Metrik - protoilua

Hmm, eipä tullut tuommoista niin mietittyäkään. Vielähän sen ehken ehtis muuttamaan. Basso-osan herkkyys on siinnä 87 dB/w:n tienoilla ja saattaahan se kohistakin jo.

*lisäys*

mallinnusHighLowAll.png



Tuosson muistaakseni tuorein skema ltspiceen:

http://aaninen.dyndns-free.com/Kuvia/metrik/aktiivianalogisuodin/skema26-10-2012.asc
 
Viimeksi muokattu:
Ei välttämättä tuossa herkkyysluokassa vaivaa, mutta jos menee 95 dB/2.83V ja elementti on kykenevä toistamaan myös diskanttia, voi olla syytä vähintään protoilla kohinan realisoituminen. Toinen juttu, joka ei taida olla mukana spice-kytkiksessä, on lähtöaste. Se saisi olla monipurkkisysteemeissä varuilta balansoitu, jotta olisi työkaluja verkkohurinoita vastaan. Balansoituja päätteitä on kuitenkin hyvin saatavana. Esim mulla ei olisi toiveitakaan mustasta taustasta ilman alusta loppuun balansoitua, koska häiriöt nousisivat balansoimattomana kuuluviin, useita kymmeniä dB.
Mulla ei ole toistaiseksi tarjota helposti (iteroimatta) mitoitettavaa vaihtoehtoa LT:lle, mutta se ei haittaa, koska bassokaista saadaan varmasti pelaamaan noinkin.
 
Suotimelle pitäis päättää kotelo. Kattelin tuolta tuota pienintä mallia:

http://www.modushop.biz/ecommerce/cat123_l2.php?n=1

Näppärinhän ois, jos sen saisi myös Elfalta niin kuin muutkin osat, mutta sieltä ei oikein löytynyt sopivaa ja nekin mitä löytyi, oli kalliita tuohon modushopin koteloon nähden. Ehdotuksia?
 
Kimmoston jossain ketjussa mainitsema tilan pystymoodihan se muuten on ongelma noilla joo. Bassohan ei ole niinkään suuntaava pystysuunnassa korkean etulevyn takia. 344 m/s / 2,45 m / 2 = 70 hertsiä, ja tuo taajuus on tässä tilassa montulla.

MiniDSP:n hyviä puolia on piikki-EQ ja tuon saa korjattua nätiksi pienellä boostilla. Se onkin ainoa korjaus mitä on oikeastaan tarve täällä tehdä. Analogisuotimelle se ei niin onnistukaan. 140 hertsiin ei onneksi tule korostusta, koska dipoliyläpää on jo sillä taajuudella jossain määrin mukana suuntaamassa.
 
Tässä yleisön pyynnöstä tämänhetkinen skema. Kaikki ei ole vielä hakenut paikkaansa, komponenttivalintoja täytyy miettiä vielä kun tässä varmaan joutuu huomattavasti enempi läpireikäkomponentteja käyttämään. Lähinnä harmittaa kun esim. tuo 600R/100 MHz ferriitti 100p 0603 SMD-kerkon kanssa suodattaa kunnon leiskalla GHz paikkeilla aika hyvin, läpireikävastineilla tuskin tapahtuu mitään.

t. Janne
 

Liitteet

  • Metrik crossover 01 sch.pdf
    195,2 KB · Katsottu: 60
Viimeksi muokattu:
Mopo saattaa lähteä käsistä jos avaan vielä suuni, mutta otan sen riskin. Tuollaiselle aihiolle olisi kyllä käyttöä myös Metrikin ulkopuolella, ja kenties Metrikilläkin jos huoneen tai sijoituksen vuoksi tarvitaan bassotiltin, suuntakuvion tai alimman moodin säätöä.

Suuntakuvion säätö pelaa niin että bassokaistan monopoliosan akustista tasoa säädetään dipoliin nähden 0...-6 dB. Vaatii siis bassolle bi-amppauksen ja hyötyy miel. jopa ulkoisella potikalla säädettävistä monopoliosan lähdöistä. Mitoituspiste on esim. 70 Hz, 1.5 m suoraan dipoliosan takana. -6 dB asetustä lähestyttäessä basso-osan tasoa voi joutua säätämään hiukan ylöspäin, riippuen akustiikasta ja sijoitteluista.

Alimman moodin resonanssin vaimennus vaatisi yhden gyraattorin ja sille bufferin (ellei seuraava aste sattumalta ole käyttöön sopiva). Tiltin säädön saa hiukan loogisemmin mitoitettavaksi jos bassohylly ei ole LT vaan 1. asteen hylly. Myös LT:sta saa säädettävän, mutta se on hiukan kryptisempi laskelmoida (vaatii simulaattorin). 1. asteen hylly kaipaa kaverikseen myös toista kaistanvaimenninta yläbassoille...alakeskialueelle, erityisesti dipoliosalle.
Jos toinen gyraattori olisi vain dipolilla, voisi piirilevyä käyttää myös korkeammalta jaetun mono+dipo-systeemin suotoon. Tämän ratkaisun riski on mono-osaan jäävä liian suuri suhteellinen taso 70 Hz paikkeilla (pystymoodi), jonka joutuisi hoitamaan koko monokaistaa vaimentamalla.

Ei näilläkään kaikki tilanteet ja elementtikombinaatiot hoidu, mutta venyy hiukan pidemmälle.
 
^Tuo pystymoodi ongelmana alkoi kiinnostaa ja kokeilin sen korjaamista muuttamalla kardioidia enemmän dipoliksi. Se ei kuitenkaan pystysuuntakuvioon vaikuttanut, koska kaiuttimen etulevy on niin korkea (jotain 1400 alhaalta ylös) ja siinä suunnassa baffelin mitta melko pitkä. Ehkä tuon kanssa joutuu vain elämään?
 
Tuo LT onkin vähän mielenpäällä vielä... Tän hetken asetuksissa on 1. asteen bassohylly 45 hertsistä MiniDSP:ssä... Se näyttää ainakin tässä tilassa varsin hyvältä:

bassohylly.png


Pitäisi vielä ehtiä testaamaan eri tiloissa tuota bassoa, että onko LT:lle tarvetta vai pärjääkö tuollakin bassohyllyllä.
 
Suuntakuvion säätö on nyt toteutettu passiivisti. 98 dB ja 83 dB herkkyyksillä tasoero on turhan suuri, mutta nyt pysty elementtivalintoja enää oikein muuttamaan.

Tasoeroja on korjattu dipolielementin (98dB) kanssa rinnan kytketyllä vastuksella. Eli elementin ohi ohjataan osa jännitteestä. Hieman pellepelottoman keinoja, mutta kahden 4 ohmin elementin ja sarjaan kytkennän takia ainoa tapa.
 
Baffelin korkeus ei mahdottomasti haittaa 70 Hz:llä suoraan pystysuunnassa syntyvän herätteen vaimennusta eli dipoliosa ei paljoa paineista kattoa suoraan kajarin yläpuolella. Selvästi taaemmas huoneen kattoon suuntautuvaa ei ideaalinenkaan dipoli hanskaa. Tuota on kyllä mahdottoman helppo testata poistamalla monopoli pelistä, ja kuuntelemalla pää kiinni katossa suoraan kajarin yläpuolella. Aikoinaan jopa säädin monopoliosan tason kuuntelemalla eri etäisyyksillä sivuseinän ja katon saumassa. Tuolla tavoin sai mielestäni yllättävän kätevästi selville sopivan asetuksen.
 
Joo, tuolleen se on kätevin. Apuna voi käyttää myös radioshackia. Lähinnä kokeilin ottaa tuon dipolielementin kanssa rinnan olevan vastuksen pois, kun oli mittaussetti asemissa. Lopputuloksena oli ihan samanlainen monttu 70 hertsissä ja kadonneet alimmat taajuudet. En nyt keksinyt muuta selitystä kuin tuon etulevyn korkeuden.

Ratkaisunahan olisi tehdä nuo bassotkin di'appolitona ja laittaa toinen karidioidi yläreunaan :D Sinänsä painevaroja on kyllä jo nyt tarpeeksi...
 
Pelkästään pystymoodia ajatellen monopoli kannattaisi olla dopiliosan sivuilla tai yläpuolella - ei lattialla. Ja jos pystymoodin herätteelle halutaan 10 dB vaimennus verrattuna vastaavaan monopoliin, pitää monopoliosan tason olla noin -4 dB dipoliin nähden kuuntelupisteesta tarkasteltuna. Tuo on ainakin omien teorioiden ja kokeilujen perusteella lähellä tehokkainta asetusta.
 
Viimeksi muokattu:
Siinä tienoilla se tuntuisi näilläkin kokeiluilla olevan. Ja monopolin sijoituksesta samaa mieltä. Toki sellainen peilikuvina oleva di'appolito käyttäytyy hieman eri tavalla muutenkin kuin tuo nykyinen. Paras olisi monopolit keskellä ja kummassakin päädyssä etulevyä dipolielementit.
 
Tässä vähän leiskatilannetta näkyviin, melkein kaikki kompot on jo muutettu läpimeneviksi, paitsi tasasuuntaussilta ja sen ympärillä olevat. Pelkästään IO:hon liittyvän kaman määrä on kyllä melkoinen, itse suodin on vaan pieni sivujuonne koko kytkennässä. Balansointi (tai oikeastaan tässä tapauksessa differentiaalisuus) ei kyllä helpota asiaa lainkaan varsinkaan kun haluaisin tuon olevan vielä myös jollain tapaa RF-häiriösietoinenkin, samoin kuin sen pitäisi kestää rikkoutumatta se että joku kytkee tuloon suojamaadoittamattomasta verkkosuotimellisesta laitteesta 115 VAC kytkemättä maata ensin.

Alipäästökanavien komponentteja ei ole vielä tuohon sijoiteltu, olen odotellut milloin "liike lakkaa" sen kanssa. Koko kortti on tuossa kooltaan 200x100 mm.

t. Janne
 

Liitteet

  • Metrik crossover layout 01.jpg
    Metrik crossover layout 01.jpg
    147,2 KB · Katsottu: 57
Aloin tuumia tuota pystymoodia ja se ehkä on isokin ongelma. Piirtelin pikaisesti koteloa, missä monopoli on yläpuolella:

Clipboard08.jpg


Clipboard04.jpg


Clipboard06.jpg


Clipboard02.jpg


Keskiäänet tulisi suljettuihin koteloihin, mutta diskantti saisi säteillä ambienttia taakse. Etulevy luultavasti suuntaisi riittävän paljon.
 
Ongelmana siis tuo terävä monttu 75 hertsissä:

pystymoodi.png

344m/s / 2,4 / 2 = 75 hertsiä abouttia

Kuollut taajuus on melko vahvasti kuollut, eikä tuolla nykyisellä rakenteella ole sille mitään tehtävissä.
 
Dippi tuolla kohtaa ei välttämättä liity pystymoodiin. Luulin että siinä on ollut pattia. Mulla vastaavia on tullut jo parissakin asunnossa siksi että kajari on kardioidi ja heijastukset ovat liiaksi yksipuolistuneet tulemaan lähinnä takaseinästä ja -nurkista. Dipoli ja monopoli miksaavat helpommin tuollaiset terävät pois, mutta jonkin toisen asian kustannuksella.

Tuokin on helppo selvittää kytkemällä vuorotellen dipoliksi, monopoliksi ja kardioidiksi.
 
Tjuu. Taisin kiirehtiä rakenteen lyttäyksessä. Pitää tutkia tuota vielä vähän muissakin tiloissa. Keljut vaan roudata nää kajarit :p
 
Tempaset vaan dipolin hiljaiseksi. Jos dippi häviää, se ei tod.näk. liity pystymoodiin.
 
Back
Ylös