Mistä maksat ja miksi?

Waiski

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
14 228
Palstalla keskustellaan usein rahan suhteesta hifiharrastukseen.

Mistä maksat ostaessasi hifilaitteita? Ääni, imago, rakenne, ulkonäkö, mahdollisimman paljon, palvelu, merkki....
Missä kulkee järjellisyyden raja? 1k€, 10k€... määrittelemätön?

Itse maksan tietenkin ensisijaisesti äänestä, mutta hyvin tärkeinä tekijöinä pidän myös mekaanista rakennetta --> luotettavuus ja pitkäikäisyys, myös palvelu ja ulkonäkö ovat selkeästi esillä laitteita valittaessa. Alkuun harrastus oli 100% äänen ehdoilla, nyt ~70% ääni, 20% rakenne ja loput 10% palvelusta ja (laitteen)ulkonäöstä. Kokonaisuutena tästä tulee 100%=fiilis ja pitkäikäisyys. Tavoitteena on kasata sellainen setti, joka palvelee (oletettavasti) 20 vuotta tuottaen hyvän fiiliksen musiikkia kuunnellessa. Tavoitteena on siis harrastuksen lopettaminen, kuten joku viisas asian mainitsi.

Järjellisyyden rajaa olen etsinyt tälle harrastukselle, mutta nälkä kasvaa syödessä... raja alkaa olla aika hämärä. Äänellisesti uskon, että 10k€ on aika maksimi mitä tähän harrastukseen kannattaa upottaa, koska äänen parannus lisä€ kohti alkaa olla aika vähäistä tämän jälkeen. Moni pitkään settiänsä viilaava harrastaja saa rahoilleen huomattavan suuren vastineen jo pienellä rahallisella panostuksella. Vehkeillä on eroja jo järkevässä hintaluokassa, eikä raha tuo onnea jos ei tiedä tarkkaan mitä on tekemässä. Järkevintä onkin kartoittaan tarjontaa mahdollisimman laajasti ja etsiä synergioita laitteiden välillä, ennen kuin alkaa syytämään rahaa kalliisiin laitteisiin.

Varsinainen kysymys tulikin jo tuossa viestin alussa. Tämä topicci on lähinnä tällainen oman harrastuksen tutkiskelun hetki, joka on hyvä suorittaa aika ajoin. Mikä on sinun harrastuksesi päämäärä ja millä panostuksella aiot siihen päästä?
 
Maksan äänestä ja tyylistä ehkä suhteessa 80/20. Harrastukseen palavat eurot ovat pitkälti kiinni kulloinkin saatavilla olevista pelimerkeistä ja kuuntelutiloista.
 
Toivon mukaan joskus isona kun olen aikuinen töissä käyvä mies-henkilö, niin hinta asettuu tuonne 10-15k euroa väliin. Viime aikoina olen ottanut huomatakseni, että muutamat valmistajat tekevät todella kaunista ääntä yllättävissä hintaluokissa. Hienoa että fordismin opetus on puremassa pikkuhiljaa hiffiinkin.

Tuskinpa täällä juurikaan ostetaan muuta kuin ääni mielessä laitteita? Tai jos joku haluaa ostaa putkia kun ne on nykynuoren design-lämmityslaitteita. Kukin ottaa osaa ilmaston muutokseen osaa omalla tavallaan.
 
Äänestä tietty maksan mutta myös käyttömukavuudesta. Tai oikestaan säästän koskapa siirtyminen pyöritettävistä medioista striimaaviin on säästänyt pitkän pennin. Laitteistoni hinta jotenkin arvioituna on 5k€ ja vaikeaa kuvitella miten tätä settiä nyt pikkurahalla parantelisin. Ihan eri filosofia pitäisi ottaa lähtökohdaksi.
 
Maksan lähteen osalta käyttömukavuudesta, muun laitteiston osalta soundista sekä laadukkaasta toteutuksesta.
Kuitenkin ehkä tärkein asia mistä maksan mieluiten on ns. bargainit, jotka osoittavat, että halvallakin saa hyvää.
Vanhan liiton kilomäärät tai tehot eivät voisi vähempää kiinnostaa.
 
Ääni tietysti ensimmäisenä ( tai no hinta ihan ensimmäisenä ), seuraavaksi käytettävyys johon sisältyy myös laitteen fyysinen koko eli ei seinän kokoisia skobeja, kolmanneksi design.

Eli ei tähtitieteellisen kalliita jättikokoisia mustia laatikoita kiitos. :D
 
Tämä on hieman kinkkinen kysymys. Itse en edes ota kotikuunteluun tai harkitse sellaisia laitteita, jotka eivät esim. ylkonäkösyistä miellytä (= ovat hirvittävän näköisiä kapistuksia). Vaatimukset ulkonäon/fiiliksen pohjalta eivät ole mitkään kovin suuret, mutta mukavan näköiset ja sisustukseen sopivat laitteet lisäävät nautintoa. Lopullinen valinta tehdään äänellisin perustein.

Eli mitähän tuosta prosenttijaosta sitten sanoisi, ehkä 70-80% ääntä ja loput sitten ulkonäköä/fiilistä/rakennetta ym.
 
Äänen laatu on tietenkin pääasia, mutta laitteen ulkonäkö, käytetävyys ja hinta ovat ne asiat jotka viimekädessä ratkaisevat, mikä hienosti soiva laite kotiin tulee.
 
Tekniikkaan 50% ja käytettävyyteeen loput. Ainakin vielä on vahvat luulot että tekniikalla sitä ääntä tuotetaan :p Rahat menevät siis tylsiin insinöörien suunnittelemiin laitteisiin. Hintakatto on siellä missä tuntee saavansa vastiketta rahoilleen.
 
Äänestä maksan, se on ainoa vaikuttava asia ostopäätöstä tehtäessä. Tottakai se on plussaa jos laite vielä miellyttää silmää, mutta ulkonäölliset seikat ovat täysin merkityksettömiä muuten. Tekniset tiedot ja kaikenmaailman speksit eivät minua myöskään juuri kiinnosta, ostopäätöksen olen aina tehnyt kuuntelemalla.
 
Ääni ratkaisee, mutta kun insinööri oon, myös tekniset ominaisuudet :) ... Mikään ei ole liian isoa/rumaa,jos ne kuulostaa paremmilta (mut tunnetaan työelämässä konkka-jasuna, koska munmielestä missään laittees ei oo riittävästi konkkia suodoissa :D )
 
Vähän tapauskohtaista, semmoisia suuria linjoja on tullut ajatuksissa vedettyä minkälaista ääntä sitä kenties haluaisi, ja samalla myös pohdittua sitä minkä näköisiä laitteita haluaisi.
Jos budjetti antaa varaa niin valitsen parhaiten soivista laitteista hyvännäköisimmän. Lisäksi vaikuttaa myös laitteiden olemus, hinnan on oltava suhteessa ulkoiseen laatuun, miltä napit tuntuvat, nitkuuko levykelkka, irvistävätkö saumat...
Eli tietyllä tapaa ulkonäköseikka merkitsee paljon, äänellisissä tasapeleissä se on ratkaisevaa, vaikka musiikkia kuuntelenkin ajoittain silmät kiinni, niin ei tule mitään jos aina huoneeseen tullessa sattuu silmiin.
Eli en osta laitetta joka soi huonosti mutta näyttää hyvältä, enkä osta laitetta joka soi hyvin ja näyttää huonolta.
Uskoisin, jos ikää ja rahaa tässä siunaantuu molempia runsaasti lisää, settini hankintahinnan pyörivän jossain 10-15ke luokassa, ovh:t ovat jo nyt tuon yli.
Ellei todellisia jätinkaatajia ala putkahdella jostain.
 
Olisikohan järjestys ääni (70%), hinta(20%) ja ulkonäkö(10%). Insinöörin vikaakin löytyy joten "valtavirrasta" poikkeavat ratkaisut kiinnostavat. Lähde on tosiaan ollut kovalevy (tietokone) viimeiset 8 vuotta laadukkaalla äänikortilla tai ulkoisella DAC:lla.

Adam audio:n A5 kiinnostaisi, kun löytyy harvemmin käytetty nauhadiskantti ja D-luokan vahvistin. Genelecin 8030A tosin hienomman näköinen, kalliimpi ja jos oikein muistan AB-luokan vaivistimilla. Kotona en ole ehtinyt vielä kuuntelemaan molempia.
 
Kriteerit

(1) Hinta;
Rajoittaa ikävästi valintoja, mutta sen puitteissa toimitaan.

(2) Luotettavuus, laatu ja valmistajan maine;
Yllättäen tämä pongahti kakkoskriteeriksi muutaman tuskaisen yllätyksen takia. Joskus tulee mieleen pakosta, että testaavatkohan ne ollenkaan näitä, vaan antavat asiakkaan testata. Kerran menetettyä mainetta ei helpolla saa takaisin.

(3) Ääni;
No voi tokkiinsa! On hienoa huomata laitteen tuovan esille pilkahduksen jostakin, mikä auttaa pääsemään sisälle musiikkiin - Sen seuraavan tason ehkä. Siltikin suvaitsevaisuutta tarvitaan, sillä monesti kaikki osa-alueet ei ole yhtä hyviä. Tai sitten päädytään tasaisen hyvään, minkään alueen erityisesti loistamatta. Kuullostaako kaikki levyt samalla nuotilla vedetyiltä? Ehdottomasti sen on temmattava mukaansa ja oltava viihdyttävä - miltei kokonaan huomion varastaen.

(4) Käytettävyys
Tämäkin vielä, mutta aika tärkeä kriteeri.

(5) koko/ulkonäkö
Itse en ehkä torvia ulkonäkönsä puolesta ottaisi. Magicon paras malli näytää oikeastaan siedettävältä suoraan edestä :)

(6..999) Kaikkea muuta mieleen tulevaa.

(1000) Kaiken kaikesta tietävien mielipiteet hifimaailman keskustelupalstalla. Joku viisas on todennut jotain seuraavaa -You can specialize until you know everything about nothing. You can widen your expertize until you know nothing about everything.
 
Waiski sanoi:
Mistä maksat ostaessasi hifilaitteita? Ääni, imago, rakenne, ulkonäkö, mahdollisimman paljon, palvelu, merkki....
Missä kulkee järjellisyyden raja? 1k€, 10k€... määrittelemätön?

Lähinnä äänestä maksettu. Tuo 10k€:n raja ostettaessa suurimmaksi osaksi käytettyä rompetta riittää melko kohtuulliseen toistoon jos sitä ei sijoita toisarvoisiin paikkoihin.

Mistä ei kannata maksaa: Hypestä, trendeistä, markkinointijargoneista ja väärän komponentin hätävarjelun liioittelusta. Speakers first >:D
 
Helposti ilmaistuna olen valmis maksamaan laadukkaista ja minua kiinnostavista tuotteista.

Se sitten, mikä tekee tuotteesta minua kiinnostavan on hämärän peitossa. Hinta lienee itsestäänselvyys, mutta muita vaikuttavia asioita ovat sen suurimman eli äänen lisäksi laitteen yleinen laatu, käytettävyys, ulkonäkö. Viime aikoina jonkinsortin vihreä ajattelu on päässyt iskemään myös tässä harrastuksessa eli suosin käytettyjä hyvälaatuisia laitteita ja uusia ostan erittäin harkiten. Pidän myös yksinkertaisista ja aikaa kestävistä ratkaisuista.

Suhteissa ilmiastuna tapauskohtaisesti 50-80% menee äänen piikkiin ja loput jakaantuvat eri painotuksilla. Tavallaan olen myös samoilla linjoilla kun Sihvis "Eli en osta laitetta joka soi huonosti mutta näyttää hyvältä, enkä osta laitetta joka soi hyvin ja näyttää huonolta"..
 
Back
Ylös