Miksi cd-levyjä laadukkaammat formaatit tulisivat ulos marginaalista?

Mika

Käyttäjä
Liittynyt
3.2.2009
Viestejä
818
Ei liene epäselvää, että nämä ns. high resolution formaatit (SACD, studio master, br audio, dvd-a) ovat harvojen huvia. Nykyinen ipod-generation ei tule noista formaateista perustamaan ***kakaan. Jos uskot, että nykyisestä marginaalista tulee mainstreamia, niin kerropa perustelusi tähän. Sanotaan nyt vaikka mainstreamin tarkoittavan tässä kohtaa yli 50% markkinaosuutta myydyistä äänitteistä.
 
Hyvä aihe. En usko itse että mitään positiivista tulisi kaksikanavadigitallenteiden suhteen tapahtumaan ainakaan lähiaikoina. Onneksi Blu-ray sisältää todella laadukasta ääntä, joten sitä kautta jotain postiivista sentään. Eikös Neil Young jo julkaissut jonkun hienon Blu-ray -paketin, sama mies jonka vinyylijulkaisutkin kuulostavat useimmiten hyvältä.

Olenkin jo harkinnut stand-alone bd-soittimen hankintaa...
 
Korkearesoluutioiset huippuääntä tarjoavat formaatit ovat vähän kuin erinomaiset järjestelmäkamerat valokuvauksessa. Suurin osa osa kuvaa kännykällä tai pokkarilla, mutta onneksi järkkäripuoli on sen verran iso, että siihen ylipäätään panostetaan. Toivottavasti äänentoiston saralla pysytään edes tässä. Että huippuäänetoistosta tulisi valtavirtaa on yhtä luultavaa kuin se, että ihmisten enemmistö alkaisi taittamaan työmatkansa yli 50 000 euron autoilla, kun nykyisin ylivoimainen enemmistö tekee sen joukkoliikenteellä.

:) v-a
 
v-a sanoi:
Korkearesoluutioiset huippuääntä tarjoavat formaatit ovat vähän kuin erinomaiset järjestelmäkamerat valokuvauksessa. Suurin osa osa kuvaa kännykällä tai pokkarilla, mutta onneksi järkkäripuoli on sen verran iso, että siihen ylipäätään panostetaan. Toivottavasti äänentoiston saralla pysytään edes tässä. Että huippuäänetoistosta tulisi valtavirtaa on yhtä luultavaa kuin se, että ihmisten enemmistö alkaisi taittamaan työmatkansa yli 50 000 euron autoilla, kun nykyisin ylivoimainen enemmistö tekee sen joukkoliikenteellä.

:) v-a
Tulihan se autovertaus :). Siirtyminen CD-levyihin oli aikanaan hyppy laadukkaampaan formaattiin (ei pliis vinyylikeskustelua tähän). Nyt kysytään seuraavaa hyppyä, vai ollaanko jo maalissa?
 
En usko, että suurelle enemmistölle cd:hen siirtymisen päällimmäinen vaikutin oli pelkkä äänenlaatu, vaan helppo käyttö ja säilyttäminen sekä standardin yhtenäisyys kotisteroista, autoon ja kesämökin cd-matkaradioon. Lisäksi ääniteteollisuus vauhditti hienosti kysyntää uudelleenjulkaisemalla valtavan määrän ihmisten nuoruudesta tuttua musiikkia, jota heillä ei enää vinyyleinä tai kopioituina c-kassuina enää ollut. Esimerkiksi tämä boosti puuttuu uusilta formaateilta, sillä ihmisillö on iso osa haluamastaan musiikista cd:llä. Ja sel helppo käytettävyys ja säilyttäminen, se taas on iPodien ja kumppanien heiniä.

:) v-a
 
CD-formaatti on täydellinen.
Täydellisesti äänitetty tallenne joka on täydellisesti siirretty CD:lle on edelleen kuulematta, mutta se ei ole CD:n syy.
CD-formaatissa ei ole yhtään ominaisuutta joka estäisi sitä olemasta täydellinen, CD-soittimissa on kylläkin edelleen parantamisen varaa.

eli, minä en tarvitse CD-levyjä "parempaa" formaattia, koska CD-formaatti on täydellinen musiikin toistossa. En kuule yli 20khz taajuuksia (tuskin edes 15Khz) eikä niitä sitäpaitsi sisälly minkään musiikillisen instrumentin taajuusalueeseen. CD-formaatin rajoite äänentoiston kannalta on 16-bittisyys 44.2Khz näytteenottotajuudella joka rajoittaa ylimmäksi taajuudeksi 20Khz.

CD-levyä laadukkaampi formaatti olisi tietysti 30 x 30 cm pahvikotelossa myytävä luottokortin kokoinen muovi plätyskä joka sisältäisi CD-tasoista digitaali informaatiota 74 minuuttia (eli n.45 min + 30min täyte *askaa).
 
CD-levyä laadukkaammat mediaan perustuvat formaatit jäävät marginaaliin koska:

  • Laitevalmistajia ei kiinnosta tehdä yhteensopivia soittimia, koska parempi lukukoneisto ja oheiselektroniikka + mahdolliset lisenssit lisäävät valmistuskustannuksia
  • Levynjulkaisijoita ei kiinnosta julkaista materiaalia marginaalisille soittimille, koska sitä ei myydä määriä, joten tuotantokustannukset/levy ovat korkeammat
  • CD-levy käy kaupaksi, paremman formaatin mahdollinen, joskin epätodennäköinen, myynti vähentäisi jossain määrin CD-myyntiä, eikä lisäisi oleellisesti kokonaismyyntiä
  • Kyseessä on ns. muna - kana dilemma

Mediasta riippumaton toisto on helpompi toteuttaa koodekkeja päivittämällä, joskin koodekkivariaatioita alkaa olla pilvin pimein.
 
Hardsoft sanoi:
Levynjulkaisijoita ei kiinnosta julkaista materiaalia marginaalisille soittimille, koska sitä ei myydä määriä, joten tuotantokustannukset/levy ovat korkeammat

Vielä kun ottaa huomioon, että suuri osa nuoresta sukupolvesta on ehtinyt tottua siihen, että musiikin
pitää saada ladattua netistä ilmaiseksi, olisi CD:tä kalliimman formaatin tulevaisuus todella huono. Vaikka
äänenlaatu olisi kuinka mahtava tahansa.

Tietysti myös moni on tottunut jo siihen, että äänenlaatu ei yllä edes CD-formaatin tasolle.
 
Jaa-a. Nykyajan trendinä näyttää olleen jo pitkään se että musiikkia on paljon saatavilla sen sijaan että formaatit tukisivat mahdollisimman hyvää kuuntelukokemusta. Monikanavamusiikilla oli aikansa mutta näyttää olevan että se kuihtuu marginaaliryhmien harrastukseksi. On valitettavaa ettei monikanavaäänityksiin erikoistunutta sukupolvea saatu koskaan koulutettua. Tai onhan niitä, mutta he todennäköisesti työllistyvät elokuvateollisuuden kautta jolloin musiikkiteollisuus jää heistä paitsi.

Kun puhutaan pakkaamattomista formaateista, ei formaatti sinällään ole se autuaaksitekevä asia. Minä olen kuunnellut paljon DVD-A äänityksiä. DVD-A raidoilta löytyy usein myös DVD-Video ääniraita jolloin vertailu on helppoa. Poikkeuksetta DVD-A on tarjonnut DVD-V:tä miellyttävämmän kuuntelukokemuksen. Toisaalta jos verrataan kaksikanavaista musiikkia esimerkiksi oman Ayon CD-soittimen ja Denon A11-moninormisoittimen välillä, niin Ayon vie minun korvissani voiton - vaikka Denon sinällään on erinomainen soitin.
 
J.G.Holt totesi lakonisesti jo vuonna 1997, että "ihmiset eivät kaipaa parempaa äänenlaatua, vaan pienempää soitinta".
Valitettavan oikeassa mies oli.
 
Vasu sanoi:
CD-formaatti on täydellinen.

Ei ole. Olen ollut demossa, jossa soitettiin samaa materiaalia eri resoluutioilla, ja ainakin siinä oli helppo kuulla erot. Mukana ollut asiaan vihkiytymätön muusikkokaverikin totesi ihan saman. Erojen kuuleminen vaatii tietenkin kunnon raudan, softan ja ennen kaikkea kunnon kaiuttimet.
 
Jyrki_P sanoi:
Onneksi Blu-ray sisältää todella laadukasta ääntä, joten sitä kautta jotain postiivista sentään. Eikös Neil Young jo julkaissut jonkun hienon Blu-ray -paketin, sama mies jonka vinyylijulkaisutkin kuulostavat useimmiten hyvältä.

Näin teki ja täältä sellainen paketti löytyy. Ongelma on vaan lähdemateriaalin heikko taso, sillä kyseessä on Archives Vol 1, eli ihan alkupään juttuja vuosikymmenten takaa. Mutta BD-Live -konsepti on hieno ja toimiva: esim netistä saa ladattua lisämateriaalia soittimen massamuistiin täydentämään BD-levyillä olevaa pakettia. Ja tavaraa tulee koko ajan lisää.

Minä olen BD-levyjen suuri kannattaja, ja muidenkin hi-res-formaattien. Tallennustila ei maksa enää mitään, joten nyt olis vihdoin aika siirtyä 16 bitistä 24 bittiin.
 
Silloin cd:tä laadukkaampi formaatti voisi päästä marginaalista, jos samassa formaatissa tarjottaisiin ääni, ääni-kuva (konserttivideot), kuva-ääni (elokuvat) ja lisäksi vaatimattomampien (tai kilpailevien) formaattien tarjonta lopetettaisiin. Täyden palvelun online-HD-formaatti voisi toimia. Nykymenolla tarjonta on kohta niin kirjava, että kaikki formaatit ovat marginaalissa yksinään. Mutta meidän toiveilla ei päästä pois marginaalista.
 
Kun SACD lanseerattiin mokasivat levy-yhtiöt ja värkkiteollisuus koko homman. Jos olisi siirrytty puhtaasti SACD-äänitteisiin, niin koko piratismiongelma nykyisessä muodossaan olisi kadonnut.

Mutta hölmöt tekivät mitä tekivät.

Itse toivon, että joku älyäisi asian ja tekisi BD-levyistä ja kunnollisesta prosessorista sekä on-line lisäosista yhdessä kunnon äänentoiston kanssa sen jutun. Kuvaakin voisi olla vaikka kuinka, mutta myös ilman kuvaa oleva musa toistuisi... Mutta tuskin noin käy. :-\

t. jjahifi
 
Nuo Bluray soittimet ei taida olla todellakaan musiikin kuunteluun tarkoitettuja, missään formaatissa. Kyllästyin scartien ja kans pelleilyyn ja vaihdoin joku viikko sitten vanhan Pioneer DV-444 DVD-soittimen Denon DBP-1610 Blu-ray soittimeen. On kyllä aivan järkyttävän hidas verrattuna vanhaan Pioneeriin. CDitä ei tule kovin paljoa nykyään kuunneltua joten voin elää tuon kanssa, mutta jos tollasella nopeudella mitä tuo lataa Blu-ray levyt pitäisi kuunnella jotain audio levyjä ni eipä tulis mitään. Leffojen kanssa tuo on myös aivan tuskasen hidas, mutta siinä se ei niin haittaa kun ne kuitenkin tyypillisesti kestää 2+ tuntia ja katsotaan alusta loppuun.
 
^ Tuo on 1. ja 2. sukupolven BD-soitinten ohimenevä lastentauti.
 
LaJazz sanoi:
^ Tuo on 1. ja 2. sukupolven BD-soitinten ohimenevä lastentauti.
..jonka ohimeno on vähän viivästynyt, koska BD-formaatin myynti ei ole vieläkään räjähtänyt kunnon kasvuun. Voi olla, ettei räjähdäkään, jos ostajat protestoivat odottamalla seuraavan seuraavaa formaattia
 
^ ja ^^. No joo. Niinpä, hyvin tehty Redbook-mallinen cd-levy on vallan mainio musiikin toistamiseen. Vaikka kuinka on totta, että jopa 2ch SACD pesee CD:n mennen tullen, niin monille käyttäjille ja monissa systeemeissä ero on lähinnä teoreettinen.

Mutta on totta, että BD-soittimien hitaus on käsittämätöntä. Uskomatonta s*ntaa kun hitauteen ei ole mitään todellista teknistä syytä (syy lieneekin taloudellinen eli voiton maksimointi käyttämällä halpaa roskaa soittimissa).

t. jjahifi
 
jjahifi sanoi:
hyvin tehty Redbook-mallinen cd-levy on vallan mainio musiikin toistamiseen.
Totta, mutta jos pystyisi demoamaan samasta tilaisuudesta tehtyä cd:tä ja BD:ta (BD siis kuvalla ja cd ilman), niin aika moni pitäisi kuvallista kokemusta parempana. Tai siis, pystyyhän sitä jo nytkin. Hyvä ääni antaa hieman vajavaiselle kuvalle anteeksi ja hyvä kuva samoin vajavaiselle äänelle. Mutta kun molemmat natsaavat, niin aijaijai. Marginaalissa on mukavaa.
 
Ei tule yleistymään yksikään korkeampaa laatua edustava formaatti merkittävällä tavalla sillä nykyisin nuori pitää pakattua mp3 ääntä jopa paremman kuuloisena kuin CD ääntä.

Tästä on joku jenkkiproffa tehnyt kokeellista "tutkimusta" opiskelijoillaan.
 
Back
Ylös