Mediaserveri-PC

MarkoN

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2006
Viestejä
5 655
Squeezeboksille, PS3:lle, XBOX:lle ja parille PC:lle mediaa striimaava serveri olisi harkinnassa.

Mimmoisella raudalla tommoinen pyörisi jos käyttiksenä olisi Windows XP? QNAP olisi tietty helppo vaihtoehto mutta haluaisin päästä vielä halvemmalla... :D Isot PATA-levyt löytyy jo valmiina. Muina kriteereinä voisi pitää pientä kokoa ja maltillista virrankulutusta.

Onko joku hifiharrastaja moista rakentanut, kokemuksia?
 
Riippuu mitä aiot striimata. HD-leffat vaativat hieman enemmän prosessorilta ja näytönohjaimelta. Mutta sanotaanko nykymittapuussa, että melko perusraudalla selviät kyllä tuosta. Itsellä Core2 Duo E6750, 4gt ram, gf 8800gts (g92) ja jotain 30% luokkaa taitaa olla fullhd -materiaalia katsoessa. Nyrkkisääntönähän voit pitää, että virrankulutus kasvaa tehon kasvaessa. Mobile prosessorithan kuluttavat vähemman virtaa. Itsellä tosin ihan normaali atx-kotelo, mutta micro-atx emolevyillä luulis pääsevän melko pieneen settiin. Kannattaa muuten kiinnittää myös jäähdytykseen huomiota - ei ole varmasti kiva sellainen 50dB huriseva laatikko olohuoneessa.

Edit: Unohda nuo jorinat näytönohjaimesta.
 
Moikka!

Jos vain katselemme perusrautaa, niin Mediaserveri-PC käyttöön ostaisin tänäpäivänä virtalähteeksi Seasonicin, Chieftecin tuotteen. Prossuksi Intel C2D 4500 - sarjasta alkaen ja siitä ylöspäin, emoksi Intel, Asus, tai Abit tarvitsemillasi liittimillä varustettuna, minimissään 2GB - ram muistia Corsairin valmistamana ja joko emolevyyn integroidun, tai erillisen DirectX-10 tukevan näytönohjaimen.

Emo + Prossu + Muisti = 300€ ja ylöspäin. Näin kulkee bitti jouhevasti ja peräti HD - tasolla, kuvankin puolesta. Luettelemani valmistajat taasen tarjoavat useiden vuosien ajan kestäviä tuotteita.

Matti.
 
Streamaus ei vaadi tehoa serverin päässä, Bluray ripitkin kulkee ongelmitta jo 100Mbps verkossa, jonka puolestaan saa tukkoon jo 100Mhz Pentiumilla.

Intel® Desktop Board D945GCLF Essential Series

Tuon lisäksi muisti, koppa ja virtalähde, jos 2xPATA+2xSATA paikat riittää. Mini-ITX kotelot on kalliita ja valikoima on heikko, joten µ-ATX (esim. Antec NSK1380-EC) saattaa olla parempi valinta.
 
Muropaketissa on ihan asiallinen keskustelu tuollaisesta NAS-projektista tässä ketjussa. Aivan lussua suoritinta ei kuitenkaan kannata ottaa, jos on aikomus käyttää esim. RAID-Z:aa. Nykyaikaiset tuplaydinprosessorit kuitenkin riittävät, eli esim. Pentium Dual Core E2xxx tai jo mainittu C2D E4500.
 
Pertti Kosunen sanoi:
Streamaus ei vaadi tehoa serverin päässä, Bluray ripitkin kulkee ongelmitta jo 100Mbps verkossa, jonka puolestaan saa tukkoon jo 100Mhz Pentiumilla.

Intel® Desktop Board D945GCLF Essential Series

Tuon lisäksi muisti, koppa ja virtalähde, jos 2xPATA+2xSATA paikat riittää. Mini-ITX kotelot on kalliita ja valikoima on heikko, joten µ-ATX (esim. Antec NSK1380-EC) saattaa olla parempi valinta.

Toi alkas vaikuttaa hyvältä. Ilman kovalevyä hintaa kokoonpanolle tulisi reilut 160€, ehkäpä tohon voisi hankkia 500GB Sata-levyn sisään ja jättää sitten ton vastaavan kokoisen USB-kiintolevyn varmuuskopioita varten. Mikähän olisi tällä hetkellä hyvä vaihtoehto hiljaiseksi kiintolevyksi?
 
Hiljainen on suhteellinen käsitys. Minulla on Western Digital HD Caviar SE/500Gt ja se on mielestäni hiljainen.
 
sterna sanoi:
Hiljainen on suhteellinen käsitys. Minulla on Western Digital HD Caviar SE/500Gt ja se on mielestäni hiljainen.

No näinhän se on. Omia kokemuksia noista: ulkoisista kovoista LaCie Porsche 500GB ei ole hiljainen, omatekoinen Seagaten 300GB halpiskotelossa on.
 
MarkoN sanoi:
Mikähän olisi tällä hetkellä hyvä vaihtoehto hiljaiseksi kiintolevyksi?

Western Digitalin GP sarjalaiset on hiljaisimpia ja samalla viileimpiä, nuo tosin pyörivät "vain" 5400rpm joten suorituskyky jää hivenen parhaista.

Western Digital Caviar 640GB WD6400AAKS/Samsung SpinPoint F1 750GB levyissä taitaa olla tällä hetkellä paras hinta/gigatavu-suhde ja ovat myös nopeimpia. Näiden ero äänekkyydessä GP-sarjaan on käytännössä olematon.
 
Äänimittauksia kovalevyistä on tehty ainakin Silent PC Review -sivustolla. Itsellä on 2 kpl Samsungin F1 750Gt levyä (jotka http://www.silentpcreview.com/article29-page2.html on luokiteltu hiljaisimpiin) ripustettuna kuminauhoin 5" paikkoihin. Kuminauharipustus estää kiintolevyjen tärinän siirtymisen tietokoneen koteloon, joka hiljentää kokoonpanoa. Suosittelen, halpa ja hyvä keino, en tosin tiedä soveltuuko pieniin HTPC koteloihin koska vaatii jonkin verran tilaa. Jäljelle jäävä ääni kuuluu kuitenkin vielä vähän kotelosta, kun muuten on hiljaista. Ääni on tasaista matalahkoa hurinaa (ei siis äärimmäisen häiritsevää), voimakkuudeltaan n. 1/3 huoneessa olevien tavallisten kellojen tikityksestä. Nukun n. 3 metrin päässä samassa huoneessa, vielä ei ole yöunia vienyt. Kotelossa on lisäksi 2 samsungin IDE levyä (160Gt ja 200Gt), jotka käynnissä ollessaan häiritsevät jos on hiljaista.

Toinen, mitä kyseisellä sivustolla on kovasti suositeltu, on western digitalin green power -sarja (listassa alempana), jonka pyörimisnopeus on 5400rpm (eikä tästä vaihdu, vaikka valmistaja näin väittääkin). Muissa kovalevyissä normaali pyörimisnopeus on 7200rpm, ja tämä muutos on suoraan suorituskyvystä pois. Suorituskyky on kuitenkin hyvin riittävä vielä esim. HD myllyyn.

Kiintolevyn saa myös sammumaan (lopettamaan pyörimisen) N minuutin päästä, kun sitä ei tarvita, mikä kannattaa tehdä ei-järjestelmälevyille (jonka voi väsätä SSD levystä jos ylimääräistä tuohta löytyy). Lukupyynnön tullessa levy herää itsestään, mikä aiheuttaa 5-10sek viiveen mutta muuten toimii normaalisti.
 
Joo no tuo 750GB olis jo pidemmänkin päälle riittävä määrä tilaa. Arvoin vaan että hankkisiko koneeseen kuitenkin sisään kaksi kovoa (esim. 500GB) ja sitten RAID1:n siihen varmistukseksi. Toisaalta tommonen isompi kovo ja varmuuskopiot ulkoiselle ajaisi varmaan saman asian, ja olisi hieman vähemmän virtaa vievä/ hiljaisempi vaihtoehto käytännössä. Taitaa tuo 750GB-levyn paras byte/hinta-suhde painaa vaakakupissa enemmän.

Miten muuten tuo levyn nopeus vs. verkon nopeus, onko nykyisten kiintolevyjen nopeudella (5200 vs. 7200) merkitystä jos media kuitenkin striimataan max. 100Mb -verkon yli?

Virransäästö kiinnostaa myös niinkauan kuin se ei heikennä käyttömukavuutta ja tarvittavaa suorituskykyä. Onko näin, että jos koneessa on vain toi yksi kovo, ja haluaisin sen sammuttaa kun ei tarvetta ole (esim. yöksi), ei tämä onnistu kun käyttis on samalla limpulla? Windows XP Pro olisi tarkoitus laittaa... Kone olisi kyllä tarkoitus pitää aina päällä.
 
Itsellä on juurikin RAID1, varsinaista hyötyä en näe muutakuin että jos jompikumpi levyistä hajoaa kesken kaiken niin kone voi jatkaa toimintaansa. Kahdesta levystä lähtee enemmän ääntä kuin yhdestä.

100Mbit siirtää n. 12Mt/s maksimissaan. Nykyisistä kiintolevyistä saa 75-85Mt/s parhaimmillaan ja keskimäärinkin enemmän kuin 100Mbit verkko ehtii kuljettamaan.

Käyttöjärjestelmä (ainakin windows, linuxeille voi olla jotain ramdisk härpäkkeitä yms säätöjä) käyttää levyä aina silloin tällöin, jolloin kiintolevy joko ei ehdi sammua tai sitten käynnistyy & sammuu koko ajan, joka kuluttanee levyä (mutu). Lisäksi käynnistyminen -ainakin noissa mun IDE levyissä- tekee pari rapsausta (hieman kuten kirjoittaessa) ja pienen spinup äänen, jotka on hieman äänekkäämpiä kuin normaali käyntiääni, mikä vartin välein toistettuna voi ärsyttää.
 
Joo, nytpä on tullut parisen viikkoa säädeltyä tota masiinaa. Noudatin Kosusen ohjeita emon ja kopan suhteen. Kovalevynä WDn 500G greenpower. Muutoinhan homma toimii ok mutta on pari pikku probleemaa:

- emolevyn integroitu verkkokortti ei tunnu toimivan ulospäin 100M-tilassa sitten millään ilman että packet lossia tulee pirusti. Hommaa on selvitelty jo Intelin tuen kanssa, ja näyttää että emo menee vaihtoon. Wake-on-lan olis kiva joten lisäkorttia en halua käyttää...
- kopan poweri puhisee hiukan liikaa, pakko avata ja lisätä vastus sarjaan tuulettimen kanssa, on tietty ymmärrettävää että kopan ainoa tuuletin pyörii vakiona hiukan reippaammin kuin näin tehottomalla ja vähän lämpöä tuottavalla kokoonpanolla on tarvis.

Koppa on kompakti ja ihan tyylikäs. Emo verkkopuolta lukuunottamatta ok, tuntuu tehot riittävän ihan ok tohon käyttöön 1G muistilla.
 
Back
Ylös