Mitä hyvässä hifilehdessä pitäisi olla?

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
12 767
Kaupunki
Kouvola
Aina kun hifilehdistä keskustellaan niin esille nousee että lehden jutut eivät vastaa harrastajan kiinnostuksenkohteita tai sisältö on muuten pielessä.

Mitä unelmiesi hifilehti sisältäisi?
 
päivää,

haaveilu on helppoa, mutta haaveillaan silti:

- vankkoja ja laajoja laitetestejä - myös vertailuja - joissa _sekä_ vahva kuunteluarvio-osuus _että_ vahva mittausosuus selkeästi aukikirjattuine perusteluineen (t.ex. kaiutin soi elävästi etenkin artistin X levyllä Y jossa mm. kohdassa Z sitä ja tätä, kun taas XX:n biisillä C on havaittavissa ettei ihan varat riitä /// siinä ja tässä mittauskohdassa selvä korostuma joka voi aiheuttaa sitä ja tätä), ilman "musiikki rullaa ja nettipalsta trollaa" -ympäripyöreyksiä. Tämä auttaa lukijaa toistamaan testejä ja pohtimaan, sopiiko vehje kenties hänelle.

- juttuja myös hifin ja musiikin historiasta, kuten laitteiden kehityksestä, valmistajien historiasta, kiinnostavista persoonista etc. Aikanaan pyörinyt juttusarja, jossa tarkistettiin mm. Osmo A. Wiion sterkat, oli mainio.

- musiikkiarvosteluihin tsekkaa myös tämä-/jos pidit tästä, kokeile tätä -henkistä lisäinfoa

- testattavalla laitekannalla ei sinänsä niin kauheaa väliä, kunhan jokainen testi tehdään pieteetillä - hyvin kirjoitettuja juttuja jaksaa aina lukea

- ja ennen muuta harkittu ja tyylikäs ulkoasu; nykyinen HM aiheuttaa lähinnä päänsärkyä (IWAhan oli ihan nätti)

O
 
Jos aloitetaan mitä ei pitäisi olla, niin mielestäni telkkarit ja leivänpaahtimet ei kuulu hifi julkaisuun.

Mitä taas pitäisi olla. Enemmän jokamies-luokan testejä ja vertailuja. Tarkoitan tuhannnen tai kahden tuotteita/satasien kuulokkeita jne. Mitä luultavimmin valtaosa ostaa. Ainakaan itseä ei kiinnosta 15000€ cd-soittimen arvostelu yhtään ja se jää lukematta.

Mitä enemmän toivoisin lisää on tee-se-itse osasto. esim. Näin teet itse hyvät johdot edullisesti, näin parannat pienellä jipolla kaiuttimia. Paranna kohtuu rahalla ja siististi akustikkaa yms.
 
Osaavaa kirjoittamista. Artikkeliin voi sisällyttää useampaa koulukuntaa tavoittavaa aspektia: ei pelkästään näkemyksellisiä yhteneväisyyksiä, vaan myös oppia ja kokemuspohjaista asiatietoa. Jo tällainen mietitty lähestymistapa antaa pohjaa aikakausilehden yhdelle olennaisimmista tavoitteista: viihdyttävyydelle. Lukijan tietämyksen piiriiä voidaan kädestä pitäen avartaakin, esimerkiksi pohdiskelevaan sävyyn. Hyvä kirjoitus herättää kysymyksiä, eikä vain anna vastauksia. Sama pätee kuvitukseen. Yksikään lähtökohta ilman järkipohjaista perustelua ei ole pomminvarma "lukijan koukuttaja", ainakaan "hyvällä tavalla" . Hifiin liittyy paljon hienoja asioita. Se on siinä mielessä varsin mielekäs konsepti kirjoittajallekin.

Yst. Terv.
-svoo-
 
Tietysti uutta pitää testata, mutta jutut, joissa käsitellään jo uusmyynnistä poistuneita tuotteita koukuttavat usein lukemaan. Hyvää, joskus parempaakin, on tehty ennenkin. Hifimaailmassa näitä on joskus Eräpuun kirjoittamana ja tietysti kyseisen henkilön joltain "maistuva ja tuoksuva" tapa kirjoittaakin edesauttaa pitämään juttuja lehden parhaina.

Toinen kiinnostava on alan harrastajien setit, näkemykset ja kokemukset. Aina ei tosin tarvitsisi olla sitä 780kg settiä, joka maksaa omakotitalon verran, vaan toisenlaisetkin lähestymistavat hifiharrastamiseen kiinnostaisivat. Ei ole sitä yhtä oikeaa tapaa harrastaa ja kaikesta voi oppia tai ainakin vähintäänkin yrittää ymmärtää :)

Testejä kun kuitenkin aina on niin minun puolesta hintahaarukka saa olla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Halvempaa, todella kallista ja kaikkea siltä väliltä pitää olla. Näitähän vois sitten vielä unelmasetittää...no jaa ei kai se onnistu...

Televisiot, tykit, av-vahvistimet tms eivät henkilökohtaisesti kiinnosta, eli niitä ei sitten minun unemlalehdessä olisi.
 
Hyvässä hifilehdessä voisi olla 2-kanavalaitteiden esittelyitä ja testejä, myös 2.x tietty sekä puhtaasti musiikkikäyttöön suunitellut monikanavaratkaisut. Testit tulee olla kattavia, ei sellaisia, että samat asiat voi lukea esitteestä.

Hintahaarukka voi olla laaja, koska on aloittelevia ja pitkänlinjan harrastajia. Laajalla hintaskaalalla saadaan lehteen myös riittävästi erilaisia artikkeleita.

Platinakorva-osastolla voitaisiin sitten useammasta sertifioidusta henkilöstä koostuvan raadin voimin puida virta- ym. välikaapeleiden eroja perustellusti.

Laadukkaat DIY-projektit ovat osa hyvää hifilehteä. Tarvikepuolen testejä on aivan liian vähän - koska olette nähneet testieä esim. paremmista laitetelineistä?
Laitteita ja tarvikkeita tulisi esitellä/testata kaikilta hifi:n osa-alueilta - mm. viritintestejä ei ole näkynyt.

Teoria-osiossa käsiteltäisiin nimensä mukaisesti hifi:n teorioita, mitä mikäkin vaikuttaa äänentoistoon tyyliin "RIAA-korjaimen idea ja toteutus", "Huoneakustiikan vaikutukset kuultavaan ääneen", "Nautittavan kuulokekuuntelun edellytykset ja ratkaisut", "Kaiutinratkaisut, kotelot ja eri elementtitekniikat" ym. ym. aiheita on satoja.

Henkilöhaastattelut ovat hyvän hifilehden suola - niitä tulee olla joka numerossa. Myös valmistajien, sekä kotimaisten, että ulkomaisten, tehdasesittelyt/haastattelut ovat mielenkiintoisia.

Musiikkitallenne-osio sopii muottiin myös.

--
TV:t, kotiteatterilaitteet, Bluray:t, projektorit, kännykät, kello- ja autoradiot, sykemittarit, GPS-paikantimet videotoistolla sekä PC-kailottimet jne. jättäisin pois. Niille voisi sitten perustaa oman aviisiin.
 
Hardsoft sanoi:
Hyvässä hifilehdessä voisi olla 2-kanavalaitteiden esittelyitä ja testejä, myös 2.x tietty sekä puhtaasti musiikkikäyttöön suunitellut monikanavaratkaisut. Testit tulee olla kattavia, ei sellaisia, että samat asiat voi lukea esitteestä.

Hintahaarukka voi olla laaja, koska on aloittelevia ja pitkänlinjan harrastajia. Laajalla hintaskaalalla saadaan lehteen myös riittävästi erilaisia artikkeleita.

Platinakorva-osastolla voitaisiin sitten useammasta sertifioidusta henkilöstä koostuvan raadin voimin puida virta- ym. välikaapeleiden eroja perustellusti.

Laadukkaat DIY-projektit ovat osa hyvää hifilehteä. Tarvikepuolen testejä on aivan liian vähän - koska olette nähneet testieä esim. paremmista laitetelineistä?
Laitteita ja tarvikkeita tulisi esitellä/testata kaikilta hifi:n osa-alueilta

Henkilöhaastattelut ovat hyvän hifilehden suola - niitä tulee olla joka numerossa. Myös valmistajien, sekä kotimaisten, että ulkomaisten, tehdasesittelyt/haastattelut ovat mielenkiintoisia.

Musiikkitallenne-osio sopii muottiin myös.


Bingo!! >:D ...Aikas samanlaisia lukuhetkiä hakisin!! :D
 
Ideaalinen hifilehti koostuisi:
  • mukavista, ajankohtaisista tarinoista. Tietysti nykyisin ajankohtainen hifi tarkoittaa jotain mp3:sta ja drm-vapaata wmv-televisiota, pitää tarkentaa, että ajankohtaisuus voi liittyä vaikka uusiin tuoteinnovaatioihin (mihin? :D)
  • henkilökuvista. Harrastajista alttariensa ääressä, kokemuksia, mieltymyksiä ja ratkaisuja. Paljon nättejä kuvia. Pientä musiikkimaun esittämistä, ja onko se näkynyt laitevalinnoissa.
  • tietysti niistä arvioinneistakin. Arvosteluthan subjektiivisina asioina onnistuvat keltä tahansa, joten määrän sijaan panostettaisiin laatuun. Kirjoituksien syytä olla laadukkaita, eläviä ja hyvin tehtyjä.
  • vaihtoehtoisista ratkaisuista. Staatit, piezot, heil-ajurit. Niin paljon hienoja tapoja tehdä meteliä!
  • levyarvosteluistakin. Hyvät levyt ovat hyviä, ja hyvä-ääniset sen parempia. Mieltäni aina lämmittää, kun arvostelija nostaa jotain soittimiin (ja ehkä sitä kautta äänenlaatuun) liittyvää arvostelussa esille.
Jotain jäi puuttumaan, mutta en nyt kuollakseni keksi, mitä. Jos omien preferenssien mukaan mennään, ei unelmalehdessä nähdä mitään syrraundeja taikka tietokoneita. Subwooferitkin ovat pannassa: jos ei irtoa kaiutinparista kaikkea tarpeellista niin pari menee vaihtoon. Analogisessa äänessä keskitytään vinykkään ja digitaalisessa CD/SACD/DVDA-pyörittimiin; ei yleiskäyttöisiin tietokoneisiin.
 
Samanlaisia kirjoituksia testeistä kun vanhaan hyvään aikaan kun tuli Hifi lehti.Ja testejä myös enempi.
 
Ja jo "kymmenen " vuotta sitten olleita teknisiä-/teoria-DIY- artikkeleja voi päivittää ja julkaista uudelleen. Kuka niitä muistaa, pitää ao. lehdet tallessa....Laitetestejä unohtamatta, kaikista hintaluokista. Ketään ei kiinnostane pelkät "päiväuni"-tason laitetestit, paitsi jos on masokisti. :)
Pääasiat pitäisi olla äänentoistossa.
 
Mieleisessäni lehdessä olisi 40-30-30 tai korkeintaan 50-25-25 prosenttijakaumalla hifiä-musiikkia-muuta.
Hifissä laitearviot sisältäisivät sekä mittaukset että kuunteluarviot, jotain vastaavaa kuin oli IWA:n trankkuvahvistintestissä mutta mittauksin ryyditetty.
Ei pelkkää vahvistinta ja kaiutinta, kyllä siellä ohessa pitää mennä digimpi laitteisto kuin myös analoginen sekä myös tv- ja videotykkiarviot, sillä 5.1 ääni ja konserttidvd/blurayt ovat joillekin merkittävä osa harrastusta jolloin kuvan laatua ei sovi vähätellä, diy-ohjeistusta unohtamatta.
Musiikkipuoli taasen yhdistelmää nykyisistä lyhyistä arvioista että hieman pidempiä arvioita/tietoa artistista/levystä merkittäviksi katsotuista julkaisuista, mahdollisesti jopa keikka-arvio oli se sitten rock-spektaakkeli, jatsiklubi tai klasaria, kotimaassa tai maailmalla.
Muuta-osio sisältäisi sitten haastatteluja, artistiesittelyjä ja artikkeleja jotka jotenkin liittyvät musiikkiin/hifiin vaikkei kohde suoranaisesti liittyisikään. Tätä puolta oli IWA:ssa yllin kyllin. Tavoitteena olisi antaa pidempään harrastaneiden aivoille purtavaa, uusia näkökulmia äänentoistoon, musiikin sisältöön ja musiikin hyödyntämiseen eli syventää ja laajentaa harrastusta ja mielikuvaa siitä mitä tämä oikein on.

Ulkoasu mieluusti lähempänä IWA tai TONEAudio julkaisuja kuin tekniikan maailmaa ja sivuja yli sata, julkaisumäärä 4-6 kertaa vuoteen, koska tuommoista ei tässä maassa toimita kasaan kukaan tuon tiheämmin.
 
Hyvin toteutettuna What-HiFi:n Sound Advice -tyyppinen sarja olisi mukava. Mutta siis hyvin toteutettuna.

Jo mainitut alan historiaan, historiallisiin laitteisiin ja ihmisiin liittyvät jutut olisivat mukavia, samoin eri vuosikymmeniin ja niiden aikaiseen musiikkin sekä laitteistoihin ajankuvaa luovat artikkelit. Tällaisiin voisi ihan hyvin ostaa oikeuksia maailmaltakin ja soveltaen suomentaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Joiltakin osin pohjoismaiset lehdet voisivat tietysti tehdä yhteisiäkin testejä ja kartoituksia, jos voimia yhdistämällä vaikka saisi laajempaa tai parempaa aikaiseksi. Simppeleimmillään lehdet voisivat julkaista ristiin kiinnostavimpien kirjoittajiensa artikkeleita. Kirjoittjat saisivat laajemman lukijakunnan ja paremman korvauksen, lukijat lisää kiinnostavaa luettavaa ja lehdet tämä sisällön edullisemmin kuin tilaamalla jokaisen jutun yksin ja erikseen. Ja voihan hankkeeseen liittyä muitakin pienten kielten maita, jotka aina uhkaavat jäädä englanninkielisten jyräämiksi.

:) v-a
 
Back
Ylös