Mediasoitin vai joku muu härveli?

sterna

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.11.2007
Viestejä
2 950
Kaupunki
Kerava
Pitkään olen harkinnut CD-arkistoni siirtämistä kovalevylle ja jonkin aikaa sitten ryhdyin vihdoin ja viimein hommiin. Nyt on kaikki CD:t ripattu kovalevylle, mutta miten tästä eteenpäin?

Tietokone on makuuhuoneessa ja "HiFit" olohuoneessa. Mitä laitteita siis tarvitsen, jotta saan musan soimaan olohuoneessa. Onko Squeezebox tai joku muu laite ratkaisu ongelmaani? Nämä jutut on minulle täysin utopiaa, enkä ymmärrä miten homma toimii. Ratkaisun pitää joka tapauksessa olla langaton, koska en halua asennella pitkiä johtoja seinustalle.

Jos esim. hankin Squeezeboxin, niin laitetaanko se stereoiden luo? Miten hoidetaan yhteys tietokoneelta Squeezeboxille? Tarvitsenko langattoman verkkokortin vai onko Squeezeboxin mukana langaton lähetin, joka asennetaan äänikorttiin tai usb-liitäntään.

Koneessani on ihka tavallinen Sound Blasterin perusäänikortti ja kone on kaapelilla kiinni reitittimessä. Reititin tukee myös langatonta yhteyttä, voinko siis jotenkin hyödyntää sitä?

Kertokaapa siis hyvät ihmiset minulle miten homman saa pelaamaan tai laittakaa linkkejä sivustoille, joissa asiaa on perusteellisesti ruodittu.
 
Foorumilla on parikin ketjua, jotka kannattaa käydä lukaisemassa.

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?45274 ja
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?46268

Tässä lyhyesti. Squeezebox vaikuttaa olevan vallan hyvä ratkaisu (itselleni sen hankin kunhan saan verkkolevyni kauppiaalta). Se hyödyntää sitä sun langatonta verkkoa, joten mitään muita laitteita et tarvitse lisäksi. Musiikki voi olla sillä sun koneellasi, kuten nyt olet tehnyt tai sitten erillisellä verkkopalvelimelle (esimerkiksi tuo toisen ketjun QNAP). Tietokoneen äänikortilla tai muilla kilkkeillä ei ole tuon Squeezeboxin käytön kanssa mitään merkitystä, sillä SB hakee musiikin verkon läpi koneesi kovalevyltä ja soittaa sen sitten stereoiden kautta toimien periaatteessa cd-soittimen tapaan.

Mutta kuten sanottu, noiden kahden ketjun läpi lukemalla tiedät varmaankin SB:stä ja QNAP:sta kaiken tarpeellisen :)
 
Pari lisäystä vielä kossun viestiin.

Langattomuuteen tarvitset siis WLAN-lähettimen (siis, Wireless LAN, joka liitetään esim. ADSL-modeemiin), joka maksaa ehkä noin 50 euroa. Jos musiikkisi on jatkossakin tietokoneella, siinä pitää olla WLAN-vastaanotin (ei maksa sekään paljoa). Tähän peruskokoonpanoon voit sitten hankkia esim. tuon Squeezeboxin tai vaikka Squeezebox Duetin, jossa kappaleet ja levyt näkyvät kaukosäätimen näytöllä.

Esim. Duetin tapauksessa liität sen mustan pienen boksin olohuoneen stereoihin, asennat sen mukana tulleen ohjelmiston tietokoneelle ja kaukosäätimellä sekä em. ohjelmistolla otat laitteiston käyttöön. Tämän jälkeen tietokoneesi musiikin pitäisi toistua olohuoneen stereoista.

Pitkällä tähtäyksellä tuollainen kossun mainitsema verkkolevy (erityisesti QNAP-merkkinen SqueezeBoxin kanssa) on mukava vaihtoehto. Silloin ei tarvitse tietokoneen olla päällä ja lisäksi arvokas musiikkikokoelma on mahdollista peilata eli varmuuskopioida reaaliajassa toiselle levylle. Jos toinen levy hajoaa, sen voi vaihtaa lennossa toiseen (esim. malli QNAP TS-209).
 
sterna sanoi:
Reititin tukee myös langatonta yhteyttä, voinko siis jotenkin hyödyntää sitä?

Ymmärsin tästä että reititin on wlan-kelpoinen, eli siinä on Wlan lähetin itsessään. Silloin erillistä lähetintä ei tarvitse. Samoin jos kone on kiinni reitittimessä piuhalla, ei sitä välttämättä tarvitse saada langattomaksi. Reititin on kuitenkin se laite, jonka kautta verkon eri koneet keskenään keskustelee, jolloin tulevaisuuden kuvassasi Squeezebox juttelee langattomasti reitittimelle, joka ohjaa juttelun piuhaa pitkin koneelle, joka taas juttelee samaa reittiä päinvästaiseen suunaan SB:lle .
 
Aha, niinpäs tuossa seisoikin! Eli perusasiat ovat kunnossa.
 
Ongelma on siinä että nuo Wlan-tukiasemat/reitittimet ovat niin monipuolisia laitteita, että jokainen kutsuu niitä eri nimellä. Wlan-tukiasema/reititin/palomuuri/4-port kytkin/nat/dhcp ym. samassa purnukassa.
 
Kiitokset vastauksista, perustekniikka alkaa olla selvillä. Nyt täytyy vaan valita sopiva mediatoistin.
 
Back
Ylös