Miksei tietokonepohjainen äänilähde tehnytkään vaikutusta?

moukkunen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 262
Kaupunki
Kärkölä
Miksi et ole hankkinut vielä tietokonepohjaista äänilähdettä hifi-laitteistoosi? Tai millaisia puutteita olet huomannut tietokonepohjaisissa äänilähteissä äänenlaadun tai käytön kannalta?
 
moukkunen sanoi:
Miksi et ole hankkinut vielä tietokonepohjaista äänilähdettä hifi-laitteistoosi? Tai millaisia puutteita olet huomannut tietokonepohjaisissa äänilähteissä äänenlaadun tai käytön kannalta?

Koska tuossa aloitusviestissä on toisen lauseen alussa Tai sana oletan että saan vastata tähän toiseen kysymykseen vaikka olenkin hankkinut tietokonepohjaisen äänilähteen.

En ole havainnut puutteita. Paras äänilähde toistaiseksi kuulemistani. Oikeastaan olisi toki vaikea puutteita havaitakaan kun sieltä tulee jokainen ykkönen ja nolla kiltisti kuin oman talon porsaat jonossa daciin...
 
Minullakin on erittäin toimiva tietokonepohjainen systeemi, mutta en ole vielä kytkenyt sitä käyttöön. Kyllä se ihan asiansa ajaa ja suureen määrään musiikkia pääsee helposti käsiksi.

Minulla järjestys on tällä hetkellä vinyyli > cd > pakkaamattomat audiotiedostot (tosin vinyyliä ja cd:tä kuuntelen suurin piirtein yhtä paljon, mutta vinyylin soundi miellyttää juuri nyt eniten). Pidän levynkansien tutkimisesta ja tavallaan myös niiden keräilystä, jotka ovat kuuluneet lapsesta lähtien musiikin kuuntelemisen yhteyteen.

Tiedostoissa ei ole sinänsä mitään vikaan, mutta niistä puuttuu minun osaltani se liha luiden ympäriltä, joka tekee kuunteluhetkestä täydellisen.
 
milesdavis sanoi:
Tiedostoissa ei ole sinänsä mitään vikaan, mutta niistä puuttuu minun osaltani se liha luiden ympäriltä, joka tekee kuunteluhetkestä täydellisen.

Komppaan. Mulla on ihan samat tuntemukset.

Sitäpaitsi mitä olisi Liarsin uusin albumi ilman fyysisiä kansia, siitä huolimatta että Stupidon pojat julisti sen jo vuoden 2010 parhaaksi albumiksi :D

-N-
 
Tietokonepohjainen settini kuulostaa yhtä hyvältä kuin cd-soittimeni, koska niissä on sama DAC, mutta en ole päässyt niin hyvälle tasolle kuin pidemmälle ehtineet harrastajat cd-soittimiensa kanssa. Kun riittävän hyvä DAC löytyy niin ei ole mitään estettä että tietokonepohjainen äänilähde ei kuulostaisi yhtä hyvältä kuin parhaat erilliset cd-soittimet.
 
Se pelottaa.
Olen laiska.

Olen kuullut hyvää digisysteemiä, jopa käyttänytkin sellaista muutamia tunteja. On olemassa iso riski että se ohjaisi kuunteluani enemmän kappalepohjaiseen hyppelyyn kuin teoskohtaiseen kuunteluun. Hienoa on laiteiden vaatima vähäinen koko ja musiikkivalikoimien rajattomuus. Toisaalta minua ei kiinnosta pennin jeniä alkaa virittämään wlania ja räpläämään kosketusnäytöllistä kakea. Koodaan työkseni ja kotini nettiyhteyteys on tehty vetämällä piuha modeemiin ja modeemista piuha tietokoneeseen, niin plugandplay kuin voi olla, langattomuus ei kiinnosta ja piuhoja en ala olohuoneeseen vetämään.
Sama pätee niin kannettavaani, ideoihin htpc:stä, nasseista ja mitä vielä onkaan, laitteet ei kiinnosta ja säätäminen ei nappaa.

---

Toisaalta voin kyllä nähdä nettipohjaisen musiikin saatavuuden jopa kasvattavan hifin suosiota, ainakin jos osaamme sopivasti aihetta lobata. Siinä missä ennen ja osin vieläkin oli hifilaitteiston lisäksi tarve investoida myös huomattavasti musiikkiin, jotta olisi jotain kuunneltavaa, selvitään nyt pelkän laitteiston ostamisella. Aiemmin oli jopa eräänlainen vasta-argumentti parempien laitteiden hankinnalle se että kun ei omista kuin 10 levyä. No, nyt ei tarvitse omistaa edes yhtä levyä, mutta jos laadukas musiikintoisto kiinnostaa voi ne levyistä säästyneet rahat pistää laitteisiin.

Heh, onhan tällä palstallakin usein nähty kysely että ostanko uudet laitteet vai uusia levyjä, tulevaisuudessa voit aina ostaa uudet laitteet. :D
 
rajani sanoi:
Tietokonepohjainen settini kuulostaa yhtä hyvältä kuin cd-soittimeni, koska niissä on sama DAC, mutta en ole päässyt niin hyvälle tasolle kuin pidemmälle ehtineet harrastajat cd-soittimiensa kanssa. Kun riittävän hyvä DAC löytyy niin ei ole mitään estettä että tietokonepohjainen äänilähde ei kuulostaisi yhtä hyvältä kuin parhaat erilliset cd-soittimet.

Paitsi että se transport vaikuttaa todella paljon äänenlaatuun. Tämän huomasin vasta nykyiseen transportiin siirtyessäni. Aikaisemmat äänikortit eivät juurikaan toisistaan eronneet, mutta HiFacen USB-tikku tekee selvän pesäeron. Varmaan alkaa jo porukkaa ärsyttämään kun tätä jatkuvasti hehkutan, mutta niin se vain on. En silti nosta transportia laiteketjussa yhtä tärkeäksi kuin DA-muunninta. Sillä se suurin ero saadaan aikaiseksi. Vastatakseni moukkusen kysymykseen niin oikeastaan huomasin suurimman puutteen digisetissäni vasta kun siirryin HiFaceen. Se oli ääntä vaivaava latteus ja elottomuus. Eri DA-muuntimilla kyseinen ilmiö oli eri tasoinen. Kuitenkin kun transport vaihtui astetta laadukkaampaan niin ensimmäisenä huomasin eron dynamiikassa. Ero oli todella selvä ja veikkaan sen johtuvan HiFacen todella matalasta jitteristä. Ja juuri dynamiikka jos mikä tuo sitä eloisuutta ja fiilistä musiikkiin. Odottelen mielenkiinnolla mitä async USB-dacit tuovat tullessaan. Kohta niitä on saatavilla muiltakin kuin Ayrelta ja hieman edullisemmin.

Olen kuullut tasokasta vinyylisettiä erään foorumilaisen luona. Se ääretön dynamiikka äänessä teki vaikutuksen, mutta setti ei ehkä muuten ollut äänellisesti sitä mitä itse haen. Myönnän kuitenkin vinyylilähteen erinomaisuuden (en kuitenkaan absoluuttista paremmuutta) kun asiaa pohditaan vain äänenlaadun kannalta. Käytettävyys jää vain niin harmittavan kauas siitä mihin nykyteknologialla pystytään. Ja kuulosti se oma digisetti taas todella hyvältä kun palasi kotiin.

Veikkaanpa että ihmiset jotka digisettejä väheksyvät eivät vain ole tarpeeksi tasokasta sellaista kuulleet.
 
moukkunen sanoi:
Miksi et ole hankkinut vielä tietokonepohjaista äänilähdettä hifi-laitteistoosi?

En yksinkertaisesti tarvitse enkä halua sellaista. Pidän fyysisistä levyistä enkä keksi yhtään syytä miksi minun kannattaisi alkaa niitä "rippaamaan kovolle". En myöskään ymmärrä tietokonepohjaiseta äänentoistosta päälle mitään. Saan näppylöitä pelkästään aiheeseen liittyvästä terminologiasta, joka ei tarkoita minulle mitään.

Uskon kyllä, että monelle muulle tietokonepohjainen systeemi on ihan toimiva ratkaisu ja äänenlaatukin on kohdillaan hyvällä dacilla.
 
Musiikki kuulostaa täsmälleen samalta da-muuntimeni kautta, tulivatpa bitit kovalevyltä tai cd-levyltä.

Luulen, että havaitut erot näiden välillä ovat pääasiassa mielikuvituksen tuotetta. Tähän on kaksi perustetta: 1. erojen olemassaoloa ei ole osoitettu missään. 2. väitettyjen erojen olemassaolo edellyttäisi, että digitaalitekniiikkaan liittyisi täysin uusia ja ennestään tuntemattomia seikkoja, jotka muokkaisivat ääntä analogisesta maailmasta tunnetuilla tavoilla. Jitteriä ehdotetaan usein selitykseksi, mutta käsittääkseni vain kaikkein heikoimmat dacit ovat sille jollain tavalla herkkiä.

Käytön kannalta tietokonesysteemin plussapuolena on tietty vaivattomuus sekä mahdollisuus hyppiä salamannopeasti kappaleesta toiseen (tätä voi pitää myös heikkoutena). Miinuspuolelle joutuu ainakin tällä hetkellä kirjaamaan tietokoneen tuottaman metelin.
 
Mielenkiintoista, että yleisesti ajatellaan kuuntelun menevän hyppimiseksi, koska kappaleesta toiseen on helppo vaihtaa.
Minulla tahtoo käydä päin vastoin. Työhuoneessa Macilta kuunnellessa vierähtää helposti useampi tunti minun laitteisiin kajoamatta.
En laske kakkosvahvistimeeni suoraan kuulokeannosta kytkettyä Macia vielä miksikään digisysteemiksi, vaikka se varmaan sellainen onkin.
Kunnon DAC puutuu välistä.

:) v-a
 
v-a sanoi:
Mielenkiintoista, että yleisesti ajatellaan kuuntelun menevän hyppimiseksi, koska kappaleesta toiseen on helppo vaihtaa.
Sitä olen ihmetellyt itsekin. Mielenkiintoista on myös selvät ennakkoluulot ja omien olettamusten muuttuminen todeksi.
Erikoista on myös se että tietokonepohjaisia kokoinaisuuksia voi huoletta tuomita kuuntelematta mutta monissa muissa systeemeissä taas ei.

Nyt kun olen pari päivää taas tankannut foorumia niin tulee tajunneeksi kuinka pirun ristiriitaisia asiat ovat. :D
 
Sillä äänikorttini (vaikka onkin m-audio, "studiotasoa"), ei soita musiikki yhtä elävästi kuin cd-playeri.

Toinen seikka on itse pc musiikintoistimena: en osaa arvostaa bittejä kovalevyllä, hiiren klikkailua musiikkikirjastossa, ajatuksesta että musasoitin pyörii windowsilla ja vaatii säätöä, kymmenkertaista sähkönkulutusta, seikkaa "tässä kaikki nyt ja heti vaihtuu klikkauksella levyt/artistit".

Tietokoneelta tulee silti välillä kuunneltua. Lähinniä kuulokkeilla taustamusiikkina tai sitten rado-ohjelmia.

Pidän cd-soittimen yksinkertaisuudesta ja huolettomuudesta sekä itse cd:n räpeltämisestä kotelosta soittimeen :)

Tietokonepohjainen systeemi vois toimia miellyttävästi kenties läppärillä, kunnon dacilla ja kaukosäädöllä. Eikä olis myöskään Linux pahitteeksi.

Oon vähän tämmönen vastavirtaan ajatteleva persoona. Ja mun mielestä moni asia oli ennen paremmin.
 
v-a sanoi:
Mielenkiintoista, että yleisesti ajatellaan kuuntelun menevän hyppimiseksi, koska kappaleesta toiseen on helppo vaihtaa.

Tulihan tuossa opiskeluaikoina kuunneltua mp3:sia, kun niitä sai netistä edullisesti, ja semmoista best of soittolista tyylistä toimintaa se kuuntelu oli.
Joten vahva on oletus siitä että samanlaiseksi menisi nytkin.
 
Otan vielä toistamiseen kantaa tähän kysymykseen. Ensinnäkin kysyn miksi tällainen ennakkoasenteeltaan kielteinen ketju on tänne digihifin puolelle avattu? Kysymys olisi voinut olla neutraalimpi "Tekikö tietokonepohjainen äänilähde vaikutuksen?" tai "Minkälaisen vaikutuksen tietokonepohjainen äänilähde teki?".

Minun vastaus tuohon kysymykseen on: Aikoinaan kun CD tuli markkinoille koin suurta mielihyvää musiikinkuuntelun edistyksestä ja kun aikanaan sain ensimmäisen squeezeboxin kiinni hifilaitteisiini oli elämys aivan yhtä sykähdyttävä. Digitaalisuus toi hifiini tasalaatuisuutta, käyttöliittymän selkeyttä, mahdollisuutta keskittyä musiikkiin laitteiden sijasta, mahdollisuuden kuunnella kokonaisia teoksia tarvitsematta hyppiä levyjä kääntelemässä, nautinnollisuutta kun musiiki soi ilman ärsyttäviä rätinöitä, täyttymystä kun sinfonioiden loput vihdoinkin saattoi kuunnella samalla korkealla resoluutiolla ilman puuroutumista. Digitaalitekniikka on avannut minulle oven musiikin suunnattomaan maailmaan kokonaisvaltaisen tyydyttävästi.
 
^Jospa kysyjä haluaa kuulla erittelyä syistä siihen, miksi ei tietokonepohjainen laitteisto ole kolahtanut.
Silloinhan tuo kysymyksenasettelu on aika osuva.
Jos hän haluaisi tietää, miksi sellainen on kolahtanut, tai miten sellainen on kolahtanut, hän varmaan osaisi kysyä sitäkin.



:) v-a
 
v-a sanoi:
^Jospa kysyjä haluaa kuulla erittelyä syistä siihen, miksi ei tietokonepohjainen laitteisto ole kolahtanut.
Silloinhan tuo kysymyksenasettelu on aika osuva.
Jos hän haluaisi tietää, miksi sellainen on kolahtanut, tai miten sellainen on kolahtanut, hän varmaan osaisi kysyä sitäkin.



:) v-a

Tämä ketju on digiharrastajien ketju ja huono paikka topikin kysymykselle. Tuota olisi voinut kysyä vaikka hifissä... En minä mene vinyyli alueelle kyselemään mikä vinyylissä mättää...
 
Pirkka: jos mietit moukkusen taustaa hifiharrastajana, niin ymmärrät miksi tämä kysymys on tehty. Hänhän on aiemmin kirjoitellut eri pyörittimien eroista saman dacin kanssa.
 
^^Voipi olla. Tai ehkä kysyjällä oli ihan rakentava syy kysyä tuota juuri täällä.
Itse koin kysymyksen ihan kiinnostavana, en hyökäävänä tai provona.

:) v-a
 
Mulla muuttui tämän uusimman koneen kautta kertaheitolla HiFi-laitteiston käyttö tietsikkapohjiaseksi. Sitä ennen heräsi kiinnostus vinyyliin uudelleen sellaisen 15 vuoden tauon jälkeen ja aloin tehdä pienimuotoista vinyyleiden digitointiprojektia. Kun selvisi miten hyvällä laadulla tuo onnistuu piti saada AV-laitteistoon ja telkkariin liitettävä äänetön ja pienivirtainen pikkukone, joka selviää myös HD-videotoistoista. Se on liitetty digiliitännöillä vahvariin ja telkkariin eli DAC on vahvarissa. Sitten vielä digitv-tikku koneen perään (noita voisi laittaa kaksikin eli korvaisi täysin tallentavan boksin) ja löytyihän tuossa muutamia ulkomaisia tv-kanavia netistä ja varsinkin valtava määrä myös radiasemia, kaikki WLANin kautta. Mulla on vielä langaton näppis ja hiiri (ei kakea) niin että oikeastaan homma repesi - tällä viihdekoneellahan hoituu musiikin kuuntelun ohella ihan kaikki tarpeellinen - kuten nyt tämän tekstin suoltaminen samalla kun musiikki virtaa kauttimista korvia hivelevän hyvällä laadulla. Hesarikin käyn viikonloppuna lukemassa tämän ison telkkarin ruudulta.

Mainitsen vielä erikseen helpon tavan paneutua klassisen musiikin maailmaan Helmet-kirjastopalveluun liittyvän lisäplavelun kautta, jossa Naxoksen tuotantoa pääsee kuuntelemaan netin kautta kirjastokortin tunnuksilla. Loistava palvelu ja hyvä äänenlaatu tuossakin! Omasta takaa digitoituna on myös runsas määrä cd-levyjä yli 10 vuoden ajalta.

-------------------------------------------------------
Sori, huomasin vasta nyt että vastasin oikeastaan väärin kysymykseen, mutta en malta tuhota tätä vaivalla kasattua hengentuotettani enää ;-)
 
rajani sanoi:
Pirkka: jos mietit moukkusen taustaa hifiharrastajana, niin ymmärrät miksi tämä kysymys on tehty. Hänhän on aiemmin kirjoitellut eri pyörittimien eroista saman dacin kanssa.

Ymmärrän kyllä, mutta veikkaampa että minulle tarjottaisiin risteilylippua banaanisaarille jos avaisin vastaavan ketjun vinyylialueelle... ainakin siitä nousisi hirvittävä parku ja poru
 
Back
Ylös