Mistä Maggielle jalkaa

Joo. Kyllä se voisi olla sittenkin parempi, että kaikki 4 piikkiä (3 ei toimi hyvin tässä raamissa) olisivat alaspäin, kuten nyt kuvassa yläpiikit.

Tämä sitoisi paremmin Jussin huomioiman molemminsuuntaisen liikkeen kalvossa.

Oikeastaan voisi ajatella koko telineen uudelleen, joka saattaisi olla vielä parempi. Yksinkertaisempi ja parempi:

maggiestand2.jpg


Huom! Puu ei riitä rakenteeksi tässä. Huonekaluteräs. Pystyrangat joko hitsatut ala kaksois-H-jalustaan tai pitkä laatta pystyrangan pohjaan ja neljällä upotetulla kuusiokolopultilla kiinni jalustaan. Jonka sisällä vahvennos, jossa vastajenga (sama piikkien kohtiin). Vaikka musta tai hopea polttomaalaus.

Pystyranka voisi olla matalampikin, jolloin painoa säästyisi. Mutta raamin jäykistäminen lienee niin palkitsevaa, että rangat kannattaa vetää saman tien ylämummoon saakka.

Tämän jälkeen aletaan edes puhua staatin mahdollisuuksista...

Ehkä sittenkin pari-kolme poikittaisripaa pystyrankojen väliin auttaisi vielä, vaikka heijastaakin takaääntä takaisin päin.

Ossi
 
Eipä ole tullut tuommoisia markkinallisia staatteja kovin paljoa tutkittua miten himmeleitä ne on. Kolinummen Arton Portalia on syynännyt mutta se alkaa olla aika järeäkin rakenne, massaa on muistaakseni yli 100kg ja rakenne on koottava kuuntelupaikalla.

Magnepaneista tulee mieleen että ne on ohuita ja kangas on päällä. Mitä siellä alla on?

Tuota samaa jäykkyysasiaa tuli pohdittua tuota omaa dynaamisen dipolin viritelmää suunnitellessa. Pitäisi saada minimaalinen koko ja maksimaalinen jäykkyys. Huono yhtälö millekään ns perinteiselle materiaalille. No ongelma, toivottavasti, ratkesi 16mm teräslevystä ajetulla runkolevyllä joka vedetään hitsaamalla 12mm paksuun aluslevyyn ja piikataan lattialle. Jäykkyys on ihan eri luokkaa kuin vastaavalla puurakenteella. Vaikka niin on massakin. Teräsosille jää joku 38kg painoa per kaiutin, siihen 10kg elementtejä, 10kg+ puuosia ja muuta sälpää.

Ongelma on soiminen. Pitäisi melkein mitata millä taajuudella kilisee mutta kilisee pitkään ja komeasti. Tämä tosin paranee jo painamalla kopautuksen jälkeen kämmen levyä vasten jolloin sointi vaimenee alle 1/3 ajassa. Koko levy tulee kuitenkin molemmilta puolilta MDF levyjen peittoon ja väliin elastista massaa joten ei ne kajahdukset sieltä enää huoneilmaan pitäisi päästä. Elementit kiinni teräsrunkoon.

Jussi
 
Fiksuus on syytä sekoittaa mahdollisimman tehokkaasti jalustan suunnitteluun mukaan.

Jalustan olisi parempi olla kevyt, mutta jäykkä. Parempaa, kuin hitsaaminen kokoon (jolla saadaan aikaan yhdessä soiva tehokas kello), on suunnitella koottavat osat, joissa päästään Mazakin avulla vaimentamaan rakenne.

Puu on ihan hyvä materiaali koteloa varten. Se vaimenee sopivan luonnollisesti.

Ossi

(Onko joku katsonut staattien kankaan taa? Lampaitako siellä on? En tiedä)
 
Tuossa saunan lauteilla istuessa ja teräspintaisen kiukaan sihinää katsellessa tuli mieleeni, että mitenkä tuo huonekaluteräs sitten vaikuttaa staattien toimintaan noinkin massiivisena ja lähellä (pystyrangat telineessä)??

Eli josko on pakko valita ei-magneettinen teräs tai peräti heikomman tuen tarjoava alumiini..

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Tuossa saunan lauteilla istuessa ja teräspintaisen kiukaan sihinää katsellessa tuli mieleeni, että mitenkä tuo huonekaluteräs sitten vaikuttaa staattien toimintaan noinkin massiivisena ja lähellä (pystyrangat telineessä)??

Eli josko on pakko valita ei-magneettinen teräs tai peräti heikomman tuen tarjoava alumiini..

Ossi

Enpä minäkään tiedä sen kummemmin teräksen magneettisuuden mahdollisesta vaikutuksesta staatteihin mutta ymmärtääkseni alumiini pitäisi olla terästä parempaa jos kriteerinä on paino/jäykkys. Eli sopivan paksuseinämäinen aluputki voisi olla aika hyvää kamaa tarkoitukseen (jos sellaista on saatavana).
 
Huonekaluteräs on jäykkää kuin fan. Mutta happo ei sitten enää olekaan samanlaista.

Ossi
 
Tawe sanoi:
Jussi, ehdottasin AC/DC-diggarina kaiuttimellesi nimeä Hell's Bell...

Se voisi olla ihan ok. Mutta oletuksena on että tuo soiminen loppuisi kun koko kötöksen saa kasaan. Näiltä osin joutunen tyytymään Dimmu Borgirin tuotannosta kaivettuun nimeen Tormentor (of Christian souls).

Jussi
 
Maggien jalat

Olen omistanut Magnepan SMGb:t jo varmaan jo 15 vuotta. Alkuun kuuntelin ihan mukana tulleilla jaloilla, mutta vuosien aikana olen kokeillut paria kolmea eri mallia. Tämä nykyinen joka on tulosta eri kokeiluista on omien havaintojeni mukaan ilman muuta parasta mitä olen kokeillut. Jalusta on jäykkä, estää suuremmat resonoinnit, kehikko ei soi. Maggien kehikkoon on ruuvattu 15x25mm koko kehikonpituiset alumiini putket, jotka on täytetty PU-vaahdolla. Putket on ruuvattu alkuperäisiin sivulistoihin kiinni. Kehikon taustapuolelle kankaan alle on liimattu raskasmattoa koko alalle. Itse jalusta on tehty rautakaupoista saatavista hyllynkannattimista sekä nurkista löytyneistä listoista. Maggiet ovat bi-ampatut, jakarina Behrun DCX2496. Bassot toistetaan kahdella putkibassolla, 28-100hz.
Ohessa kuva

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Toisinkuulija sanoi:
Tämän jälkeen aletaan edes puhua staatin mahdollisuuksista...

Ossi
Uskon että tehtaalla on vuosien mittaan käytännössä kokeiltu ja mietitty eri jalkoja. Eli ei ne siitä parane vaikka koskaan paneeleita omistaneet kuinka miettivät kuivaharjoitteluina ratkaisua olemattomaan ongelmaan.

Ne Gurun pystyjalat mahdollistavat pikkumallien pystysijoituksen ja äänikuvan nousun, kenties myös pientä eroa bassossa kun eivät ole enää kiinni lattiassa.
 
Back
Ylös