Missä, miten ja milloin kuuntelet levyjäsi?

  • Keskustelun aloittaja Matti Lehtinen
  • Aloituspäivämäärä
M

Matti Lehtinen

Tuossa, "mitä levyjä ostit viimeksi", thread:ssä, tulin pohtineeksi joidenkin harrastajien, mielestäni valtavaa, "uusien" levyjen ostotahtia. Pohdin miten nuo immeiset kerkeää kaikki hankkimansa levyt kuuntelemaan?

Perustin Tawen vinkistä aiheelle oman threadin. Tarkoitus tässä keskustelussa olisi pohtia ja kertoa miten kukin kuuntelee. Nyt ei haeta sitten kuunteluasentoja, koska jokainenhan kuuntelee luonnollisesti korkeasta polviasennosta. :D

Mulla on oikeastaan pari kuuntelupaikkaa. Autostani löytyy ihan hyvät laitteet, joten se on mulle vähän semmoinen "jammailu" paikka. Pelkästään työmatka-ajoa kertyy sen verta, että ilman musiikkia ei tulis mitään. Se on mulle semmonen "skuuppi duu vaan" kuuntelupaikka, missä soi meikäläisen omat "ikivihreät".

Kotosalla kyllä soi musiikki oikeastaan aina, mutta se on yleensä radio mikä pauhaa, tai joku mp3 kokoelma, siinä taustalla vaan. Silloin kun ei tv:tä möllötä.

Uuden levyn kun ostan, niin se on mulle vähän kuin uuden elokuvan osto. Mä siinä aikani annan levyn välillä vaan olla ja sitten kun tuntuu siltä pistän levyn pyörimään ja kuuntelen. Vähän kuin elokuvaa aletaan katsomaan. Valmistaudutaan, vähän juomaa ja syötävää siihen kurkotusetäisyydelle ja uppoutumaan elokuvaan.

Musiikki on mulle vähän sama homma. En mä tuosta vaan ala kuuntelemaan uutta levyä. Sitten kun tuntuu sopivalta, mä rojahdan laiskanlinnaani ja pistän musiikin soimaan ja simmut kiinni. Äkkiä hurahtaa koko levy ja olo on tosiaan, kuin hyvän tai huonon elokuvan katselemisen jälkeen. Huonoa sitä ei pahemmin uudestaan kuuntelekkaan, mutta hyvää levyä mä sitten soitankin melkeimpä niin kauan, että osaan koko levyn sanat ulkoa. Semmonen tunteellinen ja nautinnollinen homma mulle.

Mä kun tosiaan jään katselemaan, vaikka jotain taulua, niin en mä melkein ikinä ihan vaan katsele sitä äkkiä. Kyllä mä sen verta jään mietiskelemään, notta mitäköhän tässä?

Mitenkäs te muut kuuntelette?
 
^Kyllähän noita kuuntelemattomia levyjä on aika pino tuolla jonossa. Satakunta ainakin. Tänään kuuntelen kaksi levyä siten kuin sinäkin. Ja kuullostelen hiukan paria muuta. Näin kun teen joka päivä niin kyllä ne kaikki tulee useaan otteeseen kuultua. Osittain kysymys on myös ammatinvalinnasta. Minulla on lehtorina aina välillä sellaisia jaksoja kun töitä ei vaan ole joka päivä ja silloin nkerkiää kuuntelemaan paremmin. Minun ongelma on tämä keräily vietti ja se seikka että haluan koluta nyt esim tämän progen aika perin pohjin. Netissä saan niin tolkuttomasti hyviä vinkkejä ja sitten vaan one click tilauksia vetämään. Kyllä sitä sitten postilaatikko pullottaa. Ja toki käy säännöllisesti divaritkin läpi oop helmien toivossa.

Tätä samaa tuolla levykeräilijäkö? threadissä pohdittiin ja laskin tuolloin että 30 v x 365 pv = 10950 pitkäsoittoa ja kaksi illassa on sitten melkein 22000 ja jos tuon kuunteluajan tuplaa 60 vuodeksi niin se tekee 44000 syvällistä kuuntelukertaa. Kyllä siinä kuluu CD:t puhki, jollei niitä alvariinsa uusia osta. Ja vinyyleistä ei olisi kuin keskiö jäljellä >:D

Minäkin kuuntelen autossa ja jaksan aina ihmetellä kun soi kumman hyvin (musikaalisesti). Kuuntelu toki on katkonaista ja ajaminen häiritsee mutta varsinkin uusien tapailuun käytän työmatkoja.
 
Mulla pyörii levyt melkolailla jatkuvasti. Jonkun mielestä tällainen "taustakuuntelu" ei ole kuuntelua lainkaan, mutta mielestäni musiikin kuuntelu voi olla hyvinkin aktiivista ja keskittynyttä, vaiket aina sweet spotissa meditoisikaan. Mulla sama juttu kuin Pirkalla, ammatinvalintakysymys. Mä lörvin päiväkausia kotona ja sitten teen vuorokauden pari kerralla duunia. Hyvin ehtii kuunnella. Niin, ja osaksi teen duuniani kotoa käsin, joilloin taas entii hyvin kuunnella.
 
Vähän sama juttu kun Pirkalla... Netissä liikaa hyviä levysuosituksia ja sit eiku tilaamaan ex tempore uusia ??? Kuuntelut painottuu kotia, autos ku vaivanen kasettidekki :-[ Vihaan integroituja soittimia >:D Kuuntelut taustakuuntelua, tai sit ihan sitä varten sohvalle röhnöttämään 8)
 
Vastaukset järjestyksessä alkup. kysymyksen mukaan:

- pelkästään musiikin kuunteluun pyhitetyssä/eristetyssä tilassa.
- n. 20 cm korotetulla tuolilla istuen. (elekrostaattien sweetspot n. tulitikkuaskin laaluinen alue)
- n. klo. 22.00- 02.00
 
Mulla pyörii levyt melkolailla jatkuvasti. Jonkun mielestä tällainen "taustakuuntelu" ei ole kuuntelua lainkaan, mutta mielestäni musiikin kuuntelu voi olla hyvinkin aktiivista ja keskittynyttä, vaiket aina sweet spotissa meditoisikaan.

Levyt soi koko ajan ilman jakaumaa "konsertissa-taustakuuntelua" ,tyylistä riippumatta,tietysti keskittymällä vain musaan saa eniten irti.
Käytännössä toi ei ole kuitenkaan useimmiten mahdollista ,niin antaa soida vaan;
kaikki ei tule himaan ja paljon menee ohi ,mutta näin on toimittava.

Esim Reggae Ränttätänttä ja Mozart menee hyvin siinä sivussa "hyvällä hyötysuhteella",Mozart ei taustamusana kuitenkaan jää mieleen niinkään tulkintana vaan sävellykset Ideana.

Todella vähän voi vain istua ja nautiskella ,oikea Hedonisti haluaa kaikilla tasoilla kaikkin tässä ja nyt!

Pappa
 
Kyllä se niin menee että kotona tulee kuunneltua keskittyneesti. Kuulokkeilla tai kaiutinsetistä. Töissä kuuntelen joskut montakin levyä putkeen, mutta se ei ole samallatavalla avartavaa. Lähinnä taustakuuntelua.

Uudet levyt tulee melko pian soitettua läpi. Mutta se kerta sitten kun se kolahtaa riippuu ihan sitten miten muuten on fiilis. Joskus vaan tulee kuunneltua se levy kunnolla ajatuksella ja oivaltaa sen sisällönkin niinkuin se on.

Sitten paljon soitetut suosikit jää joskus lepoon. Ne kaivetaan sitten kuukauden parin jälkeen esiin ja palautetaan kiertoon. Aika paljon jo kertynyt noita levyjä, niin ei voi kaikki olla tasaisessa soitossa koko ajan.
 
Tänä päivänä n. 85%:sti kuulokkeilla. Päivällä --silloin kun on vapaata-- Kuuntelen yleensä yhen levyn kaiuttimilla... ja useinmiten puuhastelen samalla jotain... Keskityn kyllä musiikkiin sen verran että puuhastelun täytyy olla sitä turhanpäiväistä osastoa.. Muuten huomaa hyvin nopeasti siirtyneensä kuulokekuuntelun puolelle.. Iltasella on melkein aina luurit korvilla. Tai sit taustamusaa tietsikan kajareista..

Autossa mulla on ihan pilipalivehkeet..., siel lauleskelen aina.., kun kukaa ei kuule.. :D
 
Mulla kuunneltava musiikki pyrkii kasaantumaan sellaisiksi temaattisiksi kokonaisuuksiksi, yhdessä vaiheessa piti hankkia uudelleen :D Talking Headsit ja Eno/Byrnet (no kun ne oli saatavana remasteroituina CD/DVD-tuplina, höh), nyt on menossa 'Mozart-vinyyleiden läpiajo' (yks muusikko kiinnitti mun huomion Mozartin puhallinmusiikkiin ja siitä homma levisi pitkin k.o. säveltäjän tuotantoa). Shostakovitshit ja JS Bachit käydään läpi aika ajoin jne jne, jazz-klasareita tulee hankittua originaaleina ja 'satakasikytgrammaisina' ja taas kuunnellaan puuskissa.


Varsinaista 'hifikuuntelua' en harjoita, vaan musiikki kyllä soi enimmän osan valveillaoloaikaani - aamiaisen taustalla tänään Laurence Hobgood Trioa. Muu perhe on tottunut siihen että 'isi soittaa levyjä aamullakin'. Musiikki -hyvä musiikki- on luonnollinen osa elämää, siksi se soi alinomaa kodissani. Ja autossani, ihan vakiosetillä. Olennainen välittyy.


-m-
 
Yleensä oheiskuunteluna, tosin nyt laitteiston paranemista seurannee enemmän keskittyvä kuuntelu.
Mutta tuo milloin-kohta, olen havainnut että osa levyistä on kiinnittynyt niiden ostoajankohtaan vuodenajan mukaan. Siis muutkin kuin joululevyt. Esim.
syksy-alkutalvi
Rolling Stones: Stripped
Nick Cave: Murder Ballads
kevättalvi-kevät
U2: Pop
Mozart: Requiem
kesä
Nick Cave: Boatman's Call

Ja näitä levyjä tulee kuunneltua todella harvoin ko. vuodenajan ulkopuolella. ???
Onko muilla samanlaisia "rajoitteita".
 
Minä katoan maailmalta kellarin musiikkimurjuuni, joka on sananmukaisesti betonibunkkeri, laitan musiikin soimaan ja kun asento tuolissa on mukava, sammutan kaukosäätimellä valot ja annan musiikin viedä.

Käyttämilläni volyymeillä ja liialla kaikuisuudella noin tunti kerrallaan on maksimiaika ja sitten paluu reaalimaailmaan.

On toki mukavaa kun äänentoisto on miellyttävää mutta musiikki RULAA!
 
Nostan tässä todella vanhan ketjun ylös.
On se muuten tämäkin outo juttu että toiset levyt pystyyn kuunteleen vain kotona rauhassa kuten
kaikki King Crimsonin levyt mutta mitään ei pysty AUTOSSA kuunteleen niin että niistä saisi irti sen mitä haluaa?
KC vaatii rauhaa ja paikallaan oloa ainakin minulla.

Sama juttu ACDC;n kohdalla vaikka on lähes täydellinen vastakohta Crimsonin kappalerakenteille ja tyylille.
Vain kotona soi ac/dc oikealla tavalla.

Toisaalta taas YES soi todella sopivasti autossa sekä talossa että ulkona ja ihan missä vain kuten myös Vangelis ja Al Stewart.

Yllättäen en voi sietää autossa Chicagon musiikkia vaikkas sitä aina pidetään jenkkiradioiden riesana ! en ymmärrä jenkkejä :rolleyes: . Kiduttaako radioasemat yeisöä?
Roy Harperia voi kuunnella vain kotona.
ABBA ja Eagles nyt soi hyvin missä vain .
 
Päälaitteistolla ja pääspotissa lähikentässä vakavammin. Ja aina häviöttömällä laadulla.

Tyypillisesti pystyn ottamaan vastaan vain 2-3 uutta täyspitkää levyllistä päivässä näin. Kuuntelen aika tarkkaavaisesti ja elämys tuntuu kärsivän pienen inflaation jos vain jatkaa ja jatkaa uuden materiaalin parissa.

Kun "päivän uutuudet" on kuultu, joita useimmiten on edes jokunen, menen divaanisohvalle pötköttämään ja kuuntelen jo kuultua musiikkia "b-spotissa". Tämä kuuntelu on ehkä vähän viihteellisempää, mutta yleensä aika keskittynyttä myös. En esim. tauota tai vaihda levyä enkä syö tai juo samalla mitään tässäkään. Kännykkää voin katsella.

Kun etsin uutta musiikkia, käytän kännykkää ja kuulokkeita. Mutta varsinainen kuuntelu aina em. tavalla.
 
Back
Ylös