Mistä tulee keskialuekorostuma?

Juhazi

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2008
Viestejä
4 786
Mistä tulee keskialuekorostuma?

Helppiä, forumilaiset,
Kuvassa on samassa paikassa, jalustalta olohuoneessa 1m etäisyydeltä mitatut vasteet kasaamistani AW-7 (suljettu) ja Zaph L18. Zaphin bassovaste on hieno tähän 30m2 huoneeseen, AW tasapainottuu pienemmässä huoneessa suoraksi. Mutta mistä tulee Zaphilaiseen tuo 600-1000 korostuma, diskanttitasokin on niukka. Lähempää mitattuna näyttää vasteessa olevan kuoppaa 1000-1600 välillä (ei kuvaa). Näissähän on ulkoisesti sama bassoelementtimitoitus ja kotelon etulevyn mitat on mulla identtiset 19x36cm, pystysivuilla 45¤ viisteet n. 3cm levyiset.

Onko kyseessä L18 kotelon sisäiset heijastumat esim vankemmasta tukirakenteesta vai onko suotimessa jotain häikkää. Auttaako jos diskantin tasoa nostaa jotain vastusarvoa rukkaamalla? Tässä linkki Zaphin ohjeeseen, jossa mm. suodattimen kaavio ja mittaukset
http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Neuvoistanne kiitollisna,
Juha
 

Liitteet

 • aw7 ja L18.png
  aw7 ja L18.png
  51,1 KB · Katsottu: 14

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Vs: Mistä tulee keskialuekorostuma?

Yksi arvaus voisi olla, että AW-7:n suuntain on helpottanut suoran vasteen tavoittelussa kun taas Zaphin osalta tuota <1000Hz aluetta on jätetty koholle suoraan edestäpäin, jotta tehovaste olisi tasapainoisempi. Näin suunniteltu kaiutin voi kuulostaa oikein hyvältä mutta ääni muuttuu jonkun verran suuntauksesta riippuen. Pieni ohisuuntaus on luultavasti paras.
Ilmeisesti olet mitannut suoraan edestäpäin? Kokeile pieneneekö mutkat jos mittaat hieman off-axis.
 

Juhazi

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2008
Viestejä
4 786
Vs: Mistä tulee keskialuekorostuma?

Eipä ole tullut paljon vinkkejä. Ensin kun mittailin ajattelin että tuo alamäki 800-1100 välillä johtuu mittaustilan tai mittalaitteen (HP Pavilion kannettavan omat elektreetit!!!) heijastuksista. Kuitenkin kun olen mittaillut tällä tavoin myös Amphion Helium2, Infinity Alpha 5 ja 20, CSS125FR ja Tangband 3" (sekä subbareitani) niin vastaavaa ei ole tullut esiin. Tämä Zaphin korostuma-alamäki tulee esiin myös lähimittauksessa 2cm päästä.

Kokeeksi mittasin metrin päästä myös n. 30¤ ja 45¤ kulmista, diskantin korkeudelta oheiset käppyrät, 1/3 oktaavin pyöristyksellä. Mittausohjelma on REW joka on subbareille tarkoitettu mutta tarjoaa taajuusalueen koko kaistalle.

Näissä tuoreemmissa maittauksissa laitoin vaimennusvanua lisää L18 elementin taakse, kun arvelin että sisäiset heijastukset voisi olla syynä. Eipä juuri muuttunut. Kävin läpi jakosuotimet ja ne on ohjeen mukaiset paitsi mulla R9 on jostain syystä 3,0 Ohm eikä 4,0 kuten pitäisi. Se on sarjavastus diskantille, mitä tuo 25% pienempi vastusarvo käytännössä meinaa??
 

Liitteet

 • L18 0 30 45.PNG
  L18 0 30 45.PNG
  46,1 KB · Katsottu: 5
K

ksaunisto

Juhazi sanoi:
(HP Pavilion kannettavan omat elektreetit!!!)

Eipä tähän uskalla mahdottomasti kommentoida. Mittauskalusto pitää olla kunnollinen jos meinaat saada tehtyä oikeitakin johtopäätöksiä. Tuon näköisiä käppyröitä ei tule jos kajarit kuulostavat siltä ettei niissä ole vikaa.

2 cm etäisuudeltä voi mitata vain lähivastetta, mutta se ei näytä totta kuin 200-300 Hz asti. Sitä korkeammilla taajuuksilla on mitattava vähintään 50 cm etäisyydeltä. Metrin matkalta huone alkaa olla pelissä jo aika vahvasti, joten suoraa ääntä kaapattaessa kajarit on siirrettävä yli metriin seinistä, mielellään 70 cm jalustalle, pehmustettava lattiaa tyynyillä/peitoilla ja käytettävä ikkunoitua mittausta eli Arta, justMLS, SoundEasy tai HOLMImpulse ohjelmaa.
Yksittäisten paiseiden ja monttujen todenperäisyys on varmistettava haarukoimalla mittausta eri etäisyyksiltä (esim. 20 cm portain), korkeuksilla ja kulmista. 400-1000 Hz alueelle tulee helposti patteja sattumien ja diffraktion vuoksi. Pelkkiä mittaussattumia saa oikoa.

Kattele vaikka täältä, minkälaisia mittaustuloksia voi odottaa kotikonstein pienelle 2-tielle.
 

Juhazi

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2008
Viestejä
4 786
Vs: Mistä tulee keskialuekorostuma?

Kiitos Kimmo, "kannustuksesta"
Mutta haluaisin kyllä kannustaa foorumilaisia että kokeilkaapa piruuttaan mittausta ihan vaan läppärin elektreeteillä, kun toistatte mittauksia eri "asetteluilla" ja eri kaiuttimista, niin kyllä tuo aika lailla kertoo kaikenlaista.
Otin tähän mukaan 0-kulman mitttauksen ilman 1/3 oktaavin pyöristystä, kaikissa näissä on 10ms aikaikkuna. Kaiutin n 1m etäisyydellä kaikista pinnoista 30m2 olohuoneessa, jossa normaali kalustus.

Jään vielä miettimään diskantin tasoa. Sen verran olen lukenut asiaa, että suuntaavuusasioiden merkitys on tiedossa. En voi tehdä suuntaavia kaiuttimia koska näitä käytetään myös taustamausaan, nyt pitää miettiä olisko kolmitie melko laajakaistaisella keskiäänisellä se oikea kaiutin mulle. Esim. Zaph ZDT3,5 tai Poor Man's Strad (ehkä äänellisesti sopivin mutta sisustuksellisesti ongelmallisen leveä loota). Dipolit ei sopine taustamusaan, vaikka olis hifistelyyn kyllä ihanat - muistelen kyllä edelleen kaiholla taannoin kyläpaikassa kuuntelemiani Gradient 1.2:a!
 

Liitteet

 • l18 1m 0¤ no smoothing.png
  l18 1m 0¤ no smoothing.png
  199,1 KB · Katsottu: 4
Ylös