Metallinen kotelo hiekkavalulla

Tuakko

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
325
Kaupunki
Espoo
Sain tässä eilettäin idean, että voisi tehdä kokeellisen kaiuttimen metalliin valamalla. Mulla on mahdollisuus tehdä hiekkavaluja kohtuullisen pienillä kustannuksilla ainakin alumiinista Aalto-opiston valulabralla. Konsepti on vielä ihan auki, mutta varmaan pienestä 2-tie pöntöstä voisi lähteä kokeilemaan. Voi nämä amatöörivalurin toleranssit olla sitä luokkaa, että kovin ohuita seinämiä ei lähdetä edes tavoittelemaan. Näin ollen lattiakaiutin tulisi äkkiä melkoisen painavaksi :) Vaatiihan se aivan häkellyttävän monimutkaiset keernat ja niiden tekoon muotit, mutta kun mallineet on kasassa, voi niitä kikkareita sitten putkautella maailmaan mielinmäärin.

Mitenkäs nuo metallit käyttäytyvät kotelomateriaaleina? Onko kukaan kokeillut valujen tekoa? Lähinnä mietityttää, että lähteekö pönttö resonoimaan kun ääni kuitenkin kulkee aika hyvin kaikissa metalleissa. Toisaalta about sentin paksuinen metallipinta varmaan vaatii aika kovaa ajoa ennen kuin alkaa päristä...
 
Toki toki. Genet on painevalettua tavaraa, joten hieman erilaista jälkeä sitä kautta. Toisaalta jos genen kohtuullisen ohuet seinämät on ilmeisen hyvin toimivia, niin luulisi paksun hiekkavaloksen toimivan vähintään yhtä hyvin. Hiekalla valettaessa saa kyllä ihan hauskan jotenkin "työkalumaisen" karhean pinnan. Lähinnä mietityttää jakotasojen, valukanavien ja "täyttötaskujen" (vai mitä lienevätkään) sijoittuminen kappaleeseen.
 
En tiedä miten on tehty, mutta ELAC on yksi merkki, jolla kotelot on jotain alumiini tms seosta? Näyttäisi olevan silmämääräisesti yllättävänkin ohutta, mutta siellä on myös paksumpia tukia levyissä.
 
Elacissa varmaan kotelo tehty alumiinista pursottamalla/ painevalulla muotin läpi ja sitten vain pätkitään sopivia paloja ja kasataan kaiuttimiksi.
 
Metallin resonanssitaajuus on korkealla. Kotelo soi siis kuin kello, siinä missä tyypillinen MDF-kotelo kumisee. Kuminaa on vaikea vaimentaa, mutta metallikotelon korkea sointi on helppo dempata vaikka kumimatolla.
 
Kyllähän hiekkavalu onnistuu teoriassa. "Muutamaan" harjoituskappaleeseen saa varautua.
Ota Genestä siinä mallia, että kaksiosainen kotelo, niin saa valukanavat sisälle.
Pinta on niin hieno hiekkavalulla, toisaalta semmoinen hiekkavalu sileäksi jyrsityillä yksityiskohdilla vois olla ainakin erilaisen näköinen.
Laivojen potkureita kun tehdään hiekkavaluna, se pintakerros joka valun jälkeen poistetaan, on melkoisen paksu.
(Jopa senttejä kuulemma) Lahdessahan noita ainakin tehtiin joku aika sitten, pronssista.
 
10mm seinämällä varustettu 1m korkea laajakaistaelementin omaava pronssitolppa kuulostaa aika raskaalta hifiltä..
 
Back
Ylös