Mitä kasettidekkejä olet omistanut?

On teillä kundit hienoja dekkejä ollut! :cool:

Mulla on varmaan toistakymmentä muuta nauhasoitinta mainittujen lisäksi mutta en niitä niin laske dekkien joukkoon. Lienee käsitetekninen juttu.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Muistikuvaa toistopyyhinnästä. Olikohan Pekka Tuomelan/Hifi-lehti löydös, ihan maailmanlaajuisesti ekana. Ilmiö oli helppo havainnoida kolmipää-dekillä ja tallentamalla vaikka 15khz testisignaalia. Nauhoitettaessa diskantit oli Ok korvakuulolla. Toistettavissa ekan kerran taso vaimeni, jonka näki myös mittareista. Lisätoistot pyyhkivät korkeita taajuuksia lisää. Eli viiden toiston jälkeen tasomittareita näyttivät esim. 6db pienempää tasoa kuin tallennushetkellä. ilmiö oli voimakkain normiaalinauhalla, kromilla ilmiö oli pienempi ja tyypillisesti metallinauhalla ilmiötä ei ollut. Jos dekissä oli käsisäädöt, ilmiötä pystyi kompensoimaan tallennusvaiheessa, tosin häiriöetäisyyden/diskanttidynamiikan kustannuksella. Muistaakseni Akai GX-95 kärsi tästä normaalinauhalla, Jarroi, testaapa. Tuon ilmiön takia kasetteja ei kannattanut myöskään lainailla.
 
Taisin olla jo taannoin erilainen nuori kun en ole koskaan omistanut kasettidekkiä:) Walkman Pro oli, mutta sillä äänittelin puhetta, en musaa... No, tulihan noita kasetteja käpisteltyä työmaalla. Talossa oli jokusia Nakamicheja, joilla sai koostettua matkamusaa autokäyttöön. Itse asiassa, vielä pari vuotta sitten oli alla kulkine, jossa oli kasettisoitin. Se toimi kätevänä kännykkätelineenä...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Viimeksi muokattu:
^Eiköhän se nauhurin tarve alkanut siitä kun junnuna ei ollut varaa ostaa levyjä. Ihan alkuun odotettiin sormi rec-painikkeella radiosta oikeita ohjelmia. Seuraavaksi pantiin kavereiden kiekkoja tuonne nauhalle. Nauhureiden aikakausi oli oikeastaan aika pitkä - aina 70-luvun alusta 90-luvun alkuun. Dcc-nauhurit, datit ja mini-discit vaihtelevalla menestyksellä kääntää kehityksen suuntaa, mutta vasta tallentavat cd-soittimet tekivät kasettinauhurista vanhanaikaisen.
 
moi
itse käytin kasettinauhuria lähinnä anaslookilevyjen kopioimiseen,ettei levyt kuluisia,taustamusaa soiteltiin kasettinauhurilla,osa kyllä hieman kalliita sihen käyttöön,
tuli hukattua muutama vuosi sitten noin parisataa suurin osa kerran nauhotettuja kasettinauhoja,kierrätyskeskukseen,nythän niistä ois voinut saada jonkun euron ,kun ois myynyt,treiska
 
Joo, mulle olisi kelvannut. Olen pyöritellyt vanhoja kassuja autotallissa, muiden askareiden lomassa.
 
Ei noita demagnetointilaitteita ihan turhaan myyty, toisaalta äänittäessä biasvirta (AC) vaikuttaa jossain määrin demagnetoivasti. Kuvauksen perusteella epäilen kuitenkin että laitteessa oli jotain pahasti vialla.
^ Eli oliko peräti suunnitteluvirhe?

Kun tuosta toistopyyhinnästä täällä monenkin repliikin verran juttua, niin johtuuko se teoriassa ja käytännössä A. nauharadan ja äänipäiden magneettisesta tilasta, joka on poistettavissa demagnetointilaitteella? ( joku "homerecording.com"-foorumilla informoitsi etteivät laboratoriossa koskaan löytäneet mittaamalla magnetoituneita osia kasettidekistä) B. jostakin muusta äänipäiden/toistopiirien ominaisuudesta vai olisiko se kumminkin C. vain nauhalaadusta johtuvaa ITSEpyyhkiytymistä.? Kuuntelen muuten arkistoistani 40 vuotta sitten NAD:illa äänittämiäni Hitachi Type II kasetteja, joiden äänenlaatu on omiin korviini yhä aivan ok.

Koittakaapa demagnetointilaitetta ruuvarin magneettiseen kärkeen. Sitten hän joka sai jotain tulosta, että ruuvi ei enää tartu kiinni, niin tänne kertomaan :)
 
Viimeksi muokattu:
B noista vaihtoehdoista. Toistopyyhintä oli tiettyjen dekkien ominaisuus heti tehdasuutena (A). Kaikki dekit eivät kärsineet ilmiöstä edes normaalinauhalla (C).
 
Vastaisin A, B, C ja D :D
Kaikki mainittu vaikuttaa vaihtelevassa määrin. Ruuvarin demagnetointia ei ole tullut kokeiltua varsinkin kun se usein on jopa toivottava ominaisuus (ja todnäk vähän eri suuruusluokassa kuin nauharadan magnetoitumiset).
 
Periaatteessa toistopää toimii hienonhienona magneettisena nauhajarruna induktiovaihtovirran ( eli äänen) ollessa läsnä äänipään kelalla. Olisiko sillä nauhaan pyyhkivä vaikutus...
 
Viimeksi muokattu:
Jos pitäisi muistaa, mitä dekkimalleja olen omistanut, en muista.

Kiusaa, etten muista ensimmäistä kasettidekkiäni. Mutta jollain tavalla riemullisen kokeileva vaihe 70-luvun lopulta on jäänyt mieleeni, kun laiteläjissä yhtäaikaa olivat mallit Sony TC-188SD, TC-199SD ja TC-206SD. Ainoa vaihe, jolloin otin valokuviakin vermeistäni.

Mallin TC-199SD myin kaverilleni ensimmäiseksi dekikseen, oletin että tarvittaessa voisin ostaa takaisin. Ei mokoma suostunut myymään, kun "oli niin hyvä dekki". Ja se oli hyvätasoinen, hyväsoundinen äänentallennin sekä -toistin, omasta mielestäni Sonyn 70-luvun lopun parhaita C-kasettilaitteita ja heti El-Casetista seuraavia.

Nykyisellään mennyt retromuisteloksi ja eri mallien systemaattiseksikin kierrätysromun keräämiseksi. Tosin, asiallisia dekkejä yhä on pakko olla mm. sen takia, että aikoinaan albumeilta tallennettuina on vino pino julkaisuja C-kaseteilla, pääasiassa ns. krominauhoilla.

-ilkka
 
Oma listani on todella lyhyt. 1970-luvulla oli:

Nad6100a.jpg

Sitten meni 40-vuotta digitaalisen äänen kanssa ja loput onkin tuossa alla mun signatuurissa, tai siis suunnilleen loput :D
 
Tuota ei todellakaan uskoisi! Kun on nyt tilanteen nähnyt:)
 
Ensimmäinen dekki oli 70-luvun lopun Pioneer peruslaite CT-F500, sitten 3-pää Alpine AL-65, Sony Walkman DC2, Alpine AL-90, Nakamichi Dragon jossa on äänipää automaattinen atsimuuttikulman säätö. Oivallinen sekalaisia vanhoja kasetteja kuunneltaessa. Omat laitteet säädin virallisella testikasetilla ja oskilloskoopilla kohdalleen.

Kaikki on edelleen hallussani ja toimivia.

pctf500a_1.jpg
Alpine65a.jpg26e28ffc4cf320ec344bceec5245cf1b.jpg3fea30c660496bbec30a20001400bf5a.jpg
eee1c9e9188a57182516a2cbac173f5f.jpg
 
Tervetuloa joukkoon, Vääpeli (ensimmäinen postauksesi)! Minun ensimmäinen ihkaoma dekki oli v1979 NAD 6100

Nad6100a.jpg


NAD on jatkanut matkaansa vuosikymmenet sitten, en enää muista minne. Kaikki muut on omistuksessani edelleen. Niitä pyritään kierrättämään käyttösyklissä, käyttämättömänä kun tahtovat hapantua. Dekkini tuossa signatuurissa alla, suunnilleen. Lisäksi pari museokonetta sekä erinäisiä studiolaitteita, mm. 3kpl 8-raitaisia ja tuplanopeusdekki, joita käyttötapansa vuoksi ei voi sanoa perushifiksi ja ei siis signatuurissa. Walkmanit samoin erikseen.

Sinun dekeissä näkyy olevan parikin Top 10-laitetta, onnittelut hyvästä mausta! Tulethan mukaan tuonne meidän varsinaiseen c-kasettiketjuun... (y)
 
Viimeksi muokattu:
Tervetuloa joukkoon, Vääpeli (ensimmäinen postauksesi)! Minun ensimmäinen ihkaoma dekki oli v1979 NAD 6100

Nad6100a.jpg


NAD on jatkanut matkaansa vuosikymmenet sitten, en enää muista minne. Kaikki muut on omistuksessani edelleen. Niitä pyritään kierrättämään käyttösyklissä, käyttämättömänä kun tahtovat hapantua. Dekkini tuossa signatuurissa alla, suunnilleen. Lisäksi pari museokonetta sekä erinäisiä studiolaitteita, mm. 3kpl 8-raitaisia ja tuplanopeusdekki, joita käyttötapansa vuoksi ei voi sanoa perushifiksi ja ei siis signatuurissa. Walkmanit samoin erikseen.

Sinun dekeissä näkyy olevan parikin Top 10-laitetta, onnittelut hyvästä mausta! Tulethan mukaan tuonne meidän varsinaiseen c-kasettiketju
 
Moikka vaan. Kasarilla viimeks oli joku halpa räkkisarja ( Pioneer). Nyt parin vuoden aikana 3 dekkiä tullu homattua ja huolettua/huolatettua. Noi Nikkot saksasta, Sanyo suomesta. Ei mitään huippulaatua, äänenlaatu piisaa mulle. TÄRKEIN homma dekissä on se että säädöt on kunnossa. Ihan sama vaikka ois 500€ dekki, HUOLTO tekemättä ja säädöt on sinnepäin :LOL: Ja kunhan ei tunge sisään mitään jeesuksen vanhoja valmiskassuja. On tuossa tietty tunne, kun nauhoittelee vaikka Spotivystä kasssulle ja fiilistelee.. Vähän niinkuin vinyylihommissa :) Uudet kassut aika kortilla. Tilannu Ebay, ym. mestoista.. Tosin löytyy sitten ihan nykyaikaistakin toistolaitteistoa. Tuo ND-390 on jouten, jos jotain kiinnostaa :) Ps. Tuolta tilannu kassuja. Asiallinen myyjä ja postit ei mahottomat.. https://tapekiosk.com/?fbclid=IwAR1BKyMcvgnNRFOE8jwTvU34Dci8nYLe_LWgZiDnSlJSn5c2XxsRGAkwpo0
-Jaska
195498960_157164093058171_7655566848454484618_n.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Fisher CR-W225
Pioneer CT-339
Yamaha MT 120 (C-kasetti 4-raituri)

Fisher kuului johonkin 1980-luvun räkkisarjaan. Pioneer on toisinaan käytössä mutta ei ole kytketty muuhun laitteistoon kun sille ei ole tilaa. Jammun kasettiraituri oli ysärinä äänityskäytössä mutta käytin myös musiikin kuunteluun. Laitos löytyy edelleen kaapista mutta moottori ei enää pyöri.

yamaha-mt120s-227939.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös