Mitä musiikkia kuuntelet nyt?

Tuomari Nurmio, Lasten mehuhetki (JHNCD 2041, 1981/1988) [CD]

Niin kuin @ippolit sanoi, Tuomarin kolmas albumi kuuluu suomalaisen rockin parhaimmistoon. Suomi-rockissa sen perisuomalaisuus muodostuu helposti rasitteeksi, kun meille ominainen yksitotinen melodiikka yhdistyy laulujen tekstikeskeisyyteen. Lasten mehuhetkessä ei näitä ongelmia ole: tässä mennään musiikki edellä ja sen ehdoilla; absurdit sanoitukset havainnollistavat sävellyksiä vähän samaan tapaan kuin kuvatekstit kuvia eivätkä ne koskaan nouse pääasiaksi. Sävellykset, sovitukset ja soitinosuudet ovat kaikki huippuluokkaa; Ahti Marja-ahon bassottelu lähentelee suorastaan neroutta. Tällaisia levyjä ei meillä ole montaa tehty, eikä sellaisia varmaan kovinkaan montaa tulla jatkossakaan tekemään.
 
R-2252671-1607597835-2988.jpeg.jpg


LP - äänitysvuosi 1982

Kuka omistaa urheilun ? -nimisen radio-ohjelman aikanaan kuuntelin. Ohjelmassa pähkäiltiin urheilun omistajuutta, ja ottajia löytyi vino pino. Katsoja, urheilija, media ,lajiliitto,valtio vai joku muu.

Samantyyppinen ajatuksenjuoksu on usein kulkenut päässäni musiikkia kuunnellessani, kuten esimerkiksi tämän nyt soivan sangen mainion äänitteen kohdalla. Levykannessa ei ole kuin Legranden ja levy-yhtiön nimet,vaikka Legranden osuus ( written by - yksin tai useimmiten jonkin toisen kanssa, satunnainen pianon soitto & tuottaja ) ei kokonaisuudessa valtavan suuri ole. Mainiot muusikot ansaitsevat myös tulla mainituiksi musiikin omistajina :

Bass – Ron Carter, Drums – Grady Tate, Guitar – Gene Bertoncini, Piano, Producer – Michel Legrand
Saxophone – Zoot Sims, Saxophone, Clarinet – Phil Woods, Trumpet, Flugelhorn – Joe Wilder.


Ja kyllä soi vinyyli elävästi.

Pertti
 
Viimeksi muokattu:
Vangelis, Albedo 0.39 (ND74028, 1976/1989) [CD]

Vangeliksella on aivan oma persoonallinen otteensa syntikkavetoiseen musiikkiin. Pitäisi varmaan joskus tutustua miehen myöhempään tuotantoonkin; minulle ovat tuttuja oikeastaan vain hänen 70-luvulla tekemänsä levyt, joista pidän suuresti.

Vangelikseen minut tutustutti YLE: hänen musiikkiaan kuuli aika ajoin televisiolähetysten päätyttyä ennen "lumisadetta" soitettuna hyvänyönmusiikkina. Tältä kiekolta muistan ainakin Nucleogenesis-kappaleen kuulleeni ensimmäisen kerran juuri tällaisessa yhteydessä.
Vangelis, Albedo 0.39 (ND74028, 1976/1989) [CD]


Kannattaa zekata ainakin ANTARCTICA, SEE YOU LATER ja DIRECT
 
Andrew Powell, Andrew Powell and the Philharmonia Orchestra Play the Best of the Alan Parsons Project (CDP 7 46006 2, 1983) [CD]

Popmusiikin sovittaminen orkesterisoittimille ei ole helppoa; se vaatii aivan omanlaistaan osaamista ja hyvää musiikillista korvaa. Aivan liian moni sovittaja sortuu suosimaan viuluvoittoisen jousiston hallitsemaa sointia. Tuloksena on lähinnä hyttysen ininää muistuttavaa surinaa, jota on suunnilleen yhtä miellyttävää kuunnella kuin oikeita hyttysiä (esimerkkinä mainittakoon vaikka Tony Coxin sovitukset Yesin Time and a Wordilla ja Arthur Greensladen sokerikuorrutus Genesiksen ensialbumilla). Rocksävellysten ja klassisen orkesterin yhdistäminen vaatii pontevampaa instrumentaatiota toimiakseen ihanteellisella tavalla.

Alan Parsons Projectin hovisovittaja on yksi niistä taitajista, jotka tietävät, kuinka sinfoniaorkesteri saadaan "rokkaamaan". Powellin uusioversiot nipusta Parsons-klassikkoja ovat siitä oiva osoitus. Powell hyödyntää hienosti koko orkesterin soundipalettia ja onnistuu upottamaan maltillisesti käytetyt rocksoittimetkin osaksi orkestraatioita niin, ettei missään vaiheessa tule rockbändin ja sinfoniaorkesterin kohtaamiselle tyypillistä kaksintaisteluvaikutelmaa.
 
Kannattaa zekata ainakin ANTARCTICA, SEE YOU LATER ja DIRECT

Kiitokset tästä! See You Later minulla onkin, mutta nuo kaksi muuta eivät ole tuttuja. Täytyypä pitää silmät auki, jos vaikka sattuisi näitä tielle osumaan...
 
Sielun Veljet, Lapset (1983) [Hei soturit ; Lapset (POKOCD 45, 1990)] [CD]

Sielun Veljet oli parhaimmillaan tosi kova bändi! Alkuun olin tietysti pettynyt, kun Hassisen kone lopetettiin juuri, kun homma alkoi käydä todella mielenkiintoiseksi. Ääni kellossa muuttui kuitenkin nopeasti, kun sain kuulla Veljiä ensimmäisen kerran - puhumattakaan siitä, kun pääsin näkemään bändin keikalla elokuussa 1983.

Veljet jäivät kuitenkin valitettavan pian imagonsa vangiksi: kun rajuudesta tuli itsetarkoitus, se ei enää ollutkaan niin rajua kuin yhtyeen alkuaikojen pidäkkeetön ja spontaani rajuus. Livenä taltioitu debyyttikiekko Sielun Veljet on kiistatta klassikko. Nelikon studiotuotoksista onnistunein on mielestäni mini-LP Lapset. Tällä kiekolla on kaikki kohdallaan: kappaleet ovat erinomaisia (Elintaso on ehdoton suosikkini Veljien tuotannossa) ja soundit kertakaikkisen mahtavat: kuulostaa ISOLTA!

Lapsien jälkeen alkoikin sitten bändin alamäki minun silmissäni ja korvissani. Hei soturit oli melkoinen pettymys - eikä vähiten aneemisten soundiensa vuoksi. Jos Lapset kuulosti isolta, Hei soturit oli siihen verrattuna kuin naapurin matkaradiosta seinän läpi kuultua pihinää. Levyn kappaleista Sielun veljet ja Aina nälkä esitettiin jossain television nuortenohjelmassa ennen sen ilmestymistä paljon paremmin soundein. On harmi, ettei niitä saatu tällaisina levylle.
 
  • Tykkää
Reaktiot: MPS
Erittäin hieno ja tunteikas kappale. Tää on niitä hitaita kappaleita joita jaksaa kuunnella useammin ja on tuo musavideokin oikein lepposan cool.
 
The Rolling Stones, Goats Head Soup (450207 2, 1973/1989) [CD]

70-luvulla Stones-harrastukseni alkoi erään koulukaverini huomautuksen inspiroimana. Taisin olla oppikoulun ensimmäisellä luokalla silloin. Mainitsin ohimennen kuuntelevani Beatlesia, jolle kyseinen kaverini vain tuhahteli ja sanoi: "Kuuntelisit edes Rolling Stonesia." Mikäs siinä, voisinhan minä niin tehdäkin, tuumin. Olinhan minä Stonesia kuullut ja joistain 60-luvun kappaleista pitänyt kovastikin (Let's Spend the Night Together oli varmaankin suurin suosikkini). Nyt kuitenkin päätin päivittää Stones-tietämykseni ja perehtyä yhtyeen ajankohtaisempaan tuotantoon.

Ensimmäiset Stones-hankintani olivat (kasetteina, luonnollisesti) Exile on Main Street ja kokoelma Made in the Shade. En tosin tuolloin tiennyt, että jälkimmäinen oli kokoelma-albumi. Olin vielä sen verran noviisi näissä musiikkiasioissa, että kuvittelin kokoelmalevyillä olevan vain sellaisia nimiä kuin Greatest Hits tai Biggest Hits; en mitenkään osannut epäillä, että albumi, jolla on sellainen nimi kuin Made in the Shade voisi olla kokoelma. Ihmettelinpä vain paria päällekkäisyyttä kasettieni kappalelistoissa.

Goats Head Soup on yksi minulle mieluisimmista albumeista Stonesin tuotannossa. Ellen ihan väärin muista, Made in the Shadella oli tästä Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) ja Angie. Pitäisi varmaan joskus ihan nostalgiamielessä hankkia tuo Shade CD:nä.
 
The Kinks, Hit Singles (PYC 4001, 1987) [CD]

Sanonpa vain, ettei lähestulkoonkaan kaikilta menestyneiltäkään artisteilta löydy yhtä vaivattomasti kahtakymmentä niin komeaa pophittiä kuin Kinksiltä: on, nimittäin, kertakaikkisen vakuuttava pötkö mestarillisia sävelmiä tällä bändin singlekappaleita vuosilta 1964-70 niputtavalla koosteella. Jotkut ovat ehkä tunnetumpia kuin toiset, mutta kaikkia yhdistää sama horjumattoman korkea laatutaso. Näistä vähemmän soitetuista oma suosikkini on See My Friends.
 
Back
Ylös