Mikä PA laitteissa on vikana?

markvs

Käyttäjä
Liittynyt
1.4.2012
Viestejä
1 184
Kun nämä suuntaavat ylisuuret kajarit, signaaliprosessorit, ylitehoiset vahvistimet yms. ovat nykyään suosittuja, niin kysympä, että miksei kukaan osta PA-laitteita kotikäyttöön?

Mikä niissä on ns. vialla? Minä en tiedä.
 
Niin ja sitten tehdään PA-elementeistä DIY-kaiuttimia. :D No joo, ei niissä varmaan muuta vikaa ole, mutta ne ovat suunniteltu toimimaan hyvin suurissa tiloissa. Tämä tuonee oman haasteensa kotikäyttöä ajatellen sijoittelun ja vahvistinvalintojen suhteen. Monet eivät myöskään ole erityisen sisustusystävällisiä.

Näissä kun suunnittelun lähtökohtanakin on se, että ääntä tullaan muokkaamaan paljon signaalinkäsittelyllä aina jotakin tilaa kohden, joten kotikäyttöäkin varten pitäisi sitten olla kunnon signaaliprosessori.
 
Harvan kämppään mahtuu bassotorvia tai vastaavia ja kuunteluetäisyydet taitavat jäädä monen ratkaisun kannalta turhan pieniksi. Toisaalta ammattikäyttöön tarkoitettujen vehkeiden kanssa ei romujen määrä taitaisi ainakaan pienentyä vaan erilaisten prosessoreiden ja tietoliikenneverkkojen määrä saattaisi entisestäänkin kasvaa.

t. jjahifi
 
Jaa-a kyllähän täälä näkyy 2x15" elementeillä ja torvilla tehtyjä vehkeitä, samaten itsellä käynyt 15" eighteensoundeilla olleet diy-kajarit...
 
^ pääsin viikonloppuna pikaisesti kuuntelemaan JBL PA-virityksiä Hämeenlinnassa, tosin subbarit eivät olleet vielä saapuneet. Yllätyin positiivisesti äänenlaadusta, ja kyllähän niitä kehotuntemuksia tuli normaalia enemmän :) Mutta olohuoneeseen tuskin kukaan tuollaisia haluaa (ulkonäkö ja sijoitusongelmat) ja erillinen kuuntelutilakin pitää olla kohtuu suuri. Mutta kyllä suhtkoht edullisesti noilla saa laadukasta ääntä ja desibelejä :D
 
^PA-laitteita on hyvä-äänisiä ja huonoäänisiä. Niitä hyvä-äänisiä harvemmin saa muutamalla satkulla.

t. jjahifi
 
Vaan kun tuosta yllämainitusta kaupasta valkkaa passiiviversioita noista vaikkapa JBL:n kaiuttimista, niin väkisinkin miettii että "mitäpäs jos..." voisi kuvitella että osien hinta erikseen ostettuna on suurempi kuin kokonaisuuden hinta. Tosin mistäpä sitä tietää millaista kiinan bulkkitavaraa vaikka noinkin nimekäs merkki halvimpiin laitteisiinsa työntää. Toisaalta taas volyymit ovat varmasti suuremmat, joten hinta-laatusuhde voi olla jopa ok.

...niin kuuntelumahdollisuudet taitavat olla onnettomat, joten jonkinlaista riskinottoa tuollaisten ostaminen olisi ja vaatisi hieman tee-se-itse henkeä alkaa tuollaisten laitteiden karvapäällysteitä vaihtamaan vaikka merbau-viiluun. Siis mikäli karvaiset kaiuttimet eivät kotikäytössä innosta. Nuo JBL eon sarjalaiset ovat kyllä jo melkein tyylikkäitä, nuohan voisi maalatakin aika villin näköisiksi.

Vastaus viestiin. Erilaiset suunnittelukriteerit. Ei Amphionin (esimerkiksi) tarvitse kestää järjettömiä tehoja, tuottaa äänenpaineita jumppasaliin, kestää kaatuilevaa basistia. Tuollaisten PA-kaiuttimien pitää vieläpä olla kevyitä ettei transitin kantavuus ylity, eikä roudarin selkä katkea.
Kotikaiuttimien suunnittelussa taitavat olla sitten äänenlaatu ja ulkonäkö ne pääasiat.

Vahvistimissa on usein puhaltimia, ei kansa niillä äänenpaineilla tuhinaa kaukaa kuule mutta kotikäytössä voi ärsyttää. Miksi puhaltimia? Paljon tehoa (ja ääntä).
 
Noilla PA-kaiuttimilla ei mitään äänikuvia eikä sen semmoisia bongailla se on ihan saletti.
Itse diggailen kovastikin hyvästä pa:sta mutta ei ne ihan kotikäyttöön ole tehty.

Yleensä niissä on hyvin tarkkasuuntakuvio esim 90x60° jonka ulkopuolelle ei äänet kuulu.
Isotkin kaiuttimet ovat vain "yläpäät" joiden toisto on rajattu jonnekin 120Hz tienoille.
Subbarit taasen toistaa väliä 30-40 - 120.

Rahaa menee vähintään useita tuhansia että saa edes välttävän kuuloiset laadultaan. Paljon halvemmalla saa paljon mökää, mutta kuka haluaa sitä?


Nuo nykyiset myynnissä olevat retronnäköiset JBL monitorit (4312E, 4312L, 4307, 4319, 4429 ja 4365) ovat siis kotikaiuttimia vaikka niissä on säilytetty vanha ulkonäkö.

Mitä isompaan ja kalliimpaan PA-kaiuttimeen mennään sitä enemmän niissä on äänenlaatuakin.
Esim. uskoisin että tälläiset: http://www.danleysoundlabs.com/products/loud-speakers/jericho/jh-90/
vois kuulostaa aika virheettömältä noin hifimielessäkin.
Hintaa en uskalla edes arvailla.
 
Viimeksi muokattu:
Terve!
Minulla noissa KS-1804 torvien bassolaatikoissa on molemmissa kaksi 18 tuumaista PA-elementtiä ja hyvin toimii. Ja pienessä tilassa, noin 16 neliötä. Voi tulla toteamaan ken haluaa. Ei ainakaan minulla ole ollut missään setissä näin hyvin toimivaa bassotoistoa.

Terveisin Hippu
 
^Terve!
Taitaapa olla suunniteltu siihin samaan:) Mutta vastasin lähinnä noihin epäilyihin isoista bassolaatikoista ja niiden soveltuvuudesta normi kotihifiin.

Terveisin Hippu
 
Itsellä on http://app.audiogon.com/listings/hafler-9505-transnova-amplifier-250w-at-8-ohms.En nyt tiedä onko pa pääte mutta studioissa maailmalla käytetään,ei ole tuulettimia mikä on hyvä erinomaisen äänen lisäksi.Jos pitää huonoja puolia etsiä,niin pääte pitää minimaalista hurinaa joka tosin ei kuulu edes 1m päähän.Se mikä on hyvää niin esim Pioneer M-90A tai sitten Naim NAP 200 päätteet päästää kohinaa läpi,Hafler 9505 transnova on täysin kohinaton vaikka kääntäis volat kaakkoon.Hintaisekseen on erinomainen pääte jos jostain saat,niin suosittelen kokeilemaan.Aika mahtavia tehoja tuosta on saatu sillattuna,jos oikein muistan niin 2ohm jopa 1Kw
 
Mielenkiintoista kommenttia. Noita tuulettimiahan voi vaihtaa parempiin suht edullisesti. Kaverilla eilen totesin Behringer inuken olevan tuulettimien vaihdon jälkeen erittäin hiljainen, eivätkä ne montaa kymppiä kuulemma maksaneet.

Tuosta kohina-asiasta en oikein ole päässyt vielä mihinkään konsensukseen, kun tuo ylimääräinen suoto tuntuu selvästi heikentävän äänenlaatua ja varsinkin basso tuppaa menemään turhan pyöreäksi niillä vahvistimilla, mitä olen kuullut. En tiedä onko se seurausta suodosta, ja niin ei kannata edes välttämättä tulkita, mutta kokemukset on tälläiset. Toisaalta moni pitää "noisea" ylimääräisenä komponenttina..
 
PA-kaiuttimissa on vikana lähinnä nämä asiat:
- tuottavat korkean äänenpaineen särön ja taajuusvasteen kustannuksella
- ovat usein suurikokoisia mutta kokoonsa nähden liian kevyitä, mistä seuraa pahaa kotelon soimista
- tuottavat äänen suunnitellusti vasta >5m etäisyyksille ja rajoitetulle alueelle
- monet subbarit pahasti yksinuottisia
- moniin rakennettu jo suunnittelupöydällä skuuppisoundi

PA-päätteet:
- ovat tehokkaita särön kustannuksella
- jäähdytys on tehty varman päälle = äänekkäitä

halvat PA-mikserit:
- korkea kohinataso
- huono äänenlaatu

Tämä kaikki karkeasti ja yleistäen. Poikkeuksia toki löytyy.
 
Pitää nyt itsekin sen verran toistella jo aikaisemmin mainittua.

Oikeasti laadukasta ääntä päästävä pa-laite on kallis. Esim. muutamalla satasella ostettu kotikaiutin on ihan kuunneltava mutta pa-puolella sillä rahalla saa vain kasan kuraa.
Jos siis haluaa kuunnella musiikkia kotona nauttien saa "ammattipuolen" setistä maksaa n. kymmenkertaisen summan jotta laatu säilyy samana. Bonuksena saa sitten äänenpainetta niin että kuulo lähtee mutta onko se nyt mikään tarkoitus.

Diy-hommat on sitten eri juttu..
 
Viimeksi muokattu:
Kun nämä suuntaavat ylisuuret kajarit, signaaliprosessorit, ylitehoiset vahvistimet yms. ovat nykyään suosittuja, niin kysympä, että miksei kukaan osta PA-laitteita kotikäyttöön?

Mikä niissä on ns. vialla? Minä en tiedä.

Aikoinaan kun olin olevinaan dj niin minulla oli pa- kaapit ja vahvistimet, kokeilin kotonakin 30m2 olohuoneessa. Pa- laitteiden heikkouksia (noin yleistettynä) on se että kaiuttimissa saattaa olla aika isot säröarvot ja taajuuskäpyrä on teräväreunaista vuoristorataa, bassokin saattaa laskea tapauskohtaisesti aika ylhäältä ja tuo kuuluu 'pienessä huoneessa'. Toisto noilta osin korjaantuu/kompensoituu huomattavasti kun kaiutinta soitetaan kovempaa vaikkapa koulujen voimistelusalissa.
Vahvistimien häiriöetäsyydet ja säröarvot saattavat tulla selvästi kuultavaksi kotioloissa kun kaiuttimetkin ovat sitten herkät. Hyviä pa- kamoja varmasti löytyy mutta ollaankin sitten jo profesional- tasolla, joten hinta muodostuu sen mukaan. Tila saisi olla kuitenkin isompi kuin se 30m2 ja saihan noista heikommistakin kamoista kivaa ääntä kun pääsi koulun juhlasaliin virittelemään korvakuulolta kaiuttimet 'sinnepäin', sitten kuunteli hetken kovalta jakkaralta kunnes setti piti kantaa esiintymislavalle jotta peruskouluapinat ei käy rikkomaan toistimia.
 
Okei, kiitos kommenteista :) Tuota säröjuttua vähän silti ihmettelen. Sen mitä olen PA-laitteita käyttänyt, niin ovat soineet puhtaasti, eikä hinnat ole lähelläkään näitä esoteerisia hifiratkaisuja. Toki kalliimpaa kuin pönttökajarit, mutta ei useammasta kymppitonnista puhuta jos äänenpainetarpeet ovat luokkaa 20m2 huone.

Noihin halpis PA juttuihin en oikein osaa ottaa kantaa, mutta tosiaan ainakin tuosta iNukesta oli vaikea keksiä pikatestin perusteella mitään vikaa - kunhan tuulettimet vaihtoi. Nähtäväksi jää miten se toimii. Itselle en ole PA-laitteita hankkimassa kuin korkeintaan soittokämpälle laulukamoiksi, mutta jännä aihe tämä. LaJazzilta listasikin muutamia ihan selkeitä pointteja.
 
PA-kaiuttimissa on vikana lähinnä nämä asiat:
[...]
Oikeastaan en osaa tuosta listasta tunnistaa PA-laitteita kovinkaan hyvin. Totta on, että ne pikkuisen PA-pöntöt, joita keikka-autossa kuljeteltiin olivat melkoisia särögeneraattoreita. Mutta toisaalta vähän paremmat värkit taas sitten olivat aivan toista paino- ja hintaluokkaa.

Tässähän tulee vielä se ero, että osa PA-laitteista on käsittääkseni tarkoitettu kiinteisiin asennuksiin. Sitten jos on parempaa laatua eikä ole tarkoitettu kiinteään asennukseen, niin koko ja paino ja hinta vähän pompsahtavat. Se kyllä on totta, että osalle paremmista PA-laitteista on suunniteltu lähin kuunteluetäisyys se >5m tai jopa luokkaa >10m. Ei oikein onnaa kotona.

t. jjahifi
 
Back
Ylös