integroidut vahvistimet. Jostain syystä koin ahaa -elämyksen kun ostin vanhan Marantzin vahvistimen ja vertasin sitä uuteen Pioneerin integroituun vahvistimeen. En mainitse nyt malleja, mutta Marantzin ääni kuulosti huomattavasti pehmeämmälle ja täyteläisemmälle , ja stereokuva on mielestäni jotenkin jäsennellympi. Nämä havainnot tein sekä levysoittimen että CD-soittimen kautta.

En tarkoita tässä mitään High End-laitteita, vaan tosiaan tavallisia midprize -hifi ja lowprize -hifi laitteita.
 
Yksi vastaantullut asia joissakin perus integroiduissa, että kaikki analogiset tulot signaali muunnetaan digitaaliseen muotoon ja käsitellään digitaalisesti vahvistimen sisällä esim äänenvoimakkuuden säätämisen osalta ym.

Olen itse säästänyt yhden vanhan perus Yamaha receiverin, joka säilyttää signaalitien analogisena tulopuolen linjaliitännöistä läpi tavallisen volyymipotikan ja se vain kuulostaa paremmalta kuin mikä tahansa vastaavaa perustasoa edustava integroitu.


Itse olen säilyttänyt ja käytän pyörittimenä Marantzin cd soittimen, jonka cd pyöritinkoneisto peittoaa kevyesti uudet vastaavat.
 
Aaa... tämä on sitä vanhaa keskustelua osin. Kultakorvat vastaan "tavikset".

Muistan kun kultaisella 80-luvulla jo käytiin keskustelua "hellasäröstä". Hellasäröhän on kaikkein pahin vihollinen hifi-harrastajille. No itselläni on 20 vuotta takana hellasäröä. Nyt kun vanhat vintage-hifit ovat vain "roskaa", voi tuolle kauniimmalle osapuolelle selittää että joo tämähän on vain kirpputori tavaraa.

Vakavasti ottaen... en ole niinkään huolestunut High Endistä. Se kyllä pärjää, mutta eniten olen huolestunut tavallisesta kuluttajatason hifistä. Olen erittäin vakuuttunut, että sen laatu on romahtanut. Itse asiassa, tekeekö enää hifi-valmistajat laitteita jotka on tarkoitettu kestämään?

Ilmeisesti kuitenkin muovi on korvannut metallin ainakin koteloissa.

Silmä kovana tiirailen josko löytyisi jostain Harman Kardon Citationeja????
 
Sen verran vielä lisään, että mielestäni myös musiikki busineksellä on työ tehtävänään. En ole ainoa jonka mielestä digitaalisuus on pilannut studioissa tapahtuvan äänittämisen. Kaikenkarvainen kompressointi ja äänen digitaalinen käsittely jättää alkuperäisestä äänestä jälkeensä vain aavistuksen.

Jatkumo voisi olla mieluummin: Nauhamikrofoni -> putkivahvistin -> analoginen kelanauhuri.

Tässä sellainen vielä kuuluu.

www.nikkacosta.com
 
Tämä on kyllä mielenkiintoinen mietinnön aihe etenkin jos ollaan tekemisissä todella yksinkertaisten laitteiden kanssa. Ajatellaan vaikka minimalistisesti toteutettu vahvistin, jonka tekniikka on ollut sellaisenaan olemassa 30 vuotta sitten. Mietityttää vain tuotekehityksen kannalta, miten erilaisia nämä muutamat analogiset komponentit pystyvät olemaan verrattuna niihin päiviin kun setä hifilaitteet osti.

Tuota käteenkäypäistä laatua varmasti selittää valmistustekniikoiden kehittyminen, ei välttämättä edistyminen kuluttajan kannalta. Nykysysteemeillä saadaan paljon fiinimpiä muoviosia kuin 30 vuotta sitten, on älyttömän tarkat CNC-koneet ja kipinätyöstetyt muotit. Muoviosien käyttö vaan on suurissa sarjoissa niin paljon halvempaa, että aika korkeaan hintaluokkaan asti se ekonomi on sen valmis sinne laskemaan joukkoon. Itse en osaa pitää muoviosia niin suurena syntinä, mutta useimmiten ne toki optimoidaan vähän liian viimeisen päälle ohuiksi.
 
Niin niin, mutta kun se MUOVI on pliisua. Metalli on jotenkin kestävämmän oloista. Muovi halpaa!!!

Miksi kaikki pitää tehdä niin, että se kestää juuri 2 vuotta, muttei kauempaa??? Eikö tämä ole ekologisestikin kestämätön yhtälö???
 
Jep, nykyään pitää latoa euroja tiskiin kyllä moninkertaisesti että saadaan samaa mekaanista laatua kuin vanhoina hyvinä aikoina.
 
No niin. Papparaiset ottaa nyt sen magnesiumin, ennen kuin käy pumpun päälle vouhkaaminen. :)

Tottakai ennen oli paremmin. Oli luntakin enemmän ja se oli valkoisempaa kuin nykyään jne. Todellisuudessa kolmekymmentä vuotta sitten, papparaiset selittivät just näitä samoja juttuja, että miten oli kaikki parempilaatuista ja paremmin ennen jne.

Uskoisin, että laadun ja p*skan suhde pysyy todellisuudessa aika vakiona, vuosien saatossa. Rojua tulee vain enemmän elämään, siinä missä vanhaa tietenkin poistuu, mutta juttu menee kumminkin niin että sitä laatua ja p*skaa saa kyllä nykyäänkin, ihan kuten on saanut aina ennenkin.

Matti.
 
Edullisissa hintaluokissa ei ensinnäkään ole enää vahvistimia, jotka näyttävät vahvistimelta. Sama on äänilähteiden kanssa. Kuluttajien asenteita pitäisi ohjata pois muovilaitteiden ostamisesta, jotta jotain tapahtuisi.
 
rajani sanoi:
Edullisissa hintaluokissa ei ensinnäkään ole enää vahvistimia, jotka näyttävät vahvistimelta. Sama on äänilähteiden kanssa. Kuluttajien asenteita pitäisi ohjata pois muovilaitteiden ostamisesta, jotta jotain tapahtuisi.

No niin onhan täällä elämää... ihan oikeasti. Miksi laitteen pitäisi kestää vain just sesongin yli. Miksi se ei voisi olla Hifi-maailman Volvo Amazon????
 
Halvemman pään laitteissa ei kestävyys ole kiinni rungosta, kotosalla paksahti dvd-soitin ennen joulua, ei enää tunnistanut levyjä, ja se ei ainakaan käytön takia hajonnut. Eli ei noissa dvd-soitin alle 100e laitteissa kannata käydä erityisesti vaivaa näkemään rungon jäykkyyteen tai muuhun hienosteluun, ne rojut siellä rungon sisällä hajoavat kuitenkin siinä 3 vuoden kohdalla.

Koska laitteiden kehitys juoksee myös nopsaan eteenpäin ja uusin uusi on myyntietu ei laitetta kannata tehdä kestämään 10+vuotta koska se on aikansa elänyt jo sen 3 vuoden päästä. Tuoteryhmänä vaikka kotiteatterivahvistimet, uutta kirjainyhdistelmää puskee etupaneeliin jatkuvasti.

Tulee huomioida että nykyisinhän tuo lowend ja midend on halpaa, varsinkin suhteutettuna ansiotasoon, mutuilen että silloin kun se 80-luvun integroitu on ostettu niin sen hintaa ei välttämättä ole yhdestä tilistä säästetty. Jos pysytään samassa hintasuhteessa ansiotasoon niin kotiin voikin kantaa ihan laadukasta tavaraa.

Peruskuluttaja etsii kuitenkin max hyötyä min rahalla ja vertailtava ominaisuus on luokkaa toimiiko laite.
 
Joo tuo saattaa pitää paikkansa, että yhden integroidun vahvistimen kustannuksia ei maksettu yhdestä tilistä, vaan sitä maksettiin vuoden päivät.

No itse toivoisin mieluummin juuri tuota kehitystä, että maksetaan laadusta. Samalla huolehdittaisiin ekologiasta.

Tai sitten konttoriapulaisen palkka 80-luvulla vaan ei riittänyt Luxmanin hybridi-vahvistimen osamaksuun 6:n kk:n sopimuksella, vaan se piti maksaa 2:n vuoden sopimuksella.
 
Kun radiot tulivat Suomeen, sellainen maksoi työmiehen kahden-kolmen kuukauden bruttopalkan.
(Lähde muistaakseni: Mika Panzar; Kuinka teknologia kesytetään.)
Nykyinen keskiansio on jotain 2500 euroa kuukaudessa eli tämän päivän uuden radion tulisi maksaa 5000-7500 euroa.
Tuohon rahaan saa luultavasti aika lujatekoisen radion.

:) v-a
 
Salora osaisi aikanaan tehdä kunnon ratioita. Mun viiskytluvun vastaanotin pelaa kuin unelma ja hakkaa äänenlaadullaan kaikenmaailman "tivolit". Todella hyvin valmistettu aikansa laadukkaista osista. Asteikkolamput oon vaihtanu ja elektrolyytit. Potikat oon suihkutellu puhdistuspraylla varmuuden vuoksi. Putketkin on alkuperäiset.
 
Minulla on myös jemmassa sellainen 50-luvun putkiratio, hieno laita ja hyvä soundi. Veisi vaan puolet keittiön pöydästä, jolle se tivoli istuu paremmin...
 
Minulla on 70-luvun puolivälin Dual-levari ja AR2ax-kaiuttimet edelleen käytössä. Mutta oletteko törmänneet ensimmäiseenkään 2000-luvun laitteeseen, joka olisi oli ollut käytössä yli 30 vuotta? Ette niin. Siinäs näitte.

:) v-a
 
v-a sanoi:
Minulla on 70-luvun puolivälin Dual-levari ja AR2ax-kaiuttimet edelleen käytössä. Mutta oletteko törmänneet ensimmäiseenkään 2000-luvun laitteeseen, joka olisi oli ollut käytössä yli 30 vuotta? Ette niin. Siinäs näitte.

:) v-a

Tullaan törmäämään...
 
Kuinkas 70-luvun levysoittimien laatu verrattuna nykypäivän (vastaavanhintaisiin) vehkeisiin? Onko kehitystä tapahtunut suuntaan taikka toiseen?
 
Back
Ylös