Mikä herättää omistushalun?

rami

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
3 568
Kaupunki
Helsinki
Olen usein miettinyt, mikä on se tietyn laitteen tai merkin ominaisuus joka herättää omistushalun? Äänen laatu on tietysti tärkein seikka, mutta niin ovat ulkoiset seikatkin. On paljon hienoja ja kalliita hifi-laitteita joita haluaisin omistaa, mutta joidenkin merkkien kohdalla jo ensi tapaaminen sytyttää. Yksi sellainen laite, joka muutaman kuukauden on kaivellut mieltä, on:

Trigon Recall II cd-soitin. Sen ulkoinen olemus on jotenkin vakuuttava, kuin mittalaite joka on suunniteltu erityisesti tiettyä tarkoitusta varten. Muutkin Trigon merkin tuotteet ovat mielenkiintoisia.

Cyrus laitteiden riisuttu ja kompakti ulkoinen olemus tuo mieleeni aseteollisuuden tuotteet. Ja aseet jos mitkä on suunniteltu tiettyä tarkoitusta varten, mukaan lukien mahdollisimman toimiva käytettävyys.

Baldelius merkin kaikki tuotteet huokuvat vaikutusvaltaa ja herättävät suurta omistamisenhalua. Upea muotoilu heijastaa tyylitajua jonka "täytyy" kuulua myös äänessä.

... on paljon paljon muitakin mielenkiintoisia merkkejä ja laitteita. Mutta mikä ominaisuus puree sinuun?
 
Hyvä kysymys johon ei ole helppoa vastata.

Joskus se on yksinkertaisesti ääni joka lyo ällikällä, joskus silmiä hivelevä muotoilu, joskus laitteet joita himoitsi nuorempana mutta ei ollut varaa, joskus laite sattuu vain olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa... :D

Minulle omistushalua herättäviä laitteita ovat esimerkiksi:
- BOW, Pathos ja Sonus Faber muotoilullaan
- Luxman ja Accuphase laatu ja järkähtämättomyys yhdistettynä ajattomaan muotoiluun
- NAIM PRATti osastolla
...

Olisihan näitä pilvin pimein...
 
ENSEMBLE - Sveitsiläinen käsityö on jotain mikä saa minulla veden kielelle

SME - No, ne nyt vaan ovat niin vakuuttavia, ettei tarvinne selitellä

CYRUS - pieni koko ja uskomaton laatu samassa paketissa
 
Itselleni ovat laitteiden tekninen toteutus sekä ulkonäkö se juttu. Kun laite maksaa useita tonneja kappale, on sen syytä olla teknisesti hyvin tehty ja tuotteen elinkaaren tulee olla ainakin 20 vuotta ja tietenkin ulkonäönkin pitää olla kunnossa.

Nämä kriteerit omaan makuuni täyttää ainakin Luxmanin ja Esotericin nykyinen kalusto sekä tietyt Accuphasen laitteet.
 
Itseä kiinnostaa hyvin paljon laitteiden estetiikka, niin on aina ollut ja tulee olemaan. Yksinkertainen on mielestäni kaunista. Poikkeuksia toki löytyy esim. Avantgarde Duo on mielestäni herkullisen näköinen otus punaisine torvineen. Kuten todettu, niin joskus on vain jokin tuote mikä jää ohimolohkoon.

Tämän lisäksi yleisen, niin äänellisen ja ulkoisen, laadun lisäksi minua kiinnostavat monesti tuotteet, jotka ovat olleet markkinoilla hyvin pitkän aikaa ilman suurempia muutoksia. Minulle se kertoo yleensä siitä, että jossain on onnistuttu todella hyvin ja tuote on lunastanut oman paikkansa. Tietty ei tätäkään automaattina voi pitää, mutta tämä on kuitenkin yksi asia mitä pidän hyveenä tässä alati muuttuvassa maailmassa.
Hyvänä esimerkkinä ylläolevasta voisi olla esim. SME V äänivarsi. Myös Linn Sondek LP12 kuuluu samaan sarjaan, vaikka onkin kohtuu kovia updateja saanutkin peruskonstruktion pysyessä samana..
 
Mika K sanoi:
Itseä kiinnostaa hyvin paljon laitteiden estetiikka, niin on aina ollut ja tulee olemaan. Yksinkertainen on mielestäni kaunista.

Sama täällä, kyllä se ulkoinen habitus on itsellä ainakin erittäin tärkeässä asemassa. Toki siis ääni tulee ykkösenä mutta kun äänellisesti samalla viivalla olevia laitteita vertaa ni ulkonäkö ratkoo...

Usherin kaiuttimet ja Duevelin kaiuttimet on niitä joita kieli vyön alla kattelee...

Siis tää yksinkertaisuus pätee nuissa vahvistimissa ja soittimissa...no on ne Duevelin tuotteet jossain määrin yksinkertaisia, jalisättäköön listaan vielä Consonancen torvikajauttimet, oioi...heenot.


-petteri
 
Naimin vanhemmat oliivi ja CB -laatikot ovat mielestäni ihan hiton koukuttavan näköisiä. Niissä on sellaista "no-nonsense" -tyyppistä muotoilua, johon luulisi törmäävänsä vanhoissa kylmän sodan aikaisissa ohjussiiloissa tms.

Myös ääni on samanlainen: karu mutta käytettävä. :D
 
Vahvan omistamisen halun herättäjäksi tarvitaan ainakin hyvä ääni, sen jälkeen vaikuttaa merkin ulkoinen habitus ja merkin historia ym. pitkäikäisyys. Vahvaa omistamisen halua herättää allekirjoittaneella ainakin McIntosh-laitteet, joissa yhdistyy kaikki hyvän laitteen ominaisuudet, mutta hinta valitettavasti korreloi ominaisuuksien kanssa ja oma kukkaro ei tällä hetkellä tuollaisiin laitteisiin taivu...

Mutta joskus sitten ehkä :)
 
Jaa niin kyllä Mäccäreistä MC275 kelpaisi. Muut ei kyllä kiinnosta pätkääkään, ne pleksinaamaiset valohirviöt on aika olemattomia. :p Visuaalisesti ;)
mc275-angle_poweramps-s.jpg
 
Omistamisen halua herättävät laatu (äänenlaatu, kestävyys), hinta/laatu-suhde, muotoilu ja myös teknisten ratkaisujen tai muotoilun erikoisuus/uutuus riittävää toimivuutta uhraamatta. Toisaalta haluaisin kokeilla uusia tuttavuuksia, mutta toisaalta myös vanhat tutut merkit kiinnostavat.

SCD-1:tä alempi malli SCD-777ES on myös aika siisti ja teknisesti suht vastaava, joskaan eihän se ole niin viileä kuin SCD-1. MC-275:ia oli muuten käytettynä myynnissä Saksan audiomarkt.de:ssä ainakin pari.
 
Simon Yorke -levysoittimet. Yksinkertaisen hienoja. Myös herra Yorken suunnittelufilosofia kiinnostaa.

Zu Audio -kaiuttimet. Ääni hyvä ja ulkonäkö mukavan pelkistetty. Ostaisin Druidit, jos olisi rahaa.

McIntosh -elektroniikka. Ulkonäkö melkein pelkistetyn vastakohta, mutta silti joku näissä kiehtoo. :p
 
Ykkösenä äänenlaatu ja kakkosena retee ja pähee muotoilu. Onneksi nämä kaksi asiaa kulkevat aika usein (muttei aina) käsi kädessä eli laadukkaita ja makean näköisiä ovat ainakin Luxman, Accuphase ja McIntosh ja kyllähän MBL:n vahvistinjärkäleet saavat sydämen sykkimään. Hopeakieputin saisi olla vaikka kuinka ufon näköinen, onhan koko bittiformaatti ihan scifiä. Siispä tämmöinen kuumottaisi kieputtimeksi jos vain olis hilloa:

1233936131.jpg


Entäs pömpelit? Mitä isommat ja retemmät, sitä paremmat! Ei kukkapurkkeja eikä maitotölkkejä, kiitos! Joten...tämmöiset kuumottais:

Ladies and gentleman, olkaa hyvät, Pierre Gabriel Grand Master:

GrandMaster.jpg


No juu, saahan sitä haaveilla, mennään nyt iiiihan pikkuisen vaatimattomammilla vermeillä...
 
Muotoillaanko näin, että mitä enemmän laite muistuttaa neuvostoaikaisesta panssarivaunusta irtiruuvatulta, sitä parempi.
 
alspe sanoi:
Primare - muotoilu, tukevuus

Sony SCD-1, se vaan on niin komea :D
http://www.avland.co.uk/sony/scd1/scd1sideonbig.jpg
Ei meinaa Euroopassa olla paljon SCD-1:siä liikkeellä. Amerikassa sitten enemmänkin. Itseäni ovat aina houkutelleet Accuphasen ja Luxmanin teknisesti ja ulkoisesti järeät laitteet. Focalin järeämmän sarjan kaiuttimet ovat aina yhtä hienoja meikäläisen mielestä. En kyllä niitä äänellisesti haikaile koska on päästy sillä puolella jo viimeiseen valintaan. :D
 
alspe sanoi:
Jaa niin kyllä Mäccäreistä MC275 kelpaisi.

Samoin. Tuossa on sekä ulkonäöllisesti että äänellisesti jotain todella koukuttavaa. Kahdesti olen tavannut ja molempia kertoja muistelen lämmöllä. Muut Mäkkärit ei innosta.

Pathoksen laitteissa on jotain kovin kiehtovaa. Etenkin se hybridi ClassicOne kummittelee aika ajoin mielessä. Yleensäkin laadukkuuden tuntu yhdistettynä hyvään ääneen kiehtoo ja siihen päälle ripaus tyyliä ja eksotiikkaa viimeistelee koukun.
 
Kyllä muotoilu ja laitteen habitus ovat tärkeitä.

Kovasti kolahtaa tinkimättömästi valmistetut massasta erottuvat tuotteet, joilla oma sanoma - esimerkiksi pikkualmarro, Avantgarden torvet, Totem Arro, Wilson Beneschin kajarit, Naim, Linn, ja monet Sveitsihifistä kuten Goldmund, Orpheus Labs ja Nagra..
 
Back
Ylös