Mistä aloittaa DIY-harrastus?

JWB

Käyttäjä
Liittynyt
23.2.2009
Viestejä
543
Kautta vuosien on mielessä ollut josko jonain päivänä pääsisi oman käden kautta onneen. Tuli joskus väkerrettyä autoonkin subbareita ja modifoitua kaiuttimia kotioloihin, mutta näissä yleensä siihen aikaan ratkaisut oli nopeita ja ei niin hivistyneitä.

Kysymys kuuluukin, mistä olisi helpoin aloittaa elektroniikkakokeilut sillä vahvistinpuolella olisi tarvetta ja onko keskivertohumanistilla edes edellytyksiä ohjeiden perässä onnistua? (pysykääs nyt insinöörit asialinjalla) :). Kokemusta ei siis ole kuin satunnaisesta johtojen korjailusta. Puutyöt onnistunevat säädyllisesti. Löytyykö jostain niin seikkaperäisiä ohjeita, että onnistuu. Mistä komponentteja löytää? Mitä välineitä tarvitsee omaksi? Jonkinlainen tarkempi kolvi yms? Kuten sanottu, niin nyt kaivataan hyvin selkeitä ohjeita ja termejä.

Tarkoitus olisi syventää harrastusta ja ymmärrystä laitteiden rakenteeseen. Ajan kanssa suhrattavia projekteja nämä tässä vaiheessa minulla olisi sikäli kun niihin edellytyksiä on.
 
JOkin gainclone kitti voisi olla sopivan simppeli. Tai sitten esim 41hertz.com tripath kitti. Molemmissa rakenne on kohtuu simppeli ja komponentit ja piirilevyt tulee valmiiksi mietittynä, itselle jää se kasaus. Tuo voisi olla sopivan helppo lähtökohta ja vaatii siis lähinnä taidon kolvata. Kotelo ja muuntaja pitää itse hankkia.
 
Kiinnostaako putkilaitteet? Jos muutama watti riittää ja perehdyt huolella sähköturva-asioihin, voisi joku hyvin dokumentoitu putkiprojekti olla ihan hyvä ensimmäinen projekti. On kuitenkin hyvä aloittaa jostain hyvin pienitehoisesta laitteesta sillä tehon kasvaessa osien hinta kasvaa myös nopeasti.
 
Cmoy on hyvä projekti aloittelijalle. Et joudu verkkosähkön kanssa tekemisiin, lisäksi se on hiton hyvä luurivahvistin. Projektin kulut ovat luokkaa 30-50 euroa. Jollain Bilteman kolvilla pärjää alussa ihan hyvin, etenkin kun siihen vaihtaa vähän terävämmän kärjen.
 
Ensimmäiseksi projektiksi suosittelisin jotain rakennussarjaa, jossa ovat kaikki komponentit ja piirilevy mukana.
Lisäksi tarvitset kuitenkin:
-verkkojohto
-sulake+pesä
-verkkokytkin (sulake-kytkin-verkkojohtoliitin-paketteja löytyy kaupasta)
-verkkomuuntaja (?)
-tasasuuntaaja (?)
-suodatuskondensaattorit (?)
Kotelon ilmeisesti osaat tehdä, jopa kauniimpia kuin minä nuorena askartelin. Nyt sitten työttömänä ei ole edes jyrsintä, sorvia tai penkkiporakonetta käytettävissä, ei MIG:iä kaasua, TIG:iä, kanttitaivutinta.
Osaathan juotoksen perusteet, onnistuu lähstulkoon kaikilla juottimilla, tietysti termostaattiversiot ovat mukavampia:
1: lämpö
2: tina
3: tina pois
4: länpö pois
lopputuloksena kaunis juotos.

t:j
 
Kiitoksia paljon vastauksista. Mielenkiinto vain kasvaa. Joku tuollainen rakennussarja olisi kyllä varmaan helppo aloituskohde. Nimenomaan se tuntuisi helpottavalta alkuunsa, että kaikki olisi samassa paketissa selkeiden ohjeiden kera. Kolvin käyttö onnistunee jos ei ihan mikroskooppityötä tarvitse. Vielä kun joku viitsisi mainita ihan selkeitä sivustoja missä noita koko kittejä on myynnissä.Tai olihan tuossa jo esim 41hz.com ja bottlehead, mutta ainakin jälkimmäisessä näytti menevän budjetti opiskelukäyttöön pitkäksi. Työkaluja siis tarvitsisi pienen kolvin, ruuvimeisseleitä, pikkusievät leikkurit....mitä muuta?
 
JWB sanoi:
Vielä kun joku viitsisi mainita ihan selkeitä sivustoja missä noita koko kittejä on myynnissä.Tai olihan tuossa jo esim 41hz.com ja bottlehead, mutta ainakin jälkimmäisessä näytti menevän budjetti opiskelukäyttöön pitkäksi. Työkaluja siis tarvitsisi pienen kolvin, ruuvimeisseleitä, pikkusievät leikkurit....mitä muuta?

Kitit:
http://global.ebay.com (esim. "lm3886 kit")


Kolvi ja tinaa:
http://www.banzaimusic.com/Soldering/
http://www.vekoy.com/index.php?cPath=91
 
JWB sanoi:
Työkaluja siis tarvitsisi pienen kolvin, ruuvimeisseleitä, pikkusievät leikkurit....mitä muuta?

"Helping hands"-apuväline on suositeltava. Lämpötilasäädettävän juotosaseman saa esim. sp-elestä 23 eurolla. Hommaa myös wickiä (esim. chem-wik).

Jos luurikuuntelu kiinnostaa niin jonkinlainen cmoy-variaatio on mukava ensimmäinen projekti. Kasaus onnistuu reikälevyllekin. Voi tehdä ensin patterikäyttöisen, ettei heti tarvitse olla verkkosähkön kanssa tekemisissä.
 
Tässä nyt illan eri sivustoja selailleena ja ohjeita lukeneena näyttäisi tosiaan siltä, että kannattaisi kokeilla tuo cmoy ensin. ei suuria virtoja pelissa ja huokea aloitus. Sen verran kuitenkin aloitteilijana näissä liikenteessä ollaan, että ei liian suurta palaa kerralla haukata. Siitähän sitä sitten voisi jatkaa jos vielä mieli tekee. Näyttäisi olevan vielä suhteellisen helppoa osien hankintakin kun on niin tarkat ohjeet, että on tuotenumerotkin annettu.
 
Jos putkihommat alkavat kiinnostamaan, niin esimerkiksi tällaisista olisi helppo aloittaa homma. Komponenttien keräily oravan lailla eri kaupoista on nimittäin muutoin tuttu harmi näiden värkkien rakentelijoille. Kamaa kyllä saa, mutta kaupasta toiseen juoksemistakin sitten riittää (DAC:ni osat ovat Uraltonelta, RadioDuolta ja Partcolta haettu...).

Tarpeita, joita vaaditaan yleensäkin: sivuleikkurit, juotosasema (esim Bilteman säädettävä, älä ota liian halpaa), tinaa, imusukkakin on toisinaan kätevää, kolmas käsi (ikuinen murheenkryyni ja kiron lähde, mutta hyödyllinen kaikessa paskuudessaankin), kärkipihdit. Ja sitten, kun värkki on muuten OK, niin yleismittari on hyvä olla olemassa asioiden varmistamista varten (esimerkiksi Elfalta Metermanin mittari). Noihin saa sitten uppoamaan hieman fyrkkaakin, mutta liikoja ei kannata pihtailla, sillä huonoilla työkaluilla homma menee varmasti metsään, tai jälki on niin keskinkertaista, että unohdat koko homman.
 
Itse en kyllä suosittelisi missään tapauksessa mitään putkilaitetta ensimmäiseksi projektissa. Laitteessa on kuitenkin kytkennässä tappavat jännitteet (200-400V?) verrattuna esim. trankkupäätteisiin (20-80V yleensä) tai oparikytkennöihin (5-20V). Siinä voi nopeasti loppua into (lopullisestikkin), kun hieman koskee vääriin paikkoihin yhtäaikaa putkivahvistimessa.
 
Jounika sanoi:
Tuollaisia "kuulokekäyttöön" tarkoitettuja Gainclone sarjoja kannattaa välttää tai hommata siihen kunnon suodatuskonkat virransyöttöön. Ei kannata ihmetellä, miksi kuulostaa "erilaiselta" soundi, kun 1500 uF elko käyttiksen suodatuksessa :)

Voi olla noinkin, mutta ainakin tuon kitin valmistaja on saanut ihan positiivista palautetta esim. 6 Moonsilta kaupallisen puolen tuotteistaan. En kyllä ole yhtään gainclonea valmistanut, putkivaihe vieläkin päällä täällä. :)
 
pete sanoi:
Voi olla noinkin, mutta ainakin tuon kitin valmistaja on saanut ihan positiivista palautetta esim. 6 Moonsilta kaupallisen puolen tuotteistaan. En kyllä ole yhtään gainclonea valmistanut, putkivaihe vieläkin päällä täällä. :)

Jos miedolla 2 watin teholla kuuntelee, 4 ohmin kaiuttimilla, matalaa murinaa (samassa vaiheessa molemmissa kanavissa, kuten bassot yleensä on). Rippelijännite käyttiksessä yli 13 volttia!! (1500uF, 2A kuormitus). Suuremmilla tehoilla käyttis sitten jo loppuukin, eli vahvistin leikkaa todella helposti. Mutta, jos kuuntelee alle watin tehoilla, niin sitten ehkä.

Taas tullaan siihen tulokseen, että kun ääni muuttuu, se on positiivista. Vaikka se opari oskilloisi siellä kytkennässä, kun on 10 kertaa nopeampi vaihdettu tilalle kaupalliseen laitteeseen :D
 
Uudessa Hifimaailmassa taisi olla jutta vastaavasta GainClonesta. Kovin oli pienen näköiset konkat ja olemattomat jäähyt. Tarkemmin en vielä lukenut mutta ilmeisesti jatkuvat tehot oli aika mitättömät. Vapaasti Viiviä ja Wagneria siteeraten: "Tosi hifisti rakentaa vahvistimensa aina itse. Laitan tähän niin suuren konkan että soi vielä huomennakin."

Itse valitsisin (tai siis valitsin jo aikoja sitten) Natikan LM3886 piiriin reilulla virtalähteellä.

Pekka
 
Back
Ylös