Minne se ääni häviää?

GeeTA

Käyttäjä
Liittynyt
10.3.2010
Viestejä
8
Kaupunki
Kouvola
Täällä kun ei tyhmiä kysymyksiä ole niin... Tuntuu ettei oikein lähde tarpeeksi voluumia irti vai voiko iso kulmasohva imeä niin paljon ääntä (8:n istuttava)? Huone (n. 20m2, seinät betonia) aukeaa keittiöön ja eteiseen, sohva on kaiuttimia vastapäätä. Advent ADVDVD3326E -> Pioneer VSX-916 -> AW-10 Alu. Luulisi että tuo valmistajan ilmoittama 100W per kanava riittäisi ellei ne sitte ole jotain ihmemaan watteja. Tarkoitus olisi ruveta laitteistoa vähän päivittämään mutta mistähän alottaisi?
 
Moi. Mä oon varma että noi 100w per kanava on juurikin niitä hattivatteja. Aloita päivitys vahvarista, onko välttämätön tarve monikanavalle? Jos ei, osta aito stereovahvari :).

Kaiuttimien sijoituksella myös suuri merkitys voluumi-tunteen kanssa.
 
Itse en usko hattiwateiksi ja vaikka noista puuttuisikin esim 30W niin kyse ei ole kuin parista desibelistä vs 100W. Miten päättelet tehon loppuvan? Alkaako kaiuttimet särkeä vai uupuuko kenties bassoa? Kuinka lujaa ylipäätään luukutat. Onhan kaiuttimet varmasti oikein kytketty, ettei toisessa ole miinus ja plus ristissä?
 
Kyllä johdot on kytketty ihan oikein. Järjestäen on ruuvattava yli puoleen väliin volumet. Voiko olla että tuo Adventin 100€ soittaa vaan hiljaa vai? Soittimen ja vahvistimen välissä on toslink ja data menee raw:na. Esivahvistimesta apua? Vahvistimessa esiintyy myös toisinaan lämmetessä kanavien katoamista.
 
Sillä volumenupikan asennolla ei ole mitään väliä. Jos ääni tulee kaiuttimista puhtaasti eikä ylimääräistä säröä esiinny, niin tehoa on tarpeeksi.
 
Volyymipotikan asennosta ei voi päätellä yhtikäs mitään. Sehän on kaiken lisäksi logaritminen, kuten korvan herkkyyskin.
Luultavasti et pystyisi siinä 20 neliön huoneessa istumaan vaikka kokonaisteho olisi yhteensä se sata wattia. Todellisuudessahan vahvistimet ei yleensä anna ulos ilmoitettuja tehoja, sähköverkon liitäntätehosta sen voi päätellä.

Pehmusteet ei ole ollenkaan huono juttu, päinvastoin. Huonekalut, ryijyt, matot, verhot kaikki yleensä parantaa normiolohuoneen akustointia.

Jos sulla joku lämpösuoja vielä laukeaa vahvistimessa niin onhan siellä jotain pahasti pielessä! Vielä kerran katsoisin vahvarin takaa että joka ainut kaiutinpiuha menee juuri oikeaan oman kanavansa liittimeen eikä mitenkään ristiin ja sitten vielä impedanssikytkimen asennon, jos sellainen siellä takana on (sekään ei noin paljon vaimenna ääntä vaan vaikuttaa suojauksiin suurilla volyymeilla ymmärtääkseni).

Bassoja saat subbarilla, jos niistä on puutetta, ja sen jälkeen vahvari pääsee aika paljon helpommalla. Subbarissa on useimmiten noin 150W oma vahvari sisällä.
 
Päätin pistää vahvistimen vaihtoon ja ostaa jonkun 2-kanavaisen vaffin, kun ei muutenkaan oikein kuunnella kun kahdella kanavalla. Primaren ja Naimin yksinkertaisimmat mallit tuntuvat käytettyinä pyörivän sopivassa hintaluokassa, mutta mites tohon Naimiin (NAIT5i) saa subin vai saako? Samalla lähtee kyllä tuo soitinkin vaihtoon...
 
Minusta tuntuu, että tuossa lenkissä ongelma aiheuttaa nimenomaan tuo av-vahvari. Olen melko varma, että soundi lähtisi siitä aukeamaan, kun kaiuttimia ajamaan saisi jonkun oikean vahvistimen.

Bongaile vaikka mieluummin vanhoja Musical Fidelityjä käytettyinä kuin mitään Naimia. Ne sentään jaksavat ajellakin vähän hankalampiakin kuormia.
 
arska65 sanoi:
mitä sillä subbarilla tekee 2-ch käytössä :D

Harva lattiakaiutinkaan kuitenkaan toistaa kunnon dynamiikalla sinne pohjamutiin asti. Siinä on eroa toistuuko se alapää vain näennäisesti huonekorostuksien voimin vai meneekö basso oikeasti alas asti ja sen kuulee ja tunteekin jopa.
 
Tuossa mallissa on varmaan asetusmikki. Laita se siihen kuuntelupaikkaan ja anna vehkeen kalibroida itsensä kuntoon. Sitten voit käydä katsomassa miten laite on säätänyt itsensä. Epäilen että asetuksissa on nyt laitettu alataajuudet pois kun se odottaa subin olevan kytketty ja pääkaiuttimilta on siksi alle 80Hz taajuudet pois sekä muutenkin vedetty tasot alemmaksi. Ei nuo ole stereo käytössä sen huonompia kuin muutkaan perusvehkeet, vika löytynee asetuksista.
 
noissa av-härpäkkeissä se vika surullisen usein löytyy juuri asetus puolelta, lähes järjestäin. jos sun av- on ollut noin 500€ "puhun yleisellä tasolla", niin ei se saman hintaisella stereo vaffilla asiat paljonkaan muutu.
kokeile järeempää "vaikka käytettyä" av-vahvainta jos monikanava on tärkee. jos pääpaino on musiikki ja sen kuuntelu, niin myy kaikki kyseiset laitteet ja kokoa kunnollinen stereo setti. muista kumminkin sitä vaffia valitessa seuraavaa. ota kuppi kahvia, kynä ja paperia.
mieti rauhassa et mitä ominaisuuksia systeemissä tulisi olla ja koita ennakoida tulevaan. tarviitko radiota, levysoitin esivahvistusta, lähtöä erilliselle päätteelle? vaffissa olis hyvä olla digi in-putti, saat ääntä esim. pelikonsolista, digipoxista ym.. niin siis kynällä voi pistää ranskalaisin viivoin näitä toiveita paperille, je.
sellainen vinkki vielä, jos on suunniteltu joku budjetti, niin kerro se kahdella vaikka kuinka kirpasee. siinä hetken joutuu raapiin
päätä ruvelle, mutta lopputulos on palkitseva ja oot pitempään tyytyväinen uusiin hankintoihisi ja se pääasia eli sun systeemi hyppää oikeesti paremmalle tasolle.
 
Miähän niiden Advent-kaiuttimien herkkyys mahtaa olla - onko ilmoitettu tyyppikilvessä?

Täytyy olla tosi epäherkät kajarit jos ei noilla tehoilla saa tarpeeksi ääntä 20 m2 huoneeseen.
Mun Wharfedale 7.2:ssa (100W) ilmoitetaan herkkyys 89 dB/W eikä ole rohkeus riittänyt kokeilla rivarissa täysiä äänivaroja! Samankokoinen olkkari ja avautuu käytävään.

Subbarin heitän päälle joskus elokuvia katsellessa, musiikilla en koskaan.
 
Onhan tässä nyt paljon pureskeltavaa. Aluksi korjailen pikkusen, Advent on siis tuo dvd-soitin. Kaiuttimina toimii 2kpl AW-10 Aluminum rakennussarjan jalustakaiuttimia joiden herkkyyttä en tiedä. Puutetta ei ole alimmista taajuuksista, subikin löytyy mutta ei sitä juurikaan käytetä. Piuhat on tarkistettu jo kaiuttimien sisäistä johdotusta myöten ja vaffi pyörii 8ohm. Toivomus olisi uudelta vahvistimelta ainakin se että siinä on kaukosäädin ja preout johon sen subin voi tarvittaessa kytkeä. Musiikin kuunteluun laitteisto pääasiassa tulee ja kuunneltava laji on rock
 
Jos niissä AW-10 skobeissa on mahdollisuus tuplajohdotukseen niin kokeile kytkeä siitä Pioneeristä Bi-Amp päälle. Näin saat periaatteessa per kaiutin 2 x tehot. Tuo on kuvattu manuaalissa.

Uutta vahvistinta huomioidessa muista, että tuossa Adventissa on todennäköisesti analogiulostuloista ääni jotain aika kamalaa. Ellei vahvistimessa ole da-muunnin tai sinulla ole sellaista erillisenä niin voi olla, että parempi vahvistin ei erityisesti kuulu kun pullonkaula on etupäässä.
 
Löysin ainakin pienemmän AW-10 Alu kaiutinkitin mittauskäyriä täältä:
http://www.hifitalo.com/pdf/aw10alu.pdf

Joku kokeneempi voisi päätellä onko nämä nyt sitten epäherkkiä vai ei!

Tuli vielä rock-musiikista mieleen, että ei kai bassokorostusta ole vahvariin väännetty liikaa? Sillä voisi tehot saada loppumaan kesken ja säröisästikin.
 
Mikäs tämä tuplajohdotus on? Ei ole bassokorostuksia eikä "Loudness" tms käytössä ja Beresford Caiman tai TC-7520 oli tarkotus hommata. Ilmeisesti ihan käypänen peli näin alkuun. Ja sitte jos nyt ihan hirveesti kesällä innostun niin päivitän noi AW-10 Alut lattia malleiksi eli AW-30 Alu
 
Olisiko vain yksinkertaisesti niin että kajarit eivät sovi nykyiselle vahvistimellesi, on liian vaikea pala styrkkarille? Silloin kuullostaa aika tuhnulta ja tuntuu että styrkkari on huono/hengetön vaikka syy on useasti kajareissa ja niiden sijoituksessa. Joskus vain ei toimi vaikka miten olisi vimosen päälle mietityt systeemit ja ohimosuonta kiristää...

Itse lähtisin vähän muuttelemaan kajareiden paikkoja ja tarkastaisin kaapeloinnit ja ottaisin AV koneesta kaikki mahdolliset mausteet pois käytöstä. Viimeisenä vaihtoehtonahan on sitten perinteisesti sterkkojen vaihtoviikot.
 
GeeTA sanoi:
Mikäs tämä tuplajohdotus on?

Löytyy sieltä laitteen manuaalista. Pistät front liitännöistä piuhat vaikka kaiuttimien bassoliittimiin ja surround back liittimistä diskanttiin. Vahvistimen asetuksista pitää vaan säätää, että bi-amp on käytössä etukanaville. Näin vahvistimen 2 kanavaa ajaa diskanttia ja 2 kanavaa pelkkiä bassoja. Tehoa on siis enemmän käytössä kun ne muuten tyhjän panttina olevat takakanavat käytetään kaiuttimien ohjaukseen. Tuplajohdotuksella siis tarkoitetaan sitä, että kun on tuplasti enemmän kanavia niin johtojakin pitää olla tuplasti enemmän eli yhteensä 4 johdinta per kaiutin.
 
Back
Ylös