Miksi hifi-liikkeet eivät panosta akustiikkatuotteisiin?

Pesonen

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
1 008
Mielenkiintoinen kysymys, eikö vain? Useimmissa hyvää ääntä myyvissä liikkeissä on upotettu rahaa akustointiin kohtuullisia summia, mutta miksi hyvää ääntä ei myydä myös asiakkaille?

Voisi ajatella, että yksi syy olisi huono kysyntä. Näin minulle eräs kauppias muistaakseni totesikin. Ihanko totta, eikö harrastajia kiinnosta hyvä ääni? Maksaako se liian vähän?

Toinen asia tietysti onkin pelko siitä, että ihmiset vaihtaisivat laitteita vähemmän, jos he olisivat tyytyväisempiä äänenlaatuun. Hmm.. kuulostaa vähän vainoharhaiselta? Ehkäpä.

Kolmas ja ehkä todennäköisin syy on se, että alan asiantuntijoita on aika vähän, eikä audio alan kauppiailla ole halua tai aikaa perehtyä aiheeseen. Siispä hyvät harrastajat: vaatikaa akustiikkatuotteita tarjolle liikkeisiin, joiden vakioasiakkaita olette. Jos nimittäin on kysyntää, niin kyllä sitä tarjontaakin ilmestyy ihan varmasti.
 
Hyvä aihe. Minäkin mielelläni ottaisin liikkeestä lainaan ison läjän resonaattoreita ja testaisin ne kotonani. Jos toimisivat, niin mieluummin laittaisin tässä vaiheessa niihin rahani kuin vaikkapa uusiin laitteisiin... Kun aikaa/tiloja/välineitä ei oikein ole itse alkaa akustiikkajuttuja väsäilemään, niin mieluusti kyllä maksaisin valmiista ja siististi viimeistellyistä tuotteista. Concept Hifillähän taitaa olla jotain akustiikkaan liittyvää kaupan, mutta mites muut kauppiaat?
 
Se on tosiaan kummallista.
Osasyynä voisi olla myös käsittääkseni aika yleinen uskomus että akustointihan nyt vain dumppaa äänen kuolleeksi eikä sitä itseään kunnoittava hifisti harrasta. Varmaan väärä käsitys siinä mielessä että oikein tehty akustointi ei tuolaista elävyyden tappoa tee. Tämä käsitys voi olla syntynyt niin monien vääränlaisten akustointien johdosta. Tyypillinen "lätkitään riittävästi akustiikkalevyjä seinille" voinee elävyyttä tapaa hyvinkin tehokkaasti. Edelliset toki vain arvelua luettujen tarinoiden perusteella ilman omaa kokemusta. Diffusoivaa akustointia taitaa harvempi käyttää ja syynä voisi olla se että niitä on olemattoman vähän tarjolla liikkeissä ja eivät ole kaupallisena tuotteena ihan ilmaisiakaan kuten akustiikkalevy melkein on.

Taitaa se hyvä akustointi aina vaatia ammattilaisen suunnittelua eikä tällaista palvelua liene liiemmin tarjolla. Jos hifiliikeet palvelua tarjoaisivat ja markkinoisivat, kysyntää saattaisi ilmaantua merkittävästi enemmän.
 
Tässä suhteessa kai se ala menee vähän persaus edellä puuhun. Kaikkea muuta, eittämättä ääneen enemmän tai vähemmän vaikuttavaa, myydään mutta huone on mikä on. Kauppiaiden puheetkin kun on välillä tätä "kumisi kauheasti ja kuulosti kamalalle, pistettiin 200000mk elektroniikka ja avot kun soi hienosti". Vastaavasti esimerkiksi ammattipuolella tuo huonepuoli on ihan itsestäänselvyys.

Ammattitaito, kysynnän puute, paremmat katteet? Vaikka kai noita akustointiratkaisuja voisi joku firma alkaa tekemään sikahintaankin jos se siitä edullisuudesta ja sen tuomasta ahdistuneisuudesta on kiinni. Toisaalta ei se kuunteluhuoneeseen pyydetty akustiikan ammattilainen mittauskalustoineen ja mittatilausratkaisuineen varmasti halpa ole jos täyden palvelun haluaa. Onko tässä sitten se vika että ammattilainen perustaa ratkaisunsa jälkikaiunta-ajan ja huonemoodien mittaamiselle? Voihan se tietysti olla ettei sitä miehekästä bassokorostusta soundi olekaan enää entisenlainen. Objektiivisesti parempi tuoden laitteistosta enemmän irti mutta subjektiivisesti se voi olla jotain ihan muutakin.

Itse akustointia voisi monessa bunkkerissa suositella vaikkei äänentoistoa harrastaisikaan. Ja tämä ihan yleisen elämisen kannalta. Se on kiva kun penska älähtää jotain ja huone kajauttaa sen viisinkertaisena korville.

Jussi
 
Juu ja sitten voisi olla se kun akustointituotteita ei monissa tapauksissa voida myydä suoraan "lykkääpä tuo seinää vasten" ratkaisuna vaan asiaa pitäisi hieman tutkia huoneen osalta ja kapistuksetkin myydä joissain määrin rakennustarvikkeina. Onko porukka sitten innokas rakentelemaan, no ainakin sisustuksen puolesta tehdään helposti sen verran hommaa kuin akustoinnissakin olisi.

Jussi
 
Mielestäni ongelma on käytännössä sekä tiedon puutteessa. Akustointi on vaikeaa toteuttaa oikein. Ilman mittauksia ja ammattilaisen apua harrastajalle voi suositella ainoastaan kevyttä akustointia (diffuusori takaseinään, ensimmäisen heijastuksen pisteiden vaimennus ja mahdollisesti jälkikaiuntaa hiukan pienemmäksi). Bassojen hallinta resonaattoireilla vaatii lähes poikkeuksetta kustomoituja ratkaisuja.

Toinen ajatuksia herättävä asia on akustoinnin todellinen tarpeellisuus musiikinkuuntelussa. Toisin kuin elokuvaäänentoistossa, niin musiikintoistolle ei ole speksattua akustiikkaa, vaan ainoastaan suosituksia. Itselläni ei ole käytössä yhtään puhtaasti akustointiin tarkoitettua laitetta. Huonekalujen ja kaiuttimien sijoittelussa olen toki ottanut akustisia seikkoja huomioon. Yleensä laitteet sijaitsevat olohuoneessa, jota ei ole pyhitetty pelkästään äänentoistolle. Tällaiseen tilaan akustoinnin järjestäminen on erittäin haastavaa. Itse kannatan kaikkein suurimpien akustisten ongelmakohtien kevyttä korjaamista. Kokonaisvaltainen ratkaisu vaatii lähes poikkeuksetta ammattilaisen apua sekä dedikoidun kuuntelutilan.

Mielestäni hifiliikkeissä voitaisiin myydä akustiikkatuotteita, jotka sopivat normaaleihin olohuoneisiin. Varsinkin diffuusorit voivat monesti olla melko tyylikkäitä sisustuselementtejä.
 
Eihän tuota speksattua akustiikkaa ole. Kaiutinsuunnittelijat speksaavat tuotteidensa akustista ympäristöä varsin kitsaasti tai ei ollenkaan. Jälkikaiunta-ajan (RT60) tiedän speksanneen vain Linkwitzin.

Joka tapauksessa,mahdollisimman_tasainen_jälkikaiunta-aika koko taajuusalueella lienee aina hyvästä. Sen pituus taas on sitten kaiutin/makukohtainen asia. Ja tietysti kaiuttimen suuntaavuusasiat vaikuttavat siihen miten kaiutin voi toimia akustisesti epäideaalissa ympäristössä. Joka tapauksessa ongelmana on ymmärtääkseni se että lähes minkä tahansa akustoimattoman, "normaalin" huoneen jälkikaiunta on pidempää matalilla taajuuksilla. Tähän kun vielä lisätään tavanomaisen kaiuttimen ympärisäteilevyys matalilla taajuuksilla ja enemmän tai vähemmän suuntaavuus korkeita taajuuksia kohti, on melkoinen epätasapaino jälkikaiunnassa tosiasia. Ääntä imevät akustiikkalevyt purevat oleellisesti vain korkeampiin taajuuksiin ja siten monesti pahentavat tilannetta edelleen entisestään.
Eli olen ymmärtänyt että tavanomaisessa huoneessa ääntä imevän akustoinnin käyttöä kannattaisi käyttää varsin harkiten. Pelkästään diffusoivalla akustoinnilla sen sijaan ei pitäisi saada ainakaan niin helposti pahaa aikaiseksi ammattitaidottomissa käsissä.

No, tämä ketjuhan ei varsinaista akustointia koskenutkaan joten jätetään tähän. Ja toki tuo edellinen vain harrastaja-pohdintaa ja voi sisältää merkittäviä virheitä perusasioissakin.
 
Pasi,

Tuo on kyllä harmillista. Ymmärtäisin jos kaiuttimet suunniteltaisiin niille pyhitettyihin kuuntelutiloihin jolloin asioiden painotukset voisi tehdä eri tavoin. Samalla tietenkin toivoisi myyjien kauppaavan myös toimivia akustointiratkaisuja. Tai sitten jos kaiuttimet on tulossa normaaliin olohuoneeseen, kuten yleensä, olisi toivottavaa panostaa siihen akustiseen suunnitteluun. Kuten tässäkin on tullut ilmi ei normaaliin olohuoneeseen 20-25m2 kyllä kovin kaameita akustointeja passaisi asetella kun kaiutinsijoittelukin on välillä vähän hankala juttu.

Mitenkäs valmistajien demotilat on? Monessa tapauksessa akustoituja tiloja joissa omat akustisesti perinteiseen tapaan suunnitellut toteutukset pelaa ihan oikein. Joku klappi siinä vain aina sattuu kun vehkeet hilataan kotiin kuunneltavaksi enkä tiedä meneekö asia sitten sen paremmaksi jos kauppiaalle valitettuaan asiakas saa ohjeeksi ostaa 10x hinnakkaammat oheiselektroniikat mielellään samalta kauppiaalta ilman halaistua sanaakaan esimerkiksi akustoinnista. Tämäntyyppiseen toimintaan on kuitenkin henkilökohtaisestikin törmännyt.

Jussi
 
Miksi hifi-liikkeet eivät panosta akustiikkatuotteisiin

Miksi joku viitsisi 5 miljoonan maassa alkaa myymään marginaaliharrastajille vielä tästä
marginaalisempia tuotteita ??
On ihme että joku vielä viitsii yleensä myydä kotomaassa paremman
luokan kaksikanava tuotteita nykyaikana ,tosi aattellista porukkaa nämä HE myyjät!

Pappa
 
Moro!

Akustointi... mitä se tarkoittaa, kysyy moni asiakas. Kyllä on suuremmalla osalla
kansaa akustointi hebreaa.
Vaikka lyöt tonnikauppalla eeroja betonibunkkerii, niin ei varmasti miellytä.
Itse olen siunattu ja saanu mahdollisuuden rakentaa vanhasta autotallista
minun mielestäni hyvin soivan huoneen ja hellasärö 0 :D
Akustiikkatuotteet hifi-liikkeisiin, sitä saa odottaa maailmantappiin.
Onko keltään asiakkaalta myyjä kysyny ensimmäisenä, että minkälaiseen huoneeseen haet laitteistoa?
 
Akustiikkatuotteet hifi-liikkeisiin, sitä saa odottaa maailmantappiin.
Onko keltään asiakkaalta myyjä kysyny ensimmäisenä, että minkälaiseen huoneeseen haet laitteistoa?

Pakko nyt mainita, että suurimmassa osassa autohifiliikkeistä, kuuluu akustointi myöskin tarjontaan ja sen toteuttamista neuvotaan heti alkuunsa. Ensimmäisiin kysymyksiin myös kuuluu, notta mihin autoon olet parannusta äänentoistoon hakemassa?

Meinaan tällä, ettei se ole mikään mahdoton yhtälö toteuttaa perinteisissä hifiliikkeissäkään. Kysyä asiakkaalta minkälaiseen tilaan hän on äänentoistoa rakentamassa ja tarjota myöskin akustointiin liittyviä neuvoja/tarvikkeita. Eipä tuo autohifikään meinaan mitään isoa businesta ole tässä maassa. Silti pienet liikkeet sisältävät tuotevalikoimissaan melkoisen määrän tarvikkeita, arvokkaisiin äänieristys levyihin/massoihin asti.

Kyllä hifiliikkeiden ***** kestäisi laajentaa myöskin valikoimaansa ja palveluansa näihin akustointi hommiinkin. Saattaisi peräti kannattaakin moinen palvelu? Netti ja puskaradio toimii meinaan meikäläisen mielestä tässä maassa aikasta hyvin..
 
Luulen että suurin syy on että akustointuotteet ei ole 'bulkkikamaa' ja täten niihin ei päde samat myynnin periaatteet kuin laitteistokauppaa esim. ota kotiin vahvistin kuunneltavaksi ja kerro mielipiteesi. Tai että osta xyz-välikaapeli ja pääset nirvanaan. Jokainen ratkaisu vaatii laajaa ja syvällistä perehtymstä asiaan ja on oma 'asianhaaransa' jota ei mielestäni pidäkkään sotkea missään suhteessa laitteistokauppaan. Kauppiaat toki voisivat toimia markkinointiketjuna pienille akustointointia tekeville firmoille ja täten saada lisäarvoi myydyille tuotteille, tyytyväinen asiakas tulee aina takaisin.. Kysyntä huoneakustiikkaa kohtaa näyttää nousevan joten tässä olisi markkinarako, Akuton ym. firmat on mielestäni 'liian' järeitä pienimuotoiseen akustiikan parantamiseen. Mikälie Akuton hintataso jos heiltä pyytää suunnitelman esim. normaaliin 15m2 olohuoneen akustoimiseen?
 
Markot sanoi:
Kysyntä huoneakustiikkaa kohtaa näyttää nousevan joten tässä olisi markkinarako, Akuton ym. firmat on mielestäni 'liian' järeitä pienimuotoiseen akustiikan parantamiseen. Mikälie Akuton hintataso jos heiltä pyytää suunnitelman esim. normaaliin 15m2 olohuoneen akustoimiseen?

Tässä ollaan mielestäni asian ytimessä eli jonkun pitäisi tuotteistaa palvelu, jossa kuunteluhuoneessa tulisi käymään (esim. 1h/käynti) akustiikan tunteva hemmo, joka tekisi perusmittaukset ja sen jälkeen ehdotuksen akustiikkaa parantavista toimenpiteistä. Ja luonnollisesti myisi siihen sopivat tarvikkeet ja tarvittaessa hoitaisi asennuksen jos asiakas niin haluaisi. Ja koko hommasta ei tulisi edes kovin kallista jos laitteiden hintoihin vertaa.

Huoneiden ongelmat ovat kuitenkin lähes aina melko samoja, joten kymmenen projektin käynnin jälkeen olisikin jo valmiit "paketit" eri tyyppisille tiloille. Ja hommaan voisi vielä yhdistää jonkun puusepän/verstaan, joka tekisi mittatilaustyönä sopivat resonaattorit yms. Tai sitten tekee paketit sen mukaan, kuinka paljon asiakas haluaa harrastaa DIY-puuhastelua. Siihen vain hinnat kohdalleen ja avot! Itse ainakin mielelläni maksaisin tuollaisesta palvelusta varsin paljonkin.
 
Markot sanoi:
Mikälie Akuton hintataso jos heiltä pyytää suunnitelman esim. normaaliin 15m2 olohuoneen akustoimiseen?

Eivät taida edes tehdä tarjousta koska ei ole aikaa oikeiden töiden takia. Tavallisiin koteihin suunnitelmia tekevästä yrityksestä olisi varmasti iloa. Kyllä sillä ainakin aloitteleva akustikko varmaankin oman leipänsä tienaisi jos toisi maahan tarvikkeet tai valmistuttaisi omat. Se on kyllä totta, että asiantuntemusta se vaatii, mutta ei se laitepuolella palvelukaan ole kovin helppoa jos oikeasti haluaa tarjota toimivia kokonaisratkaisuja asiakkaille.
 
Juu joku vaan maahantuomaan ruotsista Svanan tuotteita tai italiasta Daadin. Svanalla on kaiken näköistä diffuusoria ym ja huomattavasti edullisemmin kuin Rgp;n tuotteet. Daadilla taas hienoja tubetrappeja - joita nyt ei kokeilematta viitsisi sieltä tilata vaikka auliisti kyllä lähettävätkin. Hintakin voisi asetttua kohdalleen jos joku niitä isompia eriä tänne rahtaisi. Toisaalta kauppiaat ovat niin ahneita, että taitaisi rahdin edullisuus hukkua siihen.
 
Minusta ei ole mitenkään ihmeellistä ettei hifi-liikkeet panosta akustiikkatuotteisiin. Ensinnäkään Tarmo ei ostaisi mitään, koska hifi-liikkeet ovat niin ahneita. Toiseksi, kuten Vaakko totesi toisessa osiossa ettei hänen parempi puoliskonsa hyväksyisi diffuusoreita olohuoneeseensa. Samoin Pasi P totesi diffusoreiden ulkonäön tökkivän olohuonesijoitusta ajatellen.

Haloo!! Kuka kauppias haluaa sijoittaa tuhansia euroja akustiikka-komponentteihin mitä kukaan ei osta? Ovat väärän värisiä, rumia tai liian kalliita, lisäksi niitä pitäisi vielä saada kokeilla kotona ennen ostopäätöstä mielummin vielä kauppiaan toimittamana ja asentamana.

Kenellä tässä maassa on niin paljon aikaa ja rahaa, että olisi halukas sponsoroimaan hankalia, pihejä alanharrastajia akustiikka-konsultoinnin muodossa mielummin vielä ilman katetta ja pitkällä korottomalla maksuajalla?

Torvihörhö
 
Kenellä tässä maassa on niin paljon aikaa ja rahaa, että olisi halukas sponsoroimaan hankalia, pihejä alanharrastajia akustiikka-konsultoinnin muodossa mielummin vielä ilman katetta ja pitkällä korottomalla maksuajalla?

Pakko nyt mainita, kun kysyin firman ruokalasta, missä tupakkiakin myydään, notta miksei heillä ole pikkusikareja. Tyytyväisen näköinen täti vastasi: "Kun ei niitä kukaan osta". Niinpä. Ei juu tosiaan kukaan osta, kun ei ole kerran myydä.

Edelleenkin hifi-liikkeen ***** kyllä kestää ottaa tarvike valikoimiinsa myös akustiikka tuotteita. Varmasti tekevät kauppansa, jos osaava myyjä kertoo asiakkaalle mihin mikäkin on tarkoitettu ja tiedustelee asiakkaan kuuntelutilasta tärkeimmät. Ei se kevyt akustointi nyt mitään rakettitiedettä ole..
 
pmutanen sanoi:
Minusta ei ole mitenkään ihmeellistä ettei hifi-liikkeet panosta akustiikkatuotteisiin. Ensinnäkään Tarmo ei ostaisi mitään, koska hifi-liikkeet ovat niin ahneita. Toiseksi, kuten Vaakko totesi toisessa osiossa ettei hänen parempi puoliskonsa hyväksyisi diffuusoreita olohuoneeseensa. Samoin Pasi P totesi diffusoreiden ulkonäön tökkivän olohuonesijoitusta ajatellen.

Torvihörhö
Ei diffusoreiden tarvitse välttämättä niin rumia olla.Meillä asian hoitaa kuuntelupaikan takana 1000 vinyylin hylly.Sen sijoituspaikka on kuuntelemalla etsitty.Täällä puhutaan akustoinnista ja vaimentamisesta.Ennenkuin ryhtyy siihen,kannattaa aina selvittää,millainen vaimennus tarvitaan.Muuten voi käydä niin,että yläänet kyllä vaimenee ja bassot korostuvat entisestään vaimentamalla väärin.Sitäpaitsi se vaimennus toimii toisinaan hyvin vain sillä setillä,mikä oli vaimennuksen aikana.Jos kaiuttimet vaihtuu,homma voi mennä uusiksi.Niinpä ei kannata laittaa sellaisia vaimentimia,joita ei tarvittaessa saa poistettua.Mielestäni pelkkä kevyt akustointi ilman diffusoria ei aina toimi.kaikissa huoneissa on yleensä jokin ongelmataajuus,joka ei piittaa kevyestä akustoinnista mitään.
 
Jossain edellisessä viestissä puhuttiin 5 miljoonan kansasta. Paljonko tästä massasta on todellisia äänentoistonharrastajia? Paljonko näistä äänentoistonharrastajista on valmis/kykeneväinen panostamaan järkevään akustointiin, eli kuinka moni asuu sellaisissa olosuhteissa, että voidaan todella sijoittaa järkevästi tuhansia (satoja?) euroja akustointiin, jotta saadaan laitteet kuullostamaan kenties paremmilta? Nyt puhutaan enää muutamista sadoista tai kymmenistä, eikö? Eli marginaalitouhua. Kenties yksi tähän suuntaan erikoistunut HIFI-liike voisi toimia pääkaupunkiseudulla.
 
Back
Ylös