Mitä hifistelit tänään?

Eilen vaihtelin äänirasiasta kanavat päikseen. Tai siis toki johdot. Ne olivat kyllä sinänsä oikein, mutta ilmeisesti kelkan kanssa on joku joskus turannut, kun kanavat olivat väärinpäin vaikka kaikki (helposti tarkistettava) johdotus oli oikein. Oli paljon yksinkertaisempaa kytkeä rasiaan piuhat "väärin" kuin alkaa niitä irrottelemaan itse kelkasta.
 
Koska Reckhorn A-409 subiampit ovat tilauksessa niin väkertelin tänään niille kaapelit.
Tulee sitten suora veto ampin terminaalista elementin napoihin.
 

Liitteet

 • PXL_20230606_112300813.jpg
  PXL_20230606_112300813.jpg
  276,6 KB · Katsottu: 59
eilistä hifistelyä: Poksahti päähän tietokonesetissä että onhan olemassa eq pc:lle. Kajarit on Minx XL:t. jotka refleksinä lähellä seinää ei oikein hyvät (vähän onttoa/pömisevää ääntä jossain yläbassoilla). Tulpattuna bassot katos kaikki. No Equalizer Apolla 100Hz alaspäin 6dB hyllykorjaus. Johan toimi, nyt mukavasti bassoa kokoon nähden, eikä pömise.
 
Ajattelin laittaa runsaat 5 vuotta sitten ostamani EAR 834P RIAA:n myyntiin palstalle, mutta päätin vielä verrata sitä nyt käytössäni olevaan Musical Fidelity MX-VYNL esivahvistimeen. Soitin molemmilla Frank Zappan The Grand Wazoo albumin ykköspuolen. Myyntiajatukset unohtuivat saman tien. Mielestäni MX-VYNL on hyvä phono esivahvistin, mutta EAR 834P soi nyt käytössä olevan Ortofonin MM-rasian kanssa selvästi paremmin. Onhan noissa tietysti hintaeroakin jonkin verran. Ilmeisesti Ortofonin MM-rasiat eivät ole niin tarkkoja kapasitanssista ja voi olla, että kun seuraavan kerran vaihdan soittimeen Audio-Technican MM-rasian, osat vaihtuvat.
 
Löysin autotallin hyllyn takanurkasta 80- luvun alkupuolelta peräisin olevat vaimon ekan stereosarjan kaiuttimet. Uskallan sanoa, että ovat olleet samoilla sijoillaan käyttämättöminä kesäkuusta 2013. Pyyhin pölyt ja imuroin etukankaan. Vaimo totesi ko. Johdosta että meillä on erilainen näkemys autotallin siivouksesta.

Viimeksi olleet alkuperäisen settinsä yhteydessä käytössä 2000-luvun alkuvuosina työpaikan stereona. Oli joku kirppiksen Schneider - merkkinen subbarikin.

Kokeilematta sanoisin, että siinä soivat pelit. Tosin esim. Jakosuotimia on turha yrittää etsiä & muutenkaan eivät mitään edes tooosi köyhän miehen Audio Noteja ole.

Mitään käyttöpaikkaa en edes mökille pysty keksimään kun huusissakaan ei ole sähköjä.
 

Liitteet

 • 20230608_192105.jpg
  20230608_192105.jpg
  377,8 KB · Katsottu: 87
Kurkkasitko @Leka-Antti sisälle? Mun Philips/Hifi-inteissä on jakarit, useita komposantteja, toki kolmitiet eli ei mitään jokamiesmallia ja on nää sentään 70-luvun alusta :D Ei ne nyt ihan kamalat ole, riippuu toki vaatimus- ja tottumustasosta. Sulla on siinä alku ihan hyvälle autotallisetille ;)

6059FE23-2C09-49A4-ADD4-4AACBA98AC9A.jpeg
 
Puhdistin korvat. Tuli varmaan 5khz lisää yläpäähän 😄. En enää ikinä palaa takaisin vanupuikkoihin. Varsinkin toinen korva oli aivan peetä täynnä. N. 10x prujaus sai molempiin korviin laittaa, vasta silloin loppui köntsien tulo. Soppalautanen oli oiva apu analysoitaessa vettä 😁
20230610_164327.jpg
 
Kurkkasitko @Leka-Antti sisälle? Mun Philips/Hifi-inteissä on jakarit, useita komposantteja, toki kolmitiet eli ei mitään jokamiesmallia ja on nää sentään 70-luvun alusta :D Ei ne nyt ihan kamalat ole, riippuu toki vaatimus- ja tottumustasosta. Sulla on siinä alku ihan hyvälle autotallisetille ;)

katso liitettä 251644
En kurkannut. Taitaa olla ihan yksitiet eli hienommin kokoäänielementit/kaiuttimet. Jonkin pienen putkivahvarin perään nämä 😆
 
Keinosamettisella nojatuolilla taas pieniä kokeiluja akustisesti taannoin. Kokeilin muutamassa eri paikassa mitä tekee. Vaikutusta pidän aika suurena tilassani.

Vanha sijainti oli mainio yleisnäkymän tarjoaja sinänsä, mutta siirtämällä tuolia ehkä metrin verran teki positiivisen tuntuisen muutoksen intimiteettiin ja basson energisyyteen, joka ei silti tuntunut peittävän muuta alleen. Hieman viihteellisempi kokonaisuus olematta vielä loudness. Tuoli oli aiemmin samassa linjassa divaanisohvan kanssa takaseinästä n. metri eteenpäin. Nyt on hieman lähempänä kaiuttimia ja vasemman seinän suuntaisesti, ehkä reilu metri eri kohdassa. Kohdassa kyseisellä seinällä valmennusta ja diffusointia on kumpaakin ehkä vähiten.
 
Olkkarin ykkössetissä akuutisti ovat liitettyinä kaiuttimet Hifi 50/3. Vuosia sitten ostin nämä kakkoskaiuttimistoon, ja täytyy välillä koestaa.

Akuutisti kuuntelen LP:ltä Alan Parsons Projectin vuoden 1976 debyyttialbumia kovahkolla volyymilla, ja yllätyin kun Hifi 50/3 alkoi albumin avausraidasta jo kohtuullisellakin volyymilla brummaamaan. Akustisesta takaisinkytkennästä ei voi olla kyse, sillä levysoitin sijaitsee oviaukon ja seinän takana poissa kaiutinhuoneesta, kuten mulla aina on levari sijainnut. Välipiuha juuri yltää vahvarille. Vielä kollasin kuulokkeilla, ja noin on jotta Hifi 50/3 nyt brummaa.

En millään muilla kaiuttimilla ole vuosikymmenien mittaan huomannut tuota brummausta, tällä albumilla. Tai sitten kyse voi olla settiin akuutisti lykkäämästäni Yamaha-integroidusta, jonka kuitenkin pitäisi 8 ohmiin ongelmitta jaksaa syöttää 85 wattia kanavaa kohti. En kyseisellä vahvarilla kuitenkaan ole brummausta aiemmin havainnut, ja mulla on tämä vahvari ollut parikymmentä vuotta.

-ilkka
 
kyse voi olla settiin akuutisti lykkäämästäni Yamaha-integroidusta, jonka kuitenkin pitäisi 8 ohmiin ongelmitta jaksaa syöttää 85 wattia kanavaa kohti. En kyseisellä vahvarilla kuitenkaan ole brummausta aiemmin havainnut, ja mulla on tämä vahvari ollut parikymmentä vuotta.
Silläkin uhalla, että sivuutat neuvoni, suurempi syyllinen tuohon brummiin on AINA aktiivilaite, ei passiivinen kaiutin.
Aika tarkastella Yammusi virtalähteen elektrolyyttikondensaattoreita "sillä" silmällä.
Valintakytkimet ja muut potikat voivat myös ajan saatossa hapettua.

T: Vesku
 
Kevät -talven aikana myös Graaf-vahvistin poikkesi Somerolla kuntokartoituksessa ja selvisi terveen paperein. Jopa liki 10 vuotta käytössä olleet Electroharmonixin pääteputket olivat yhä specseissä, mutta katsoin parhaaksi uusia ne, koska 4 uutta oli sopivasti tarjolla. Säätöhommiksi kuitenkin meni. Haasteeksi osoittautuivat mökillä kuuntelutilaksi pyhitetyn mökin lautalattian lievä notkahtelu ja varsinkin ASR phonoesivahvistin säätöineen. Saksalaisen insinööri-informaation syvimpiin saloihin sukeltaminen on vähintäänkin haasteellista. Yksikään manuaalin esimerkkisäädöistä ei toiminut, vaan sai bassokartiot lepattamaan huolestuttavalla tavalla. Graafista sen paremmin kuin ASR:stäkään ei löydy minkäänlaista subsonic-filtteriä, joten oikeanlaiset asetukset piti etsiä kokeilemalla ja erilaisia tviikkejä käyttäen Ikean leikkuulaudoista kivilaattoihin ja vaimennustassuihin. Useampi päivä siihen kului, mutta muutama tunti sitten kaikki napsahti kohdalleen. Saatoin huojentunein mielin todeta Jeff Beckin Hollywoodin Liven siivittämänä, ettei volanupin vääntö vaaralliselle alueelle aiheuta bassokartioiden lepatusta. Vihdoinkin mahdollisuus rauhoittua ja rentoutua maestron kitaran vietäväksi.
 
Viimeksi muokattu:
Punnitsin toissapäivänä valmistuneen levysoittimeni. Jässikällä on painoa terveet 35,6 kg ilman pölykantta🤣.
"Jäätävä möhkäle!" kuten joku jo kerkesi aikaansaannosta kehaisemaan.
Nyt kelpaa taas tovi hifistellä ennen seuraavaa projektia....
 
Olen jo pitkään omistanut kahdet parit HiFI 50/3 kaiuttimia, joita olen myös vuorotellen kaverien kanssa kuunnellut. Meidän mielestä toinen pari soi aina paremmin, vaikka REW-mittaus ja jakosuotimien osat sekä elementit ovat käytännössä identtiset.

Kun nyt maalausta varten irroitin kaikki elementit pois, niin selvisi, mikä näitä kahta paria erottaa. Nimittäin tämän paremmin soivan kaiuttimien vaimennukseen oli käytetty tiivistä kivivillaa, mitä oli laitettu niin paljon kuin kotelon sisään vain mahtuu. Ainoastaan bassoelementtien ja refleksiputken näköyhteyteen oli kaiverrettu kenkälaatikon verran tilaa. Huonommin soivissa kaiuttimissa oli sellaista höttöä ja kevyttä vanua ehkä noin 40 % kotelon tilavuudesta.

En ole koskaan nähnyt näin massiivista vaimennusta kaiuttimen sisällä, mutta lopputulos äänelle on ihan huippua!
 

Liitteet

 • Vaimennus 001.JPG
  Vaimennus 001.JPG
  181,6 KB · Katsottu: 99
Toissapäivänä; nujuttiin lankomiehen kanssa FM-antenni allekirjoittaneen katolle. Muutenhan siinä ei kahta käsiparia ois tarvinnu mut halusin vetää uuden kaapelin antennille asti ni hyvä oli toisen olla syöttämässä antennikaapelia.

Hetki piti raapia päätä uuden antennirasian kanssa kun päättyvässä oli kaksi kaapeliliitintä, mikä hieman hämäsi tällaista yksinkertaista individuaalia.

Nyt kuuluu Yle Suomi hyvin. Ja varmaan moni muukin kanava.
 
kaipatoi kuulotestikin jonkinlaista hifistelyä. Sairaalalla äänieristetyssäkopissa tekastiin testi ja todettiin vain että ei voisi parempi kuulo enää ihmisellä olla. Ja selvisi et molemmat korvat yhtänäisiä . Normaali kuulonarajana pidetää jottai 10-20db viitearvoja ja mulla ne oli luokkaa 0db. Ikkää alkaa olla se 40 mittarissa.
 
Vaihdoin Teknari sl-7 äänivarren vetohihnan ku vanha oli väsähtäny eikä jaksanu enää vanhuksen tahdissa. Nytpä soitto soi taas.
 
Back
Ylös